[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
"puncte albe"- dezinfectare acvariu comun  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
aripel
Member

Joined: 04/10/2005 17:42:55
Messages: 232
Location: bucuresti
IP:
Offline

salut!

asa cum scrie si in titlu am probleme cu "punctele albe" (gris)

am citit tot ce am gasit pe forum despre asta si desi am tras niste concluzii totusi mai am niste nelamuriri:

1.tratamentele se pot face in acvariu comun? fara sa mai scot pestii intr-un acvariu de carantina?(pentru ca ma gandesc ca desii ii pun in carantina boala ramane si in acvariu comun, plus ca am acvariu destul de bine plantat si e foarte greu sa prind "gasca" de tetrazone)

2.in cazul in care fac tratamentul in acvariu comun cu sare, aceasta nu are nici un efect negativ asupra plantelor?( am vazut ca akademik zicea chiar intr-un articol ca nu exista sare neiodata pe piata)

3. costapurul are de asemenea vreun efect negativ asupra plantelor?

detalii despre acvariu:
75 litri net (pornit de 3 luni)
filtru aquael midi 400l/ora
binisor plantat (hygrofla, ludwigia, micofylium emersum, java moss, teneluss, cryptocorine)
9 tetrazona de 2-4 cm
2 sinodontius angelicus
2 hoplo de 4 cm
2x18 tld
temperatura obisnuita 24 grade
schimburi cu apa "statuta" 1/4 la saptamana si chiar mai des

nu am facut nici un tratament chimic pana acum, de 6 zile (cand am descoperit un alt sinidontius ca are puncte albe destul de mari pe el, care intre timp a murit), am ridicat temperatura la 29 grade.Si cu toate astea parca incep sa apara niste puncte foarte mici si pe sinodontiusi desi cu temperatura ridiocata ar tyre bui sa nu am probleme, nu?

daca are cineva vreun copmentariu astept
mersi mult,

aripel is here
cyborg
Member
[Avatar]

Joined: 12/03/2005 01:00:50
Messages: 164
Location: Bucuresti, Dristor
IP:
Offline

Dupa cum poti sa citesti in celelalte topicuri despre gris, sarea si plantele nu fac casa buna.
In al doilea rand, daca ai citit despre ichtioftirius multifilis (sorry daca l-am pocit), are un ciclu de dezvoltare cu mai multe stadii, dintre care atacabil este DOAR unul. Cu alte cuvinte, daca tu ai observat boala, exista deja parazitii maturi, care o sa-si faca de cap in organismul pestilor, indiferent de cum intervii tu. Ideea e ca odata ajunsi la reproducere, n-o sa le mai placa temperatura, sarea, si Costapurul, si atunci n-o sa se mai divida. Asa ca incet-incet, or sa se diminueze ca numar...pana scapi de tot. Asa ca nu te astepta la rezultate extraordinare imediat...boala va trece, dar in timp!
Ca sa castigi si mai mult teren, nu uita sa aspiri bine fundul acvariului, pentru ca acolo stau chisturile de parazit. Cu cat mai putine, cu atat mai putini posibili paraziti tineri. De asemenea, continua tratamentul cateva zile si dupa ce boala a trecut...chisturile pot ramane latente pana la 5-7 zile. Mare atentie: parzitii astia se pot atasa de ORICE e ud: furtun, pahar, mincioc, etc...daca bagi din acvariul bolnav in altul, risti sa il infectezi si pe ala.
Rabdare...si mult succes

Nature is definetly natural.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
aripel
Member

Joined: 04/10/2005 17:42:55
Messages: 232
Location: bucuresti
IP:
Offline

Ideea e ca odata ajunsi la reproducere, n-o sa le mai placa temperatura, sarea, si Costapurul, si atunci n-o sa se mai divida. Asa ca incet-incet, or sa se diminueze ca numar...pana scapi de tot. Asa ca nu te astepta la rezultate extraordinare imediat...boala va trece, dar in timp!


merci de raspuns in primul rand

ca nu se mai pot reproduce la temperaturi mari am inteles......dar nu sunt sigur ca am inteles cum dispar incet-incet? asta nu presupune ca in acvariu infestat sa nu mai existe gazde, adica pesti?
si daca nu pot acum scoate pestii din acvariu infestat(pentru ca e greu si nu am nici un acvariu de carantina), care ar fi cel mai eficient tratament, fara sa distrug plantele si sa produc deciclarea acvariului?

...chisturile pot ramane latente pana la 5-7 zile.
si cum stiu cand nu mai este prezenta boala

aripel is here
cyborg
Member
[Avatar]

Joined: 12/03/2005 01:00:50
Messages: 164
Location: Bucuresti, Dristor
IP:
Offline

Tot de la biologie citire, protozoarul asta are o viata destul de scurta, in functie de temperatura. Adica odata-si-odata tot vor muri. Si daca nu au descendenti (din cauza medicamentatiei), ajung la disparitie. Dupa cum vezi, procesul nu implica existenta unei "gazde". Intr-adevar, daca gazdele nu exista, procesul de extinctie este mult accelerat (pentru ca "tinerii" care au reusit sa scape, nu au ce manca ).

Daca nu ai carantina, si ai plante...e cam greu. Poti sa te decizi si sa afectezi intr-o masura mai mare sau mai mica plantele introducand sare; sau poti sa te limitezi la formaldehida sau verde de malachit (Costapurul le contine) si neaparat temperatura crescuta! Nu stiu ce efect ar putea avea asupra [de]ciclarii acvariului. Poate te lamureste altcineva.

Prezenta bolii? Pai in principiu, se zice ca protozoarul asta exista oricum, doar ca in numar extrem de mic; stressul pestelui si conditiile prielnice il fac sa se inmulteasca peste masura si sa devina daunator. De aceea ti-am spus sa mentii tratamentul si dupa ce "ochiometric" el pare ca a disparut, ca sa nu reapara. Din cele ce-am citit eu, se spune CLAR ca "an infested tank will become ich-free in left 7 days without fishes". Eu asa am facut, ca sa n-am surprize . In cazul tau asta nu se poate, si atunci trebuie sa lupti probabil o perioada ceva mai lunga...

Nature is definetly natural.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
aripel
Member

Joined: 04/10/2005 17:42:55
Messages: 232
Location: bucuresti
IP:
Offline

ok. am inteles, cel mai bine este sa demarez tratamentul cu Costapur(pastrand temperatura la 29 grade)............

ai reaku "tineri"....pana la urma tot ii omor!

merci de sfaturi.

o ultima intrebare: costapurul in cantitatile care sunt recomandate pe ambalaj afecteaza plantele? (nu am cumparat inca si nu stiu daca scrie asta sau nu pe ambalaj)
si am inteles ca verdele de malachit( si este in componenta costapurului) este mai toxic la temperaturi ridicate. asta inseamna sa pun mai putin decat se spune pe ambalaj?

merci mult

aripel is here
cyborg
Member
[Avatar]

Joined: 12/03/2005 01:00:50
Messages: 164
Location: Bucuresti, Dristor
IP:
Offline

Nu stiu de efectul Costapurului asupra plantelor. Eu am folosit ContraSpot de la Tetra, si timp de 5 zile n-am vazut vreun atac la adresa lor. Cu medicamentatia, de principiu eu pun 75% din cat scrie pe ambalaj . Poti sa-i spui precautie, poti sa-i spui neincredere... whatever. Eu asa fac... Verdele asta chiar e toxic, la temperaturi ridicate si mai mult. Vezi ca si pH-ul acid ii intensifica toxicitatea...parca... Incearca sa cauti pe net undeva unde gasesti cat verde de malachit (in ppm) e permis, vezi ce concentratie are in produs si poti calcula cam cat produs [Costapur] ai voie sa pui. Asta ca sa fii mai catolic decat Papa.

Ca alta idee, la boala asta tre' sa schimbi apa si odata cu ea se diminueaza si concentratia de medicament...deci si ea va trebui refacuta. Si aici atentie cu ce cantitate completezi...
De asemenea nu uita ca lupti cu paraziti care se inmultesc repede, si daca medicamentul nu e in concentratie suficienta la un moment dat, ei se vor putea divide/inmulti si risti sa mai ai un val care va ataca peshtanii, ceea ce va duce iar la prelungirea bolii, sau chiar mai rau. Asa ca mare atentie. Asta e tot ce am invatat de la boala asta: trebuie sa ai rabdare si sa n-o scapi din ochi.

Ca sa-ti mai vina increderea la loc, se vehiculeaza ideea ca pestii care scapa de ich isi cresc imunitatea la boala asta, si data viitoare (daca va exista) nu va mai avea acelasi succes. Multa bafta!

Nature is definetly natural.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
dadu
Member
[Avatar]

Joined: 11/02/2003 13:01:38
Messages: 265
Location: Mangalia, CT
IP:
Offline

nu afecteaza plantele eu am avut puncte pe pesti si amfolosit concentratia mai redusa din prospect ca aveam neoni printre altii si s-au vindecat OK fara pierderi, emotii sau altceva
[Email]
Magda
Senior member

Joined: 17/03/2004 08:20:12
Messages: 710
IP:
Offline

Confirm ca nu afecteaza plantele. Ai mare grija la traducerea in romaneste de pe cutia de pe Costapur. E GRESITA!!!! Citeste mai bine instructiunile in engleza din interiorul cutiei. Eu am urmat tratamentul conform traducerii in romaneste si mi-am intoxicat pestii smilie
aripel
Member

Joined: 04/10/2005 17:42:55
Messages: 232
Location: bucuresti
IP:
Offline

multam la toti pentru sfaturi.

Ai mare grija la traducerea in romaneste de pe cutia de pe Costapur. E GRESITA!!!!
Magda merci de avertizare.....cred ca am gasit intr-un topic ceva legat de asta.....sorry pentru pestii tai.

bine ca m-am linistit si cu plantele, ca nu vreau sa pierd pesti dar nici plante (m-ai ales ca fac eforturi sa nu am alge si am inceput sa bag si co2 pentru dragute

merci la toti inca o data.....acum pot sa :scrima: cu mother fk pana crapa

aripel is here
aripel
Member

Joined: 04/10/2005 17:42:55
Messages: 232
Location: bucuresti
IP:
Offline

salut din nou...postez tot aici ca probabil ca are legatura......

i+mi poate spune cineva ce sunt petele astea? pestii astia u stat in acvariu despre care este vorba mai sus in acest topic.
nu pare sa fie gris...pare sa fie o depigmentare a pielii.....
image

image

multam.

aripel is here
 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com