[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
noul acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
vladxxl
Member

IP:

salutare am sa incep in sfarsit noul acvariu (nu promit poze)

in general vreau sa ma axez pe cateva idei acum (lasam echipamentul deoparte deocamdata)
1.incalzitor de substrat(ce e? cum face ? cat costa?e mai bun?)
2.substrat manado e bun singur sau trebe pus pietris deasupra?
3.aqua basis aceleasi intrebari ca la manado
4.as putea creste plante si numai cu pietris marunt 2-3mm(lipsa buget)?

p.s.: manado vs aquabasis (ce recomandati?de ce?)

This message was edited 1 time. Last update was at 08/03/2012 23:29:23

Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut!

1 - nu am folosit, o sa las alt coleg sa te lamureasca
2 - manado e foarte bun ca si substrat, nu mai trebuie sa pui nimic pe deasupra, are aspect natural, nu sufoca radacinile plantelor etc.
3 - aqua basis-ul este substrat nutritiv(nu am folosit marca asta, deci nu stiu cat e de bun), deci vine pus sub manado.
4 - poti lua pietris natural, chiar e mai ieftin si nu e mai prejos decat manado sau astea de firma, doar ca nu prea o sa poti creste plante cu cerinte mari(valabil si pt manado, folosit fara substrat nutritiv). ca si alternativa poti fertiliza in coloana de apa. Co2 ai?

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Aqua basis il folosesc de 3 luni, deci e prea putin ca sa iti pot spune cat e de bun ca si suport hranitor pentru plante... am citit doar ca si-ar pierde calitatile nutritive dupa o anumita perioada.

Ce pot sa iti spun despre el din experienta mea, e ca tulbura mult apa atunci cand tot scoti si muti pe plante dintr-o parte in alta... dar cu un filtru bun, asta e o problema de cateva ore.

Am citit pe forum ca sunt si alte tipuri de subtraturi fertile care nu tulbura apa asa ca si Aqua basis, dar sunt ceva mai scumpe. Daca acvariul nu e prea mare si iti permiti, eu te-as sfatui sa incerci ceva mai scump si mai calitativ decat Aqua basis.

Manado se pune peste substratul fertil, in loc de pietris.

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
tarca.paul
Member
[Avatar]

IP:

Daca esti la inceput de drum, nu iti recomand incalzitorul de substrat, plus de asta e destul de costisitor...nu cunosc instalatie sub 60-70EUR.
Manado dupa cum zice Pushkatu'..este un substrat excelent, trebuie sa sti insa ca este foarte usor, se niveleaza singur, deci poti sa uiti de carari si alte cele. Este net superior fata de cuart sau alte variante inerte. Cuart 100% nu ai unde sa gasesti, te asigur. Daca o sa fertilizezi cu co2, micro, macro, lumina de calitate/cantitate ..poti creste plante sanatoase fara substrat nutritiv, insa acesta te poate salva de anumite carente.

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am folosit dupla root, e un amestec foarte concentrat, o cutiuta de 200g de grame iti ajunge pt un acvariu de 200 de litri. Pui un strat de manado/pietris natural pui dupla root, apoi mai pui un strat de substrat si te-ai ales cu substrat nutritiv. Nu murdareste nici apa. Singuru defect e ca se formeaza un fel de pacla la suprafata apei, dar si aia dispare treptat, poti sa vezi si aici despre cei vorba:

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ca o completare as adauga ca la pietrisul inert in afara de fertilizarea in coloana de apa exista si posibilitatea de a adauga in pietris fertilizant solid, gen stick'uri de la jbl sau altceva, oricum, de exemplu substratul fertil indicat de tine, aqua basis,se va consuma in timp, si la acesta vei adauga niste bile de fertilizant de la jbl, pentru reimprospatare.
[ICQ]
vladxxl
Member

IP:

ok mam lamurit cu incalzitorul printr-un cuvant "scump" (si desigur incepator )

deci la substrat manado nu e nutritiv e doar inlocuitor pt pietris

aquabasis isi pierde calitatile

daca nu ce alt substrat sa folosesc ( sunt incepator) , pt acvariu aproximativ 75l (dimensiuni :40h,57L,36l) , desigur informati daca trebuie sau se poate sau nu amestecat cu pietris si intr-o limita de buget du de la 30lei kg
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

De obicei substratul se vinde in litri nu in kg.
Ca si volum necesar poti sa calculezi: 57 * 36 * ce inaltime vrei sa aiba substratul (minim 4 se recomanda) => minim 8,2 litri.
Poti sa te plimbi prin cateva jurnale de-ale colegilor prezentate pe forum si sa vezi ce substrat are fiecare, si sa discuti cu ei sa afli pareri despre ceea ce folosesc. Nu stiu ce sa iti recomand... caci depinde si de cat de mult vrei sa folosesti setup-ul care il faci... daca il folosesti doar 1-2 ani si apoi il refaci ca te-ai plictisit de el, e ok si aqua basis, fara sa mai bagi pastile in substrat. De asemenea mai depinde si de ce fel de plante vrei sa folosesti (easy, medium, difficult).. daca au nevoie de fertilizare la radacina sau se descurca doar cu fertilizarea in coloana de apa... si astea conteaza la alegerea substratului.

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
vladxxl
Member

IP:

easy spre medium la plante

da 1-2 ani e ok (poate prea mult)

am cautat si majoritatea se folosesc de aceste substraturi

si vreau sa fac bomba co2 dar am nevoie de valva unisens(ma poate ajuta cineva?)

desigur am uitat sa intreb cum "functioneste" ph tester-ul permanent (de exemplu acel con de sticla http://www.nevertebrate.ro/Test-permanent-CO2-din-sticla

tarca.paul
Member
[Avatar]

IP:

Tot pe nevertebrate gasesti si valva unisens, 8 lei, ceva de genul, ceea ce tine de testerul permanent...poate pentru inceput nu o sa ai nevoie, de la bomba nu cred sa fi auzit vreodata pe cineva sa aiba prea mult co2 ca sa puna in pericol vietuitoarele plus de asta reglezi destul de greu debitul...si asta se face din cantitatile de drojdie. Pe ce principiu "functioneste"...clopotul se tine cu josul in sus, se pun "n" picaturi de reactiv co2, se intoarce in asa fel incat reactivul sa nu curga, ci sa ramana blocat in acel balonas mic din varful lui...si se introduce cu grija in apa. Sub acesta in mod normal trebuie sa se formeze un gol de aer (exact cum ai baga un pahar in apa cu gura in jos)...prin aceasta perna de aer...reactivul ia contact cu co2-ul dizolvat in apa si isi schimba culoarea...simplu, sper sa te fi edificat . Culoarea reactivului se schimba destul de greu, deci poti citi rezultatul final undeva dupa 3-4 ore de la introducerea lui in apa.

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
vladxxl
Member

IP:

aha si nu voiam sa pun test permanent la bomba doar voiam sa stiu cum functioneaza si am sa ma uit de valva unisens

Edit: roca vulcanica e buna pt plante? le infulenteaza in vreun fel?

This message was edited 1 time. Last update was at 09/03/2012 19:49:19

vladxxl
Member

IP:

scz de double post dar sa mai vorbiti si voi mai vreau ceva raspunsuri va rog!!!!
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Este buna roca vulcanica, dar este substrat inert.
[ICQ]
vladxxl
Member

IP:

nu ma refer ca de exemplu am auzit ca, carbunele activ nu e bun pt plante , asadar roca e ok ?

si m-am hotarat sa-mi iau aqabasis + pietris normal

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: