[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Chisembe - "cosmarul" noptilor malawiene..  XML
Forum Index » Alte familii
Author Message
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Salutare!

Fiind un impatimit al ciclidelor africane din Malawi, fiecare documentar , fiecare informatie nou descoperita, cu si despre acesti minunati pesti, despre comportamentul, despre viata lor in salbaticie, sunt primite cu aceeasi bucurie cu care un copil primeste cadoul in noaptea de Craciun.

Probabil, pentru multi dintre dumneavoastra , "Chisembe" nu este chiar un "personaj" total necunoscut(cei care au avut ocazia sa urmareasca documentarele despre ciclidele din Malawi, l au putut repera in cateva secvente), insa , cu siguranta, nu a facut obiectul vreunei discutii forumistice pana acum.

De ceva timp ma tin sa i dedic un topic, prilej cu care sa va pun la dispozitie si un documentar interesant, primul in care este surprins comportamentul nocturn al acestui peste, facut de Matt Arnegard.

Cine este acest "Chisembe"?
Chisembe (Mormyrops anguilloides) face parte din familia Mormyridae lor, prezenta doar in Africa, unde ii mai gasim si pe mai bine cunoscutii in hobby - Pestii Elefant ( http://www.youtube.com/watch?v=R7P_PevQahI ; http://www.hippocampus-bildarchiv.com/tier_2414_Gnathonemuspetersii.htm ).

Este un piscivor ciudat, care ajunge la 1,50m lungime, cu corpul alungit , o combinatie intre un somn si un tipar electric.

La adapostul intunericului, hoardele flamande de "Chisembe" se pun in miscare, periind crevasele in cautarea prazii. Ciclidele adormite, se trezesc in fata unui pradator specializat, inarmat cu un al 6 lea simt, cel de "detectie" electro-senzoriala a potentialelor victime.
Imaginile surprinse in acel documentar dezvaluiesc comportamentul inedit al acestui pradator nocturn. Se poate observa modul in care "semi-coopereaza"membrii grupului, amintind de felul in care vaneaza haitele de lupi, diferenta constand in faptul ca acesti pradatori utilizeaza semnalele si campurile electrice pentru comunicarea intre ei (un aspect foarte interesant, intalnit si la grupurile de delfini)si localizarea prazii.
Campul electric produs de niste organe specializate ca niste baterii situate in zona cozii, este de mica intensitate, spre deosebire de tiparii electrici sud americani care folosesc descarcarile electrice puternice pentru imobilizarea prazii. Orice obiect, potentiala prada care intra in zona acestui camp electric , produce anumite modificari care i "spun" cu precizie "coordonatele" tintei.

Acesta este documentarul:


Vizionare placuta!

PS. daca nu am incadrat topicul la sectiunea potrivita, rog un admin sau moderator sa ma ajute in acest sens

This message was edited 1 time. Last update was at 01/04/2012 18:54:30


"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Alte familii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com