[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pestele fluture  XML
Forum Index » Alte familii
Author Message
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

Pestele fluture de apa dulce

Pantodon buchholzi

Nume stintific:
Pantodon buchholzi
Nume englezesc:
Butterflyfish
Family:
Pantodontidae (Butterfly Fish)
Origine:
West Africa
Lung de aproximativ 10 centimetri



Din salbaticia africana provine un peste ciudat care nu va creste peste limitele acvariului vds. si nici nu va va omora celelalte specii. Un veteran al acvaristicii va prezinta obstacolele in calea inmultirii lor si ne impartaseste bucuria de a-i avea.


Africa de Vest este o regiune bogata in pesti de acvariu unici. Multe dintre speciile ciudate familiare majoritatii acvaristilor, inclusiv pestele leopard Ctenopoma acutirostre, bichirs Polypterus spp., diversi mormyrizi cum ar fi pestii cu nas de elefant si balenele pitice, ca si pestii mari cu jet de apa dulce Tetraodon spp provin cu totii din aceasta regiune. Una dintre speciile cele mai deosebite este pestele fluture African Pantodon buchholzi.

Elementele de baza cu privire la Pestele Fluture

Pestele fluture este o ruda indepartata a speciei arowana si bony-tongue. P. Buch. este o specie de zona superioara care inoata chiar sub suprafata. Pestele este plat pe partea dorsala are o fata tesita si corp prelung, cu o serie de aripioare care se intind in jos. Aripioarele pectorale sunt marite si se intind in afara corpului, sugerand asemanarea cu numele lui comun cand e vazut de deasupra. Aripioarele ventrale sunt reduse la extensii fibroase care atarna in partea de jos a corpului ca un evantai fara pânz?. Aripioara anala este mare si, impreuna cu aripioara caudala larga, ajuta la propulsarea pestelui in afara apei cu miscari puternice pentru capturarea insectelor de la suprafata. Culorile sunt gri cu maro, in model de camuflaj.

Pestii fluture sunt pradatori care pandesc si se reped in mod efficient, specialisti in a consuma insectele care cad pe suprafata apei sau sunt destul de aproape ca sa fie prinse de pe crengi sau frunze dintr-o saritura abila. Au o saritura puternica si de aceea se cere un capac bine prins la acvariu. Strategia lor de hranire este ajutata de ochii mari asezati sus pe cap lange suprafata apei si de o gura foarte mare orientata in sus – asemanatoare cu cea a speciei arowana, care poate cuprinde o prada mare.

Intr-un acvariu, pestele va invata sa manance o varietate mare de hrana plutitoare cum ar fi betisoare si bilute atat timp cat mancare este destul de mare cat sa le atraga atentia. Cea mai buna mancare, care sa ii stimuleze la inmultire, sunt greierii vii. Pestelel fluture, care deobicei este linistit, poate simti miscarile greierului la suprafata apei de la distanta intr-un acvariu mare si il vaneaza rapid.

Habitatele naturale ale lui Pan Buch sunt helesteurile linistite, mlastinile, zonele inundate si coturile paraurilor si raurilor. Ei cauta strucuturi plutitoare,ami ales plante, care pot adaposti prada in frunze si pe crengile aeriene si le ofera protectie fata de ochii pasarilor pradatoare. Miscarile lor sunt incete si calculate pentru a evita detectarea de pradator sau prada, dar se pot misca foarte rapid pentru a ataca micile creaturi care ii intereseaza.

Conditii in acvariu

Acvariul trebuie sa fie linistit si fra o miscare acvatica marcata. Ei suporta conditii variate de acvariu, atata timp cat apa nu e foarte dura sau bazica. O apa alcalina, usor acida e mai buna pentru inmultire, dar o apa cu duritate moderata, cu PH intre 7.0 si 7.8 este acceptabila pentru a-i mentine fericiti si sanatosi.

Pan Buch nu au nevoie de mult spatiu, dar daca sunt tinuti intr-un biotop asemanator unei comunitati vest africane, un acvariu de 30 de galoane sau mai mare va permite o varietate mai mare cu care sa coabiteze. Colegii de acvariu trebuie alesi cu grija. Desi pestii flutur nu sunt pradatori eficace de pesti, totusi pestii mici care se aventureaza pe la gura lor vor fi mancati. Tetra mai mari si barbii (?) sunt la adapost de pericol. Ciclidele ici orientate spre sol, pestii pisica, Ctenopoma species si mormyrizii sunt de asemenea alegeri excelente. Aveti grija se evitati speciile care ciugulesc aripile, deoarece le vor ataca aripile lungi. Lumina trebuie redusa pentru ca ei locuiesc la suprafata, deci plantele de lumina mica cum ar fi Anubias, Bolbitus, and Cryptocoryne sunt cele mai potrivite.

Pestii flutur nu sunt agresivi intre ei decat in perioada de calduri si cand depun oua. Masculii si femelele pot fi deosebiti dupa aripioarele dorsale. In timp ce aripa la femele este larga si nedespicata, la mascul este bifurcata, cu partea mai mica deasupra si cea mare dedesupt. Femelele cresc mai mari si mai grele decat masculii. Coloritul este variabil si nu e bun indicator al sexului. Puteti tine mai multi pesti intr-un acvarii si ei pot forma chiar un banc, intrun singur loc.

In cele din urma masculii se vor izola in mici teritorii pe care le vor apara de ceilalti pesti flutur. Confruntarile nu sunt violente si rezulta in impingerea invadatorului in afara teritoriului. Daca par ca sunt prea multi pesti in acvariu ca sa poate avea fiecare teritoriul lui, cativa ar trebui scosi. Un acvariu cu capacitate de 24x13 inchi la suprafata (un acvariu standard de 20 sau 15 galoane) are sufficient spatiu pentru o pereche sau un trio.

Inmultirea

Nu este dificil sa ii faci sa se inmulteasca daca sunt sanatosi. Ceea ce declanseaza de obicei procesul este o schimbare de temperatura spre racoare. Ouale opace si albe se ridica imediat la suprafata si sunt depuse in plante plutitoare. Dupa 24 de ore se innegresc si incep sa miroasa. Ouale mari vor ecloza in aproximativ 7 zile. Parintii nu ingrijesc puii si chiar ii pot manca. Daca vreti sa cresteti puiet este bine sa scoateti parintii din acvariu cat aveti oua.

Cresterea puilor

Cresterea puietului este mai problematica decat eclozarea. Puii de peste flutur nu sunt foarte mobili si nu se prea pricep sa vaneze. Ei innoata liber si se aseamana cu parintii lor doar la culoare. Nu au aripioare prea bine dezvoltate si sunt asemanatori unor mormoloci foarte slabi. Ceea ce ii deosebeste sunt ochii, care sunt mari si limpezi de la inceput. Dup ace eclozeaza, puii se ridica pe plantele plutitoare si iau o pozitie in care asteapta sa vina mancarea la ei. Vor manca doar hrana vie care se apropie sufficient de mult ca sa fie prinsa, si s-ar putea sa nici nu o atace daca nu ii atinge pe fata.

Cea mai dificila parte in cresterea puilor este sa le procuri hrana suficienta. Sunt prea mici ca sa manace muste de fructe sau greieri la inceput si orice mancare care cade sub ei nu va fi mancata. Puii de creveti Artemia nauplii sunt o hrana excelenta dar nu traiesc mult imp in apa dulce. Daphnia sau Moina sunt alegeri mai bune fiindca nu mor dar problema e cum sa tii mancarea in fata pestelui destul de mult. Cel mai bine e sa scazi nivelul apei astfel ca plantele plutitoare sa se sprijine de sol. Un nivel al apei de un centimentru jumatate e suficient. Astfel, hrana nu poate sa innoate sub puiet. E bine si daca aveti multe plante plutitoare care sa prinda mancare intre frunze impreuna cu pestii. Daca folositi creveti va trebui sa schimbati apa frecvent, cel mai bine daca adaugati apa statuta in acvariu, lasand sa se amestece cateva minute si apoi coborand iar nivelul apei.

Puii vor creste repede daca au mancare. Mai greu apoi este sa ii opresti de la a se manca reciproc. Dintr-o de punere de oua se pot obtine 100 de puieti ceea ce creste ocazia de cannibalism. Pestii vor ataca instinctiv orice e mai mic decat ei si care ii loveste. Puii mai mari vor manca un pui mai mic, vor creste mai repede si astfel vor manca si mai multi pui. Astfel, dintr-o 100 pui vor ramne doar cativa.

Totusi acesta este un process natural asa ca doar daca nu vrei multi pesti flutur acest cannibalism e un mod de a obtine cativa tineri vigurosi. Singurul mod in care puteti reduce atacarea reciproca este micsorarea populatiei. Cand puii au cam o saptamana pot fi pusi in acvarii separate si spatiati.


Ingrijirea pestilor tineri

Puii vor dezvolta aripioare pectorale cam la varsta de doua saptamani. Vor avea un pic peste un centimetru si vor putea manca mancare mai mare. Mustele de fructe si greierii sunt buni in aceasta faza. Daphnia si crevetii inca merg daca apa e mica. La 6 saptamani au peste doi cetimetrii si vor manca bilute si mancaruri congelate uscate. Puteti sa ii invatati cu hrana combinata, ei se hranesc si cu bilute pe masura ce vaneaza hrana vie, si se vor obisnui cu ele ca mancare.

Un pui tanar de 12 saptamni arata si se poarta ca un adult in miniatura. Dupa aceasta faza nu se mai manaca intre ei prea mult dar nue de dorit totusi sa puenti mai multi tineri la un loc cu adultii. Asta se poate face dupa cateva luni. Pan Buch se maturizeaza greu si nu se vor inmulti decat dupa ce au un an sau mai mult.

Rezumat

Pestele flutur african este un peste interesant si placut pentru acvariu. Ei se dezvolta bine in comunitati cu colegi de acvariu potriviti ca dimensiune si sunt mai greu de inmultit. Este o prima alegere excelenta dintre toate speciile africane mai curioase.
(autor: Ted Judy)

image

Uploaded with ImageShack.us


image

Uploaded with ImageShack.us


image

Uploaded with ImageShack.us


image

Uploaded with ImageShack.us

image

Uploaded with ImageShack.us





Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
andreistanca
Junior member
[Avatar]

Joined: 14/09/2011 22:33:16
Messages: 28
Location: Iasi
IP:
Offline

Pestele meu: http://www.youtube.com/watch?v=snLEDBrcEOg , caut pereche, dar nu gasesc....
[WWW]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

andreistanca wrote:Pestele meu: http://www.youtube.com/watch?v=snLEDBrcEOg , caut pereche, dar nu gasesc....


Nu am mai vazut un asemenea inot la acest peste!!!!! cred ca este stresat!!!!
Pune o planta plutitoare si scade din intensitatea lumini.
Daca ai in orasul tau un magazin hornbach,acolo sigur vei gasi aceasta specie.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/10/2011 12:08:16


Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
andreistanca
Junior member
[Avatar]

Joined: 14/09/2011 22:33:16
Messages: 28
Location: Iasi
IP:
Offline

cateodata noaptea pe la 1-2 inoata random prin acvariu, plante de suprafata are destule ( plutitoare + furnzele foarte lungi de la plantele care vezi ca se intind pana la suprafata ) jetul de la filtru nu afecteaza deloc primii 5-10 centimetrii de apa iar bulele de aer nu creeaza mare perturbanta, neonul este unul de 14W - mai slab de atata nu se putea. De mancat mananca greieri su fulgi direct din mana mea. Parerea mea e ca i-am facut conditii mai mult decat necesare, mai lipseste sa-i pun niste beethoven . Daca asta inseamna ca e agitata poate fi din cauza ca o am abia de 7-8 zile ? Ea in timpul zilei si 95% din noapte sta cuibarit printre frunze/plante de suprafata si dupa buturugi..

This message was edited 1 time. Last update was at 14/10/2011 20:24:13

[WWW]
andreistanca
Junior member
[Avatar]

Joined: 14/09/2011 22:33:16
Messages: 28
Location: Iasi
IP:
Offline

Later: hornbach am vazut ca exista in romania numai in brasov si bucuresti, orase prin care trec cel putin la 2 luni. Avand in vedere ca ai scris (tradus?) aces articol ma gandeam daca ai vre-un sfat cu privire la transportul Bucuresti(brasov) - Iasi al unui asemenea specimen. Iasi-bucuresti fac in 4 ore jumate ( plec de obicei pe la 5AM ), dar retur habar nu am deoarece intotdeauna stau cateva ore bune in Adjud. Cum ar trebui sa-l pregatesc pentru 6 (maxim 7 ) ore de drum ( in masina ).
[WWW]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

Eu i am tinut 24 ore la transport intr o punga de petshop si nu am avut probleme cu ei, dar nu era anotimp rece!
Oricum sunt foarte rezistenti la schimburile de temperatura cred ca ar face fata in masina.





Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
buro
Junior member
[Avatar]

Joined: 09/12/2011 07:04:35
Messages: 55
Location: bucuresti-salajan
IP:
Offline

le pui o pastila de oxigen. oxytab de la jbl e cam 2-3 lei la petshopuri. sporeste cam cu inca 4-5 ore limita de 3-4 ore de transport. recomand un borcan de 5L pentru transport , cu pungile doar enervezi pestele.
mariaienesel
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/12/2011 12:23:11
Messages: 33
Location: Brasov
IP:
Offline

1. Cu ce pesti e compatibila aceasta specie?
2. Cata apa ii trebuie?
3. Pot sa il hranesc doar cu hrana uscata?
4. Rezista la ciupiturile "de intampinare" ale scalarului meu? (Betta nu a rezistat!)
5. Cam cat costa? (mi-e cam lene sa ma duc pana la hornbach ca sa vad ca e prea scump pt mine)
6. Sta cineva in brasov (ca si mine) care imi poate spune pretul EXACT al unui astfel de peste?

Nu judeca oamenii dupa dimensiunea acvariului lor, judeca-i dupa cunostintele lor...
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

mariaienesel wrote:1. Cu ce pesti e compatibila aceasta specie?
2. Cata apa ii trebuie?
3. Pot sa il hranesc doar cu hrana uscata?
4. Rezista la ciupiturile "de intampinare" ale scalarului meu? (Betta nu a rezistat!)
5. Cam cat costa? (mi-e cam lene sa ma duc pana la hornbach ca sa vad ca e prea scump pt mine)
6. Sta cineva in brasov (ca si mine) care imi poate spune pretul EXACT al unui astfel de peste?


costa aproximativ 30 ron bucata in hornbach

Daca scalarul are apucaturi sa ciuguleasca din cozile pestelui nu ii va placea cu siguranta.... are ploape si doarme cu ochii inchisi.Ii trebuie la suprafata apei plante pe care sa se rezeme pentru a dormi.

Dupa cum este scris in articol mananca orice mancare care pluteste pe luciul apei si ii vine la botul lui.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

mariaienesel wrote:1. Cu ce pesti e compatibila aceasta specie?
2. Cata apa ii trebuie?
3. Pot sa il hranesc doar cu hrana uscata?
4. Rezista la ciupiturile "de intampinare" ale scalarului meu? (Betta nu a rezistat!)
5. Cam cat costa? (mi-e cam lene sa ma duc pana la hornbach ca sa vad ca e prea scump pt mine)
6. Sta cineva in brasov (ca si mine) care imi poate spune pretul EXACT al unui astfel de peste?


La acvariul tau de 60 de litri cu plante din plastic fix un peste fluture iti lipseste
Chiar nu iti e mila de bietele fiinte din acvariul tau?!

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
mariaienesel
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/12/2011 12:23:11
Messages: 33
Location: Brasov
IP:
Offline

kirucd wrote:
La acvariul tau de 60 de litri cu plante din plastic fix un peste fluture iti lipseste
Chiar nu iti e mila de bietele fiinte din acvariul tau?!


defapt in curand imi va sosi acvariul de 120 l, care apropo va avea si plante reale
oricum nu prea sunt dispusa sa dau 30 de lei pe un astfel de peste

Nu judeca oamenii dupa dimensiunea acvariului lor, judeca-i dupa cunostintele lor...
 
Forum Index » Alte familii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com