[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
incercare ... sarata  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
r_o_n_i
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 19/03/2009 14:31:12
Messages: 443
Location: bucuresti/colentina
IP:
Offline

salutari .. dupa un timp am inceput sa ma plictisesc de sud americanii mei care tot ce fac e sa se bata , sa depuna si sa rupa plante , apoi sa se bata, sa depuna s.a.m.d :d asa ca incerc sa ridic standardul .. primul marin

datele problemei :
-acvariu : 50x 50 x 41 sticla 8 cantuita
-lumina in asteptare . am incercat sa comand o lampa, dar abia maine aflu daca o mai au pe stoc ( http://www.magazin-lustre.ro/proiector_metal_halide_150w_complet_echipat_ignitor_balast_capacitor-61142.p.html ) , daca nu o sa cumpar pe bucati si o fac cumva .. temperatura de culoare astept sa aflu de aici care s-ar potrivi cel mai mult unui incepator
-nisip dupla sau hobby , depinde de ce au pe stoc cand ajung la magazin cel mai fin 0-1mm
-filtrare aici iar o dilema as incerca cu un sump dar nu stiu unde as putea da gaura in acvariu si canistra am inteles ca nu e tocmai cea mai buna alegere.. astept sugestii
-piatra vie o sa adaug treptat in functie de buget
-skimmer as inclina sa nu folosesc si sa suplinesc lipsa lui cu schimburi dese de apa
- sare .. alte nelamuriri ... care e mai buna ? ce diferenta e intre dupla, sera , hobby altele?
- primi pesti banuiesc ca o sa se instaleze prin martie -aprilie .. melcii sper sa ajunga cam la sfarsit de februarie
multumesc .. maine revin cu alte intrebari ... pana maine seara sper sa am apa sarata si nisip in acvariu

This message was edited 1 time. Last update was at 04/01/2011 22:59:28

[Yahoo!]
yonutzzz_92
Member
[Avatar]

Joined: 01/01/2010 19:44:33
Messages: 172
Location: Bucuresti, Piata Rahova
IP:
Offline

Salut.
Sa o luam pe rand.
-lampa este chiar interesanta, dar posibil sa fie o mica probleme, becurile de 70/150w dedicate acvarilor au alte dimensiuni fate de cele standar, am fost si eu interesat in trecut de o lampa asemanatoare si mi s-a zis ca necesita modificari la soclu si ca imi trebuie un reflector de la una de 500w.
-nu conteaza firma, eu iti recomand Aquadeco 1-2mm, se vinde si la kg, parca 6,77lei/kg
-poti sa faci o combinatie intre piatra de recif uscata si piatra vie, undeva la 3-4kg piatra uscat (poate pare putina dar e destul de voluminoasa, eu am in nano o bucata de 2kg, care pare de 3-4kg) si 3-4kg piatra vie.
-indicat ar fi un sump, dar poti merga si pe un filtru extern in care sa bagi Matrix si De nitrate si poate niste carbune activ; e prea riscant sa dai gaura, asa ca daca vrei sump singura solutie e un Overflow Box
-sare sa folosesti ori Dupla, ori Aquarium Muster, ori Aquavitro
Bafta.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/01/2011 23:57:12


Nano 30l
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Cu totul de acord cu colegul yonutz, mai putin capitolul sare. Ai facut o aliniere de genul : "Mercedes, Renault, Lamborghini" (ma exprim foarte plastic de la o vreme...)
Ideea e intai sa te hotarasti daca vrei un FO (FishOnly), FOWLR (FishOnlyWithLiveRock), sau Reef. Sfatul meu, daca vrei reef, ar fi sa renunti la ideea de piatra vie (o sa imi iau multe capace, dar mi le asum), decat in cazul in care este de origine controlata (provine din ocean si nu mari de genul adriadica, mediterana, nu adaposteste viitoare surprize precum melci si nudibranchi mancatori de corali, mojano, aiptasia si alti "prieteni" ). Aici principala problema ar fi pretul. Dupa cum suntem obisnuiti, calitatea costa. Sfatul meu, decat sa cumperi piatra "ciudata" mai bine astepti sa se desfiinteze un acvariu care a functionat ireprosabil mult timp, si cineva sa scoata piatra la vanzare. Iesi si mai ieftin, si ai sanse mai mici sa gasesti surprize.

In cazul in care vei opta pentru piatra uscata, iti recomand un adaos bacterian consistent. Poti incerca mai multe brand-uri (Microbe-lift, Prodibio etc) pentru a beneficia de diversitate. Mare grija si la apa cu care mixezi sarea. Daca nu este apa de osmoza, ai toate sansele sa te umpli de alge/cyano/diatomee de care nu mai scapi foarte usor.

In privinta filtrarii, daca nu te simti confortabil sa dai o gaura in acvariu (nu inteleg de ce fuge lumea de asa ceva, dar asta e alta poveste) poti incerca un overflow box. Daca nu gasesti unul potrivit nevoilor tale, il poti proiecta dupa bunul plac, si poti cumpara plexiglass taiat la laser conform specificatiilor tale.
Mare atentie si la substrat. Daca te hotarasti asupra DSB (DeepSandBed), trebuie sa ai in vedere vietuitoarele necesare functionarii lui pe post de filtrare biologica. Sfatul meu e sa nu te complici cu DSB in display, si sa faci DSB in refugiu. E mult mai usor de pus la punct, intretinut, si asa mai departe. In privinta iluminarii, din nou depinde de destinatia acvariului. Eu as merge pe 20.000k HQI cu inca 2 T5`uri actinice.

Decat canistra, eu unul as proceda astfel (si o sa si procedez la noul sistem de 200 l):
O pompa subsmersibila, alta decat cea de recirculare in sump, si niste carcase de filtre de apa inseriate, in care se vor introduce diverse medii filtrante (chimice/biologice etc). Se va tine bineinteles cont de debitul recomandat pentru respectivele medii filtrante.

Tin sa reamintesc si de importanta unui skimmer bun, in special in cazul unui sistem reef.
Mai departe, iti urez spor la citit, documentat, achizitionat, construit, taiat, lipit, odihnit si asa mai departe .

P.S. Interesanta lampa. La pretul asta chiar nu mai conteaza cat de potrivit e soculul.... M-a cam pus pe ganduri...

This message was edited 1 time. Last update was at 05/01/2011 00:27:16


.
[Email] [Yahoo!]
r_o_n_i
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 19/03/2009 14:31:12
Messages: 443
Location: bucuresti/colentina
IP:
Offline

k.. multumes pt raspunsuri .. s-o luam incet ca ma pierd repede
lampa (daca o mai fi pe stoc ) o sa o fac bucati si o sa incerc sa bag becul intr-un abajur de tabla conic cu un ventilator in cap... restu' componentelor vor sta intr-o cutie undeva cu un radiator Mare pe ele.. (am inteles ca se incing destul de rau ) ; soclul scrie in descriere ca e R7S / RX7S deci s-ar potrivi... daca nu ,au la marbo cu 40 si ceva de lei parca
nu e vorba ca nu ma simt confortabil, dimpotriva doresc sa gasesc pe cineva care sa-mi dea o gaura in acvariu ( doua de fapt) dar nu am gasit pe la geamgemariile pe unde am intrebat .. toti zic sa desfac un geam si sa vin cu el (overlow box chiar nu imi place cum arata)
piatra de recif uscata pare o idee interesanta .. ma intreb oare daca cu ajutorul adaos-ului bacterian poate deveni vie?(nu e vb de timp caci nu ma grabesc...prea tare)
apa o sa fie cu siguranta RO daca gasesc un pet-shop de unde sa cumpar pana imi iau osmoza...daca nu gasesc la nici un petshop o sa fie apa distilata, nici un caz apa de la apanova smilie
@ yonutzzz_92 : mi-ai recomandat un nisip 1-2mm .. e vreo diferenta intre 1-2mm si cel pe care scrie 0-1mm?
@ djphazer : am facut alinierea : dupla , sera , hobby.. sa inteleg ca hobby desi e mai bun consuma de 5x 10x mai mult ca sera, dar toti care castiga destul isi iau dupla?
"Mercedes, Renault, Lamborghini"

in principiu as dori un acvariu cu 2 pesti si 2 -3 corali nepretentiosi...poate, poate si un melc.. mai ne documentam

