[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
construire acvariu A-Z  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

karman_drg wrote:Eu nu inteleg faza cu fundul dublu.. pentru ce se face fund dublu, pentru rezistenta sa( sa nu se crape geamul) sau pentru a se lipi mai bine muchiile inferioare???.

Ai intuit corect: se foloseste fund dublu atit pentru rezistenta fundului cit si pentru o lipitura mai rezistenta.
In cazul lipiturii de la fund mai poate sa apara o problema: daca se foloseste substrat fin sau daca nu e sifonat periodic se colmateaza infricosator. Apar diverse reactii anaerobe pe care nu le cunosc in detaliu. Nu stiu nici ce substante rezulta da' stiu ca pot imbatrini siliconul si-l pot dezlipi de geam. Am observat fenomenul de citeva ori: siliconul de la lipitura de la fund s-a dezlipit in timp de lipiturile verticale erau intacte. O lipitura in unghi va proteja siliconul de acest fenomen. Problema asta se poate rezolva prin dublarea lipiturii de la fund si cu niste baghete de 3-4 cm latime, da' ramine problema cu rezistenta.


karman_drg wrote:In teorie daca suprafata pe care se aseaza acvariul este plana toata forta este preluata si fundul nu trebuie sa aibe grosimea fundului de sifon)) fundul pare chiar mai putin expus fortelor rele decat fetele

Ai dreptate, daca suprafata e PERFECT PLANA si nu se modifica sau distorsioneaza in timp indelungat e in regula fara fund dublu. Problemele apar in cazul suprafelelor usor curbate, fundul va avea tendinta sa se indoaie conform suprafetei pe care sta si vor aparea tensiuni enorme. Daca fundul e dublu, siliconul dintre placi ii va da o oarecare elasticitate. Doua geamuri lipite intre ele cu silicon vor suporta o indoire mult mai usor decit un singur geam mai gros.
Din aceleasi motive de elasticitate folosesc distantiere in lipitura: o lipitura mai groasa e elastica si preia tensiunile care apar.

E greu sa faci o masa sudata care sa fie perfect plana, metalul se deformeaza din cauza sudurii. Eu nu stiu suda da' am asistat la astfel de operatiuni si-am vazut cum se deformeaza. Cel care face masa trebuie sa fie foarte priceput .

Chiar daca o masa (din metal sau doar din lemn) e perfecta la inceput, nu-mi garanteaza nimeni ca in timp nu se va deforma usor sub greutatea uriasa a unui acvariu.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

Daca pe suprafata plana a mesei se mai pune un burete gros sau polistiren are un efect mai indelungat a planitatii suportului?

Sa inteleg ca fundul dublu este mai bun decat un fund simplu gros, chiar daca au aceasi grosime, datorita siliconului dintre placi.

Standul asta ma streseaza, mi se pare mai greu de realizat decat acvariul.

Stiu de existenta unui placaj foarte rezistent la apa, greutate,uzura, care se foloseste la dubele acelea cu platforma in spate, dar este foarte greu si destul de scump, l am folosit in trecut pe cand eram "salahor" pe santiere si ii cunosc propietatile bine.
Cred ca ar fii mai indicat decat un stand din fier.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

Acel "placaj" de care spui este foarte bun, dar nu exclude existenta unui cadru metalic din teava rectangulara. Totusi, acvariul va avea o greutate MARE. Cadrul metalic va asigura rigitatea structurii.
Necazul la placile din rumegus este insa ca absorb usor apa si se umfla. Un cant prins bine si cateva straturi de lac pentru barci vor asigura insa impermeabilitatea materialului. Nu costa mult si se gaseste usor.
Relativ la placa de polistiren: preia neregularitatile mesei (in cazul in care aceasta nu este perfect plana), dar in timp, din cauza greutatii, are tendinta de a se subtia la mijloc. Eu folosesc carton ondulat dublu stratificat.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Antoniot wrote:Daca pe suprafata plana a mesei se mai pune un burete gros sau polistiren are un efect mai indelungat a planitatii suportului?

Da, preia o parte din posibilele denivelari . Eu folosesc intotdeuna polistiren de interior ca-i mai moale.

Poze: smilie ... Poze cu plante
karman_drg
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/05/2010 17:25:52
Messages: 34
IP:
Offline

Care este grosimea poliestirenului care vrei sa-l folosesti pui?
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

karman_drg wrote:Care este grosimea poliestirenului care vrei sa-l folosesti pui?


probabil ca cel de 2 cm este suficient de gros, cel de 5 cm este mult prea gros si mi ar ridica acvariul prea mult.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
r_o_n_i
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 19/03/2009 14:31:12
Messages: 443
Location: bucuresti/colentina
IP:
Offline

in brico gasesti un burete gri care e folosit la hidroizolatii cred, are 1 m latime si 1 cm grosime; se vinde la mp ... il am sub un acvariu (180x55x55) de mai bine de un an si e ok ; nu inalta acvariu mult si nici nu e foarte vizibil... seara buna
[Yahoo!]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 23/12/2010 22:50:32
Messages: 415
Location: Bucuresti
IP:
Offline

avand in vedere ca acest acvariu va avea cca. 1.000 kg, logic ca tb. un suport pe masura
inainte de suport, in cazul in care locuiesti la bloc sau la etaj, iti recomand sa nu-l pui prea departat de un perete de rezistenta

acest suport ar fi bine sa aiba o suprafata mai mare decat cea acvariului, cu scopul de a distribui greutatea ansamblului pe o suprafata mai mare

referitor tot la suport, nu grosimea blatului este foarte importanta (in cel mai rau caz est suficienta si placa de pal normala - de 18mm) ci existenta unor placi intaritoare mediane, pe care blatul sta perpendicular, care sa sustina blatul pentru a nu se deforma prin indoire

acest suport poti sa-l faci numai din pal (dar sa-l intaresti corspunzator), pentru ca este mai usor de procurat materialele si de asamblat, pentru blat poti folosi pal de 25 mm (blaturile de bucatarie au si 40 mm, dar sunt inguste de 60 cm, ceea ce nu-i suficient pentru ce ai tu nevoie)

pentru ca sa nu ai probleme cu apa, poti cauta blat pentru mese, care este rotunjit din fabrica, pe margini - de fapt pe marginile care vor deveni lungimi, celelalte margini nu - caz in care sa ai in vedere o lungime mai mare - cate 30-40 cm in plus pentru fiecare parte, cum ai tu o lungime de 130 cm, sa-l iei de 200 cm, in schimb nu stiu daca poti gasi blat mai lat de 80 cm, eu stiu ca in general cam asta este latimea lor, dar poate au si mai lat la 100 cm (pentru paluri si debitari poti sa te duci la depozitele din str. Morarilor, acolo este si un centru de sticla)

alta problema este cu echilibrarea acestui suport in raport cu planeitatea podelei care, de foarte multe ori, nu este atat de plana pe cat ne-am dori, situatie in care ai decat varianta de a pune picioare reglabile - ceea ce nu este tocmai OK la o asemenea greutate - in cazul in care optezi pentru pricioare de mobila, iti recomand sa pui din cele mai rezistente si cat mai multe, sa ajungi la o greutate de sub 25kg/picior - ceea ce ar insemna foarte multe (cam inestetic)
in cazul in care te hotarasti sa folosesti picioare reglabile, si fundul acestui suport trebuie sa aiba o rezistenta sporita

prinderea blatului sa o faci pe dedesupt, adica sa nu perforezi suprafata care va ramane la exterior, pentru a evita riscul sa intre in contact cu eventuale picaturi de apa si sa se umfle blatul

revenind la intaririle mediane sa cauti sa pui in ambele directii (fata-spate si stanga-dreapta), ce vor asigura si rigiditatea sistemului la balans (miscari laterale)
in principiu, trebuie sa ai in vedere cat mai multe astfel de mediane, cu scopul de a repartiza greutatea totala pe ca cat mai multe puncte de intarie
pe de alta parte, aceste mediane vor putea fi folosite si ca pereti laterali pentru diversele compartimente/sertare etc

referitor la grosimea sticlei, iti recomand sa arunci o privire prin hypermarket-uri, la raionul de pescarie, unde au astfel de bazine populate cu pesti, de exemplu, la Cora Lujerului au un astfel de bazin, din sticla de 15 mm (zic eu, este posibil sa fie mai groasa), fara intariri (dar nu recomand fara intariri) si cam de dimensiunile tale - adica latime si inaltime mari - peste 70cm

referitor la montaj, avand in vedere ca unele geamuri pot cantari si 50gk, este clar ca tb. sa te ajute cineva si cred ca foarte utile ar fi si niste manere cu ventuze pe care le folosesc geamgii la manipularea foilor de geam

dupa cum cum iti dai seama, va dura mai mult confectionarea acestui suport

succes

This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2011 17:17:55


Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

Stau la casa spre fericirea mea, nu trebuie sa mi fac griji daca tine sau nu podeaua.

In legatura cu suportul am realizat ca poate sa mi opreasca definitiv proiectul.Asta in cazul in care baiatul cu care voi colabora la construirea lui nu va putea sa l construiasca dupa datele date de mine.

La lipirea acvariului voi apela doar la profesionisti, eu doar voi ajuta sau asista dupa nevoie.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 23/12/2010 22:50:32
Messages: 415
Location: Bucuresti
IP:
Offline

daca te hotarasti sa-l faci din pal, cel mai bine este sa aplezi la un tamplar - tamplar gasesti mai repede decat aqua-builder

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

image

Uploaded with ImageShack.us


image

Uploaded with ImageShack.us


image

Uploaded with ImageShack.us


Standul s a finalizat, ramane sa achizitionez sticla pentru acvariu.
Voi folosi combinatia de sticla 19 cu 15 mm.Fundul va fii de 2 placi de 15 mm, lateralele de 15 mm si geamurile frontale de 19 mm.
Cam asa am fost sfatuit pana acum de experimentatii formului.Sper sa nu ma insel.
Vream sa l fac tot de 19 mm dar daca se poate si asa fara intaritoare mai scad din costuri si poate il finalizez mai repede.
Procedez bine la dimensiunile : L140xl82xh65, inaltimea nu este batuta in cuie! Acvariul inalt arata mai bine estetic? de 60h este mai recomandat.

This message was edited 2 times. Last update was at 13/04/2011 21:15:07


Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare, ma bucur sa vad ca proiectul tau prinde forma. Imi place si standul cum arata.
Cat despre inaltime... tu stii cat poti sa te intinzi ca sa ajungi sa-l cureti, sau ce lumini ai ca sa poti penetra o colona de apa asa mare.
Eu unul as ramane pe 60, cei 5cm in plus pot conta enorm, in sensul ca-ti scad factorul de siguranta. Dar si un 65 ar arata mai bine

Spor la treaba.

This message was edited 2 times. Last update was at 13/04/2011 23:35:53


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

bobesku wrote:Salutare, ma bucur sa vad ca proiectul tau prinde forma. Imi place si standul cum arata.
Cat despre inaltime... tu stii cat poti sa te intinzi ca sa ajungi sa-l cureti, sau ce lumini ai ca sa poti penetra o colona de apa asa mare.
Eu unul as ramane pe 60, cei 5cm in plus pot conta enorm, in sensul ca-ti scad factorl de siguranta. Dar si un 65 ar arata mai bine

Spor la treaba.


Multumesc pentru ajutor(nu as fii reusit sa construiesc standul fara pont ul tau) si apreciere, in acvariu o sa cresc doar moss autohton,Fontinalis antipyretica (am adaptat mossul la 26 grade) si anubias iar lumina nu o sa fie o problema.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am recitit topicul tau, si inteleg ca nu vrei sa fie open-top. Ba chiar vrei sa faci si un capac.
Si atunci intreb, de ce Doamne Iarta-ma nu vrei sa-i faci niste intarituri longitudinale exact la buza de sus a acvariului?! Oricum capacul o sa acopere cativa centimetri din sticla. Si in felul asta dormi noaptea linistit. Si costurile nu vor creste prea mult. Ce zic eu este sa faci cate 2 straifuri de 4cm din sticla de 10mm, pentru fiecare latura lunga a bazinului. Mie mi-ar fi teama sa-l fac fara aceste intarituri.

