[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Testerul vizual pentru CO2  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
catalinm
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/11/2007 14:10:27
Messages: 41
Location: Brno, Czech Republic
IP:
Offline

abcdesign wrote:Am citit articolul tau si m-am decis sa incerc dar nu am facut 500ml ci doar 300ml am pus mai putin bicarbonat(l-am nimerit din prima kh 4). Acum eu in acvariu acum 15kh si un ph de 7. Cand foloseam in testarul permanent cu apa din acvariu trebuia sa bag co2 la greu ca sa se inverzeasca - depasind clar cei 30ppm de Co2 - intr-o ocazie am omorat toti crevetii intoxicandui cu co2 in dorinta disperata de al vedea verde. Acum am osmoza si de cu rabdare astept s a scada kh la 4-5.
Uite ce s-a intmplat aseara cand am pus solutia cu Kh 4 - in cateva minute s-a facut de un verde deschis(culoare pe care nu am avuto pana acum decat atunci cand am omorat apoape tot in acvariu). Acum nu am modificat deloc aditia de co2 1bula la 1-2sec.
Ce sa inteleg ca stau foarte bine cu aditia de co2 ? sau ... NU stiu voi ce ziceti?



Pai daca e adevarat ce zici atunci ce rost mai au testerele ?! Diferenta e totusi cam mare intre teste

carpe diem !
avidtzu
Junior member

Joined: 25/01/2011 14:12:35
Messages: 7
Location: panciu
IP:
Offline

Salut

Sunt nou in domeniul acvaristicii si am o nedumerire referitor la articolul tau legat de masurarea CO2 in acvariu cu testere de CO2.
Sustii ca in tester in loc de apa de acvariu sa folosim o apa cu un KH determinat de 4 .Avand in vedere ca dioxidul de carbon liber in apa variaza in functie de duritatea carbonica ( ex la un KH =4 vom avea nevoie CO2 liber in apa de 0,96Mg/l in timp ce la un kh = 16 de exemplu vom avea nevoie de 61,8 Mg/l) nu vom avea erori in determinarea necesarului de CO2 din acvariu?. Pornind de la exemplul anterior, daca testerul reglat la o duiritate carbonica de 4 imi ara o concentratie de CO2 de 0.96Mg/l care este suficienta pt KH reglat in conditiile in care in apa de acvariu KH este de 16 sau 20 concentratia respectiva este total insuficienta fiind nevoie de injectie de CO2 care sa aduca nivelul de CO2 la 61,8mg/l?
Astfel daca in test vom folosi apa din acvariu atunci vom avea acelasi KH in functie de care vom stabili cantitatea de CO2 necesara a fi injectata?

astept un raspuns , am luat si eu un test de CO2 de la JBl si u stiu inca cum sa-l folosesc, dupa ce scrie in instructiuni sau dupaarticolul tau

Merci
Avidtzu
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Imi cer scuze tuturor, dar, din motive personale nu prea mai am timp sa si raspund pe forum. Asta nu inseamna ca nu stau cu ochii pe voi. Acum pentru ca mi s-a atras atentia mai direct, o sa incerc sa ma re-bag in discutia asta.

In primul rand, multa lume noua, multe intrebari... mai noi sau mai vechi. Bine ati venit tuturor celor noi! Sau, ma rog, "noi" fata de mine si de alti mosi de pe aici.

Revenind la oile noastre:

Avand in vedere ca dioxidul de carbon liber in apa variaza in functie de duritatea carbonica...

Pai nu prea. Introduci CO2 in apa si acesta influenteaza pH-ul. Influenta lui asupra pH-ului este mai mica sau mai mare in functie de valoarea kh-ului, care actioneaza ca un buffer. Cu cat ai un kh mai mare cu atat mai mica va fi influenta CO2-ului asupra pH-ului si reciproc.

ex la un KH =4 vom avea nevoie CO2 liber in apa de 0,96Mg/l in timp ce la un kh = 16 de exemplu vom avea nevoie de 61,8 Mg/l

Vom avea nevoie de atata sau atata CO2... ca sa ce? Aici m-ai pierdut. Noi avem nevoie, pentru plante, de 30-40 ppm CO2, in functie de preferinte si de metoda de fertilizare a fiecaruia. Nu zic ca nu ai dreptate, pentru ca eu chiar nu inteleg ce ai vrut sa zici. De unde ai luat valorile alea al CO2? Poate ma repet. Noi introducem CO2 in apa si acesta afecteaza pH-ul in functie de valoarea kh-ului, nu invers.

Daca vrei un raspuns mai pe larg, lamureste-ne ce e cu valorile alea, sau mai bine reformuleaza cumva, plecand de la ideea ca ceea ce introducem si controlam in bazin e CO2-ul, nu kh-ul.

Daca nu vrei un raspuns mai pe larg, ci pe scurt foloseste solutie de kh 4. Daca ai dubii legate de informatia in sine incearca si asa. Primele cateva link-uri ar trebui sa fie acoperitoare.


In cu totul alta ordine de idei, te rog, da o fuga pe la rubrica "Despre noi", ca sa fim cu totii mai relaxati.

Toate cele bune.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/01/2011 17:06:44

avidtzu
Junior member

Joined: 25/01/2011 14:12:35
Messages: 7
Location: panciu
IP:
Offline

Am plecat de la urmatorul articol: <link cenzurat>
In acest articol este prezentat un tabel in care se face corelatia intre duritatea carbonica si continutul de CO2 liber in apa -cel care poate fi folosit de plante in procesul de fotosinteza.

Duritate carbonica …………….. Dioxid de carbon liber in apa mg/l
1…………………………………………..0,01
2…………………………………………..0,11
3…………………………………………..0,41
4…………………………………………..0,96
5…………………………………………..1,88
6…………………………………………..3,24
7…………………………………………..5,18
8…………………………………………..7,25
9…………………………………………10,96
10…………………………………………15,10
11…………………………………………19,10
12…………………………………………25,60
13…………………………………………33,40
14…………………………………………41,60
15………………………………………….51,2
16………………………………………….61,8
17………………………………………….73,9
18………………………………………….88,1
19………………………………………...104,3
20………………………………………...120,5

Editat de Val. Nu sunt permise link-uri catre forumuri romanesti (concurente) de acvaristica

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2011 11:48:46

Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Asta s-a vrut o intrebare capcana?

In caz ca ma insel si intentiile tale sunt ok, pe scurt, tabelul ala nu prea are nici o legatura cu ce incercam noi sa facem in acvariu. Poate avea o legatura cu solubilitatea CO2-ului in apa la diverse nivele de duritate carbonica. Altfel, sincer sa fiu, nici nu prea inteleg de ce e mentionat intr-un articol de acvaristica. Da, CO2-ul se va dizolva mai greu intr-o apa cu duritate carbonica foarte mare. Si? De asta avem aditie de CO2, de asta avem ph metre/controllere si testerele vizuale permanente.
Despre teoria in sine, mai multe discutii poti gasi aici.
Revenind la intrebarea ta initiala, repet, trebuie sa folosesti in tester apa de un kh cunoscut (uzual 4) in care nu ai dizolvat nimic altceva, in afara de carbonati si bicarbonati.

Nu stiu cum altfel sa mai zic.

Reformulez si rugamintea: treci pe la rubrica "Despre noi" sau urmatoarea ta postare va fi ultima.

Multumesc.
Toate cele bune.
avidtzu
Junior member

Joined: 25/01/2011 14:12:35
Messages: 7
Location: panciu
IP:
Offline

Nu am avut nici o intentie pt a pune o intrebare capcana, repet sunt incepator si ma documentez de pe o serie de forumuri de acvaristica. Am vrut sa spun ca doar masurand cantitatea de CO2 din apa de acvariu, aceasta nu ne da nici o informatie in legatura cu excesul sau deficitul de CO2 din acea apa deoarece acesta depinde de duritatea carbonica a apei. Astfel , intr-o apa moale o cantitate de 20-30 mg de CO2 o sa-mi inverzeasca testul aratand ca este suficient CO2 liber care sa fie folosit de plante in timp ce intr-o apa dura cu un KH de peste 16 , aceasi cantitate de CO2 este total insuficienta iar testul o sa-mi arate un deficit de CO2.
Exemplu : am apa in acvariu la o duritate carbonica de 16 iar eu setez testul la o apa cu o duritate carbonica de 4. La o cantitate de 20-30mg CO2/l testul se va inverzi si imi va arata ca am CO2 liber suficient pt a fi folosit de plante in timp ce in realitate in apa de acvariu cu o duritate de peste 16 sa zicem -cantitatea de 20-30 mg de CO2 este total insuficienta pt plante si de fapt eu am un deficit mare de CO2
Asta am inteles eu , acum e posibil sa ma insel si sa nu fi inteles eu bine explicatiile celor de pe forumuri. Dar in eticheta aceea cu scala de pk si CO2 la testul JBL sunt mentionate diferite nivele ale Kh 4-6;kh 8-12, 12-16.
Sunt cam pisalog insa mi-e frica sa nu fac vre-o greseala de dozare a Co2 si sa-mi moara pestii si ce vietuitoare mai am prin acvariu smilie

Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Atata timp cat problema e reala, nu se pune problema de pisalogeala. Deci nici o problema. Intreaba pana te lamuresti complet.

Intr-o solutie la echilibru (asa cum, in principiu apa din acvariu), indiferent de kh, daca dizolvi 100ppm CO2, vei avea 100ppm de CO2. Daca ai avea o alcalinitate data de o alta substanta, sa zicemm NaOH, atunci ar fi o problema, pentru CO2-ul tau ar reactiona cu hidroxidul si ar forma un carbonat, din care plantele si-ar lua carbonul mai greu. Dar duritatea carbonica e data de carbonati, iar CO2-ul este anhidrida acidului carbonic. El nu va reactiona chimic cu, carbonatii.

Deci daca ai kh = 1 si dizolvi 100ppm CO2 vei avea fix 100ppm CO2. Daca ai kh = 10 si dizolvi 100ppm de CO2 vei avea tot 100ppm de CO2. Sigur, ma refer la valori momentane pentru ca daca luam in calcul si schimbul de gaze cu aerul, totul devine un sistem dinamic. Ce swing se va mai intampla acolo este cel al buffer-ului si anume trecerea carbonatilor in bicarbonati si invers. Dar atat. kh-ul va ramane acelasi.

Ce va face pH-ul in timpul asta e cu totul alta poveste. Adica va varia foarte mult in apa cu duritate carbonica foarte mica si foarte putin in cea cu duritate carbonica (kh) foarte mare. Dar inteleg ca, deocamdata, nu pH-ul e problema ta ci Kh-ul.

Tabelul tau se referea la cantitatea de CO2 necesara in apa pentru a mentine ionii de calciu in solutie. Presupun ca de fapt e vorba de aciditatea apei data de CO2 (si de nimic altceva) necesara ca sa nu-ti precipite carbonatii. Stiu ca ma repet, dar nu vad ce legatura are asta cu aditia de CO2 in acvaristica. Cred ca m-ar interesa foarte tare daca as fi speolog si as studia formarea stalactitelor.

Toate cele bune.
avidtzu
Junior member

Joined: 25/01/2011 14:12:35
Messages: 7
Location: panciu
IP:
Offline


Da am inteles in sfarsit , multumesc pt ajutor. Voi incepe aditia de CO2 de la bomba cu testerul reglat cum ai spus , sper sa scap de alge. Ramane problema Kh si a duritatii totale foarte mari pe care momentan nu o pot rezolva( instalatia de osmoza este exclusa ).
Inca odata multumiri.
eugenstanga
Junior member
[Avatar]

Joined: 07/11/2012 03:25:00
Messages: 82
Location: Iasi
IP:
Offline





This message was edited 1 time. Last update was at 08/03/2013 13:36:48

m-bogda
Unripe member

Joined: 14/11/2016 21:23:09
Messages: 1
IP:
Offline

Salutare la toata lumea. Sunt nou pe acest forum si imi fac intrarea cu o intrebare ciudata. De ceva vreme tot folosesc (cu rezultate bune si vizibile) sistemul de CO2 fara butelie, ci cu spray de CO2 Tetra Optima. M-am cam saturat sa tot cumpar rezerve si acum vine intrebarea. Avand in vedere ca omul inspira oxigen si expira CO2, pot sa suflu eu in loc sa folosesc sprayul si sa umplu difuzorul de CO2 din acvariu? Mentionez ca am un nano cube de 20l doar cu super red shrimp si nu vreau sa investesc in sistemul cu butelie.
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/07/2015 08:15:56
Messages: 312
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, ar functiona. Totusi, daca te-ai besi in difuzorul de CO2 ar fi chiar si mai bine.
In urma respiratiei, plamanul nu absoarbe decat o parte mica de oxigen pe cand procesul de fermentatie din intestin elimina mult mai mult CO2
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com