[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Proiect bazin mbuna + sump  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
ionutz87bc
Junior member
[Avatar]

IP:

Pana o sa ma apuc de constructia efectiva tot ma documentez si ca romanu' mai intreb nu dau cu parul.

Am tot vazut la sumpuri, in compartimentul de filtrare mecanica, un strat de perlon dupa care bureti de diferite porozitati (exact in ordinea asta de curgere intai perlon dupa care bureti) sau "ciorapi" si apoi bureti.
De ceva timp stau si ma intreb daca perlonul sau ciorapii retin cele mai multe particule (gen cele mai mici) de ce sunt puse inainte de bureti ce au porozitate mai mare?
Adica in mintea mea un filtru ok ar fi de la porozitate mare la mica in asa fel particulele vor fi filtrate progresiv si mediile filtrante se vor colmata uniform, daca pun ciorap din acela gros inainte de burete ciorapul se va colmata primul avand porozitatea cea mai mica si buretii nu prea din motive lesne de inteles.
Acum zic si eu ca romanul daca la un sump se adauga o camera (sa zicem prima in care intra apa din acvariu) cu bureti de sus in jos de la porozitate mare la mica si apoi un compartiment (la care sa avem acces usor) cu perlon sau ciorapi, dupa care in urmatoarea camera filtrare biologica (sa zicem vreo 10 l de matrix si vreo 20 sau 25 l de roca vulcaninca ) si apoi o camera mica cu un burete sau perlon ( pt detritusul si particulele ramase de la filtrare biologica) si apoi in ultima camera pompa nu ar fi mai eficient?

Imi cer scuze ca stresez la nivel teoretic inainte sa am echipamentul dar cu cat aflu mai multe cu atat voi fi mai pregatit pt marea realizare acvaristica .
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Varianta cea mai buna e cea pe care ai intuit-o tu, cu buretii grosieri primii si perlonul ultimul.
Buretele dupa perlon nu-si are sensul.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Treaba sta cam asa:
- buretele ala (vorbesc de sumpurile compartimentate sanatos, unde "camera buretilor" e generoasa, joaca (mai mult) un rol de material biologic.
- practic, filtrarea pur-mecanica se face cu perlonul.
- e mult mai comod sa scoti / arunci / inlocuiesti o bucata de perlon... decat sa scoti si sa speli buretii aia suprapusi si supraetajati.
- e vorba de practica si comoditate.

Daca vrei sa folosesti burete doar pentru filtrare mecanica, atunci n-ai nevoie de atat de mult spatiu/atat de mult burete.

Uite ce solutie am adoptat eu:
- o cutie din plexiglas, in care curge apa din tevile BA
- cutia e prevazuta cu un "perete de burete" (mobil)
- cand simt eu ca e cazul, pot sa utilizez si un ciorap.
image
image

- in cazul meu, filtrarea biologica se face pe seama unei cantitati de ~20-25 litri spartura de lava (pusa in saci de plasa, cutii de plastic, etc).
image
image

This message was edited 1 time. Last update was at 07/05/2016 10:41:53

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
defrostbite
Junior member
[Avatar]

IP:

Pune perlonul dupa buretele de la intrare. O sa trebuiasca sa le faci un gratar sau sa le indesi, ca sa nu se duca la fund si apa sa nu treaca cum trebuie.

Am vazut acum ca ti-ai dat singur seama

This message was edited 2 times. Last update was at 07/05/2016 14:11:00

Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to: