Salut!
A trecut ceva timp de cand nu am mai reusit sa scriu nimic. Acum, astept sa se dizolve sarea cum trebuie si inainte sa fac un schimb de apa, am zis sa mai scriu cate ceva in jurnal. Am avut o perioada destul de incarcata, nu am terminat, incerc totusi sa tin acest jurnal. Fara sa detaliez extraordiar de mult, ce s-a mai intamplat in ultima vreme:
- am suferit un insta kill all (ca na, ma credeam destul de inteligent sa-mi iasa, pe scurt, nu sunt atat de versat in acest hobby)
Acum aproximativ 1 luna si jumatate, am aderat si am si primit un acvariu pregaurit (800x350x400), donatie pe acest forum, multumesc inca o data pentru acesta. Asta a facut din mine sa incep sa adun, owerflow box (multumesc prietenilor am conceput unul), achizitie pompa retur (siece silent 3.0), achizitie nero 3 sa miste apa in acvariu, restul de acareturi ce trebuiesc pentru un sump....
vine ziua cand am liber sin incepem: achizitionam 150 litri apa distilata din Leroy, acum.. de unde sa avem un vas pentru acesta cantitate, turnam apa in sistem si punem sarea pentru saramura. Presiune de la munca, chiar daca sunt liber in oarece masura tot lucrez. pe repede inainte dureaza 3 ore sa mixez sarea, testez ca un prost salinitatea si cam atat. Degeaba am teste in casa, pentru mine salinitatea a fost suficienta la momentul ala. Tot pe repede ce spun, arunc nisipul nou, spalat de cateva ori, in acvariu, nu bine, cred. Si ca sa fie totul bine, pentru ca na, eu, super cunoscatorul, am spus ca daca pun pietrele din acvariul vechi am sa obtin un insta acvariu. Probabil ca o sa ghiciti, dar eu am sa explic continuarea. Incep sa mut pietrele cu tot cu corali (apropo coralii se dezvoltau ca nebunii, euphilia avea 3 capete, achizitionat 1, ciupercile erau de 4-5 ori mai mari fata de achizitie, rodactis..... acopereau intraga piatra pe care erau puse, tot ce inseamna SPS erau deja pe piatra si se dezvoltau spre colonie....). Deci, scot pietrele din vechiul acvariu, le arunc in mare viteza in noul acvariu (in decurs de 4-5 ore de cand am pus sare in apa), urmeaza "animalele", le scot, le pun la aclimatizat si-mi vad de treaba pe langa acvariu, macroalga, carbon, Matrix, o mica parte din nisip (va povestesc si cu nisipul, imediat), regasesc acel Goby pierdut, statea pe sub pietre, nevertebrate, tot. Superb, totul parea ca merge. Din pacate, novice cum sunt, nu observ semnele, apa cu vizibilitate spre zero, SPS se albesc, LPS se micsoreaza si aproape se dizolva. Nu eu am continuat in nebunia mea, hai sa bagam si tot ce avem la aclimatizat. Stiti ce urmeaza, maxim 30 minute si Crevetele moare, inca 10-15 minute si moare tot ce am introdus in acvariu, singurul supravietuitot este hermitul care inca alearga si pe care nu-l mai bag in seama (a murit a doua zi). Disperat, ce sa fac, ca tot omul un schimb de apa. Am uitat sa mentionez ca volumul total al sistemului este 135 litri (ma incadrez la nano, banuiesc ca nu trebuie mutat in alta parte a forumului), deci, aproximativ 15 litri ramasi din mixul initial plus cei aproximativ 40 litri din acvariul vechi sunt introdusi in noul acvariu. Ma rog, pe scurt dezastru!!!
Intre timp am alergat putin, am mai citit, vizionat chestii, am cerut putin ajutor, un membru al forumului mi-a dat 100 litri de apa RO cu tot cu ce trebuie sa fac un schimb adecvat de apa.....
Acum, dupa aproximativ 1 luna, stam cam asa:
- acvariu ciclat, fara Amoniu si Nitrat, restul parametrilor sunt pe acolo (1.025, 10-15 Nitriti, 10,5 Kh, 8,2 Ph, 25 Celsius...)
- 50g Carbon Red Sea
- o punga de Purigen
- o punga de Seachem Phosbond
- in sfarsit am un refugiu cu macroalga functional (macroalga initiala a fost arsa)
- 1 pereche de clowni
- 1 Blue eyes tang (daca vreti va spun exact denumirea)
- 1 hermit (blue)
- 1 trochus
- 1 kg de piatra gata murata
- Euphilya (test)
- rodactis (test)
- montipora (test)
- putin mai multa minte, sper
Momentan astept sa trec peste cateva alge, au ce manca Tang-ul, Hermitul si Trochus-ul
Incet, incet sper sa reusesc sa refac acvariul. Cred ca ce am "reusit" sa fac cu acvariu se poate incadra la, ASA NU!
Stiu ca vor fi aruncate pietre, dar am vrut sa impartasesc aceasta prostie, poate sunt incepatori care vor trage cateva concluzii din aceasta mare greseala.
Niociodata:
- Nu pui nimic intr-un acvariu nou pana nu testezi (PH, Alcalinitate, temperatura, salinitate)
- Nu arunci toti coralii intrun acvariu si speri sa nu elibereze toxine
- Nu stai cu mainile in san daca vezi ca ceva nu functioneaza, incearca sa iei masuri la primul semn
- spala bine spre foarte bine noul nisip
- lasa sa treaca cateva..... ore de la lipirea cu silicon, lipirea tevilor de PVC-u.... in general asteapta
Asa arata acum