Dimensiunile sunt alese pentru nevoie de spatiu a ciclidelor africane si specificatile luate de pe forum pentru un acvariu reusit. (Cei 3 cm din inaltime sunt cat sa pot sa inramez acvariu fara sa pierd din apa)
Am discutat deja cu mai multi useri de pe forum pentru sfaturi si am ajuns la concluzia ca suportul cel mai bun ar fi in tipulul acesta:
Cand l-am vazut pe un post am zis ca ar fi cel mai ideal model posibil.
Constructia a inceput de weekendu trecut la standul de metal, indata cum gat cu cate o bucata voi posta poze cu evolutia .
AJUTOR de la comunitate:
Fundalul, merita sa iau gata facut, am gasit la 300 ron 120cm si mi-ar trebuii 2 bucati. Sau sa iau Home made sau sa fac unul.
Ce ma pune pe ganduri e ca dupa o vreme se pun algele si nu o sa imi dau seama de micile imperfectiuni de la unu home made fata de unu facut la fabrica.
Si la alesul pietrelor, sa merg pe clasic pietri mari de rau rotunde, sau pe pietri calcaroase pentru ajutorul la PH-ul apei. Sau sa fac o mixtura intre ele.
P.S. Acvariul actual e unuld e 300L care este suprapopulat la refuz. Mai am inca un acvariu de 400L la un preten care imi mai tine cealalta jumatate de pesti.
Etapele prin care a trecut acvariul de 300L le puteti vedea aicea de asemenea si pestio.
Da intariturile vor fi de 10mm cu latimea de 8 cm pe ambele parti pe lungime.
Inca nu m-am decis daca sa pun si pe latime.
Vestile bune e ca am reusit sa gat cu standul ieri seara. Intamplarea a fost ca stateam cu profilele de fier afara, gata taiate si asteptam pe un sudor care ma tot amanat; cand trece vecinu si vede in curte fiarele si ma intreaba cei cu ele.
I-am zis ca pentru suport de acvariu, a ras si a exclamat ca "Da ce bagi acolo, rechini ? ) " si apoi a zis ca are el aparat de sudura si stie sa si sudeze, lucrand acuma cativa ani cu asa ceva.
Hope, zis si facut ne-am apucat de treaba si in cateva ore l-am gatat. Am fost uimit cat de frumos a lucrat si cum am alineat totul in 90 grade. Am rupt de vreo 4 ori unele lipituri pentru a iesi totul perfect, cu mesterul care trebuia sa vine nu cred ca faceam asa treaba buna. Am mai dat aseara cu polizorul pe el, apoi am pus suporturi pentru PAL si apoi am dat o mana de grund.
Lofty
De-al casei
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline
vidockq wrote:Fundalul, merita sa iau gata facut, am gasit la 300 ron 120cm si mi-ar trebuii 2 bucati. Sau sa iau Home made sau sa fac unul.
Ce ma pune pe ganduri e ca dupa o vreme se pun algele si nu o sa imi dau seama de micile imperfectiuni de la unu home made fata de unu facut la fabrica.
Si la alesul pietrelor, sa merg pe clasic pietri mari de rau rotunde, sau pe pietri calcaroase pentru ajutorul la PH-ul apei. Sau sa fac o mixtura intre ele.
Cateva sugestii, avand in vedere ca decorul si pietrele ar trebui sa constituie un "tot unitar":
Fundalul - depinde foarte mult de buget si intr-o mai mica (dar importanta) masura de forma pietrelor ce vor fi in bazin. Cert este ca daca va fi cumparat si va fi din doua bucati, oricate alge s-ar depune pe el, zona de imbinare (in linie dreapta) se va observa. Daca nu te deranjeaza foarte tare acest aspect sau crezi ca poti masca imbinarea respectiva cu un bolovan mai mare/lung e ok. Pe de alta parte, daca decorul care ti-a placut are formele de relief taiate in linii drepte, acesta nu se va "asorta" cu introducerea in bazin a unor bolovani rotunzi (de exemplu). Mai depinde si cat de bine te pricepi sau cunosti pe cineva priceput sa-ti faca unul home made pe gustul tau. Micile imperfectiuni nu se vor vedea nici la cel de cumparat, nici la cel DIY dupa depunerea algelor.
Pietrele - Daca pietrele calcaroase nu au o forma deosebita, nu are rost sa le alegi doar pentru influentarea calitatilor apei. Efectul in acest sens este foarte mic, o alternativa mai buna fiind spartura de scoici sau de coral pusa intr-un filtru extern, eventual combinat cu nisip de la mare in interiorul bazinului. Nu face mixtura pietre calcaroase (cu gauri si colturoase) - pietre rotunde. Mergi pe acelasi tip de pietre si fa o mixtura intre pietre mari - pietre mici. Impactul vizual este mai mare si asta in sensul bun, de aceasta data.
Ca sa dau si un element de individualizare acestui raspuns, daca ar fi decizia mea, as opta pentru:
a) buget suficient: decor de cumparat dintr-o bucata sau combinat o bucata mai lunga cu una mai scurta, astfel incat imbinarea sa nu fie pe mijlocul acvariului + bolovani asortati cu fundalul din punct de vedere al formei (in genul acvariului lui malawi_crys);
b) buget redus: fundal din autocolant albastru inchis + bolovani rotunzi/ovali mari + mici (in genul acvariului lui pomi)
Cand zic de buget suficient/redus ma refer la suma disponibila pentru fundal si nu pentru tot acvariul in sine.
As fi vrut unul mai reusit (gen malawi_crys care era 1200 ron parca 1 bucata) dar din pacate in romania se practica adaos de 80% pe orice produs.
@ Pietri, eu am mai multe pietri mari si mici calcaroase in genul cum se pot vedea in filmulet cu posibilitatea de a mai primi cateva de la niste buni colegi.
De Filtru, am in el pus Zeolit + Siporax + spartura de scoici. De asemenea prin acvariu in nisip am pus corali sparti un bucati mai mici.
Pana acuma nu am avut probleme cu PH-ul e stand undeva pe la 7,6 permanent fara sa pun eu ceva in apa.
Cu pietri rotunde ma gandeam la ceva de genu, fiind mai lung acvariul sa pun intrul colt un "castel" de pietri calcaroase de la cele mai mari una peste alta la mai mici si in mijloc un spatiu gol si apoi in cealalta parte pietri rotunde.
Lofty
De-al casei
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline
Eu am fundal Juwel Rock 600 (patru bucati puse una langa alta). Dupa ce am adaugat peretele asta de roci nu se mai vad imbinarile, dar inainte se distingea clar unde se "intrerupe" decorul.
Raman la ideea sa nu amesteci tipurile de pietre intre ele.
Si sa optezi pentru 2 filtre pentru acest proiect.
Acuma ti-am citit threadul tau. Foarte frumos acvariul.
Am cateva intrebari pentru tine daca imi permiti:
1- Cele 2 TetraTec 1200 Fac fata la acvariul tau ?
2- Pietrile cum ai reusit sa le pui asa, nu imi dau seama se sprijina sau nu pe fundal ? Ca mi se par gigantice sa stea doar pe o muchie mica. Eu am patit sa sape asa de mult incat sau miscat pietrile in efect cascada si o piatra a cazut pe o fatada, norocul meu ca nu sa spart. Pot sa zic ca erau bine ancorate dar cand incep de la fundatie cum fac africani de a muta tot...
3- Cati pesti ai acuma in acel acvariu, in ultimele poze sunt putini iar pe la pagina 2 erau mai multi.
Eu am o lista destul de mare de pestisori si tare mie frica ca si in cel de 850L nu vor avea loc suficiet.
Specia --- Numarul --- Sex
Aulonocara Fire Fish 2 M
Aulonocara Red Rubin 6 M+F
Aulonocara Sturgranti 1 M
Copadichromis jacksoni Mbenji 3 ?
Cyrtocara Moori 4 M+F
Labeotropheus Trewavasae Thumbi West 3 F
Labidochromis Caeruleus ? M+F
Labidochromis Hongi SRT 5 M+F
Labidochromis Perlmutt 5 M+F
Labidochromis sp. "Mbamba" 7 M+F
Maylandia Estherae Red Zebra 8 ?+F
Maylandia Lombardoi 2 M
Melanochromis Auratus 2 M+F
Melanochromis Maingano 2 M+F
Nimbochromis livingstonii 3 ?
Pseudotropheus Acei 2 ?
Pseudotropheus Daktari 2 M+F
Pseudotropheus Demasoni 6 M+F
Pseudotropheus Elongatus ” neon spot” 1 M
Pseudotropheus Kingsizei 4 ?
Pseudotropheus Msobo Magunga 2 M
Pseudotropheus Zebra (OB) ? M+?
Pseudotropheus Zebra Long Pelvic 3 M+?