LE Si obligatoriu fund dublu, ca sa castigi o arie mai mare a lipiturii si sa ai o lipitura care sa reziste si la forfecare si la impingere (adica fortele la care e supus siliconul).

Multa bafta

This message was edited 4 times. Last update was at 13/04/2011 23:40:20


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

Daca folosesc geam de 19 mm pentru partile frontale nu mai necesita intarituri longitudinale.

Nu vreau sa ma bazez pe intarituri, mai ales ca m ar incurca cand scotocesc prin acvariu.

Pana acum nu am avut nici un acvariu cu intarituri iar din ce stiu la intariturile alea trebuie sa fie si o bucata pe mijloc care sa tina frontalele si nu mi place asa.

Dar daca va fii necesar voi folosi, deocamdata ma gandesc cum sa tai geamurile, ce tip de fund dublu sa folosesc si cum sa impac doamna casei cu noua mea idee creata.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Antoniot wrote:.... .... Nu vreau sa ma bazez pe intarituri, mai ales ca m ar incurca cand scotocesc prin acvariu.
.... .... .... .... iar din ce stiu la intariturile alea trebuie sa fie si o bucata pe mijloc care sa tina frontalele si nu mi place asa.


E posibil sa te inseli. Hai sa-ti explic de ce. 4cm langa buza acvariului sus nu au cum sa te incurce cand umbli in acvariu. Iarasi, majoritatea canistrelor au coturile gandite sa treaca lejer peste 4cm.
Si apoi, ce spui tu cu bucata pe mijloc nu e necesar.

Deci, cand am spus intarituri ma refeream strict la 2 straifuri, eventual duble, care stau lipite de lateralele lungi, sus sub buza sticlei. Atat. Fara intaritura aia de pe mijloc. Astea practic impiedica sticla sa se curbeze.
Si asta pt ca daca sticla se curbeaza, adica in limbaj acvaristic, face burta, sunt sanse sa se sparga intrucat sticla are o elasticitate foarte mica.

Nu zic, la grosimea sticlei pe care o faci, merge si fara. Dar e un risc marit. Calitatea sticlei poate nu va fi de top, sunt multi factori.
Eu cred ca cel mai bine ar fi sa te consulti cu cineva care a mai facut acvarii mari. Si daca nu vrei open-top, sunt sigur ca ti-ar recomanda si intarituri. Better safe than sorry!
Ba chiar poate faci din sticla de 15 exclusiv, cu astfel de straifuri la o inaltime de 60cm si iesi si mai ieftin si sigur.

LE Uite, dau si un exemplu de straif. Am un acvariu Eheim de 180 de litri, facut din fabrica. Are dimensiuni de 100cm x 40cm x 45 cm. Si pe fiecare perete lung al acvariului, are sus un straif ca factor de siguranta.
Uite in poza atasat (nu este acvariul in cauza), doar ca intariturile in poza sunt pe lateralele mici, eu spuneam sa fie pe cele mari (si desigur, ignora acel capac)

image

This message was edited 7 times. Last update was at 14/04/2011 00:20:31


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
karman_drg
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/05/2010 17:25:52
Messages: 34
IP:
Offline

