[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nano reef 43 L  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Mihai559
Junior member

Joined: 01/04/2009 16:19:05
Messages: 13
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,

Ma numesc Mihai, sunt din Bucuresti, si de putin timp ( bine nu chiar putin..) am fost lovit de febra acvariilor marine . Tin sa prcizez ca pana acum nu am avut niciodata nici un fel de acvariu profesionist....nepunand la socoteala pestisorri chinuiti in borcane de 800 gr pe vremea lu Ceasca. RIP!( mai ales pestii... )

Am avut ocazia sa ma plimb prin afara tarii de cateva ori si de fiecare data nu am ratat sa vizitez acvariile din orasele respective si cred ca de acolo mi se trage. ...Prin urmare vreau si eu micul meu colt de underwater dream!

Momentan sunt in faza de documentare si strangere de informatii. Mi-am facut deja un plan referitor la proiect si as vrea sa va aruncati o parere ca sa vedem cum ii putem creste sansele de succes.
I feel like I need the advice


Ca sa nu o mai lungim ideea de baza se rezuma asa: nano reef cu corali moi ( low-medium light) gen zoas, mushroom, leather, gsp etc, CUC ( hemit blue leg, peppermint shrimp pt aiptasia care banuiesc ca va fi acolo, ceva melci ) si 1-2 pesti ( 1 clovn si as mai vrea un firefish).

Hardware:

Acvariu Aquatic Nature Cocoon 7 dim 45*30*32 ( 43 L) dotat cu:

- lampa solar duo boy 26 W cu led de moonlight
-filtru hang-on Flow 200 ( banuiesc ca 200l/H)


La pachetul asta de pornire as mai adauga:

-inca o lampa solar duo boy 26W
-1 koralia nano
- un incalzitor Jager 50W
-termometru
-refractometru
-TDS meter



pentru lumina m-am gandit sa pun 2 lampi duo boy in oglina unu cu un bec de 26 W white 10K si unu cu un bec 26 W actinic 30K
din ce am vasut pe net cred ca merge sa le pun una in fata alteia pentru ca lampa se poate regla deasupra acvariului si deci sper ca vor avea loc


Pentru filtrare LR undeva la 5-6 Kg cu substrat de live sand & aragonite de 3-4 cm.

Nu stiu exact ce o sa pun in filtrul ( am vazut ca purigen , carbune activ, si chaeto, filter floss sunt cam cele mai populare optiuni...ramane sa mai studiez)
Nu as vrea nici eu sa aditionez nimic, doar 5 L schimbati saptamanal cu sare de buna calitate ( sugestii???)

Cam atat pe scurt , pls jump in si dati-va si voi cu parerea pentru ca as vrea ca sa iasa un acvariu stabil ...cu ceva sanse de reusita long term.

Multumesc!


djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Se pare ca te-ai documentat ceva... FOARTE BINE. Insa presimt ca mai ai ceva de invatat despre procesele chimice si biologice care se petrec intr-un acvariu marin, mult diferite fata de cele din acvariile de apa dulce. Daca nu detii un osmozor cu cartus NPS (rasini schimbatoare de ioni) iti sugerez ca in filtrul hang-on sa pui numai medii absorbante (cu precadere de silicati <SilicatEx de la JBL>, si carbune activ <ATENTIE : nu orice carbune activ e bun pentru apa sarata>). De asemenea, nu ai pomenit nimic despre sarea pe care o vei folosi. Nu e un lucru care trebuie trecut cu vederea. Fereste-te de AquaMedic, ca si eu fac parte din cei care "m-am ars" cu ea... E cea mai proasta sare de pe piata. In ordinea pretului/calitatii iti sugerez : Aquavitro, Dupla Premium, Red Sea ... Cam astea sunt marcile care se gasesc pe la noi ...
Avand in vedere ca locuiesti in Bucuresti, sunt convins ca vei gasi pe cineva care te va ajuta la inceput cu acvariul. Succes.

.
[Email] [Yahoo!]
Mihai559
Junior member

Joined: 01/04/2009 16:19:05
Messages: 13
Location: Bucuresti
IP:
Offline

djphazer wrote:Se pare ca te-ai documentat ceva... FOARTE BINE. Insa presimt ca mai ai ceva de invatat despre procesele chimice si biologice care se petrec intr-un acvariu marin, mult diferite fata de cele din acvariile de apa dulce. Daca nu detii un osmozor cu cartus NPS (rasini schimbatoare de ioni) iti sugerez ca in filtrul hang-on sa pui numai medii absorbante (cu precadere de silicati <SilicatEx de la JBL>, si carbune activ <ATENTIE : nu orice carbune activ e bun pentru apa sarata>). De asemenea, nu ai pomenit nimic despre sarea pe care o vei folosi. Nu e un lucru care trebuie trecut cu vederea. Fereste-te de AquaMedic, ca si eu fac parte din cei care "m-am ars" cu ea... E cea mai proasta sare de pe piata. In ordinea pretului/calitatii iti sugerez : Aquavitro, Dupla Premium, Red Sea ... Cam astea sunt marcile care se gasesc pe la noi ...
Avand in vedere ca locuiesti in Bucuresti, sunt convins ca vei gasi pe cineva care te va ajuta la inceput cu acvariul. Succes.


Salut,

Deasta am si intrat pe forum ca sa invat cat mai mult ....depsre tot ce are legatura cu acvariile marine.

Din fericire( sau din pacate) sunt f putine sanse sa cad in apcatul de a nu face diferenta dintre un marin si un acvariu de apa dulce...pentru ca pur si simplu asta e primul meu acvariu ever...de orice fel.
In legatura cu sarea chair aveam nevoie de sugestii pentru ca nu stiu exact care ar fi mai buna si banuiesc ca doar experienta te poate ajuta aici.


legat de apa...asta e de fapt cea mai mare problema a mea. Nu cred ca o sa investesc intr-o instalatie RO asa ca m-am gandit la apa distilata.
O alta optiune....care ar fi cam la limita, ar fi apa de la robinet tratata cu produse care are trebui sa inlature clorul, amoniu etc...dar nu ma simt foarte confortabil cu asta.


Deci , cred ca o sa raman la ideea de apa distilata. O sa fie un pic mai dificil la setup...ca o sa am nevoie de vreo 40 de L deodata dar pe urma 5 L pe saptamana ( + ce o sa mai fie nevoie pentru top off.. ) cred ca e ok.

Multumesc pentru sfaturile tale!
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Documenteaza-te bine inainte de a folosii apa distilata. Din cate am inteles eu, poate fi produsa prin diverse metode, unele din ele nefiind potrivite pentru un acvariu reef. Eu am fost indemnat sa ma feresc de apa distilata cand mi-am inceput marinul. Si cum costul meu initial era aproximativ egal cu o unitate de RO/DI, am ales sa folosesc apa de robinet + PRIME (un declorinator mai bun) si apoi filtrata cu carbune in timp ce se amesteca sara (folosesc InstantOcean, dar nu stiu daca gasesti in Buc).
Nu stiu cat de "cocktail" e apa potabila din capitala...sugerez sa te interesezi (in principal sa afli daca sunt cantitati considerabile de nutrienti: amoniac, nitriti, nitrati, fosfati, si cat de ridicate sunt duritatea si pH-ul) si apoi sa decizi cum vei proceda.
PS: daca nu cumperi instalatie de RO/DI, n-are rost sa iei TDS meter.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2011 18:39:46


fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Apa distilata pentru uz industrial (gen cea gasita pe la metro sau piese auto) NU are ce cauta vreodata in orice acvariu, indiferent de care este el. Se poate folosi apa distilata de uz farmaceutic in cazuri exceptionale, insa este deosebit de scumpa. SINGURA dar ABSOLUT singura apa care ar trebui sa ajunga intr`un acvariu marin este apa de osmoza, si chiar si aia, preferabil trecuta si prin filtru NPS. Un osmozor simplu te costa 260 ron iar unul cu NPS in jur de 300. De asemenea, cand te apuci de un marin trebuie sa te gandesti in viitor. Tot ce faci la inceput se va reflecta in viitorul acvariului. Nu vreau sa te descurajez, dar in acvariul de 40l in total vei baga cel putin 1000 ron chiar daca la inceput iti lasa impresia ca nu are cum sa ajunga la atat . Crede-ma ca am inceput si eu cu unul de 30l si stiu ce zic. Din nou te sfatuiesc sa iei legatura cu cineva care are experienta in acvaristica marina si provoaca-l la o discutie fata in fata. Crede-ma ... habar n-ai cat de norocos esti la capitolul asta ca stai in Bucuresti.

.
[Email] [Yahoo!]
Mihai559
Junior member

Joined: 01/04/2009 16:19:05
Messages: 13
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ozi wrote:Documenteaza-te bine inainte de a folosii apa distilata. Din cate am inteles eu, poate fi produsa prin diverse metode, unele din ele nefiind potrivite pentru un acvariu reef. Eu am fost indemnat sa ma feresc de apa distilata cand mi-am inceput marinul. Si cum costul meu initial era aproximativ egal cu o unitate de RO/DI, am ales sa folosesc apa de robinet + PRIME (un declorinator mai bun) si apoi filtrata cu carbune in timp ce se amesteca sara (folosesc InstantOcean, dar nu stiu daca gasesti in Buc).
Nu stiu cat de "cocktail" e apa potabila din capitala...sugerez sa te interesezi (in principal sa afli daca sunt cantitati considerabile de nutrienti: amoniac, nitriti, nitrati, fosfati, si cat de ridicate sunt duritatea si pH-ul) si apoi sa decizi cum vei proceda.
PS: daca nu cumperi instalatie de RO/DI, n-are rost sa iei TDS meter.


Salut ,


Vazusem metoda ta referitoare la prepararea apei si imi facuse deja cu ochiul. Sunt deplin constient ca cea mai buna alegere e apa de osmoza, nu imi doresc neaparat sa ''cut corners'' dar nici nu vreau sa fiu mai catolic decat Papa .
In momentul asta consider 3 variante:

1. sa cumpar apa de osmoza de la cineva pentru ca nu preconizez sa am nevoie de mai mult de 5 L saptamanal.
2. sa folosesc apa distilata. M-am interesat azi si am identificat o farmacie care are laborator propriu cu distilator. O sa dau o fuga sa vad cat ar costa.
3. apa de la robinet tratata cu prime. Am gasit un buletin de la apanova referitor al apei din zona mea : http://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/31-(3).pdf . Avem si amoniu si nitriti si nitrati...dar banuiesc ca Prime ar trebui sa rezolve problema. Mai vad ca e si Aluminiu si Fier...aici nu stu daca se poate face ceva. Am o vecina aici care are un filtru cu carbune activ la robinet...si sper sa folosesc din aia.



Intrebarea mea ar fi: ce sa testez la apa pe care vreau sa o pun ca sa fiu sigir ca e cat de cat safe? Amoniu, NO2, No3, fosfati.....e clar...dar altceva?
Ce calitati ar trebui sa indeplineasca apa perfecta pt un marin? Banuiesc ca ar trebui sa nu aiba absolut nimic decat H20 si TDS 0.

Ma gandeam ca poti sa folosesti TDS metereul ala la orice fel de apa...ca sa vezi care se apropie mai mult de zero. Banuiesc ca de fapt scopul lui e sa determine cand trebie inlocuit filtru la Ro/di ...atunci cand numai arata 0. Apa distilata pe TDS meter ar trebui sa arate tot 0?


Destul de incurcata povestea asta cu apa. Incerc sa gasesc si un osmozor ieftin da nu am vazut nimic sub 400 Ron desi vad ca lumea zice ca ar fi si cu 300...

Multumesc pentru ajutor
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Prime nu va elimina niciodata nitratii, nitritii si asa mai departe. Va avea grija doar de clor si de metalele grele (pe care oricum nu le elimina, ci le leaga in alti compusi, deci tot in apa raman). Apa in orice forma a ei (inclusiv distilata) nu e apa pura. Apa de osmoza insa se apropie cel mai mult. Gandeste-te ca toate elementele necesare acvariului marin se regasesc in sare si trebuie adaugata doar apa pura. Sfatul meu este ori sa te imprietenesti cu cineva care are osmozor ori sa mai amani putin startul pana te pui la punct cu unul. Crede-ma pe cuvant, e al 2-lea cel mai important dupa sare.

P.S. Verifica-ti mesageria privata. Ti-am scris acolo cate ceva.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2011 22:55:22


.
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Si pe meleagurile canadiene se duc astfel de discutii in legatura apei. Majoritatea folosesc apa filtrata prin RO/DI si o recomanda cu sfintenie tuturor care vor sa inceapa acvarii marine, amenintand ca vor avea lupte de nesfarsit cu algele sau ca le vor murii nevertebratele. Dar pe aici sunt destui carcotasi ca si mie, care folosesc apa de la robinet si au acvarii reef frumoase, fara pic de alge.
Desigur ca la un acvariu de proportii majore, cu sump, toate echipamentele necesare, corali SPS, etc, TREBUIE sa folosesti apa RO/DI pentru ca nu merita riscul.
Dar la un acvariu nano cu niste corali nepretentiosi (ciuperci, zoa, GSP, xenia, leathers) parca situatia e diferita. Mie personal mi se pare asemanator situatiei in care pentru un mic acvariu plantat de vreo 30L cu niste creveti amarati, proprietarul ii cumpara o canistra cu lily-pipes de la ADA si cu sistem de CO2 presurizat cu pH controller.....OVERKILL
Eu cred ca ar fi o ideie buna ca cineva din tara sa isi asume riscul si sa incerce un nano reef cu apa potabila si sa vedem rezultatele. Iar daca rezultatele vor fi acceptabile, imaginati-va ce explozie ar avea acvariile reef apoi, si cat de usor va fi apoi sa faceti schimburi de corali cu alti acvariisti.

This message was edited 2 times. Last update was at 28/03/2011 19:35:12


fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

@ozi eu am osmozor fara rasini schimbatoare de ioni, si doar din autocompletare mi s-a ridicat SiO2 la 2 mg/l si am o explozie de diatomee de ti-e scarba de acvariu... Dupa 2 zile de blackout era IMACULAT, si dupa inca 2 zile de lumina, e din nou maro. Saptamana asta imi va veni absorbantul de silicati pe care l-am comandat, si voi lua cu siguranta si un cartus NPS pentru osmozor...
In alta ordine de idei, da-ti seama ce s-ar fi intamplat daca nici macar apa de osmoza nu foloseam. Totul depinde mult de chimismul apei de la retea, dar chiar si daca e aparent OK, problemele pot aparea in timp (ex. concentratii mici de silicati, care de-a lungul timpului prin autocompletare si schimburi de apa ating cote alarmante). Parerea mea e ca orice acvarist, fie el pasionat de acvarii plantate sau marine ar trebui sa aiba in dotare o instalatie de osmoza inversa. Investitia e mica raportata la durata de viata a consumabilelor (prefiltru sedimente + carbune 80 ron ambele ... se inlocuiesc anual... 110ron membrana, se inlocuieste la 3 ani... optional 40 ron cartus NPS care se inlocuieste la 6 luni).

.
[Email] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Se poate merge si cu carcase standard de 10", unde rezervele de prefiltrare mecanica, cel de 1 micron, se gaseste la preturi intre 5 si 15 lei iar cel de carbune intre 10 si 30 lei. Am gasit cartus ceramic de prefiltrare cu o rata de 99 pana la 90% la particule mai mari de 0,1 pana la 0,05 microni ( acesta ajungand la suma fabuloasa de 27 lei ) care bineinteles se poate folosi si pentru filtrarea apei normale pentru schimburi, nu numai pentru cei cu osmozoare. Si bineinteles carcase pentru cartuse, cu filete de 1/4 , exact ca cele de la osmozoare, la pretul de 37 lei.

Asa ca cei care va coditi de osmozoare si totusi aveti nevoie de ele nu mai aveti scuze.


Io am. Osmozor, nu scuze.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com