problema : am uitat sa iau in calcul si macar o pompa de valuri ... inapoi la lista de cumparaturi
[Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Mai degraba ar fi : 2-3 melci, poate si un peste . Documenteaza-te in privinta CUC (CleanUpCrew). Nu trebuie sa lipseasca. (melci, creveti, paguri, arici, stele etc)
Ciclarea dureaza cu siguranta mai mult cu piatra uscata, si adaosul bacterian ajuta cu mult, dar trebuie sa introduci manual si copepode si amphipode de prin acvarii stabile (de altfel prezente in piatra vie). E putin mai complicat, dar e mai sigur. Iti recomand sa urmaresti pe youtube canalul lui "mrsaltwatertank". Vei gasi raspuns la multe din intrebarile tale.

.
[Email] [Yahoo!]
yonutzzz_92
Member
[Avatar]

Joined: 01/01/2010 19:44:33
Messages: 172
Location: Bucuresti, Piata Rahova
IP:
Offline

Salut.
Mai bine renuti la lampa MH si mai bine iti faci una cu 3 neoane PL de 36w
Legat dela sare, Sera e cea mai proasta, Hobby e scumpa si nu e folosita, Dupla am folosit si este ok, e cea mai folosita (sau era), nici Aquarium Muster nu e rea, o folosesc acum si sunt multumit de ea (dupa mine e cea mai buna alegere pentru un sistem fara corali foarte pretentiosi, plus ca pretul este foarte bun), Aquavitro e cea mai buna, e noua pe piata noastra.
Nu cred ca vei gasii un giamgiu care sa-ti dea gaura in acvariu, e prea riscant, singura solutie e sa il desfaci si sa te duci cu geamul, sau il dai pe asta si faci altu cu 2 gauri.
Piatra de recif uscata nu devine ca cea din ocean, in timp se va acoperii cu alge, coralina (trebuie introdusa), etc. Indicat ar fi sa bagi macar un kg de piatra vie de calitate (pentru "creaturi").
Nisipul de 0-1mm este plimbat mai usor de pompele de valuri, cel de 1-2mm e mai "greu"; apropo nu ai zis nimic de pompele de valuri iti recomand doua koralia 1.
Bafta.

This message was edited 2 times. Last update was at 05/01/2011 11:27:16


Nano 30l
[Email] [Yahoo!]
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

@roni: eu iti recomand sa nu te grabesti. si sa stii ca succesul unui marin sta in piatra vie si sarea folosita. legat de substrat unul foarte fin va fi ridicat de unii pesti si dus de pompa de valuri iar unul prea gros va favoriza a acumularile de mizerii care apoi iti vor contamina apa.

e bine sa tii cont de sfaturile celor de pe forum dar e si mai bine sa vezi si cata experienta si ce acvarii au in spate sfatuitorii si sa cauti si alte surse de informare.

ps: sa stii ca piatra de recif uscata nu prea devine vie asa hopa-topa. am o bucata de mai mult de un an si nu prea seamana cu cele vii.


Acvariul meu
[Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Cautati pe youtube canalul lui "mrsaltwatertank" sa vedeti si voi pareri despre piatra vie. Si acolo in state e la discretie, si la niste preturi la care noi doar putem visa... Si totusi... de ce nu a folosit niciodata ? Si se ocupa cu cresterea coralilor (la nivel comercial), amenajarea de sisteme marine, si asa mai departe. Piatra vie are avantajele si dezavantajele ei. Nu am spus si nu o sa spun niciodata ca e inutila, dar te poti trezi cu surprize neplacute din partea ei, iar dupa parerea mea pretul este fictiv si nejustificat.

P.S. Astazi pornesc un nou setup, fara piatra vie iar rezultatele se vor vedea in timp. Pana atunci, nu mai spun nimic ca vad ca mi se ia in nume de rau, si mi se raspunde cu comentarii rautacioase.... O zi buna.

.
[Email] [Yahoo!]
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

comentariul meu a fost putin rautacios dar sunt convins ca esti destul de matur ca sa privesti partea buna. m-am uitat peste posturile tale si am remarcat faptul ca pregatesti totul meticulos si nu te arunci cu capul inainte. prezentarile de pe internet sunt frumoase dar sa stii ca acei comercianti nu o sa-si dezvaluie toate secretele lor. te-ai intrebat cate apa schimba si ce aditii fac?


Acvariul meu
[Yahoo!]
ciprian01
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 01:50:15
Messages: 354
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@yonutzzz_92
Parerile tale par foarte funfamentate iar impresia generala este ca ai o bogata expertiza in acvaristica marina.
Pentru necunoscatori, te rog, da-ne si noua un link in care sa se vada exprimate, sub forma unor acvarii sau proiecte, opiniile pe care le impartasesti.
Cred ca ar fi de un real ajutor.

P.S.
Cum orice explicatie incepe cu o baza, ai putea sa ne spui de ce este mai bun nisipul (indiferent de granulatie) fata de spartura de corali...!?
De ce este mai buna sarea Dupla? Tetra nu merge?!
Eu am ca si lumina MH. Sa le inlocuiesc cu PL-uri? Ca am inteles de la tine ca sunt mai bune!

This message was edited 2 times. Last update was at 05/01/2011 19:22:21

[Email]
r_o_n_i
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 19/03/2009 14:31:12
Messages: 443
Location: bucuresti/colentina
IP:
Offline

buna seara .. am revenit

noutati:
- am cumparat nisipul.. sa ajunga cam pt 3 cm( Aquadeco 1-2mm) sper sa nu fi facut vreo prostie
- am gasit sa dau gaura in acvariu ... cred ca o sa o las pe la sfarsit de saptamana
- am aflat ca nu mai au lampa in stoc si nici nu mai aduc smilie ... o sa caut sa vad pe unde gasesc aparataj ( la iluminat cu MH nu renunt)
- ideea cu piatra de recif moarta cade, deci o sa fie doar piatra vie .. chiar daca o sa dureze mai mult s-o cumpar

probleme:
- am masurat standul pe care il am si pt refugiu e disponibil un spatiu de 40L x 35l x 40h .. cum ma sfatuiti sa-l impart si ce sa contina? ma gandeam la ceva de genul asta:
image
- ce sare sa folosesc ? Dupla sau Aquarium Muster .Aquavitro nu am gasit pe unde am cautat
- unde gasesc un salimetru cat mai precis?

mai revin cu intrebari de cum imi aduc aminte ca am ratat acum .. multumesc
[Yahoo!]
yonutzzz_92
Member
[Avatar]

Joined: 01/01/2010 19:44:33
Messages: 172
Location: Bucuresti, Piata Rahova
IP:
Offline

ciprian01 wrote:@yonutzzz_92
Parerile tale par foarte funfamentate iar impresia generala este ca ai o bogata expertiza in acvaristica marina.
Pentru necunoscatori, te rog, da-ne si noua un link in care sa se vada exprimate, sub forma unor acvarii sau proiecte, opiniile pe care le impartasesti.
Cred ca ar fi de un real ajutor.

P.S.
Cum orice explicatie incepe cu o baza, ai putea sa ne spui de ce este mai bun nisipul (indiferent de granulatie) fata de spartura de corali...!?
De ce este mai buna sarea Dupla? Tetra nu merge?!
Eu am ca si lumina MH. Sa le inlocuiesc cu PL-uri? Ca am inteles de la tine ca sunt mai bune!

Salut.
Ma ocup de "saramuri" de un an jumate, deci se poate spune ca stiu cu ce se mananca.
Lincuri nu am cum sa pun, am invatat citind si nu mai stiu unde am gasit aia si unde am gasit asta ...
Nu zic ca MH nu e bun, ba din contra e foarte util mai ales la bazinele care au inaltimea mai mare 50cm. Colegul @r_o_n_i vrea corali normali, nepretentiosi, care nu necesita o lumina puternica (teoretic vorbind la o inaltime de 41cm si 108w poti tine si corali duri, dar asta e alta poveste, am preferat sa-i recomand o lumina mai puternica, nu se stie poate in timp o sa vrea si corali duri), plus ca MH incalzeste apa; eu nu zic sa-ti schimbi lumina
Singura diferenta intre nisipul de coral si spartura de coral e numele
Legat de sare, am gasit un tabel (acum un an si ceva) pe un forum, un tabel cu numele producatorilor si langa nume erau rezultatele testelor, Tetra era destul de jos in "clasament" si era catalogata ca o sare pentru FO, Dupla era in partea de sus a "clasamentului" si era catalogata ca o sare pentru REEF, plus ca multi acvaristi "marini" din Romania au folosit Dupla (si inca mai folosesc), si nu s-au plans.
Nu oblig pe nimeni sa-mi urmeze sfaturile, eu doar mi-am dat cu parerea, daca cansiderati ca sfaturile mele sunt inutile sau ca incurca, va rog sa imi ziceti si nu mai zic nimic

Nano 30l
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

ma bag si eu ca musca in lapte, in legatura cu discutia despre sare. pe la voi nu se gaseste InstantOcean? ca pe aici este optiunea multor acvaristi si din cate am citit majoritatea acvariilor publice folosesc IO. probabil pentru ca este o sare cu "vechime", care s-a dovedit a fi de incredere de-a lungul anilor si la un pret atractiv. eu asta am folosit de la bun inceput, cu exceptia unei pungi de ReefCrystals, dar nu mi-a placut ca era apa cam tulbure dupa ce preparam o galeata.

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
ciprian01
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 01:50:15
Messages: 354
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Gata, m-am linistit! Scuze, nu stiam ca de 1 an jumate te ocupi de saramura.
Pune si tu o poza, ceva, cu baziunul/bazinele tale. Intr-un an jumate cred ca ai ceva...!

M-am linistit si cu lumina mai puternica a PL-urilor si cu (ne)diferentele dentre pietris si spartura de corali. Chiar mai aveam ceva dubii!

Acum, ca sa nu ramana nimeni in ceata, nu crezi tu ca e mai bine ca fiecare sa citeasca ceva despre lumina si substrat, etc,[i] inainte sa se apuce de un marin? Sa se convinga si ei de adevaruri! Nu de alta, dar o mai fi vreunul care crede ca MH e mai puternic decat PL-ul, care nu stie ca de fapt 6500K e idealul visat de catre orice coral, si alte adevaruri nestiute...!

In legatura cu lampa spre care se orientase roni, bine ca ai fost pe faza! Trecand peste aspect, ne-ai lamurit si cu nepotrivirile celelalate. Pe mine ma mintise unu' ca cica se potriveste soclul fara probleme si pt alti bulbi de 150....W. Si nici reflectorul nu trebuie schimbat. Pe mine asa ma mintise...! Zicea ceva ca de fapt marimile bulbilor MH, pt aceeasi putere consumata (W) ar fi identice... Ce teapa era sa imi iau...!

Pune, te rog, o poza cu bazinul si zi-ne si ce hardware ai.

@r_o_n_i:
Inainte sa te apuci, citeste mult inainte. De la cine trebuie...! Gandeste-te ce vrei si in functie de asta mergi mai departe!

This message was edited 3 times. Last update was at 05/01/2011 23:22:08

[Email]
yonutzzz_92
Member
[Avatar]

Joined: 01/01/2010 19:44:33
Messages: 172
Location: Bucuresti, Piata Rahova
IP:
Offline

@ozi Din pacate Romania e cam saraca la capitolul sare ... avem Sera, Hobby, Aqua Medic, Aquarium Systems, Tetra, Tropic Marin, Aquariu Munster, Dupla, Aquavitro ... cu acesta ocazie rectific o mica gafa, noul acvariu nu a fost pornit cu Aquarium Munster, ci cu o sare (nu mai stiu numele) care e folosita la acvarile din gradinile zoologice din Ungaria.
Cipriane nu vreau sa-i populez topicul colegului @r_o_n_i cu prostii (deja ai facut-o tu), asa ca asta e ultima data cand iti raspund in acest topic.
Eu am spus ce am avut de spus, poate ai dreptate in legatura cu lampa, nu stiu, eu am zis ce mi s-a zis, puteai sa ma corectezi intr-un mod civilizat: "Ionut acea lampa este buna, uite aici ... dimensiunile "soclului"", dar tu ai facut-o intr-un mod necivilizat si ironic, fapt care ma face sa cred tot mai tare ca tu nu ai cei 7 ani de acasa.
Nu stiu despre ce pietris vorbesti, vorbesti despre Aquadeco Coral Sand? Ce nu-ti place la acest nisip? Numele? Daca vrei tu putem sa-i zicem spartura de coral Aquadeco.
Legat de reusitele mele in acvaristica marina ... le gasesti aici, un nano de 45l "urat" facut cu doar 400lei (o realizare, merit o statuie), un pico de 18l tinut doar o luna si un nano de 30l, inca in lucru. Tu ma critici pe mine dar ma intreb, de ce nu prezinti acvariul tau si aici? Legat de 6500k ... numele Eugen iti spune ceva? El mi-a zis asta, si eu l-am crezut.
@r_o_n_i Imi cer mii de scuze pentru asta, mai bine nu spuneam nimic, am uitat ca Ciprian are ceva cu mine.
Multa bafta.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/01/2011 00:29:10


Nano 30l
[Email] [Yahoo!]
ciprian01
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 01:50:15
Messages: 354
Location: Bucuresti
IP:
Offline

r_o_n_i:
Pe forum exista cateva persoane care au acvarii marine de cava vreme dar si cunostinte necesare sa te ghideze la inceput. Cauta-i si nu ma indoiesc ca vei primi raspunsurile solicitate. inceraca si un PM.

Ionut:
Nu am nimic cu tine, dar cand dai o informatie, nu o mai da ca postulat atat timp cat exista mari sanse ca ea sa fie eronata...!
Legat de acvariul meu...nu este unul care sa merita sa faca subiectul unui topic, nici prin realizari si nici prin nereusite.
[Email]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

r_o_n_i wrote:
- ideea cu piatra de recif moarta cade, deci o sa fie doar piatra vie .. chiar daca o sa dureze mai mult s-o cumpar


Daca vei introduce piatra vie treptat, fa bine sa nu populezi acvariul pana nu termini de adaugat toata piatra. Ii las pe colegii mai experimentati sa iti explice de ce....

.
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

tocmai am dat de un mini-articol despre cum poti sa-ti faci sigur rocile. daca te intereseaza, click AICI
plus ca poti gasi pe youtube si video-uri despre asta.
problema cea mai mare este ca ai nevoie de muuuuult mai multa rabdare (de care oricum ai nevoie si daca iei live-rock), intai pana pregatesti rocile artificiale si apoi pana incep sa "prinda viata".
eu mi-am inceput acvariul cu 2 roci uscate (aici se cheama spaghetti rocks) si apoi in urmatoarele 2-3 luni am mai adaugat trepat pietre vii (cam cate 1-2 kg la fiecare cateva saptamani). eu n-am avut probleme cu deciclari sau mini-deciclari din cauza adaosurilor ulterioare de piatra vie. cel putin in cazul meu, la vreo jumate de an dupa ce am pornit acvariul, cu greu iti dadeai seama ca cele 2 pietre au fost uscate initial.
Ca sa-ti dovedesc uite aici niste poze.
Pietrele uscate in primele cateva saptamani. poza)
Apoi vreo 3 luni mai tarziu (niste greenstar polyps au devenit locatarii uneia dintre pietre). poza
Iar asta e la aprox 1 an. poza
Si inca o poza ceva mai recenta, cu celalalt bolovan (pe asta n-am pus nici un coral). e vorba despre piatra din dreapta.poza culoare aia initiala portocalie a fost inlocuita de alge coraline in aprox 6 luni.

This message was edited 2 times. Last update was at 06/01/2011 02:28:25


fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

bazinul asta este mic, cred ca iti permiteai sa cumperi nisip de orice granulatie iti place, dedicat marinelor (compozitie minerala care ajuta...)
Brandul ala de care amintesti cared ca face si substrat din margele colorate, sticla colorata si alte asemenea (poate ma insel).


in curand
[Email] [WWW]
r_o_n_i
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 19/03/2009 14:31:12
Messages: 443
Location: bucuresti/colentina
IP:
Offline


tare... deci m-am ales cu nisip pt decorat ghivecele .. ce brad e cel mai bun din punct de vedere al compozitie minerale?
si stie cineva vreun pet-shop care vinde apa osmozata? am trecut printr-o benzinarie si ma gandeam sa cumpar apa distilata dar am vazut sticle de 2L la 5,30 lei... smilie ..pai la 100 si un pic de litri imi iau aparatul
si revin cu o intrebare la care sunt incurcat:

- ce sare sa folosesc ? Dupla sau Aquarium Muster .Aquavitro nu am gasit pe unde am cautat
[Yahoo!]
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com