[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Instalatie de iluminat  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 831
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mie imi place proiectul de capac facut de Lucian si intentionez sa-l folosesc ca sursa de inspiratie pentru un capac mai mic, de 60 x 30 cm (pentru inceput).
Spre deosebire de proiectul original, o sa folosesc un plastic rigid de 4 mm (probabil alb), iar o parte din componente intentionez sa le fac transparente. Daca va fi necesar, voi folosi si cornier de plastic (alb) pentru intarituri.
Inca o data, iti multumesc Lucian pentru ca ne-ai prezentat in detaliu proiectului tau, oferindu-ne o baza de plecare pentru un proiect de capac si usurandu-ne astfel viata.
Ape limpezi ... si ce-a zis koala !

Festina lente !
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 5834
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce as schimba acum daca l-as face din nou pentru a fi si mai usor de utilizat in operatiunile de zi cu zi
1. cele doua parti din care se compune partea superioara le-as redimensiona in sensul in care partea din fata (rabatabila) si la care umblii tot timpul sa fie mai lata (cat sa cuprinda inca un neon)
2. as pune pe balama partea din fata (sa nu fie solidara cu partea superioara) - vezi desen
3. as folosi alt material, nu lemn neuscat
4. as calcula sa incapa un dozator de mancare sub capac

Mai jos este schita:
[Thumb - Capac_detaliu.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2013 17:06:17

Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 831
Location: Bucuresti
IP:
Offline

E ! Acum se apropie foarte mult de ce aveam eu in cap. Nu am luat in considerare dozatorul de mancare (nu am folosit niciodata pana acum si nu stiu cat de util ar fi).
Evident ca la mine capacul o sa fie mai ingust (2 sau 4 neoane, in functie de tipul acvariului -> 60 sau 200 L).
In plus, as vrea sa-i pun 2 ventilatoare de pc (12V) pe partea orizontala din spate, cuplate cu senzorul de caldura realizat de @Georg (Thermostatic Fan Speed Controller).

Festina lente !
buryck
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/08/2010 15:38:25
Messages: 75
Location: Buftea
IP:
Offline

Salutare, am un droser electronic pentru neone t8 si pot conecta la el 1x20w / 1x30w / 1x40w (asa scrie pe el). Am conectat un neon de 18w si merge, dar intrebarea mea este, pot conecta doua neoane de 18w la el? Cum ar fi mai indicat sa leg cele doua neoane, in serie sau in paralel?
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 5834
Location: Bucuresti
IP:
Offline

NU poti conecta doua neoane. Pentru doua neoane ori iti cumperi un drosel pentru doua neoane ori iti mai cumperi unul pentru un neon - mai bine pentru ca poti sa pornesti/opresti fiecare neon individual. IN plus unele drosele pentru doua neoane nu functioneaza daca este doar un neon sau un neon este ars...
AlexD
Junior member
[Avatar]

Joined: 23/08/2014 21:53:06
Messages: 41
Location: Sibiu
IP:
Offline

buna seara oameni buni..foarte bune ideiile... mai ales ca poti demufa si mufa cablurile cand vrei si le poti adapta de la t8 la t5..buna ideeee... pot sa vin si eu cu o mica sugestie daca se poate referitor la instalatia electrica daca se poate eu nu as sugera ca doua sigurante diferentiale sa functioneze una dupa alta...din cate retin eu una o anuleaza pe cealalta doar daca sunt diferente de actionare atunci e cu totul alta problema.nu stiu cat de bun e releul daca contactele au legatura directa in ghilimele cu alimentarea (daca se poate denumirea releului sa il cercetez si eu caut de mult ceva buna si la un pret bun si este la 230V????)... si ca idee stiu ca cer prea mult dar mai bine pui dif pe iesirea spre neoane cele comandate de releu sau relee e mai bine asa stiu ca ce prea mult.dar atunci ai siguranta ca nu se intampla nimik indiferent daca esti pe direct care oricum are dif sau pe comandat...pe alimentarea principala se poate pune o sig normala mai mare ca cele diferentiale ca sa fie tip scara..

Toata viata invatam..ca.. Viata e scurta... Gustul e lung.. ;)
[Yahoo!]
adytzu
Member

Joined: 10/08/2013 10:14:47
Messages: 147
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ma leg si eu de topicul acesta, daca se poate, ca sa nu mai creez altul nou.
Prin bunavointa userului @dimi, am achizitionat o lampa 2x24W, T5, cu intrerupatoare pentru fiecare neon in parte.

Ce vreau sa obtin e sa pot pune fiecare neon pe o cate o priza programabila mecanica (acum am una, dar o sa mai iau una).
Din ce banuiesc, e o singura intrare de 220V si doua iesiri din droser-ul electronic catre cele 2 neoane, asa-i?
Ce mai am prin casa, e un modul cu temporizator si ceas de la un filtru de cafea care nu mai functioneaza.
Plan:
- cablul de 220V de la droser il pun pe priza programabila, si un neon il las pe direct sa se aprinda odata cu ea
- celalalt neon il cuplez la acel modul, ca sa porneasca la 2-3 ore dupa primul (are timp de stingere automat dupa 2 ore ca asa era la filtru).

Credeti ca o sa mearga?
[Yahoo!]
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2247
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Online

curentul furnizat de balastul electronic catre tubul fluorescent este foarte diferit de curentul de la priza, cu care presupun ca functioneaza acel timer pe care vrei sa-l folosesti intre neon si balast.

nu sunt specialist dar stiu ca frceventa este mult mai mare (20.000 Hz vs 50Hz la priza) si ca tensiunea variaza considerabil, de ex. la aprindere este o tensiune, apoi tensiunea este redusa semnificativ cat neonul este aprins

deci eu zic ca acel timer care functioneaza la 220V si 50Hz de la priza nu va functiona cu curentul furnizat de balast, plus ca chiar si daca va functiona, va altera caracteristicile curentului furnizat de balast, cu efecte necunoscute asupra functionarii neonului.

300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
adytzu
Member

Joined: 10/08/2013 10:14:47
Messages: 147
Location: Bucuresti
IP:
Offline

M-am gandit si eu la asta. O sa incerc sa-mi aduc in cazul asta aminte din liceu cand mai faceam montaje cum sa cuplez un releu. Ala e sfant.
[Yahoo!]
Bogdan_g
Member

Joined: 29/03/2016 20:46:31
Messages: 174
Location: Cluj
IP:
Offline

Imi cer scuze ca ma bag in discutie insa as dori sa va intreb daca ati incercat vreodata ceva in genul becurilor de mai jos. Oare s-ar preta asa ceva la un acvariu cu africani?

http://www.aliexpress.com/item/2016-new-Aquarium-Lamp-E27White-green-blue15W27W36W45W54W-LED-Coral-Reef-Grow-Light-High-Power-Fish-Tank/32630550774.html?spm=2114.10010108.1000013.3.sth7k1
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 5834
Location: Bucuresti
IP:
Offline

eu nu am vazut inca la nimeni de la noi. Daca iti cumperi asa ceva abia asteptam sa ne spui cum sunt
Bogdan_g
Member

Joined: 29/03/2016 20:46:31
Messages: 174
Location: Cluj
IP:
Offline

Ok, insa chinezu zice ca le customizeaza. Prin urmare m-am gandit ca as avea nevoie la un acvariu de africani de 75%leduri albe si restu albastre. Sunt ok proportiile si culorile alese. Ar fe recomandat oare sa iau mai butine becuri de putere mare sa zicem 3 de 54 w (18 leduri) pt o lungime a acvariului de 180 cm sau sa iau 5 becuri de 21 w (7 leduri) pt aceeasi lungime?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 22593
Location: Bucuresti
IP:
Offline

La africani nu-ti treba cine stie ce lumina... ia-le leduri banda. O sa se incalzeasca mai putin si o sa arate la fel.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
kazaku
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2014 19:20:48
Messages: 673
Location: Bucuresti - Drumul Taberei - Romancierilor
IP:
Offline

Pe timp de vara doua neoane de 30w mi-au dus temperatura la 37grade. O treime din pesti au murit atunci.

0771 496 835 Lucian
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 5834
Location: Bucuresti
IP:
Offline

kazaku wrote:Pe timp de vara doua neoane de 30w mi-au dus temperatura la 37grade. O treime din pesti au murit atunci.

Da' ce-ai facut, le-ai bagat in bazin? Ce temperatura ai in camera? Eu am 6 neoane de 54W si nu imi trece temperatura de 30-31 grade... si nu am ventilator dar am lasat spatii de ventilatie naturala...
kazaku
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2014 19:20:48
Messages: 673
Location: Bucuresti - Drumul Taberei - Romancierilor
IP:
Offline

Lucian wrote:
kazaku wrote:Pe timp de vara doua neoane de 30w mi-au dus temperatura la 37grade. O treime din pesti au murit atunci.

Da' ce-ai facut, le-ai bagat in bazin? Ce temperatura ai in camera? Eu am 6 neoane de 54W si nu imi trece temperatura de 30-31 grade... si nu am ventilator dar am lasat spatii de ventilatie naturala...



Pai la mine e inchis ermetic capacul. Pe timp de vara trebuie sa il tin deschis si uneori sa mai bag pungi de gheata sa mai scada temperatura. In camera temperatura rar ajunge la 30grade.

0771 496 835 Lucian
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 5834
Location: Bucuresti
IP:
Offline

kazaku wrote:Pai la mine e inchis ermetic capacul. Pe timp de vara trebuie sa il tin deschis si uneori sa mai bag pungi de gheata sa mai scada temperatura. In camera temperatura rar ajunge la 30grade.

ventilatie fortata cu ventilatoare este rezolvarea
kazaku
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2014 19:20:48
Messages: 673
Location: Bucuresti - Drumul Taberei - Romancierilor
IP:
Offline

Lucian wrote:
kazaku wrote:Pai la mine e inchis ermetic capacul. Pe timp de vara trebuie sa il tin deschis si uneori sa mai bag pungi de gheata sa mai scada temperatura. In camera temperatura rar ajunge la 30grade.

ventilatie fortata cu ventilatoare este rezolvarea



Sa vad cum fac rost de niste ventilatoare.

0771 496 835 Lucian
niqn10
Junior member

Joined: 21/01/2019 10:32:53
Messages: 34
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare, stiu ca postez intr-un topic mai vechi dar am zis sa nu redeschid altul pentru o simpla intrebare.

Am fost azi sa-mi iau neoane, mufe si balasturi pt instalatia de iluminat. Aveam in gand sa-mi iau asa ceva:

https://www.e-marbo.ro/balast-electronic/qtp-optimal-2x54-58-220-240.html

insa pentru ca era dimineata si pentru mine si pentru domnisoarele de acolo, mi-au dat de fapt asa ceva:

https://www.e-marbo.ro/balast-electronic/qt-fit-5-8-2x54-58-220-240.html

Intrebarea mea e: le pot folosi la acvariu? Ar fi vreo diferenta notabila intre ele inafara de timpul de aprindere al neoanelor? Are sens sa ma duc sa bat drumul ca sa le schimb?

Mi-am luat 2 astfel de balasturi, pt ca voi pune 4 neoane in prima faza, 2x865 54W si 2x965 54W, ambele daylight, 6500K.
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2247
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Online

eu am QT-FIT de 5 ani ca alelalte nu existau atunci, tot 2x54w, absolut nici o problema cu ele, nici macar nu se incalzesc

sincer nu vad nici o diferenta importanta pentru scopul tau intre cele 2 ... aia cu timp de start de 1.5s vs 2s nici nu merita mentionat, e absolut irelevant

300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com