[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Test ph homemade?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Ma indoiesc ca poti determina pH-ul apei prin metode babesti.

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Da, este adevarat. Multe fructe si legume contin o clasa de substante numite antociani. Au proprietatea de a-si modifica culoarea in raport cu schimbarile de pH. Din pacate insa aceste schimbari au loc la intervale mari de pH si nu prea iti sunt de folos in acvaristica. Ceea ce ai aflat tu face referire la varza rosie, al carei pigment isi modifica intradevar culoarea functie de echilibrul acido-bazic din solutie. Poti experimenta daca vrei folosind suc obtinut din frunzele de varza rosie folosind un storcator de fructe obisnuit sau poti amesteca frunze de varza cu apa fierbinte in blender. "Supa astfel obtinuta o strecori printr-un filtru de hartie (de la filtrul de cafea) sau o bucatica de panza alba ori prin vata. Daca adaugi o substanta acida gen sarea de lamaie (acid citric) sau otet culoarea se va modifica spre violet sau chiar rosu functie de concentratia acidului. O substanta cu reactie bazica gen bicarbonatul de sodiu va modifica coloratia in verde sau verde albastrui mergand pana la galben in cazul unei baze tari.
Orientativ culorile in functie de pH ar fi urmatoarele:
pH Culoare
2 Rosu
4 Rosu inchis/Purpuriu
6 Violet
8 Albastru
10 albastru-verzui
12 verde galbui

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Pui intrun pahar un pic de suc de varza si putina apa din acvariu peste el. Dar .... repet ma indoiesc ca iti va fi util. Apa din acvariile plantate are un pH acid si destul de rar scade sub 6.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2011 23:57:21

[Email]
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Constanta ? Ph 6 ? Bine ar fi ...
Uneori sare si de 8... in medie e 7.6-7.8
Un test de pH costa in jur de 25 ron. Nu cred ca are rost sa te chinui cu metode babesti, mai ales ca nu vor da rezultate decat la valori extreme ale pH-ului ... care nu se vor gasi in acvaristica niciodata....

.
[Email] [Yahoo!]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Te pomenesti ca mai si iei masuri de corectie a ph-ului apei din acvariu masurat cu varza.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Ioan wrote:Te pomenesti ca mai si iei masuri de corectie a ph-ului apei din acvariu masurat cu varza.

Sau poate putem incalzi apa din acvariu folosind o lupa si un bec.

@coz007, pune mana si ia-ti un test dedicat. Acvaristica de calitate nu se face cu asemenea metode, si-ti pot enumera o tona de motive pentru a-mi sustine afirmatia.

@kmol, al naibii de interesanta metoda asta de masurare a Ph-ului. Habar n-aveam de varza rosie. Dar tare nu m-as baza pe ea pentru a afla cum sta treaba la mine in acvariu.
[Email] [Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

@alber "metoda" asta e empirica 100% si nu va da niciodata rezultate exacte si repetabile, in primul rand pentru ca nu este vorba de un compus sau un amestec de compusi in proportii bine definite. In al doilea rand intervalul in care se face schimbarea culorii nu ajuta mai deloc pentru ce avem noi nevoie. Dar ... de dragul experimentului si pentru ca nu implica riscuri ... why not give it a try Cel putin unui coleg i se va confirma faptul ca acvaristica nu este un hobby in care orice lucru poate fi improvizat/bricolat.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/01/2011 14:12:36

[Email]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

TOPIC INCHIS
Pentru ca NOI pe ACVARIU.RO dorim sa evoluam si sa devenim profesionisti
Nu sa determinam unele calitati fizicio chimice ale apei prin metode" babesti"
In acvaristica nu exista metode BABESTI

Ogar batrin dar.... cu miros fin

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: