[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Help, alge!  XML
Forum Index » Alge
Author Message
greenp
Junior member

Joined: 20/12/2012 23:12:52
Messages: 25
Location: Timisoara
IP:
Offline

Problema care o ai tu cu algele, am avut-o si eu. Conditiile erau asemanatoare, adica:

- iluminare T8 distanta de la neon la fundul bazinului era aprox 55 cm 10h/zi
- fertilizam conform schemei cu micro+macro si aditie de co2 care pornea cu 1 ora mai repede decat pornea lumina si se inchidea cu 1 ora mai repede decat stingerea luminii.

Acvariul care il am este de 80/35/45 si filtrarea este sump cu 4l de siporax +bureti pt mecanica +eheim skimm

Mi-au aparut aceleasi alge ca la tine + alge paroase+BBA .

Neavand teste am banuit ca exista prea multe elemente micro+macro neconsumate in acvariu si de aceea achizitionat o lampa T5 pentru a le sporii consumul si plantelor care sunt mai jos. Acum aveam98 w la 100 l si algele s-au dezvoltat mai mult deoarece pusesera stapanire pe acvariu. Mi-am luat un set de teste de la tetra si mi-a iest o valoare a kh de 24 , Ph 8, restul erau ok.

Aveam 2 variante, reset sau lupta cu ele . Am mai dat o sansa si acum 2 saptamani am inceput o lupta masiva contra lor. Am stopat fertilizarea, am oprit co2, lumina la 6 h/zi, curatat alge manual tot ce am putut, inclusiv taiat frunze afectate si am inceput tratamentul cu Protalon 707. Dupa incheierea tratamentulu, in care melcii au avut de suferit, pt ca stateau numai la suprafata, probabil unii au si decedat, am facut un schimb de apa, dar de data asta cu apa de la retea, inainte foloseam foraj, am testat kh dinou si scazuse la 13. Apoi pornit co2 non stop(daca il opresc testul permanent spune ca nu e suficient) si am inceput schema de fertilizare, dar doar cu 1/3 din dozajul recomandat. A doua zi dupa schimbul de apa, am luat pomaceea care era paros de bba si l-am curatat cu periuta de dinti. Curatarea a fost foarte usoare, inainte nu era posibila. Algele paroase care nu le vazusem sa le inlatur, pluteau in deriva si a fost usor sa le culeg. Am mai bagat plante stem sa culeaga excesul de nutrienti daca exista.

Maine este o saptamana de cand am facut tratamentul cu protalon si algele nu dau semne sa mai apara, sper sa fi rezolvat problema. Plantele perleaza mai frumos ca niciodata si parca au mai crescut. Pacat ca nu am facut poze sa pot observa diferenta.
Am sa cresc perioada de iluminat la 7 ore, dar fertilizarea o las tot la 3/4 din dozaj, daca apar carente, o maresc.

Daca mai aveti ceva sfaturi sa le urmez pt a nu da cu bata in balta va rog sa mi le spuneti si mie.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

greenp wrote:- fertilizam conform schemei cu micro+macro si aditie de co2 care pornea cu 1 ora mai repede decat pornea lumina si se inchidea cu 1 ora mai repede decat stingerea luminii.
...
Daca mai aveti ceva sfaturi sa le urmez pt a nu da cu bata in balta va rog sa mi le spuneti si mie.


UFFFFFF!!!!!! Iar utilizati niste termeni atat de vagi incat cineva abia intrat in domeniu nu va intelege nimic. Despre ce micro/macro vorbesti? Obiective macro? Micro-controller? De care, facut de cine? Propozitia "fertilizam conform schemei cu micro+macro " NU SPUNE NIMIC nici despre ce faci tu nici despre ce vorbesti. Ce sa inteleaga lumea? Care schema?

Daca utilizai termeni clari ar fi fost altceva - cum ar fi Macro conform schemei PPS-Pro, sau Macro conform schemei PPS, macro conform schemei PPMD, macro conform schemei Estimative Intdex, macro... sa mai continui? smilie

In afara de schema Estimative index, TOATE celelalte retete dau carente care sfarsesc prin aparitia algelor. Nu tin cont de consumul real al plantelor...

Primul sfat este sa incepeti sa cunoasteti ce aveti in acvariu si ce bagati in el. Fiecare acvariu este un unicat si trebuie tratat ca atare. Nu exista o reteta universala. Credeti ca daca ar fi existat nu ar fi fost prima la cautarile voastre pe internet?

La fertilizanti nu mai ganditi in mililitri de solutie ci in concetratia pe care o aduce in acvariu. In loc de am pus 5ml de solutia X spuneti si ganditi ca s-au pus 2ppm din substanta Y. Daca vorbiti de volumul de solutie adaugat, aceasta informatie trebuie neaparat legata de volumul acvariului pe care il detineti si eu care citesc trebuie sa ma intreb ce acvariu are asta, sa incep sa fac calcule sa-mi dau seama cat fier sau nitrati ati pus. Daca dati informatia in ppm ea este valabila si pentru mine si pentru tine.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
greenp
Junior member

Joined: 20/12/2012 23:12:52
Messages: 25
Location: Timisoara
IP:
Offline

Ai dreptate Lucian, scuzele mele.

Este vorba de PPS-pro si de Trace mix. Controler de PH nu am, numai acel test permanent de Co2 de la JBl si test la picatura de la tetra.

Ideea e ca regula de 1mml/40 l la mine nu se aplica. Neavand teste (trebe neaparat sa achizitionez) am banuit ca apa de foraj care o adaugam la schimbul de apa saptamanal, contine in mai mare masura decat ar fi normal anumite elemente micro si macro si de aici am dat-o in alge. Acum ca le-am redus pare a fi ok, dar viitorul imi va spune mai multe.

Totodata, colegul Koh-i-Noor recomanda lui qwerty sa renunte le trace mix si sa foloseasca feropol + feropol 24. imi amintesc ca la acvariul trecut puneam tot la fel PPS-pro si Trace mix, dar mai adaugam si 2 picaturi de feropol24 si nu am avut pic de alga. De ce am folosit feropol 24? habar nu am, nu cunosteam prea multe si il aveam prin casa si daca tot era am zis de ce sa nu il pun...

Anyway,

O sa il mai duc asa cat merge pe Trace si PPS dar la urmatorul setup vreau sa renunt la fertilizare diy si folosesc ceva de firma, ma bate gandul la vimi all in red.
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com