[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
neoane si lampi economice.  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
ioanis
Member
[Avatar]

IP:

Intervin din nou cu o nelamurire de-a mea.Lumina pe care o difuzeaza neoanele e la fel cu cea pe care o difuzeaza lampile economice?multumesc si CRACIUN FERICIT tuturor.

http://www.flickr.com/photos/60563080@N04/8091362882/in/photostream/
FilBil
Member
[Avatar]

IP:

Lampile economice adica becurile economice.
Practic da dar neoanele deobicei sunt mult mai mari decat becurile economice.
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

FilBil wrote: Practic da dar neoanele deobicei sunt mult mai mari decat becurile economice.

Ai explicat-o de ai ametit-o.

Ca principiu de functionare sunt unul si acelasi lucru. Datorita cererii diferite locului/aparatului utilizat, difera in forma si dimensiune.

Nota aparte. Vrei sa iti arata neon ( clasicul tub ) mai mic de 20 si ceva de ori decat un bec economic/lampa compacta? Nu ma dau atotstiutor dar cand mai faceti niste afirmatii macar trecetile putin prin filtrul gandirii. Citeste mai multa lume pe aici si cine stie ce ineptii mai auzim maine de la tanara speranta.

Craciun Fericit.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
ioanis
Member
[Avatar]

IP:

am inteles ca au acelasi principiu de functionare dar modul de calcul (w/volum )ramine acelasi?intreb pentru ca un tub de 18 w, sera plant color, scoate 4900 kelvin si un bec economic de 11w philips, day cool light ,scoate 6000.

scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Diferenta consta si in cantitatea de energie luminoasa emisa la o anumita putere. Nu se calculeaza cu raport lumeni/wati. Cum stii chiar si la tuburi de aceeasi putere dar culori ale radiatiei, straturi de fosfor, producator lumenii sunt diferiti.

Diferente sunt intre tuburile de tip T8 , T5 , T4, T12, etc. In principiu se iau ca valoari de referinta watii.

[Yahoo!]
ioanis
Member
[Avatar]

IP:

OK.

mihai_ghe
Membru de baza

IP:

Candva am avut o lampa cu 4 becuri economice de la philips de 23 w de care nu am fost multumit(http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11262.page).Acu cu una cu 2 tuburi t5 24w plantele cresc mult mai bine.
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Nici pe departe nu se poate lua in calcul cele doua configurari.

Unul e tubul drept si mai ales ca mai reflecta ceva carcasa aia si alta sunt tirbusoanele alea de becuri. In prima varianta cu 4 x 23 w aveai maxim 20 w real care erau utili in acvariu. Ai fi avut aceleasi rezultate daca foloseai 10 de 23 w.

[Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

Am realizat asta cam dupa o luna cand am vazut ca plantele stagneaza cu toata fertilizarea facuta.Asta e omul invata din greseli.
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Corect. Bine punctat, rar intalnit dar de apreciat. Multi acvaristii ii vad cu o frica in ei cand e vorba de acest hobby de parca ii pregatesti sa ii trimiti in spatiu. Daca s-ar fi facut vreo scoala/facultate de acvaristica mai ziceam, ba frate ca ai chiulit sau ai trecut numai pe spagi, dar cum nu este asa si consecintele neinformarii sunt destul de rele. Experimentat si pe propria piele dealtfel.

Mergea acea combinatie de becuri daca le fixai in lampa pe vertical, cu spirala indreptata in jos si bineinteles fiecare bec in reflectorul lui conic, un reflector bine calculat sa reflecte cat mai mult din lumina produsa, in acvariu, acolo unde avem nevoie de ea.

Nota aparte, tot legata de iluminat.

Vad o tendinta, bazata sa zic pe un fel de mit sau proasta intelegere a fenomenului. Multi spun ca au la acvariu X watti. Bun. Ii ai, dar unde, putere instalata, da, dar in apa ajung foarte putini din aia totali. S-a tot discutat si rasdiscutat pe tema asta. Eu am facut un calcul mic, pentru mine, si am ajuns la concluzia ca iesi mult mai ieftin pe o perioada de un an de zile daca folositi, chiar reflectoare de firma - si cele scumpe intra in calcul - astfel incat sa se reflecte cat mai multa lumina produsa de acel tub decat sa insirati n-spe tuburi dar fara reflectoare, unii mai intind o folie de aluminiu - din aia care se foloseste in bucatarie, ca asa au gasit ei metoda fantastica de a compensa din pierderi. Complet fals si eronat, iar partea proasta e ca prinde la populatie, deh unii e mai cu putina carte decat altii. Fara suparare dar e un fapt real. Unul dintre acvariile personale, 180 litri identic ca dimensiuni cu ale unui coleg de acvaristica, este iluminat de instalatia originala 2 x 30w dar am pus pe tuburi reflectoare. Colegul are o instalatie de 3 x 39 w, doar cu o folie de aluminiu intinsa pe capac. Concluzia, la nivelul substratului bazinului meu ajunge mai multa lumina decat la el. Cel putin vizual este o diferenta deloc neglijabila.

Va rog pe cei care puteti sa confirmati sau aveti alte informatii legate de acest subiect sa luati cuvantul ( scris ) aici.

[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Ar fi chiar culmea sa sustina cineva ca reflectoarele de firma sunt doar niste strategii de marketing, pentru a mai vinde producatoru cateva divaisuri mai mult sau mai putin necesare.
Reflectoarele sunt foarte utile atunci cand vorbim de iluminarea cu tuburi fluorescente. Iar in privinta foliei, ce sa zic. Personal n-as da banii pe ea, dintr-un simplu motiv, care ma face sa nu mai caut altele. Reflectoarele alea sunt calculate sa intoarca lumina intr-un anumit fel si sa o focalizeze in anumite locuri. Pe cand folia nu va face never ever asa ceva.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Bine zis domnu' Alber , dar cine crezi ca daca citeste asta si chiar o sa isi faca un mic calcul, la banuti evident, o sa rupa usa magazinelor sa isi ia reflectoare?

Ceeee? Costa frate un reflector ala, ca doar nu oi fi nebun sa dau ( chiar si pe ala mai scump ) 45 pentru un reflector de 85 cm.

Dar nu face nimeni un calcul sa vada cati bani da la electrica cu acel tub in plus pe un an de zile.

[Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

scificuss wrote:
Mergea acea combinatie de becuri daca le fixai in lampa pe vertical, cu spirala indreptata in jos si bineinteles fiecare bec in reflectorul lui conic, un reflector bine calculat sa reflecte cat mai mult din lumina produsa, in acvariu, acolo unde avem nevoie de ea.

Am vrut eu sa montez becurile pe verticala dar un bec cu dulie are 15 cm lungime si va dati seama cum ar arata un acvariu de 45 cm inaltime cu un capac de cel putin 15-18 cm grosime(ca o casa cu mansarda in loc de etaj).
Dupa asta am facut o lampa cu 2x24w t5 in canal de cablu de pvc de 40x100 ,dar nu am fost multumit de ea ca nu avea reflectoare.
Am trecut la o etapa superioara si am facut o lampa de 2x24w t5 in 3 canaluri de cablu cu gandul sa o folosesc si pe post de capac dar tot fara reflectoare(mare greseala sa cred ca capacul alb de pvc va reflecta bine lumina)
Acum am 2 lampi de la Hagen una de 2x24w t5 si una de 1x24w t5 pe care le folosesc in functie de necesitati.Crededeti-ma ca lampa de 2x24w de la Hagen care are reflector lumineaza ochiometric la fel ca lampa de 4x24 pe care am experimentato eu.
Asta este experienta mea in domeniul luminilor.
[Thumb - 27122010304.jpg]

[Thumb - 27122010306.jpg]

[Thumb - 27122010305.jpg]

[Yahoo!]
ender67
Member

IP:

Dupa "indelungi" (1.5 ani) experimente cu iluminarea acvariilor plantate cred ca am gasit ceea ce doream. Cam asta ar fi istoria:
- la acvariu de 60x30x35 un capac ("canopy") Hagen Exoterra (ramas de la acvariul pentru broscute testoase de Florida) cu T8 2x15w si doua lampi suplimetare cu halogen (schimbate ulterior cu lampi cu LED-uri pemntru "moonlight")
- la capacul de la kitul Eheim MP Aquapro 100 am pus in plus fata de instalatia originala (T8 2x30W):
a. T5 4 X 8W
b. T4 2 x 16 W + 2 x 12 W
c. T8 2 x 30 W (865 + 830)
d. T5 2 x 39 W (Aquamedic Plant grow + Reef White 10k)
Iar cand am facut acvariul de 375 l (150x50x50) am pus o lampa Hagen Glo T5 HO 2 x 54 W Osram 840. Si la urmatoarele de 300 l (120x50x50) am pus lampi similare dar 2 x 39 W (cu tuburile Aquamedic). Acum cel de 375 l e un plantat cu 16 discusi (zic eu fericiti, ca am doua perechi ce au depus in colturi diferite) iar cele de 300 l un plantat cu 10 scalari (cu perechi depunatoare) si ceva "ramasite" asiatice (gurami, macropodus, kissing gourami) iar ultimul o "struto-camila": un "plantat" cu bolovani si 5 elangatus mpanga + 5 caeruleus + 4 red devil (deocamdata juvenili si pasnici, probabil in curind va trebui sa ii donez).
Sunt mult mai multumit de formula actuala (0.25-0.3 W/l dar la open-top cu lampa suspendata cu oglinda parabolica si tuburi HO speciale pentru plante) decat de 1 W/l in capac.
Subscriu si eu: lampile Hagen T5 HO cu doua tuburi cred ca au cel mai bun raport pret-calitate de pe piata.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: