[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
220 V  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
lukaboy
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/09/2004 08:45:01
Messages: 505
Location: Bucuresti, Mihai Bravu
IP:
Offline

kata wrote:Ce masuri am putea lua pentru a ne feri de asemenea surprize? Exceptand produsele de calitate. Mai cedeaza si astea de firma!
Ce fel de siguranta s-ar putea inseria pe cablul prelungitorului?
Este off topic? Ar trebui deschis un nou topic pentru a primi cateva raspunsuri la aceste intrebari?


In urma numeroaselor mesaje primite referitoare la disjunctorul de care am vorbit, pot sa va spun urmatoarele:

Mie mi-au instalat cei de la Electrica in momentul in care mi-au pus un contor nou. Cred ca l-am si testat o data( am bagat mana prin tablou sa pornesc o siguranta, erau multe fire pe acolo, si s-a inchis lumina).

Saptamana trecuta am ajuns intr-un magazin din complexul Floreasca, la et 1, aveau acolo disjunctoare care se pun la jacuzzi... asa cum am spus, vreo 80RON... insa instalarea nu e la indemana oricui, chemati electricianul sa faca asta.

De asemenea, intrebati si cititi specificatiile inainte de a cumpara si de a va baza pe ceva.

Si tot aici e locul, nu garantez ca cele descrise de mine mai sus va asigura protectia la shoc electric. Deconectati orice echipament inainte de a lucra in acvariu!!!

http://www.seachem.ro
[Email]
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Salut!
Si totusi, dacä nu existä altä legäturä spre pämänt, curentul se scurge doar intre firele incälzitorului, asa cä n-are cum sä electrocuteze vreun peste, decät dacä acesta trece foarte aproape de ambele fire in acelasi timp, iar curentul crede de cuviintä cä-i mai usor sä treacä prin pestele mai bogat in säruri decät apa. Prin apä nu trece curentul electric, atäta timp cät nu contine säruri, ceea ce inseamnä cä Discusarii sunt mai putin expusi decät Tanganjikarii.

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
paulc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 14/01/2004 13:27:11
Messages: 480
Location: Bucuresti
IP:
Offline

lukaboy wrote:
paulc wrote:
...prin urmare curentul o ia pe drumul al mai scurt, care este fix intre cele 2 fire. Unde crezi tu ca o va lua curentul prin jeamu de sticla ca sa curga? Deci nu va lua alta directie, ci se va produce un scurtcircuit intre cele 2 fire.

Incearca sa imi spui de unde si pana unde curentul o ia pe drumul cel mai scurt si, pana gasesti raspunsul la asta, spune-mi atunci de ce, daca ai fi pus mana in apa, te-ai fi electrocutat si tu, desi distanta intre degetul tau si faza este mult mai mare decat distanta dintre borne...

lukaboy wrote:Incearca sa imi spui de unde si pana unde curentul o ia pe drumul cel mai scurt [...]

Din cite stiu eu, curentul o ia pe unde e rezistenta mai mica, iar rezistenta creste cu cit e mai lung traseul, asa ca poate ca o sa o ia si pe la 5 cm distanta de cele 2 fire apropiate de altfel, dar nedumerirea mea e daca si pe la 20cm o sa treaca curentul, ca probabil nu toti pestii erau linga incalzitor pina s-a ars siguranta.

lukaboy wrote:[...]de ce, daca ai fi pus mana in apa, te-ai fi electrocutat si tu, desi distanta intre degetul tau si faza este mult mai mare decat distanta dintre borne...

Pai e vorba de inchiderea unui circuit, intre faza, apa, mina mea si pamint.
Dar pestii erau intr-un recipient de sticla, bun izolator, si nu vad cum s-ar putea inchide circuitul prin pesti, sticla, etc pina la pamint.

Asa ca inca sunt nedumerit...

Atentie la neatentie...
[Yahoo!]
catallin
Junior member
[Avatar]

Joined: 09/01/2006 11:32:32
Messages: 43
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu sunt anti pescuit si vanatoare,de fapt sunt paralel cu ele si tot paralel sunt si cu braconajul,dar parca era o metoda bazata pe curent electric...sau nu am inteles eu bine?

Cata
betta
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/07/2003 18:44:39
Messages: 1207
Location: Timisoara (Circumvalatiunii)
IP:
Offline

kata wrote:
Ce fel de siguranta s-ar putea inseria pe cablul prelungitorului?
Este off topic? Ar trebui deschis un nou topic pentru a primi cateva raspunsuri la aceste intrebari?

Raspunsul il primisesi anterior de la lukaboy si din articolul postat. Figura cu siguranta inseriata pe cablu nu tine(curentii fatali sunt prea mici, consumul echipamentelor e comparabil... whatever...)! Cel mai bine e sa scoti echipamentele electrice ale acvariului din "cablul prelungitor" atunci cand lucrezi cu mainile in apa acvariului. Lucru care l-a pomenit si MA.

Prin apa nu trece curentul electric, atata timp cät nu contine säruri

Adica prin apa distilata... apa din acvariu e o solutie de electoliti... si cea din natura idem. "O supa de ioni ion=vagabond in greaca"

Despre Legea lui Ohm s-a vorbit... pomenim si despre cea a lui Kirchoff?
Vine cineva cu o explicatie plauzibila sau inchidem topicul acuzand forte oculte ca au ucis vietuitoarele bazinului?

O lectura privind conductivitatea (apei): http://www.jp.horiba.com/story_e/conductivity/conductivity_01.htm

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
lukaboy
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/09/2004 08:45:01
Messages: 505
Location: Bucuresti, Mihai Bravu
IP:
Offline

Curentul circula prin toata masa conductorului electric ce se afla intre cele doua borne. Apa din acvariu nu este distilata ci contine saruri care o fac un foarte bun conductor electric. Formula I=U/R ne permite sa calculam curentul care trece prin apa. De asemenea, rezistenta R este direct proportionala cu lungimea rezistorului, deci cu cat este mai mare lungimea rezistorului, cu atat este mai mare rezistenta electrica a acestuia.

Ca un exercitiu de imaginatie si pentru exemplificarea fenomenului petrecut in acvariul ucigas, imaginati-va masa de apa din acvariu ca fiind formata din "fire" foarte subtiri de apa, aceste "fire" avand capetele pe cele doua borne ale incalzitorului spart. Fiecare fir de apa se comporta ca un conductor electric, de diferite rezistente.

Faptul ca pana in coltul opus al acvariului este drum mai lung nu inseamna decat ca pe acolo va trece un curent mai mic decat pe drumul cel mai scurt intre borne.

Asta este o explicatie ca la Radio Erevan, insa corecta. Pentru detalii, vorbim duminica langa un cico.

http://www.seachem.ro
[Email]
paulc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 14/01/2004 13:27:11
Messages: 480
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, asta e o explicatie buna.
Eu ma gindeam ca totusi curentul va fi mare chiar intre fire, si va sari siguranta, da' nu e chiar asa. Apa din acvariu nu este chiar un foarte bun conducator de curent, si atunci curentul este mic, chiar intre fire, comparativ cu cit curent trece prin incalzitor in stare de functionare.
Si cum e necesar un curent mic sa omoare pestii, atunci e clar.

Intrebare suplimentara: plantele cum s-au comportat?

Atentie la neatentie...
[Yahoo!]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Un curent mic omoara nu doar pestii ci si oamenii. omul intra in stop cardio-respirator la un curent de 50 mA , iar la peste 80 mA moare.
Curentul prefera calea cea mai scurta de scurgere, deoarece este rezistenta mai mica.
Doua fire cu curent, daca le bagati in apa, actioneaza ca si un incalzitor (daca tineti minte erau ibricuri pt cafea ce in interiorul lor aveau 2 borne , una pt faza si una pt nul, care cand erau alimentate facea sa fiarba apa, aceeasi chestie este si in acvariu doar ca suprafata de scurgere a curentului este mai mica, firele fiind mai subtiri decat lamelele din ibric. Daca insa bagi ceva conducator de curent intre ele risti sa te curentezi, la fel si pestii, daca se apropie pe o anumita raza e pericol.
Referitor la protectii exista asa numita " siguranta cu protectie diferentiala" care are rolul de a sesiza diferentele de potential, dar nu trebuie sa aveti comune nulul cu pamantarea ( ceea ce la multe din blocurile mai vechi din pacate este comun).
Ce va mai pot recomanda eventual este sa puneti o siguranta mai mica (sa zicem de 2 A sau de 1A care ar fi pt un consum de aprox. 400 W respectiv 200W la tensiunea de 220V) si ar fi indicat daca ati gasi sigurante cu caracteristica B, au timpul de declansare mai mic, pe ele scrie B2.

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

stie cineva utilitatea unui transformator de separatie????
a auzit vre-o data cineva despre aceasta "minume a tehnicii" ??
viorelc
Junior member

Joined: 10/02/2005 20:00:17
Messages: 25
Location: oradea
IP:
Offline

Exista asa ceva este ca o siguranta automata (pe faza si pe nul )dar ai nevoie de al treilea fir ( pamantare) care sa fie in bazin .
La o scurgere accidentala de curent siguranta sare (ambele) (verificat dar nu in bazin cu apa )

Daca ceva nu merge nu dispera, ia un ciocan mai mare!!!
[Email]
viorelc
Junior member

Joined: 10/02/2005 20:00:17
Messages: 25
Location: oradea
IP:
Offline

Scuze informatie incomplecta :al treilea fir TREBUIE sa fie diferit de pamantarea cladirii (firul 3 pleaca de la disjunctor)

Daca ceva nu merge nu dispera, ia un ciocan mai mare!!!
[Email]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

razvan wrote:stie cineva utilitatea unui transformator de separatie????
a auzit vreo data cineva despre aceasta "minume a tehnicii" ??

Se foloseste pt a separa circuitele de comanda, de circuitele de forta.

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Salut Räzvane!
Eu m-am gändit la posibilitatea asta, dar numai pentru incälzitoare mi-ar trebui unul de 2500W. Pentru puteri de pänä la cca. 300W ar fi o idee bunä, care ar oferi o oarecare sigurantä contra electrocutärii, dar nu trebuie uitat cä si la esirea unui trafo de separare, care livreazä o putere de peste 50W, curentul este suficient de mare pentru a pune in pericol viata unui om, la atingerea concomitentä a celor doi poli. Plusul de sigurantä se datoreste doar faptului cä "dacä" esirea sa nu este legatä la pämänt, nici nu poate exista o tensiune electricä intre pämänt si esirea transformatorului. Ar trebui sä se dimensioneze aparatura de uz acvaristic pentru tensiuni de 24 v.
Ioan

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

bingo!!!!
deci mai sunt si alti 'destepti' (de stil vechi) pe forum ... ;)
corect, se reduce pericolul electrocutarii prin "punere la masa" , iar pentru UN acvariu ar putea fi de ajuns.
oricum, din punctul meu de vedere, cea mai usoara, simpla, facila metoda de evitare a electrocutarii este...... o priza cu intrerupator (bipolar daca se poate ;) )
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Din pacate daca s-ar folosi 24V in acvaristica am avea un incalzitor cat o sticla de de bere, alimentat cu un cablu de vreo 2x2,5 chiar si mai gros pt unele incalzitoare de puteri mai mari, insa cel mai incomod ar fi transformatorul, care ar avea un gabarit destul de maricel pt a scoate un curent adecvat. Nu se face din ratiuni economice, un trafo de putere mai mare costa de cateva ori cat un incalzitor "de firma".
Puterea=Tensiunea x Curentul , daca scadem tensiunea trebuie marit curentul, ceea ce duce la conductori tot mai grosi.
Cea mai buan solutie este acel disjunctor de care tot spune Lukaboy, care de fapt nu este altceva decat o siguranta care sesizeaza diferenta de potential (arata exact ca o siguranta bipolara, doar ca are in plus un buton cu notatia T , adica test, pt a putea fi verificata daca fct.) care costa vreo 3-400.000. Atentie, aceasta nu decupleaza la scurtcircuit, doar la diferente de potential, si trebuie neaparat pamantare in apa .

