[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
cum repar ce am stricat?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

Buna tuturor,

Am o problema, si as dori sfaturile voastre. Postez topic nou, cu toate ca s-ar putea sa fie si un alt topic asemanator, dar sunt presata de timp si nu am timpul necesar sa verific momentan toate post urile. Am cumparat ieri un acvariu si de acolo a iesit o catastrofa. Am facut aproape tot ce nu trebuia facut. De cateva luni imi doream un acvariu,dar partea financiara nu ne permitea, acuma in schimb ma aflam intamplator la targ, cu bani la mine si plin de acvarii in jur. Asa ca am cumparat dupa ureche total neinformata, un acvariu de 35 litri si vreo 4 specii de pesti in total 17 bucati: 10 neoni 5 de un fel 5 de altul, 5 barbus, si capac peste pupaza 2 scalari.
Am bagat apa de la robinet incalzita prin termoteca, am montat ceva pompa care mi a recomandat o cel de acolo, resun 200, am luat si un termostat care era fixat pe 25 de grade, dar la un moment dat apa avea 27 de grade (acuma stiu nu un lucru foarte bun). pe parcursul noptii mi-au murit barbusi, toti, de azi dimineata pana acuma 3 dintre neoni cu dunga albastra (sper sa treceti peste ignoranta mea) iar ceilalti 2 inoata ciuda impreuna cu un scalar, banuiesc ca nu mai au mult nici aia saracii.
Acum, intrebarea mea este in felul urmator. Cum remediez problema? Am citit ca nu se potriveau scalarii cu barbusii, am citit ca trebuia ciclata apa si nicidecum nu trebuia procedat cum am procedat eu cand am introdus pestii, dar acum doresc sa remediez problema. Si acum urmeaza intrebarile cu adevarat stupide. Eu nu am substrat nici plante nici neon, si nu am testat apa, acum le iau astea de indata ce ies de la servici in speranta ca o sa pot sa remediez problema, dar sa fiu sincera nu prea am incredere in personalul magazinelor de genul (de multe ori se vede exact ce interes mare au si ei) si de aceea as dori cateva sfaturi.
Avand in vedere ca au murit 8 pesti deja, ar trebui sa schimb apa? mentionez ca nu am alta apa pregatita, cel mai bun caz apa de fantana de la prietenul meu, dar nu stiu cat ajuta. Eu m-am gandit sa procedez in felul urmator: sa cumpar neon, ceva substanta sa grabeasca ciclarea dc se poate sau ceva bacterii sa acomodeze mediul pt ei, teste pt apa (si sa invat ce trebuie testat mai exact si care sunt valorile normale),si plante. si dupa (in cazul in care nu trebuie schimbata apa, cineva mi a zis sa nu o mai schimb ca macar a mai iesit clorul din ea) sa pun pietrisul in acvariu, m am gandit sa scot toata apa din acvariu in alt acvariu gol sa pun pietrisul si dupa sa pun apa la loc. dupa care sa pun solutiile necesare si plantele.
Stiu ca am pornit foarte cu stangul si imi pare rau de pesti, m-am gandit ca daca nu rezista saracii sa golesc acvariul si sa pornesc cu dreptul, de la 0, si sa ma axez doar pe guppy sau neoni (am citit ca dc e doar o specie in acvariu poti popula mai mult).
Sincer sper sa nu enervez pe nimeni, daca postul meu deranjeaza, rog admin ul sa l stearga, dar sincer chiar vreau un acvariu frumos si sanatos si doresc sa ma informez, dar informatia e abundenta pe internet, si nu stiu cum sa o sortez, si sincer nu am nici timpul, momentan ce 2 neoni cu dunga albastra ramasi inoata ciudat, si nu as vrea sa moara daca pot sa evit asta.

Astept raspunsurile voastre,

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Mi-e si frica sa postez la ce ai scris tu... ca ma doare inima de ce macel ai facut acolo Treci pe la rubrica "despre noi" si scrie despre tine, primul lucru.
Despre acvariu, ce sa zic, mai nimic bun... NU MAI CUMPARA din targ, de la neaveniti, fara sa intrebi macar inainte persoane mai avizate. Parerea mea ca vor muri si cei doi neoni pana ajungi tu acasa. Din pacate nu le-ai facut nicio conditie sa se intample contrariul.
Dupa ce "ii ingropi", scoate apa din acvariu, pune substrat (daca vrei plante in el si de care, pretentioase, nepretentioase), pune pietris deasupra, cumpara neon/neoane, pompa si incalzitor vad ca ai... Apoi pune-te pe citit tot ce gasesti aici in stanga sus la linkuri utile, nu musai de pe google. Apoi hotaraste-te ce vei baga (pesti, plante), ai un volum mic, nu poti baga n-spe specii. Si despre volumul de apa pentru pesti gasesti informatii tot aici. Apoi lasa-l la ciclat 2-3 saptamani, timp in care pune mana de citeste si pune-ne intrebari. Sigur vei primi ajutor aici, cum am primit toti, dar cu conditia SA FACI exact ce ti se spune. Imi pare rau de banii bagati in pesti si de pesti, in sine, dar asta e. Din greseli invatam. Bafta si tine-ne la curent. Colegii iti vor spune mai multe pe parcurs.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/09/2008 17:02:41
Messages: 579
Location: Bucuresti - N. Grigorescu
IP:
Offline

Buna si bine ai venit!

Imi pare rau sa aud ce ai patit si e cam urata treaba Multi au inceput in felul acesta, dar nici chiar asa. Pestii au murit cel mai probabil de la soc. Ai la link-uri utile ghidul incepatorului si ciclul azotului. Sunt foarte, foarte important de citit acum! Recomandarea ar fi sa schimbi cam 30% din apa, niciodata toata (va produce alt soc). Apa de fantana nu este indicata, ea poate sa fie foarte buna sau ingrozitoare, nu ai de unde sa stii ce calitate are. Exista o solutie de tratare a apei, Aquasafe se cheama parca (daca gresesc si nu imi aduc aminte bine rog pe ceilalti forumisti sa ma corecteze).

@ciro (ai postat inaintea mea), cred ca prioritatea acum e sa nu ii moara si ceilalti pesti care au mai ramas in viata. Ce zici tu e corect pe termen lung (cu substratul, plante etc.). Eu imi mentin opinia ca intai sa stabilizeze acvariul si pe urma sa creeze conditiile normale pe termen lung.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/12/2011 15:08:14


I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

iti multumesc de raspuns, momentan si eu cred ca asta e singura solutie, dar se mai poate face ceva pentru restul din acvariu? inafara de ce doi neoni si un scalar care dau semne de duca, mai am un scalar si alti 5 neoni, si ma intreb daca mai pot sa fac ceva sa imbunatatesc?

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Sincer... nu cred ca ii poti salva, daca sunt deja pe duca, pentru ca nu ai conditii inca. Si daca schimbi o apa noua, cu alta apa noua, mare lucru nu faci. Daca ai un prieten bun acvarist, roaga-l sa ti-i gazduiasca pana le faci oarece conditii, alta solutie nu vad, rapida si de efect sa isi revina. Poate colegii sa iti dea o solutie mai buna... Citeste despre ciclare si despre cum o poti grabi oleaca... solutii speciale se gasesc.
L.E. Daca vrei chiar o parere sincera, dar cruda, daca te apuci cu acel scalar si neonii, cati or mai fi, sa te chinui sa ii salvezi, vei investi iar bani, si timp, si nervi, si bani, si timp... pe care zici ca nu il ai, ca sa ce? Ca sa ii salvezi, sau mai degraba sa nu ii salvezi. Stiu ca sunt crud, dar sunt realist. Asa ca eutanasiaza-i (inca o data, scuze daca sunt crud) si uita de acest "inceput" si ia-o de la capat, de data asta "cu dreptul".

This message was edited 1 time. Last update was at 12/12/2011 15:14:00


Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Du pestii inapoi de unde i-ai cumparat, citeste ciclul azotului si apuca-te de ciclat acvariul fara pesti. Un topic util
pentru ciclarea acvariului gasesti aici:

http://acvariu.ro/forum/posts/list/0/17463.page

Iar informatiile de baza le gasesti la Linkuri utile, in coltul din stanga sus al forumului.

Spor la citit,
O zi buna,
Dragos



Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

chiar, am inceput sa citesc postul despre ciclare, foarte interesant dar de multe ori parca mi se pare rocket science, si pare dificil. Dar de obicei in weekend plec din localitate, va fi o problema pentru ciclarea acvariului? se intrerupe?

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

de asemenea am vrut sa va si multumesc pentru ca sunteti amabili si incercati sa ajutati, dar dupa cate am citit m am gandit sa incerc sa mut pesti ramasi in cadita cu tot cu apa din acvariu, si acvariul sa il pregatesc pentru ciclare, intre timp sa tin pesti (daca rezista - sper eu) in cadita, credeti ca ar functiona?

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
buro
Junior member
[Avatar]

Joined: 09/12/2011 07:04:35
Messages: 55
Location: bucuresti-salajan
IP:
Offline

nu nu nu )

tine pestii in cel mai rau caz daca nu poti sa ii dai cuiva sau sa-i inapoiezi in acvariu si roaga-te sa nu moara. in cada mor 100%
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Nu cred ca rezista ...

Mai bine ii duci inapoi .. Chiar daca nu recuperezi banii, macar pentru ei. Ciclarea continua si fara ajutorul tau da - poti pleca linistita in weekenduri atata timp cat vei face schimbarile regulate de apa in timpul saptamanii.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

I-am luat din piata pe saracii , nu prea mai stiu de la care si cum, stiu, nu ma certati ca am luat dintr o sursa necunoscuta si care nu era de incredere. As mai avea cateva intrebari.
Substratul din ce sa fie compus? eu am pietris de marimea unei alune, e ok?

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
buro
Junior member
[Avatar]

Joined: 09/12/2011 07:04:35
Messages: 55
Location: bucuresti-salajan
IP:
Offline

sunt plante usoare ( destul de multe la numar ) care nu au nevoie de `pamant` sub stratul de pietris , cum ar fi elodeea canadensis , cabomba ....
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Vorba lui Eugen, lasa acum substratul, concentreaza-te pe ce mai ai din ei acasa, daca or mai trai saracutii... Substratul este cel fertil, bun pentru plante, Aquabasis-ul e numai bun in sensul asta, deasupra vine pietrisul (de marimea unei alune e cam mare) cu granulatie fie mica, de 1-2 mm, fie mai mare, de 2-3-4, fie si mai mare. Recomandat este cel de 2-4, sa nu sufoci radacinile plantelor si nici sa nu iasa usor din pietris. Citeste zilele astea si nu cumpara nimic deocamdata, ca vanzatorii nu pleaca nicaieri Mai bine sa fii hotarata ce substrat bagi, pietris, plante, pesti si apoi ai tot timpul sa le cumperi si sa iti mearga brici din prima.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

mda, mi se pare corect, am trecut pe acasa (lucrez foarte aproape de casa) si scalarul si un neon au murit celalalt "sensibil" era foarte ametit de cap inota intr o parte, nu cred ca mai are mult nici el, dar celalalt scalar impreuna cu ceilalti neoni par ok momentan, momentan acvariul nu are substrat, e posibil sa le fi dat prea mult de mancare, ca s-a adunat pe fundul acvariului, si apa pare tulbure. cum sa procedez?

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/09/2008 17:02:41
Messages: 579
Location: Bucuresti - N. Grigorescu
IP:
Offline

Stau si ma gandesc daca nu aveai o solutie in acvariu, ca parca prea repede i-a rapus pe atatia. La mine a durat cateva saptamani pana au inceput fatalitatile, cand eram si eu incepator ca tine. Poate aveai resturi de silicon, acetona sau altceva toxic in interior. Iti mirosea ciudat acvariul ?

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

sincer nu stiu, dar nu am avut nici o solutie sau ceva, am pus apa calduta de la robinet (prin termoteca) cineva dintre cunoscutii mei ce are un acvariu a spus ca e din cauza apei de la termoteca, care are ceva cristale sau ceva in genul. oricum nu mai stiu deja ce sa fac am tot citit si ras citit pe forumuri de e zacusca ii capul meu.
nici nu mai stiu ce sa cumpar si cum.inteleg ca trebuie sa i fac ciclarea dar nu stiu ce am de luat si cum trebuie sa fac pentru eu am pornit numai cu prostii si probleme. nu am substrat, e deciclat etc etc 8-|

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/09/2008 17:02:41
Messages: 579
Location: Bucuresti - N. Grigorescu
IP:
Offline

Ok, ne-am prins.

Nu am auzit in viata mea de termoteca. Nu stiu ce e si nici ce contine.

Eu pentru schimbul de apa, las peste noapte intr-o galeata apa in casa. In acest fel ajunge la temperatura camerei si se si decolrineaza (se evapora clorul). Daca ai un incalzitor la acvariu (deja am pierdut sirul la ce ai) foloseste-l pe acesta pentru incalzire.

Stiu ca nu ai pus tu solutii in acvariu. Ma gandeam daca nu au ramas de la vanzatori, poate l-au spalat cu detergent, doamne fereste. (a pro pos, galeata aia trebuie sa nu fi avut niciodata in ea detergent sau alt chimical)

Acum calmeaza-te ca nu ajuta la nimic. Tot ce trebuie sa stii e ciclul azotului si ghidul incepatorului, pentru inceput. Restul daca le frunzaresti e ok, dar poti sa citesti si lucruri aiurea.

Pregateste pentru azi - maine un schimb de apa de 30%, asta inseamna o galeata la acvariul tau. Cand o schimbi fa-o incet. Intai scoti o treime, si incepi si completezi, cu cana sau ceva de genul asta, nu trebuie sa ii mai sochezi.

Daca ai dubii cu privinta la ce am zis mai devreme (ca ar fi fost detergeng / acetona / spirt in acvariu) atunci ar trebui schimbata toata, pentru ca a avut o toxicitate mare. Daca nu, mergi pe schimb de 30% pe zi.

Ti-a recomandat kirucd aquaeasy, parca. Asta il gasesti si la petshop-uri si imbunatatesti proprietatile apei pe termen scurt. Dozajul e trecut pe ambalaj. Daca il iei, il pui in apa de schimb cu 15 min inainte sa o pui in acvariu.

Deasemenea nu uita sa indepartezi imediat resturile de peste ...

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Maab
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/10/2011 13:20:32
Messages: 454
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna,
Chiar ca e o mare varza in ceea ce ai facut si nu multi cred ca "se pot mandri" cu asta .Eu as schimba in seara asta vro 10l de apa care a fost la declorinat sau macar cu niste substante de declorinare bagat in ea, as lasa filtrul sa mearga la maxim ba chiar si un bolborisitor daca as avea la indemana.As mai incerca sa duc pestii la cineva, chiar inapoi, au mai multe sanse sa traiasca pana l-as pune la punct.
As posta cateva poze pe forum ca sa vada vada cei cu ochiu format poate mai ai si alte probleme de care nu ne spui, vb aia o poza face cat 1000 de cuvinte
PS daca nu vrei sa dai pestani mai bine ii bagi intr-un bol cu bolborisitor pentru cateva zile, cu apa din acvariul din discutie...
Cu stima

De multe ori, e o obraznicie sa nu fii obraznic. (Nicolae Iorga)
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

eugen.popp wrote:Deasemenea nu uita sa indepartezi imediat resturile de peste ...

Si hrana ramasa neconsumata. Hraneste-i foarte putin - o data pe zi e suficient. Solutiile acelea Aquasafe si altele sunt apa de ploaie. Nu mai da bani pe toate prostiile ca tot nu ajuta la nimic. Acvariul neciclat + socul termic si de pH suferit de pesti si-a pus deja amprenta.
Ia de citeste (=> click aici) Ciclul azotului, Ghidul incepatorului, Volumul acvariului si numarul pestilor.

Daca vrei sa grabesti ciclarea bazinului sunt cateva produse care te pot ajuta - cele din gama ProdiBio, JBL Filter-Start, Aquatic Nature Bio Bacter 2 in 1 etc.

Mare atentie pe viitor si la modul in care vei face aclimatizarea pestilor cumparati.
Arsenia23
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/12/2011 13:18:43
Messages: 11
Location: Arad
IP:
Offline

ok va multumesc mult am sa incerc sa repar, si o sa iau ceva solutie de declorinare si sa i fac o schimbare de 30% si sa vedem daca supravietuiesc.

"Prostia si domnia se platesc"
[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com