[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou acvariu marin  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

kirucd , aici nu stiu ce sa-ti raspund.Dupa cum ai spus si tu,trebuie sa mai studiez cum este mai bine sa fac filtrarea.Cred ca pentru nitrati si fosfati o sa trebuiasca sa folosesc si reactoare daca nu gresesc. Nu? Sau se pot reduce si cu alte medii filtrante?
Multumesc pentru sfaturi!
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai studiaza si cand ai intrebari iti putem raspunde
Eu folosesc simultan 5 metode diferite de reducere a nitratilor.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/06/2014 21:54:31


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Ca medii de filtrare in sump (cam ceea ce trebuie sa contina) pot sa enumar piatra vie,matrix,siropax,impreuna cu un skimmer bun si un reactor de nitrati si unul de fosfati (tip Ruwal Filtru antinitrati RWNO3/130/500 si
Ruwal Filtro Antifosfati Model RWP04-130/400 ).Am spus bine pana acum?
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Bine ai venit in lumea acvariilor marine.

Nu ma pricep prea bine la acvariile reef-ready/sistematizate/cu sump, dar iti pot da un sfat daca doresti sa continui cu ideea initiala, adica fara sump. Subliniez ca sumpul e varianta ideala si a-l evita inseamna munca de mentenanta mai (mult) mai multa.

Daca pornesti de la un Rio 180, si vrei sa-i dai drumul repede si ieftin, eu as face asa:

> Tunze Comline Reef Pack 250 compus din:
- skimmer Tunze 9004
- filtru Tunze 3162
> O unitate de osmoza buna.
> Sare
> Teste de amoniac, nitrit si nitrat de la Salifert. Un refractometru. Test de fosfati (singurul pe care il stiu este cel de low level de la Hanna - HI713 Phosphate Checker). Mai tarziu teste de Alk si pH de la Salifert si teste de Ca si Mg de la Salifert. Le-as cumpara in ordinea asta.
> RowaPhos (sau alta marca de GFO)
> Seachem Purigen
> un termometru JBL Premium Thermometer (ieftin si foarte precis)
> doua incalzitoare de 100W. Cauta unele care sunt compatibile cu filtrul Tunze. As tine doar unul vara si pe ambele pe timpul iernii. Nu folosesc, dar am auzit lucruri bune despre AquaMedic Titanium
> o unitate de auto top up care sa iti tina salinitatea constanta in urma evaporarii apei. As lua si un temporizator de priza pentru ea. Poti merge pe Tunze, intrucat filtrul are un lacas pentru senzorul de nivel, deci minimizezi echipamentul la vedere.
> la nisip conteaza granulatia si compozitia. Vrei un nisip din carbonat de calciu, gen Aragonite, Oolite etc. cu o granulatie 2-5 mm. Cel viu pe care l-ai mentionat este fin ca zaharul tos si iti va fi un calvar sa lucrezi cu el. Foloseste nisip uscat, se curata mai usor si murdareste apa mai putin cand il pui in acvariu. Poti incepe fara nisip si poti adauga nisipul cand ai bani, chef, etc. Poti tine acvariul fara nisip fara probleme, dar din considerente estetice, de stocare cu animale, chimice e mai bine sa ai niste nisip intr-un strat de pana la 5 cm. Pot adauga ulterior nisip daca incepi initial cu un strat mai subtire. Daca folosesti nisip e bine sa ai niste animale care sa ti-l rascoleasca in mod regulat. Cele mai bune solutii sunt o pereche goby-pistol shrimp si melcii Nassarius uriasi din Tonga (Nassarius distortus). Din cele proaste sunt stelutele de nisip.
> piatra: ai nevoie de piatra cat sa poti pune in acvariu stivuita intr-o treime de acvariu (deci volumul e mai important decat greutatea ei). Piatra mai poroasa si mai usoara filtreaza mai bine decat cea mai masiva. De asemenea iesi mai bine la pret cu ea. Poti incepe acvariul cu piatra uscata, dar iti va lua mai mult timp sa o aduci la potential maxim (trebuie tinuta in apa de osmoza cu schimburi de apa pana cand scoti organicele si alti contaminanti chimici din ea, apoi trebuie insamantata cu bacterii, alge coraline etc.). Piatra uscata are avantajul ca nu vine cu animale nedorite si patogeni. Si e mai ieftina, Si poti face aquascape-ul in liniste zile in sir fara sa o omori.
> bacterii: singurul produs pe care l-am testat si stiu ca merge e Dr. Tim's One and Only Nitrifying Bacteria. Poti lua si amoniacul pur necesar ciclarii fara pesti tot de la Dr. Tim's. Colegii te pot sfatui de alte bacterii care fac treaba. Vad vehiculate pe forum produsele Prodibio, am incercat si eu azi pentru prima data.
> lumina: cea mai completa unitate LED care da o lumina decenta pentru LPS la baza unui Rio 180 si SPS asezati sus in acvariu este produsa de TMC si se cheama TMC v2iLumenAir 900, are 170W, 690mm (W) x 260mm (D) x 24mm (H), este programabila si costa in UK 400 de lire sterline.
> stoc. E bine sa te hotarasti de la inceput ce vrei de la acvariu in privinta coralilor si a pestilor. Fa-ti o lista de animale dorite si introdu-le treptat pe masura ce parametrii acvariului devin optimi pentru specia respectiva. La pesti e bine sa incepi cu cei mai pasnici/mici si sa termini cu cei mai agresivi/mari. La pestii marini mai multe exemplare din aceeasi specie nu se tolereaza foarte bine, cu exceptia perechilor stabilite si a catorva specii care convietuiesc bine in perechi sau grupuri. Toate speciile de clown ies din ou ca mascul si cele mai mari doua exemplare din grup devin sexual active: femela e cel mai mare peste din grup, masculul dominant e urmatorul ca marime. Restul masculilor sunt sexual inactivi pana moare unul din cei doi. Daca moare femela, masculul dominant devine femela, urmatorul exemplar ca marime devenind mascul dominant. Exista specii care sunt ok in grup. Anumite specii de goby (din familia Ptereleotris) si cardinalii imi vin in minte ca pesti care pot fi tinuti in numar mai mare de doi.
Foloseste LiveAquaria ca sa vezi nevoile minime ale pestilor si nevertebratelor. De regula pestii sunt mai rezistenti decat nevertebratele la conditii suboptime. Dintre corali, cei moi sunt cei mai rezistenti. Coralii cu schelet calcaros LPS si SPS au nevoie de conditii speciale si de aditie de Ca/Mg/Alk in acvariu pentru a avea o crestere adecvata.
Evita sa cumperi stele de mare. Ele vor avea inevitabil conditii suboptime in acvariu.
Daca decizi sa iti cumperi o scoica, cele fotosintetice din specia Tridacna derasa sunt ideale datorita necesarului mai scazut de lumina. Aceste scoici sunt fotosintetice, dar pot filtra substante nutritive din apa, cum ar fi amoniac si in lipsa lui chiar si nitrati.

Referitor la acvariul italian, avea o groaza de corali non fotosintetici. Acestia sunt de evitat intrucat hranirea lor necesita o filtrare mult mai scumpa decat lumina necesara pentru a-i hrani pe cei fotosintetici.
Si coralii fotosintetici necesita hranire, dar daca hranesti pestii, vor avea suficienta hrana din excrementele pestilor. Deci, cu cateva exceptii, nu trebuie sa hranesti coralii fotosintetici intr-un acvariu matur care are pesti.

Va trebui sa-ti faci un program de mentenanta pe care sa-l respecti cu strictete, gen:
- zilnic curatat sticla;
- bisaptamanal inlocuit vata sintetica din filtru, golit si curatat cupa skimmerului;
- saptamanal schimb de apa 10%, dozat bacterii, dozat Ca, Mg, ALK etc.
- lunar schimbat carbonul activ si RowaPhos;
- la trei luni curatat intern filtrul si skimmerul si inlocuit Seachem Purigen;
- o data pe an sau la doi ani upgrade la acvariu

Legat de viitoarea..., e important sa ajungi la un consens cu ea, altfel o sa ai parte de o groaza de certuri si in final ori renunti la hobby, ori la nevasta. Am vazut ambele cazuri. E important sa o atragi si pe ea in hobby sau sa n-o lasi sa vada cat de dependent ai devenit.

Si inca o data, cu sump e mai bine decat fara, dar in lipsa de posibilitati pentru sump, se poate si fara el.
Iar daca vrei un sistem ultra low nutrient, se rezolva cu un refugiu HOB cu Miracle Mud.

Bafta si viziteaza jurnalele acvariilor mele daca decizi sa mergi sumpless si pe cel proiect daca vrei sa folosesti sump, sunt cam la acelasi stadiu cu tine in ceea ce priveste sumpul si overflowul in materie de cunostinte.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/06/2014 01:59:20


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Multumesc pentru informatii,dar o sa merg pe varianta cu sump.Prefer sa merg pe o varinta sigura si care sa nu imi dea mari batai de cap.
Trebuie sa ma hotarasc la un model de skimmer pentru ca asa pot sa stabilesc si marimea camerei din sump unde va fi asezat.Ce modele de skimmere imi recomandati din experienta voastra care sa fie potrivite cu acvariul meu Juwel Rio 180 si sa isi faca si treaba?
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Desigur skimmerele conice, cele cu injectie sunt de preferat.

Destul de important la un skimmer e si zgomotul produs.

Din cele mai modeste si ieftine (categoria pana in 500 de ron):
Tunze 9002 sau 9004
Hydor Slim Skim
Aqua Medic Turboflotor Blue 500

Eu mi-am luat la mana a doua un skimmer nefolosit Tunze 9006 si intentionez sa-l folosesc in sump cand voi da drumul la noul acvariu.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Eu de exemplu ma gandesc la un skimmer Aqua Medic Turboflotor Blue 1000. Se pare ca merge bine si este silentios.Plus poti sa-l utilizezi atat in sump cat si hang on.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Si eu iti recomand skimmer-ul Tunze din gama 9002/9004.

A functionat impecabil si inca o mai face in sump-ul unui prieten la trei ani de la achizitie.
In plus este foarte silentios.

To live you must learn to die
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Ca varianta de skimmer poate sa fie si Deltec MCE300-400-600,Bubble Magus NAC 7(cam scumpisor).Ma gandesc la ce a zis Dragos pe alte posturi si anume cu cat este mai mare cu atat mai bine plus mai mentioneaza ca cele conice functioneaza mai bine.
Nu cred ca o sa ma complic pentru moment cu gauritul acvariului,de aceea o sa apelez la un sistem overflow hang on si anume Blau overflow 3000 l .Ca pompa de recirculare o sa folosesc ori Eheim ori Sicce.
[Thumb - 0.jpg]

[Thumb - large-blau3000overflow.jpg]

donpisote
Senior member
[Avatar]

Joined: 02/07/2010 21:51:25
Messages: 889
Location: BUCURESTI - BERCENI
IP:
Offline

+1 Pentru tunze 9004 cum spune Gabriel. Il am la 1,5 metri de cap noaptea cand dorm si nu ma deranjaza deloc nici pe mine nici pe nevastamea care este super sensibila la zgomote.. La o cautare pe google pare a fi cel mai silentios skimmer. Acum depinde si de nevoile tale.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

La cat timp cureti cupa? Teoretic eu am nevoie de un skimmer care sa nu necesite intretinere timp de 2 saptamani.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Pai poti incerca sa faci acvariul cu apa dulce, asa nu o sa ai prea mult skimmat.

Dar la modul serios, cu cat cureti cupa mai des, cu atat mai eficient skimmerul. E nerealist sa crezi ca poti avea un acvariu marin care sa fie low maintainance pana acolo incat sa nu necesite intretinere in fiecare saptamana.

DD Deltec fac skimmere cu auto curatare. Dar comoditatea costa (foarte) mult.

Legat de overflow-ul acela, ia-ti un senzor de apa pentru podea cu un sunet placut, ca sa nu adauge la stresul provocat de apa pe care o sa o ai pe jos la prima inundatie. Cred ca din cele doua variante (sumped cu gauri vs unsumped) ai ales-o pe a treia, cea mai proasta (sumped cu overflow box).

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

... sump cu overflow box peste geamul acvariului ...

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Acvariul este acum de apa dulce si vreau sa trec la marin.
M-am referit la o intretinere mai rara pentru ca eu de doua ori pe an(august si decembrie) sunt plecat cate doua saptamani si automat acvariul trebuie sa mearga de unul singur.Si de ce crezi ca acel overflow hang on nu este bun si ca o sa am inundatie?Am citit o gramada de posturi despre ele si nimeni nu a zis ca a avut probleme de genul inundatie.Majoritatea problemelor au fost ca unele modele sunt cam galagioase.Ma refer la acel galgait al apei cand se duce din el in sump.Eu cred ca acest model Blau 3000 L este destul de bunicel mai ales ca utilizeaza doua tevi de diametru 25,nu cum sunt majoritatea cu o singura teava.Acest overflow este similar cu ce a construit si a testat Dragos(daca te deranjaza ca iti spun pe nume te rog sa ma scuzi;apropo eu sunt Mihai ), numai ca nu are a treia teava de preaplin.Aceasta teava cred ca pot sa o adaug eu ulterior modificand overflow-ul.

This message was edited 2 times. Last update was at 13/06/2014 17:35:59

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

- Atata vreme cat ai grija la acumularile de aer din partea superioara, n-ar trebui sa fie probleme... conceptia e simpla si overflow-ul functioneaza asa cum a fost proiectat.
- De aceea este prevazut cu furtunasul ala, acolo sus, pentru ca apa vine din bazin cu mici bule de aer... la un moment dat, bulele alea de aer se acumuleaza si te trezesti cu sistemul dezamorsat.
- Cred ca ar trebui sa pui acolo o mica pompa, care sa "suga" in permanenta aerul ala...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Ai dreptate Koala.Am vazut ca sunt pe piata pompe destinate pentru acest lucru pentru a scoate acele bule de aer si nu costa mult.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Cei care au avut inundatie folosind acest sistem de overflow nu au supravietuit inundatiei ca sa povesteasca.

Poti lasa skimmerul necuratat doua saptamani. Ideea e ca dupa ce se adauga pe gatul skimmerului un strat gros de organice, nu mai reuseste spuma sa urce pana in cupa.
Eu obtin majoritatea skimmatului in primele trei zile de cand curat, daca las o saptamana sau doua am acelasi skimmat. Daca reglezi sa skimmeze umed, desigur ca va da pe dinafara si tot skimmatul va ajunge inapoi in acvariu. Dar nimic care sa nu te lase sa pleci in concediu. Desi cu acel overflow box, mi-ar fi cam frica sa mai plec in concedii >

Incearca un Mame overflow daca nu vrei sa gauresti si vrei un overflow care se amorseaza singur dupa o pana de curent.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/06/2014 18:10:22


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Acvariul pe care o sa-l folosesc in acest moment functioneaza si este dulcinol.O sa vina momentul cand trebuie sa-l golesc pentru a putea incepe pregatirile pentru marin. Intrebarea mea este cum pot sa il curat cat mai eficient mai ales ca am avut mici probleme cu algele si inca nu am scapat complet de GDA. Exista solutii de dezinfectare, curatare a acvariului pe interior?
Multumesc
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu te stresa!
Algele de apa dulce vor muri in apa sarata... facand loc, nu-i asa, algelor de apa sarata .

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Cred ca ar fi ideal sa controlezi algele din actualul acvariu inainte sa il faci marin. Daca ai alge in cel dulce, e posibil sa nu ai (inca) disciplina necesara pentru a mentine unul marin?

Si direct la intrebare, poti dezinfecta acvariul cu solutie de dezinfectat pe baza de clor. Cu otet poti dizolva depozitele de calciu. Algele de pe geam se duc cu o lama de ras. Clatit copios cu apa de robinet.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com