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

@vyrusu!
N-am nimic inpotriva sticlei de bere! Sunt de acord cu tine cä nu meritä sä cumperi un trafo, doar ca sä-ti salvezi o amärätä de viatä. Dar in privinta disjunctorului se pune intrebarea dacä-l folosesti pentru toatä instalatia? Dacä ai multe acvarii, cu multi pesti, care costä de 5 x mai multi bani, etc...etc...De exemplu: Cineva este la servici, in acvariul de acasä sare un peste, (foarte scump, fizic si psihic), stropi de apä, (nedistilatä), cad unde n-ar trebui si cu toate cä pe suprafata duliei s-ar fi uscat, cu multä indulgentä in trei minute...färä indulgentä in 30sec, färä urmäri sesizabile pentru "cineva" aflat la servici, produc o scurgere de curent care declanseazä disjunctorul, care opreste curentul, care opreste pompele de aer, filtrele biologice, lumina, cäldura, si oferä cuiva, cänd vine de la servici...o naturä moartä cufundatä intr-o liniste mormäntalä.

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
lukaboy
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/09/2004 08:45:01
Messages: 505
Location: Bucuresti, Mihai Bravu
IP:
Offline

Carja Ioan wrote:@vyrusu!
N-am nimic inpotriva sticlei de bere! Sunt de acord cu tine cä nu meritä sä cumperi un trafo, doar ca sä-ti salvezi o amärätä de viatä. Dar in privinta disjunctorului se pune intrebarea dacä-l folosesti pentru toatä instalatia? Dacä ai multe acvarii, cu multi pesti, care costä de 5 x mai multi bani, etc...etc...De exemplu: Cineva este la servici, in acvariul de acasä sare un peste, (foarte scump, fizic si psihic), stropi de apä, (nedistilatä), cad unde n-ar trebui si cu toate cä pe suprafata duliei s-ar fi uscat, cu multä indulgentä in trei minute...färä indulgentä in 30sec, färä urmäri sesizabile pentru "cineva" aflat la servici, produc o scurgere de curent care declanseazä disjunctorul, care opreste curentul, care opreste pompele de aer, filtrele biologice, lumina, cäldura, si oferä cuiva, cänd vine de la servici...o naturä moartä cufundatä intr-o liniste mormäntalä.


Good point. Insa ajungem la povestea cu drobul de sare... fiecare isi construieste sistemul atat de sigur pe cat isi doreste. o solutie ieftina si buna nu cred ca exista, ca in nici o alta parte. depinde de buzunar, de importanta pe care o acorzi... de exemplu exista filtre, chiar chinezarii Resun, care au si o baterie, si iti mai asigura un curent de apa de suprabvietuire de cateva ore bune( suficient sa te intorci de la serviciu, dupa ce a sarit siguranta).

http://www.seachem.ro
[Email]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Bine spune Lukaboy, fiecare decide in privinta sigurantei sale si a pestilor sai. Exista o multitudine de solutii pt a nu avea incidente. Cea mai simpla este ca apa s anu aiba nicidecum posibilitatea de a ajunge la prelungitoare, si credeti-ma este foarte usor si cea mai ieftina solutie.
In cazul in care nu vrei nici o secunda sa ai lipsa de curent poti pune un UPS (uninteruptible power supply) care se foloseste in general pt a proteja calculatoarele de pierderea brusca a tensiunii si poate sustine un calculator de la 15 min pana la cateva ore (totul depinde de pret ), in plus aceste UPS-uri ofere protectie la scurt-circuit si chiar si in caz de supratensiuni.
In concluzie siguranta este direct proportionala cu suma investita sau cu istetimea de care da dovada fiecare

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com