Afra Cobue 4 M+F
Hara 2 M+F
Aulonocara jacobfreibergi 6 M+F
Chipokae 1 M
Iar la filtrare am gasit asa ceva :
EHEIM 2080 PROFESSIONAL 3
Toata lumea merge pe Fluval FX dar dupa ce am vazut mai multe review-uri si am gasit Ehemu in germania la acelasi pret, am zis sa iau ceva de calitate.
Lofty
De-al casei
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline
1. Cele doua TetraTec-uri 1200 fac fata cu brio. Nu am umblat in ele cam de un an si nici nu am da gand sa umblu prea curand, debitul fiind aproximativ constant in tot acest timp.
2. Doar piatra din stanga atinge fundalul, dar nu se sprijina foarte tare pe el, in sensul ca ar fi stat verticala (un pic oblica) si fara ajutor. Spatiul dintre pietre si fundal e intre 5 si 10 cm, pentru ca pestii sa poata circula pe acolo. Pietrele sunt intr-adevar foarte grele si le-am ales astfel incat sa poata sta "in picioare". Pietrele stau pe bucatele de polistiren extrudat (din acela mai "dens" si de culoare albastra) decupat dupa forma suprafetelor de contact cu geamul acvariului. Niciodata nu se pun pietrele direct pe nisip.
3. Am 50 de adulti si 10 juvenili. Cand erau mai putini stateau mai ascunsi, acum inoata in toata masa apei.
In sfarsit dupa 1 saptamana de pauza am primit din marfa.
Sticla a ajuns de la fabrica; acvariul va avea urmatoarele dimensiuni oficiale:
240cm Lungime x 68cm Latime x 55cm inaltime (coloana de apa va fi doar de 50 cm restul e pentru intarituri + rama pal )
Iar pe Marti incep sa il lipesc, de asemenea tot pe marti porneste monstru de filtru Eheim 2080 din germania spre romania.
Problema a fost astazi cand am verificat ca inaltimea filtrului e mai mare decat standu, va trebuii sa tai din placa de pal de jos pentru a putea sa il pun in interiorul standului Ehemu 2080.
Se lasa cu Bautura mare cand va fi gata acvariul !
Mare grija la lipituri !
Ai grija cum calculezi inaltimea filtrului, pune in calcul si inaltimea furtunelor care vor iesi din capac (foarte posibil ca in descrierea dimensiunilor sa nu fi luat in calcul acest aspect.)
Ar fi bine sa-ti confirme o a doua persoana inaltimea totala a filtrului.
Bafta Mare !
Inca o veste buna :
Treuie sa mentonez ca mi-a intrecut orice asteptare, Tibi este intradevar un maestru la fundale 3d
Astazi a gatat prim parte din fundal:
E superb dupa parerea mea, cu pietri mari, cu sorbul pus la mijlocul acvariului in piatra scoasa din relief, cu tubulatura ascunsa pe interior si pietri gaurite pentru ca pesti sa se pot ascunde.
Ma intrebat astazi daca as vrea in partea cealalta un trunchi de copac pentru ca poate masca filtrul intern mult mai bine.
Acuma nu stiu ce sa ii zic pentru ca nush daca in lacul malawi sunt prea multe trunchiuri de copac ....
O parere, sugestie va rog ...
P.S. Tibi sa traiesti 1000 de ani, esti un maestru in ceea ce faci si mai rar intalnesti oameni ca tine care pun calitatea in fata si bunul simt.
Uite o parere Nu baga copaci. Nu baga plante. Si cel mai important, ar fi super daca si pietrele le-ai lua sa fie din acelasi film cu cele stilizate pe fundal, adica bolovani de rau rotunjiti.
Oricum treaba cu ridicatul PH-ului si al duritatii este apa de ploaie, daca te bazezi pe pietre. Si-ti spun asta dupa ce am testat la mine cu toate testele posibile. Vrei neaparat apa aproape ca-n Malawi? Bagi buffere si saruri.
Si ar fi ideal sa te asiguri ca ai tubulatura pentru 3-4 device-uri in acel decor. Poate chiar si o masca pentru un filtru intern. Ca poate mai creste numarul pestilor, si pe langa cele 2 canistre pe care cred ca le bagi, o sa mai vrei inca una.
E bine sa le faci de pe acum, si cred ca mascarea tuturor echipamentelor, este un mare plus la partea estetica.
Imi place foarte mulr cum a iesit fundalul pana acum. Astept sa vad culoarea