[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Despre Cladophora aegagropila  XML
Forum Index » Alge
Author Message
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Cerinte:
t = 5º - 30ºC
pH = 5 - 8,5
GH = 2º - 20º
KH = 0º - 15º
Lumina = mediu - intens
Marime = pana la 30 cm

Cladophora este o alga verde ce poate fi tinuta in acvarii drept planta acvatica, fiind tolerata datorita aspectului ei foarte decorativ, care aminteste de o catifea verde stralucitor. In plus, spre deosebire de alte alge, Cladophora nu se raspandeste haotic in tot bazinul, astfel incat nu devine o alga nociva.

Comercializata de obicei sub forma de sfere goale la interior, care se aseaza liber pe substrat, Cladophora poate fi atasata si de diverse alte suporturi, precum radacini din acvariu sau pietre (FOTO_1). Dintre acestea din urma le prefera pe cele cu suprafata rugoasa, aspra, care ii permite probabil sa se ancoreze mai bine. Nu ii place sticla sau suprafetele slefuite.
Interesant de subliniat e faptul ca mancatorii de alge nu se ating de ea.

Cladophora se dezvolta mai bine in acvarii cu lumina puternica, in ape bogate in fertilizanti si cu aport de CO2, dar creste mai "mitoasa", pierzandu-si aspectul de covor persan.
Daca are lumina suficienta, produce chiar bule de oxigen, ca orice planta acvatica (FOTO_2).
In apele sarace in nutrienti se dezvolta incet si supravietuieste hranindu-se prin fotosinteza. De asemenea, rezista si in bazine cu lumina moderata, in care alte plante - precum Riccia - mor.

Cladophora e longeviva, dar creste incet. Un ghem poate ajunge cat o minge de fotbal in aproximativ 200 de ani.
Se imulteste de obicei prin "diviziune": o sfera se desface in doua, iar cele doua jumatati obtinute se roluiesc intre palme. De altfel, multi prefera sa le pastreze in forma rotunda din cauza ratei reduse de crestere.
Pentru inmultire sexuata are nevoie - ca orice alga - de o anumita cantitate de amoniu (NH4). In prezenta acestei substante formeaza zoospori care se ataseaza de diversi suporti. Apoi, pe masura ce cresc, cuiburile de alge elibereaza "petice" care pornesc in deriva prin apa si care, cu timpul, capata forma rotunda caracteristica. In forma vegetativa nu se ataseaza.
Cladophora nu se dezice de originea ei de alga nici in celelalte privinte: ii plac nitritii si nitratii, dar detesta medicamentele si substantele pe baza de cupru.

Cladophora nu necesita nici un fel de ingrijire. In acvariu are tendinta sa se imbacseasca usor cu mizerii adunate de prin apa si, fara sanitari care sa o mai "pieptene" din cand in cand, capata repede un aspect urat (FOTO_3). Totusi, planta se poate curata si singura: prin murdarire, ea se ingreuneaza inegal si, datorita formei sferice, se rastoarna pur si simplu... iar gravitatia face restul.

In natura, Cladophora poate fi intalnita in lacurile linistite, calde si putin adanci, unde migreaza de pe fundul apei la suprafata si invers. Desi bizar, fenomenul are o explicatie foarte simpla: in timpul zilei, sub efectul fotosintezei, Cladophora aduna oxigen in interior. Seara, pe masura ce lumina diurna se diminueaza, productia de oxigen se reduce pana cand planta isi pierde flotabilitatea si se scufunda ca sa innopteze pe fundul apei. Se pare ca forma ei rotunda se datoreaza faptului ca sunt rostogolite de valuri cand plutesc la suprafata. Mai mult, chiar! Sunt surse care afirma ca aceasta alga rotunda are capacitatea sa coboare sub apa sau sa se ridice in functie de conditiile meteorologice, scufundandu-se in zilele cu vant puternic sau iesind la suprafata daca apele sunt calme, indiferent daca e soare sau e innorat.

Termenul "cladophora" inseamna "planta ramificata", iar "aegagropila" se traduce prin "sfera acvatica". Pe Internet poate fi gasita si sub denumirea data de japonezi: "Marimo Balls".
Cladophora a fost descoperita prima data in 1824 in Lacul Zeller din Austria, de dr. Anton Sauter, medic si botanist. Pana astazi s-au mai descoperit in Marea Britanie, Rusia, Suedia, Estonia si chiar in Islanda (FOTO_4), unde evolutia ei e monitorizata din 1992 cu ajutorul fotografiilor aeriene, care arata variatiile anuale de distributie ale plantei.
In Japonia, cele mai mari sfere de Cladophora au fost descoperite in lacul Akan. Fascinati de frumusetea lor, japonezii le-au inclus in 1921 pe lista de "Avutii nationale", iar in prezent specia este protejata prin lege si reprezinta o atractie turistica. Mitologia nipona mentioneaza povestea trista de dragoste dintre un baiat si o fata, care in final s-au inecat in apele fermecate ale lacului Akan. Un spirit milostiv care locuia acolo, stiindu-le povestea, a transformat inimile lor pline de iubire in sfere catifelate de Cladophora (FOTO_5).
Fascinatia japonezilor pentru aceasta alga frumoasa e atat de mare incat au inclus-o in multe aspecte ale vietii lor: in arta moderna (FOTO_6 si FOTO_7), in productia de jucarii (FOTO_8 si FOTO_9), ba chiar si in industria filatelica (FOTO_10).

Special am lasat la urma un rafinament tipic japonez: CUBUL MARIMO.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com