[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
New Caledonia - 30L nano reef.  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Orice crescator de acvarii de apa dulce are de infruntat o frica anume, si anume frica de acvariu marin.
Am hotarat sa explorez acest teritoriu, manat pe de o partea de dorinta de a face inimaginabilul, apoi curiozitatea fata de nano aquariums si echilibrul fragil de acolo (dar recunosc, vreau un false percula - nemo fish - si nu m-a lasat inima sa incep cu ceva mai mic).

Sunt un incepator, si odata ce mi-a casunat sa incep marinele am studiat un pic, dar acum, odata inceput si pana se va cicla - voi continua sa studiez

Prin urmare, am ales sa incep cu:

a) Dennerle Nano Marinus Complete 30. Acvariu de 30L cub (30x30x30 cm), lumina 24W inclusa cu raportul 1:3 albastru / alb si cu filter/skimmer-ul Dennerle BioCirculator 4 in 1.
b) Piatra vie 4kg.
c) 4kg nisip de reef venit la pachet, amestecat usor cu 100g nisip viu luat de la magazin.

Cateva poze mai jos, apoi concluzii observatii

image image
image image

De asemenea, si 2 filme:

Vedere de ansamblu:



Sourface-skimmer-ul de la Dennerle in actiune. Mi-a luat ceva timp sa-l reglez sa nu faca zgomot dar pana m-am prins, m-am trezit de cateva ori noaptea speriat ce se aude. Ca si la Eheim, am gasit instructiunile de la Dennerle foarte sumare si doar de dimineata mi-am amintit ca se poate roti si suportul in care culiseaza skimmer-ul - si nu doar partea de cauciuc care regleaza plutitorul. M-am prins din timp ce il asamblam, dar nu mi-a trecut prin cap ca are vreo utilitate - credeam ca e doar ca sa poti demonta mai usor. Se poate deci roti spre dreapta, si in felul asta reduce intake-ul de la suprafata (era foarte suparator pe MAXIM caci tragea si foarte mult aer pe langa apa care se scurgea - facand un zgomot de se cutremura tot acvariul). Acum e silent:



Am cumparat si o instalatie de osmosa inversa, dar nu am mai avut rabdare sa verific / instalez, asa ca i-am dat drumul cu apa normala, declorinata si insarita cu Dennerle Reef Salt. Un proces indelungat, caci am vrut sa amestec apa calda cu apa rece incat sa fie in jur de 25 de grade dar nu am avut o masuratoare exacta a cati litri sunt. Asa ca adaugatul sarii a fost incercare si eroare, tot adaugam sare - amestecam - asteptam cateva minute sa se dizolve sarea, masuram iar salinitatea, samd ...
In total a intrat cam 1kg de sare (a mai ramas un pic, sa zicem 100g de sare din 1kg). Kit-ul include 2 cutii de 1kg asa ca 1 s-a dus.

Dar inainte de frustrantul proces de umplere, a fost si mai frustrant procesul de aranjat piatra. Daca la plante iti este clar cum vrei sa le aranjezi in functie de decor si inaltimea lor, a produce un ceva fain cu pietre este mai greu caci nu sunt facute sa se imbine intr-un decor interesant. Damn
De asemenea, mai e si constrangerea ca ai vrea cat mai multa piatra sa fie expusa la lumina, in ideea ca acolo se vor adauga coralii odata terminata ciclarea; in plus, se cauta si cat mai multa suprafata sa fie atinsa de apa - si prin urmare nu poti sa le pui una peste alta si gata. Irosesti suprafata.

Am mai sesizat ca spre deosebire de pietrele de rau, atunci cand am ales piatra la magazin am ramas cu o mica iritatie, parca aveam cioburi mici in degete si cand incercam sa apuc ceva cu mana era ca si cum ma intepa toata mana. Asa ca acasa am aranjat piatra cu manusi (manusi pe care am si reusit sa le tai in felul acesta).

Un singur 'ia-ma nene' (hitchhiker) am sesizat, in nisipul viu, ceva de care inca mi-e scarba in acvaristica marina, dar am zis ca o sa trec peste si asta e. Un vierme rosu:

image image

L-am omorat, doar ca apoi sa aflu ca se numeste Eurythoe Complanata si chiar daca face parte din categoria fire-worm, totusi nu este atat de periculos precum altii. Asta e ..

Mai am si o verzitura despre care nu stiu nimic, dar pare ca s-a 'flescait' dupa 12 ore in acvariu. Daca aveti idee despre ce e vorba, sunt curios:

image

Iata cum arata acvariul dupa aprox. 12 ore, sper ca maine (dupa 36-48 de ore) apa sa fie limpede. Am pensulat de zor la piatra vie sa dau jos de pe ea pulberea fina care se depusese turnand apa:

image

Locatari as vrea
a) 2 x Nemo (cu toate ca pe forumurile de impatimiti de reefs e o rusine sa zici Nemo, se pare ca se doreste numele de Amphiprion ocellaris, sau macar False Percula)
b) 1 x Gobi
b) daca ma simt in stare, dupa cateva luni, as adauga si 2 Damsels (pesti albastru cu galben). Dar inca mai citesc despre ei, nu stiu daca vreau asa ceva deocamdata.
c) ceva melci / shrimpi, samd.

Am masurat:
a) pH: 8 cf test JBL, 7.6 cf testelor 5:1 de la Tetra.
b) No2 / No3 0 deocamdata - am adaugat ceva hrana, oricum, o sa mai verific, dar noroc cu acvariile plantate, ca am cat de cat o imunitate in fata nerabdarii. Probabil ca peste vreo luma o sa adaug primul vietuitor, dar mai vad testele ce zic pana atunci.
c) kH / gH mari. Nu stiu cat de mari, dar stiu ca sunt mari oricum deja de la sursa. In timp o sa trec pe apa RO si sper sa fie ok.
d) Salinitate. Am incercat sa pastrez 1.025 in apa adaugata la inceput, dar verificand cu densimetrul din kit azi dupa 12 ore - erau doar 1.022. Un refractometru voi lua la un moment dat, pana la urma trebuie un pic de precizie mai ales ca in acvariu unde suprafata apei se misca intr-una, densimetrul capata un soi de tangaj in sus si in jos, interpretarea rezultatelor fiind si mai dificla.

Tot citind pe site-urile de nano-reefing, concluzia e clara: toti sunt de acord ca trebuie adaugata sare, in rest, orice alta opinie e discutabila.

Caut atunci sa vad cum ma descurc, sunt receptiv la orice opinii si vreau sa inteleg si sa invat.

Sper sa iasa ceva frumos

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

de gustibus non disputandum. Vad ca tot cu nano esti indiferent de directia in care mergi. Daca te cunosteam acum 30 de ani iti inmanam cravata rosie pentru pionierat. Bravo tie! Sunt complet afon in reef asa ca nu pot decat sa iti urez succes si sa iti urmaresc pasii. Bafta!!!

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bravo Iulian, un pas inainte

Nu mai adauga mancare, daca piatra pe care o ai e piatra vie te ajuta ea la ciclare.

Intrebare: cat timp ai amestecat apa cu sare inainte sa o pui in acvariu?

Si o observatie, nu e bine deloc ca ai folosit apa de la robinet, poti sa ai o gramada de probleme.

Si o alta intrebare: ce program de lumina ai acum?

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

scorpionul wrote:Daca te cunosteam acum 30 de ani iti inmanam cravata rosie pentru pionierat. Bravo tie! Sunt complet afon in reef asa ca nu pot decat sa iti urez succes si sa iti urmaresc pasii. Bafta!!!


Am fost comandat de detasament

Si eu sunt afon, dar nu mi-a picat bine ca reef-erii se considera mai aparte - asa ca m-am bagat sa vad cu ce se mananca. Iar despre acvarii mici vs mari, da, gusturile nu se discuta imi place sa privesc (sunt de profesie tehnica) cum se construiesc si calculele si tot procesul in sine - dar nu simt nimic fata de unu mare pentru ca nu-mi ofera diversitatea de care am nevoie - am vrut unul cu aranjament de pietre, am vrut unul cu buturugi, am vrut unul jungla in care totul e varza si bataie pe plante pentru supravietuire; cu un acvariu mare trebuie sa respecti ce ai hotarat initial ca vrei sa faci cu el si e greu de refacut in altceva. Unul mic e mult mai simplu, deserti totul intr-o galeata si refaci. Nu ca as face des asta, dar ma simt mai relaxat ca am aceasta flexibilitate.

kirucd wrote:Nu mai adauga mancare, daca piatra pe care o ai e piatra vie te ajuta ea la ciclare.


Am pus la inceput, imediat ce am dat drumul la pompe. Nu mi-e clar inca din ce traiesc micro-organismele de pe piatra vie (in afara de lumina si 'sare') asa ca am pus putina mancare CoralActiv (jumatate din doza recomandata, contine phytoplankton si zooplankton); am mai pus si ceva trace elements - Dennerle Reef Elements.

kirucd wrote:Intrebare: cat timp ai amestecat apa cu sare inainte sa o pui in acvariu?


2-3 minute cu un bat in galeata, si apoi lasat iar vreo 3-5 minute sa se limpezeasca (in carticica spun ca apa poate fi folosita imediat ce se limpezeste - si am vazut ca dureaza cateva minute). O aveam deja la 25 de grade caci am pus alternativ apa fierbinte si apa calda de la dus. Atunci cand o sa folosesc RO o sa o tin si cu incalzitor pana ajunge la 25 de grade - in manual ei zic sa amesteci doar la 25 de grade.

kirucd wrote:Si o observatie, nu e bine deloc ca ai folosit apa de la robinet, poti sa ai o gramada de probleme.


Dap stiu ca am calcat pe bec. Doar ca n-am mai avut rabdare. Din cate am inteles, problemele apar in timp - odata ce posibilele substante toxice reef-urilor continua sa se acumuleaze in acvariu. Saptamana asta bag un 'test run' la instalatia de RO si o sa trec pe asa ceva. Si ei descurajeaza apa de la robinet, in manual ceva de genul "you can use tap water ... but for best results use RO" deci e clar..

kirucd wrote:Si o alta intrebare: ce program de lumina ai acum?


Pe scurt, 6 ore in primele 2 saptamani.

M-a confuzat manualul lor - http://www.dennerle.eu/global/images/stories/den-allgemein/downloads/Nano_Marinus_brochure_GB.pdf - fiindca in prima metoda trebuie sa pui piatra vie, numai nisip viu (adica nu al lor de la pachet) si apa de mare luata din mare (adica apa deja 'ciclata' sa zicem) si atunci poti porni de la 8 ore zilnic in prima saptamana.
A doua metota spune ca incepi cu nisipul lor si cu apa preparata de tine (cu sarea de la ei) si abia dupa o saptamana poti adauga piatra vie - deci cumva sarea lor si fara o apa preparata nu ar fi ideala pentru piatra vie initial (?) - si in acest caz recomanda 6 ore in primele 2 saptamani.
Cum am facut o mica varza (adica am pus piatra vie si putin nisip viu dar nu cu apa de mare ci preparata) am zis sa incep totusi doar cu 6 ore in primele 2 saptamani (apoi inca 2 sapt cresc la o ora, si apoi dupa o luna sa trec la 10 ore pe zi).


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
mihai2000
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 11/01/2012 16:45:47
Messages: 361
Location: Bucuresti - Unirii
IP:
Offline

Nu pot decat sa te invidiez. Si eu am cochetat cu idea de a face un Nano reef (dupa ce am vazut unul live la reef. ro) si inca ma gandesc la asta
[Email] [WWW] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Din cate stiu eu e bine cand prepari apa sa adaugi sarea treptat si sa o amesteci cu o pompa cel putin o ora
sau doua. E adevarat ca depinde de cantitatea de apa preparata. Si apa se prepara punand sarea peste apa,
treptat, si nu apa peste sare.

In privinta luminii eu zic sa reduci programul la 2 ore pe zi, si sa il cresti pe perioada ciclarii, sa zicem o luna,
cu cate 1 ora pe saptamina.

Intrebare: ce mai contine kitul, ce filtrare ai? Ai skimmer de proteine?

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

a) Am pus sarea peste apa - am combinat apa calda cu rece pana mi-a dat in jur de 26 de grade (verificat cu termometrul) si apoi am adaugat cupele de sare ...
Probabil ca in timp o sa-mi formez mana si o sa pun un mic powerhead sa amestece pentru mine . Deocamdata old school batul.

b) habar n-aveam ca trebuie sa plec cu lumina mai putina, merci ca mi-ai zis. Am facut doar ce am vazut la manual. Ai idee de ce e mai bine sa pleci cu ele mergand putin ? Am gasit doar contra opinii: sa nu mergi cu ele stinse in timpul ciclarii, caci e posibil sa moara anuminte chestii de pe piatra si nu vrei asta. Dar si altele ca daca pleci cu lumina maxima, cresc sansele sa ai alge mai incolo.

c) Kitul nu mai contine altceva - doar niste sample-uri de mancare (cu plankton si ceva pt creveti), nisipul de 4kg, putin fertilizant pentru corali si cam atat - lumina, termometru si skimmerfilter (care de fapt e doar sourface skimmer, nu protein skimmer).

Mai include si un plastic moale, pe post de aranjat pietrele - dar nu am folosit era ascuns cumva langa capacul transparent de sticla la care am umblat abia la sfarsit.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am uitat, bacterii ai bagat?

Deci la partea de filtrare te bazezi numai pe piatra vie... Nu stiu ce sa zic. Poate mai au si altii alte impresii ...

Lumina nu e bine sa o tii asa mult pentru ca faci alge. Pe de alta parte, daca pe piatra aia vie au rezistat diverse chestii
pina a ajuns la tine, nu crezi ca vor rezista si fara lumina dar intr-un mediu propice?

O zi buna,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 27/02/2012 15:37:43


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Ai dreptate, ma bazez pe liverock si pe un pumn de nisip viu pe care l-am amestecat cu nisipul de la Dennerle.
Am zis in felul asta sa mai prind ceva bacterii.

Piatra vie am ales-o din magazin, nu a stat decat vreo 6-7 ore in sac pana cand am pus apa peste ea. Cred ca s-au pastrat bacteriile denitrificatoare ... o consider cured live rock (nu pare a avea multi hitchhikers - doar ceva coraline algae si o verzitura de mai sus).
Acuma s-a albit piatra, si din cate am inteles e un proces normal daca o expui la aer - mor chestii pe acolo, dar ca o sa-si revina la culoare pe masura ce bacteriile ramase prin crapaturi se dezvolta ca sa manance ceea ce a murit deja.
Se pare ca asta ar fi procesul de ciclare (curing LR) ?

Are ceva coraline pe ea, o sa ma uit zilnic sa vad daca se imprastie (sper sa se imprastie unde ma uit eu dupa ea )

O sa masor in seara asta concentratiile iar sa vad daca se misca ceva pe acolo.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cand ai startat ai bagat bacterii? Daca nu ai bagat ar trebui sa o faci.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Nu am bagat bacterii dar dupa ce ai insistat si am si citit acest articol http://www.thereeftank.com/forums/f6/dosing-bacteria-is-it-necessary-135780.html am devenit convins ca o sa bag (nu cred ca e prea tarziu). Articolul zice ca e bine sa improspatezi din cand in cand bacteriile, ca nu stii cand ramai fara ele si mai bine sa fie decat sa nu fie.

Oare ajuta daca e sa cumpar vreo 5L de apa de mare (adusa de la mare) si sa fac un schimb zilele acestea ? O sa fac in cateva zile.

Pana una alta cateva poze:

image image
image image
image

(PS: pozele sunt de rezolutie mai mare daca intrati pe linkul din semnatura si explorati pe acolo)

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Apa din Marea Neagra nu, are o salinitate scazuta. Mai bine instaleaza osmozorul ala si iti prepari singur apa.

Si gandeste-te sa pui in spatele acvariului macar un filtru hangon si eventual un skimmer la fel. Parerea mea.

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 2 times. Last update was at 28/02/2012 02:00:33


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Protein skimmer nu cred ca iau - stiu ca e foarte util la volume mari de apa (caci nu mai trebuie curatat asa des acvariul) dar din pacate la acvariul meu mic:
a) va veni inestetic unul HOB
b) face galagie cred
c) mi se par exagerat de scumpe pentru ceva plastic cu pompa - si nu vreau sa sustin lacomia asta.

Poate o sa incerc sa ma joc cu ceva DIY pe care o sa-l las sa mearga doar cat sunt acasa sa zicem - ca sa nu fiu nevoit sa fac toate sistemele de protectie.

Despre HOB filter - pot sa folosesc totusi acel Dennerle External Filter sau un Eheim Ecco Pro 130 ?
Nu de alta dar urasc zgomotul si pana acum acvariul e super silentios. As prefera un Dennerle - ca Eheim-ul sa-l bag cu debit mic la acv de 16L - dar nu stiu daca am loc pe langa geamul acoperitor. O sa studiez problema.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Skimmerul trebuie sa functioneze continuu, deci varianta cade, chiar daca il faci tu.

Dar un hangon filter in care sa pui niste medii (matrix + carbune + antiphos, sugestia mea) cred ca ar fi ok.

Ar trebui sa te mai sfatuiesti si cu cei care au nano marine, eu nu am deloc experienta aici (nici alea mari nu am dar macar acolo m-am documentat).

Vezi ca Adrian_ are 2 parca. Si pc.ciprian si gengiskhan au tot nano, dar nu chiar asa mici ca al tau parca.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

eu la pico-ul meu am avut un hang on chinezesc, dar este un must have
Scape-ul arata demential dar cred ca e practic pt un plantat iwagumi or smth, la reef o sa intampini probleme pt ca nu ai unde sa lipesti coralii sa se vada bine, pe verticala ai pierdut juma de acvariu
Spor la treaba in continuare

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ionutlatcan
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/04/2008 11:49:14
Messages: 753
Location: Focsani
IP:
Offline

Ai spus ca vrei 2 clovni si doua domnisoare. Eu mai mult de acei 2 Clovni nu as baga acolo....sunt 30 de litri totusi(brut) , din care apa nu cred sa ai mai mult de 20. Daca vrei si ceva spectacol poti pune un clovn, un yellow watchman-goby si cu crevete insotitor si un cleaner. Vei avea o diversitate si o activitate ce te va fascina in bazin.
Despre hang-on.... numai de bine. As pune in locul tau un Hagen. mi se par cele mai potrivite ca si volum, compartimentare, calitate. Adaos constant de bacterii, hrana pt ele si schimb regulat de apa(cu osmoza!!!). Iti recomand si NOPOx-ul de la RedSea. Eu momentan tin bazinul de 120 litri cu piatra vie, Matrix si NOPOx.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte interesant topicul... si eu sunt pe cale sa incep ceva similar (ca litraj), asa ca urmaresc topicurile astea cu mare interes.
Nu am ce sfaturi sa dau, sunt complet "in ceata" inca. Succes insa pot sa-ti urez!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

pc.ciprian wrote:eu la pico-ul meu am avut un hang on chinezesc, dar este un must have
Scape-ul arata demential [...] la reef o sa intampini probleme pt ca nu ai unde sa lipesti coralii sa se vada bine [...]


Multumesc si am inteles, ceva extern care sa plimbe apa prin substante e necesar. O sa studiez intre Dennerle External Filter (care din pacate e mai scump decat cel mai mic Eheim Classic fara medii filtrante pentru plantat). Asa ca probabil o sa merg pe Eheim Classic.

Despre lipit - ce parere aveti de acest topic ? Arata o modalitate simpla de a prinde coralii si pe 'pante' inclinate (caci asa ma gandeam sa prind cumva orizontal un pic fundatiile corarilor) http://www.nano-reef.com/articles/?article=18

ionutlatcan wrote:Daca vrei si ceva spectacol poti pune un clovn, un yellow watchman-goby si cu crevete insotitor si un cleaner.
Despre hang-on.... numai de bine. As pune in locul tau un Hagen. mi se par cele mai potrivite ca si volum, compartimentare, calitate. Adaos constant de bacterii, hrana pt ele si schimb regulat de apa(cu osmoza!!!). Iti recomand si NOPOx-ul de la RedSea.


Multumesc mult pentru ideile de pesti. Sincer nu am un feeling pentru ce 'ar merge' asa ca e bineenit. Nu ma doare sa renunt la un clovn pentru diversitate.
Nu vreau HOB caci sunt galagioase, o sa iau cel mai mic Eheim Classic fara medii - are si volum mai mare, debit mai mare, si silentios.

koala wrote:Nu am ce sfaturi sa dau, sunt complet "in ceata" inca. Succes insa pot sa-ti urez!


Hai mai repede am citit si eu topicul tau si urmaresc daca apare ceva si acolo.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Ceva poze noi cu pietrele pe care au aparut diatoame:

image image

Ma bate gandul sa cumpar un Eheim Classic 150 (2211) in sa mai pun 2kg de piatra vie (sparta, ramasite) si apoi mici saci de phosphate removal. Dar pe de alta parte, nu am loc pe langa acel capac de sticla sa incapa plasticele de in si out ... Instinctul imi spune sa merg pe o filtrare cat mai buna dar pe de alta parte nu cred ca o sa suprapopulez acvariul, deci nu vad sensul.
Poate ar fi mai util sa dau banii de fapt pe inca o lampa de 24W ?

La corali, pentru inceput as vrea (am pus videoclipuri gasite pe net)

White Pulsing Xenia:



Si Spirobranchus giganteus (Christmas tree worms)



Si Sun Corals:



Orice e colorat fain

This message was edited 1 time. Last update was at 01/03/2012 23:21:20


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Se pare ca explozia de diatomi continua e din ce in ce mai maro totul.
Am inteles ca e normal, si ca apare spre finalul ciclarii. Insa am mai citit ca explozia de diatom este urmata de explozie de alge, si abia dupa ce e totul consumat posibil (de catre alge) se poate considera ciclarea incheiata. Unii recomanda sa astepti pana la final, altii recomanda sa bagi un CuC (Clean up Crew) dupa ce indicatorii sunt pe zero cateva zile.

Cateva intrebari:

1.

Vad ca stick-urile 5+1 nu se inrozeaza deloc pentru No2 si No3 - am verificat zilnic.
Asa ca acum 3 zile am masurat cu teste Sera mai precise (sper):

No2: 0.5
No3: 10

si am mai masurat si azi:

No2: 0
No3: 10

Daca No2 s-a dus spre 0, ma intriga cum de No3 a ramas la fel ?

2.

Cantitatea de diatom creste vizibil de la o zi la alta si acum vad ca apare si pe nisip. Observ de asemenea si niste alge verzi.
Cat e normal sa dureze procesul acesta ? Peste tot pe net (forumuri englezesti) raspunsul este "in curand" dar nu stiu cat inseamna acest "in curand".

3. Nu vad nici o forma de viata pe piatra. M-am uitat pe topicurile celelalte cu acvarii asemanatoare ca dimensiuni (pc.ciprian, koala, cisberg...) si ei vedeau de la o zi la noi chestii aparand in acvariu. La mine nimic aceleasi prietenoase alge maro imi zambesc zilnic. De o saptamana ma chiombesc pe pietre, nu vad nimic altceva viu nimica melcuti verzi, nimica mini stele de mare, eeeetc - si cica asta e cea mai interesanta parte a unui reef - explozia de viata - si fiecare cu altceva si niciodata nu-i la fel! La mine se pare ca nu e DELOC. E normal sau nu ?

4. Mai am o intrebare daca stiti ce reprezinta structurile de mai jos:

a) chestia tepoasa din centru/dreapta - nu pare vie ?

image

b) chestia cu cap ca de sarpe (am gasit-o in nisipul viu luat de la magazin, din nou, nu pare vie - nu s-a miscat deloc gogoloiul acela din care face parte). Dimensiune cam 3mm.

image

Si cam atat ...

Si alte poze cu alge si diatoamele care fac oxigen:

image image
image image

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com