Bobesku... salutari
As vrea sa te intreb daca sfaturile care le dai au o baza reala sau sunt pur instinctive (adevarul este ca 800 de litri de apa intr-o camera iti cam dau paranoia) dar eu cred ca sticla este un material destul de rezistent, elastic si tot ce vrei... eu personal pot sa iti garantez 100% ca va rezista perfect daca il face cu fund dublu si laterale de 15 iar fata si spatele de 19 chiar si la o inaltime de 70 de cm. In schimb ar trebui sa aibe f mare grija cu calitatea lipiturilor... nici cea mai mica bula de aer, cat mai mare suprafata de contact si separatoare de 1-2 mm intre fiecare dintre muchiile lipite.
Antoniot, felicitari pentru suport a iesit perfect estetic si rezistent.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/04/2011 01:18:38

bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut. Intr-adevar, aceste sfaturi le dau din cauza paranoiei si a litrajului. Banuiesc ca tu te ocupi cu asa ceva si daca zici ca tine atunci asa este. Dar, daca as fi eu propietarul as face acvariul si cu aceste 2 straifuri. Mai mult ca sa pot sa-mi zic, uite am facut tot posibilul, am suflat si in iaurt.
In alta ordine de idei, ma intreb, daca inaltimea ramane 60, nu ar fi mai avantajos dpdv costuri sa-l faca din sticla de 15 eventual cu intarituri?
Oricum ar fi, nu am vrut sa starnesc vreo polemica. Antoniot, iti urez spor la proiect.
Numai bine

This message was edited 1 time. Last update was at 14/04/2011 09:11:29


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Antoniot wrote:Daca folosesc geam de 19 mm pentru partile frontale nu mai necesita intarituri longitudinale.

Nu vreau sa ma bazez pe intarituri, mai ales ca m ar incurca cand scotocesc prin acvariu.

Pana acum nu am avut nici un acvariu cu intarituri iar din ce stiu la intariturile alea trebuie sa fie si o bucata pe mijloc care sa tina frontalele si nu mi place asa.

Dar daca va fii necesar voi folosi, deocamdata ma gandesc cum sa tai geamurile, ce tip de fund dublu sa folosesc si cum sa impac doamna casei cu noua mea idee creata.

Legat de inaltime: mie mi se pare mai estetic daca-i inalt de 60 cm. Mi se pare prea inalt de 65 cm la o lungime de 140 cm. Da' e doar gustu' meu, cunosc multi acvaristi carora le plac acvariile inalte. Nu te lua dupa gusturile altora, fa-l cum iti place tie.

Daca singurul motiv pemtru care nu vrei intarituri e ca te-ar incurca in acvariu ....... io zic sa le folosesti . Cum spunea cineva mai sus, sint suficiente niste longitudinale late de 4 cm. Eu as zice de 5 cm, nu deranjeaza. Cea din spate se poate taia mai scurta decit lungimea acvariului pentru a nu deranja furtunele canistrei. Nu-i obligatorie intaritura transversala pentru ca folosesti sticla suficient de groasa.

In concluzie ai doua posibilitati:

1. Fata si spatele din geam de 19 mm, fara intarituri. E sigur, nu va crapa. Singurul dezavantaj e ca va face o burta. Mica, nepericuloasa, dar care va face ca acvariu' sa fie mai lat cu 2-3 mm la mijloc decit la margini. (Oricit de groasa ar fi sticla tot se va indoi putin sub presiunea apei). Asta va da capacului un aspect usor inestetic, da' daca esti perfectionist e posibil sa te deranjeze.

2. Fata si spatele din geam de 15 mm cu intarituri longitudinale. E la fel de sigur si ai avantaju' ca nu va face burta. Adica o va face da' nesemnificativa. In plus, vei scapa mai ieftin fara sa faci compromisuri la calitate. Eu as alege varianta asta.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

O sa pun si intaritoare!

O sal fac de 65h fiinca decorul mi o cere.Il voi umple cu roca vulcanica in asa maniera sa realizez un decor de dealuri, vreau sa inalt stancile treptat sa am cat mai multe trepte pe o latime de 40 cm in total.

Vreau sa imit dealuri si o rapa.



Daca o sa mi vand acvariul actual o sal fac pe asta nou tot din 19 mm cu intarituri si daca nu reusesc o sal fac de 15 mm cu intarituri.

Deocamdata ma pot bucura de stand, a iesit destul de estetic si rezistent.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/04/2011 11:12:51


Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com