[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
mor melcii  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
Allen_g30
Member
[Avatar]

IP:

cred ca nutrifin este, si, da razvan, am gresit eu, se dizolva odata cu cresterea duritatii apei.

editat de razvan...
pai tot "negarea negatiei" ai spus si de data asta ;)
e clar daca-mi dai dreptate, se dizolva pe masura cresterii aciditatii. ;)
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am sesizat si la mine in acvariu ca Pomacea sunt cam bolnavi, cochilia (partea spiralata) arata subreda.

image

Am aflat - e posibil sa fie deoarece nu e Calciu in apa. Bon, am incercat sa le dau o frunza de salata (am oparit-o cam un minut), dar din pacate au trecut peste ea de cateva ori si nu s-au oprit sa ia nici o imbucatura.

Apoi am cumparat de la farmacie niste pastile pentru alimentatie echilibrata (Calciu, Fier, Zinc, Fosfat) dar aici o poveste intreaga [nu dati cu parul, sunt incepator!]. O pastila e de fapt o capsula cu praf alb inauntru. Am desfacut o capsula, si am turnat praful in apa.
1) Melcii au inceput sa suie toti sus la suprafata apei (toti physa) deci probabil o cantitate substantiala de oxigen din apa s-a dizolvat instantaneu si astia n-au mai putut sa respire).
2) Tot praful nedizolvat s-a adunat ca o pojghita pe luciul apei. Se vedea oribil. Am consumat un sul de hartie igienica pentru ca sa-l adun, si din cauza ca aveam sentimentul ca din cauza pojghitei apa nu se mai oxigena (bulele de aer suflate de filtru inconjurau acum aproape tot acvariul in loc sa 'pocneasca' la suprafata) am facut si un schimb de apa, preventiv.

Bon, am lasat totusi o bucatica de salata in apa (mica, nu o frunza intreaga) iar azi era cam ciopartita (oare s-o fi mancat-o melcii pana la urma, peste noapte ?). O sa mai pun una, asa de curiozitate.

Totusi, e vreo pastila ceva speciala ? Am citit de 'broscuta de calciu' parca intr-un thread, cred ca mai degraba as cumpara din aceea..
Vad ca mancarea care o prefera ei (pomacea) nu contine nici urma de calciu (pe prospect nu scrie nimic).
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

viulian wrote:

Apoi am cumparat de la farmacie niste pastile pentru alimentatie echilibrata (Calciu, Fier, Zinc, Fosfat) dar aici o poveste intreaga [nu dati cu parul, sunt incepator!]. O pastila e de fapt o capsula cu praf alb inauntru. Am desfacut o capsula, si am turnat praful in apa.

Capsulele acelea sunt pt uz uman, pt numele lui Dumnezeu!!!! Bine ca nu ai pus si tetraciclina sau nu i-ai uns cu unguent de tataneasa. Oi fi tu inepator, dar parca e prea de tot...

NB - nu am dat cu paru', doar ma minunez...
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pentru uz uman probabil ca dozaj, dar elementele chimice nu difera de la om la peste nu ? Calciu tot ala e, pana la urma. Eu asa m-am gandit.

Deh, o sa iau si eu o pastila din aia, poate invat acvaristica mai repede
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

viulian wrote:
Deh, o sa iau si eu o pastila din aia, poate invat acvaristica mai repede

Acvaristica nu se invata cu pastile!!! )
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ok ok, dar nici prin o abordare de tipul "calciul pentru om difera de calciul pentru melci" :-P
Am incercat, am povestit ce a iesit, asta e!
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Revin. Pe site la applesnail spun oamenii ca se poate adauga niste calciu yummy pentru melci, sub forma de coaja de ou pisata.

Intrebarea e daca a incercat cineva - si daca are vreun efect asupra pestilor ?
[WWW]
Mitica
Member

IP:

Daca tot vrei sa bagi calciu in acvariu poti sa incerci cu niste scoici sfarmate. Dar daca ai apa de Bucuresti si nu ai CO2 atunci melcii tai nu ar trebui sa aiba probleme. Mie mi se pare ok melcul ala din poza

----------
Diverse
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca vrei neaparat sa bagi ceva, incearca cu sera mineral salt.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mitica, pe mine ma sperie cochilia (la partea aceea spiralata, mica). Este deterioarata -> http://www.applesnail.net/content/various/snail_disease.php (e mai jos in pagina, la capitolul "Detoriation of shell and operculum" poza din dreapta (Pomacea Bridgesii) -> cu o cochilie spiralata destul de paradita (melcul calcifiind partea expusa la apa).

Si la mine partea spiralata apare destul de erodata (nu a perforat, dar pare ca e destul de roasa).

Anubias, thanks agan ;) o sa caut fix asta. Sper sa gasesc, dar maine la prima ora oricum o sa halesc niste oua prajite
[WWW]
Pirania
Member
[Avatar]

IP:

Se pare ca am aceeasi problema, am unacvariu de 250l , ph 6,7-7 , plantat mediu(echinodorus,etc) si de vre-o 3-4 luni tot dispar din melci, am avut 6 pomacea care au murit , au disparut din acvariu aproape toti melcii maro care altadata mainvadau, audisparut si cei maro care erau si un pic conici(rar mai vad cate unul) si au mai ramas doar cei foarte conici de substrat. Din cand in cand imi apar pe geam niste viermisori albi transparenti de2-4mm.
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Din pacate disparitia melcilor este un semn precoce ca "ecosistemul" din acvariu nu mai este de calitate. Melcii care se inmultesc, mai ales cei mici (tip Planorbis corneus, etc), sunt un marker de finete al unui sistem sanatos. Asa am patit eu in acvariul mic de 30 litri, care la un an si jumatate a luat-o la vale, intai s-au rarit melcii, apoi din pacate crevetii red cherry (a "ajutat" si caldura de asta vara). Pana nu a ramas mai nimic din ei. De asemenea aparusera viermisorii de care spui. Parerea mea e ca, la mine cel putin, s-a datorat anaerobiozei din substratul prea fin si incarcat organic. Daca ai de mult substratul s-ar putea sa fie nevoie de schimbare.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Dorin
Junior member

IP:

Am avut 2 melci si au murit. Nu am alge si nici plante nu au mancat cu ce se hraneau? sau asta e motivu pt care au murit? "foamea", au murit cam la 2 saptamani de la cumparare, la inceput au fost mai activi iar inainte sa moara deabea se mai miscau.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mi se pare mie, sau intrebarea ta e putin ... ciudata ?

Suna a: "De ce mi-au murit melcii, dupa 2 saptamani, in conditiile in care nu le-am dat de mancare?"
Sau: "Melcii mor cumva daca 2 saptamani nu le dau nimic de mancare ?"

Nu e cam evident ?
[WWW]
Dorin
Junior member

IP:

ma multumeam cu un raspuns care sa ma ajute
Raspunzi la o interbare cu o alta intrebare ........... daca stiam nu mai intrebam
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

E si normal - daca n-ai intrebat mai nimic, n-ai aflat mai nimic.
Asa ca da, mai bine nu mai intrebai in felul in care ai facut-o

Zi si tu care e problema cu ei - se albesc cumva ?
N-ai zis de care sunt, pomacea, neritine, melci negri mici de substrat..
Evident ca le trebuie mancare. Niste algae waffers, mananca innebuniti.. din cand in cand salata, samd..

Fii si tu mai specific cu conditiile (ph - melcii nu o duc prea bine in conditii de ph acid), ce duritate ai (GH-ul), ce concentratie de Calciu, ce temperatura, ce pesti ai, si dupa ce vei zice astea, o sa primesti un raspuns mai clar.

Altfel, sa ghicim gandurile nu stim
[WWW]
Dorin
Junior member

IP:

Deci revin: Am vrut sa arunc melci dar am vazut ca miscau...i-am pus intr-o sticla de 2 litri taiata cu putina apa din acvariu si de la robinet, dupa cateva ore au plecat melci la plimbare si au fugit din apa. Cand i-am introdus in acvariu iara stau de parca sunt morti. Este vb despre 2 melci de culoare galben maroniu de dimensiune mai mare. Ii tin in acvariu de 22L cu 2 plante Varisnelia 2 beta, 3 xifo, 2 tetre si 4 neoni, am in constructie un acvariu nou pt ei de 80 L. Nu am testat apa dar pesti sunt ffvioi si apa foarte curata de cand nu le mai dau mancare multa la pesti. Acum am pus o frunza de salata sper sa iasa la plimbare melci mei. Ce sa le fac? Mai au obiceiu sa stea 1-2 zile in cochilie fara sa iasa? Macar am vazut ca nu sunt morti. Am acvariu de cam 6-7 saptamani si nu am alge. Melci astia nu mananca mizeria din acvariu, ce sa le mai dau de mancare.[/img]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Melcii daca au mancat, nu prea se misca. Plus, nu mananca mizeria din acvariu - cauta si ei alge, dar nu se ating de resturile pestilor sa stii.

Melcii pot fi timizi insa daca se simt amenintati.. sau daca e o concentratie toxica acolo de amoniu.

Recomand sa mergi la magazin si ia niste mancare de fundul acvariului (algae waffers - se vinde pentru corydoras / ancistrus - niste pastile rotunde, verzi de obice, care cad la fundul apei - sunt si preferate ale melcilor) si vezi cum se comporta.
[WWW]
axi777
Junior member

IP:

Melcii au obiceiul sa stea nemiscati perioade variabile de timp, ca sa-ti dai seama daca sunt vii sau au decedat te uiti la "capacul" ala care il au, daca ei sunt in cochilie si au "capacul" pus, e viu, cand mor "capacul" nu mai e inchis si eventual cade. Daca sunt morti si-i iei in mana o sa-ti dai seama imediat, miros intens.
Dorin
Junior member

IP:

OK mersii. Ma duc sa le iau ceva mancare ca unul a inceput sa umble dar unu nu. Si dupa cum spuneti nu e mort nici ala.

Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to: