[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Paraziti intestinali - Levorom - Solutie  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
Arwen_wt
Junior member

Joined: 31/08/2017 21:22:47
Messages: 23
IP:
Offline

Am l?sat c?rbunele 2 zile doar, dup? l. Am scos ?i aruncat
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1790
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Desi intervin rar pe forum, simt acum nevoia sa fac o precizare vizavi de antiparazitarele indicate/folosite la pesti.

Zicea cineva de Levorom...contine intr-adevar, levamisol, iar levamisolul este un nematodicid. Asadar, se poate folosi impotriva viermilor rotunzi de genul Camallanus, Capillaria, etc. Si cam atat! Este valabil si pentru alte produse comerciale ce contin derivati benzimidazoli (fenbendazol, mebendazol, etc).

Sera Tremazol, contine praziquantel care este activ impotriva viermilor plati. Asadar, se poate folosi impotriva cestodelor (popular tenii) si a monogenelor (Dactylogyrus, Gyrodactylus). Si cam atat!

JBL Spirohexolul contine ceva nitro-...adica o substanta activa din grupa nitrofuranilor (mai exista in alte produse nifurpirinolul). Chimicalele din aceasta grupa sunt active impotriva protozoarelor flagelate/ciliate de genul Hexamita, Spironucleus, etc.

Pentru a sti insa cu ce trebuie intervenit, trebuie un diagnostic etiologic, pentru ca din punct de vedere clinic, slabirea, abdomenul supt si fecalele albicioase, atoase, pot fi comune in toate infestatiile parazitare. Iar pentru un diagnostic etiologic trebuie eutanasiat pestele si realizate examene parazitologice cu identificarea precisa a speciei/speciilor implicate. Nu se poate preciza diagnosticul etiologic altfel si va rog sa ma credeti ca am eutanasiat (la cerere) inclusiv altumi cu aceste simptome, iar parazitologic erau negativ.

Concluzia este ca uneori, la unele specii, nu doar parazitii sunt responsabili de astfel de simptome.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1823
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Cum se face un diagnostic etiologic? Din definitiile din dictionare nu am reusit sa inteleg prea mult.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Cormoranul
Member
[Avatar]

Joined: 11/07/2014 09:34:59
Messages: 131
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pentru acvaristul de rand care nu are acces la un microscop cred ca un tratament preventiv in acvariul de carantina cu levamisol, prazi si metronidazol pentru pestii nou achizitionati nu ar strica. Dupa preferinte si daca situatia o cere se pot face aceste tratamente preventiv si in acvariul comunitar la intervale de 6luni/1an.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1823
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Microscop am 40x-600x. Cam batrin - cred ca are vreo 40 de ani, dar complet functional si adaptat la iluminat cu led. Am spart si citeva lamele pina am invatat sa le maneverz.

Cred ca mai trebuie si multe altele: bisturie (si din astea am mai multe tipuri - le folosesc in alte scopuri), poze multe cu parazitii si mai ales cunostiinte din care nu prea stiu ce sa caut (fiziologia pestilor ca exemplu - banuiesc doar). Si destul timp, dar asta e altceva.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1790
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Etiologie inseamna cauza bolii. Diagnosticul etiologic presupune eutanasierea unui peste bolnav, cu semne de boala, si examinarea fiecarui aparat si sistem, digestiv, respirator, etc, cu scopul gasirii unor paraziti sau a altor patogeni. Referindu-ma strict la paraziti, odata observati, ei trebuiesc colectati si apoi identificati. Identificarea e greoaie si presupune cunostiinte in domeniu.
Realizarea unor tratamente profilactice vaste, folosind concomitent sau succesiv antiparazitare care sa acopere intreaga "plaja" posibila (protozoare, viermi plati, viermi rotunzi) poate sa devina o chestie scumpa. Mai mult, poate fi stresanta pentru pesti si poate declansa ea insasi o serie de alte probleme avand in vedere ca antiparazitarele au tot felul de efecte adverse, cancerigene, hepatotoxice, etc.
Profilaxia presupune in primul rand apa de calitate, hrana de calitate, temperatura optima, adica asigurarea tuturor conditiile optime caracteristice speciei.
Eu as indica si chimioprofilaxia doar in cazuri speciale, referindu-ma aici la importatorii de pesti, in perioada de acomodare sau in cazul achizitiei unor pesti din mai multe surse, cu origine dubioasa, sau alte situatii speciale cand riscul introducerii unor patogeni in acvariu este crescut, neexistand posibilitatea carantinizarii.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com