[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Apa de Bucuresti si africanii de Malawi. Punem sau nu conditioneri?  XML
Forum Index » Cichlidae
Poll
Ati pus substante de reglarea a duritatii si ph-ului la africanii de Malawi?
Da, pun regulat substante in masa apei 36 18% [ 2 ]
Nu, am spartura de corali sau alt material in filtru 36 18% [ 2 ]
Nu, ma bazez pe substrat, pietre 128 64% [ 7 ]
Total Votes : 11
Author Message
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut, sunt curios cati dintre cei care au africani de Malawi in Bucuresti folosesc substante in apa ca sa aduca GH, KH si PH in parametri optimi sau apropiati naturii.
Eu unul nu o fac, am doar niste pietre calcaroase. Dar sunt deschis la pareri. Substante in apa de durizare? Spartura de corali sau marmura in filtru? Nisip de la mare?

LE Am adugat si un poll, sa fie

This message was edited 4 times. Last update was at 21/10/2010 22:27:05


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Sunt total off-topic dar, am constatat un paradox.
In Constanta, unde GH e aproape 20 (uneori si peste) toata lumea se chinuie cu plantele. In Bucuresti si alte orase, unde GH e pana in 10, toata lumea vrea cichlidae. Eu cred ca Murphy are ceva de a face cu treaba asta .

.
[Email] [Yahoo!]
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Daca aduci pesti F0, e musai sa folosesti, pana ii obisnuiesti treptat cu parametrii apei de la noi.

Daca iei pui crescuti la noi, nu are rost sa folosesti conditioneri, zic eu.

Biotop Malawi || Biotop Amazon
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Io Pomi te-as contrazice....depinde ce pesti ai si ce asteptari ai de la ei. Indiferent ca-s F0 sau nu, daca vrei exemplare sanatoase, bune reproducatoare, mari...nu din alea sub 10 cm...din alea la 12-14 cm, super-colorate, atunci musai sa bagi saruri. Exemplu: masculii de ikole, toti sunt intre 12-14 cm. Nu mai spun daca vrei reproductie la tanganicani....este un fel de must to have...nu vreau sa-ti dau exemple de pesti fara sare, care nu se reproduc, chiar la voi, in Bucuresti...sau, daca ai vazut filmuletul meu si a lui Cristi....sa stii ca bagam saruri din greu. Si se reproduc ! Iar la malawi...cred ca te-ai saturat de elongatusi, caeruleusi si alte specii, pesti pana in 10 cm...ei, adultii mei, cam toti sunt peste 10 cm, iar cei la care au ajuns Iodotropheusii si saulosi ala pot confirma. Papa si apa! Apa si papa!
Da, traiesc si fara saruri...dar doar traiesc, nu fac performanta.
Actualmente folosesc sare Aquatic nature, dar am avut Seachem si JBL, uzual.
Am si bolovani calcarosi, filtre pline cu marmura sau pietris de coral, dar nu cresc duritatea mai mult de 7...de la 2-3. Ori eu mi-i tin la 10-15.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Domnule Minnardy, deci ce ingrediente ar fi indicat sa folosesc, vreau sa se faca mari-mari Nu de alta, dar am unda verde de la "stapanire" la un acvariu mai mare. Strang fonduri, sa demarez la inceputul anului un upgrade.
In final, si eu dar si ea ne-am convins ca pestiii astia merita ceva mai mare, un 200x80x50 zic eu... Aprobarea este insa pe un 150x60x50 momentan, insa trag de fiecare centimetru.
Daca se fac mai mari, deh, imi scapa cativa centimetri la comanda sticlei

Deci, daca imi poti detalia, eu si pestii mei am fi mai fericiti.

PS Si sunt convins ca pestii tai au crescut nu doar din cauza apei si a hranei pe care le-o dai, ci si datorita iubirii pe care le-o porti

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

minnardy wrote:daca ai vazut filmuletul meu si a lui Cristi....sa stii ca bagam saruri din greu


Pai si tineti asa secret ?
Ai PM ;)

Biotop Malawi || Biotop Amazon
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@pomi, daca PM-ul tau este legat de ce "mirodenii" se presara prin apa, poate totusi iti raspunde printr-un PublicMessage

Am vazut ca Aquatic Nature au KH+ si GH+. Mai este si altceva de la ei?
Iarasi am vazut ca JBL are produs dedicat Tanganika/Malawi.
Ceva impresii la cald?

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2010 00:48:53


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Stiu ca este un pm, dar voi afisa si aici pm-ul scris lui Pomi in dimineata asta, ca sa raspund partial la problema:

Servus Pomi
Sarea este de fapt de la Aquarium Systems si se numeste Instant Cichlid Tanganyika, Malawi. E luata de la Reef. Mai aveau, acu vreo 2 luni, 2 cutii pe un raft si le-a luat Crys pe amandoua, una mie, una lui. A costat parca 130 lei si e la cutie de 3 kg, ce ajung ptr 9000 litri. Dozajul este de 36 g / 100 litri apa ptr Tanganyika, 20 g/100 l la Malawi si 5 g/100 l ptr Victoria. Adaug la fiecare schimb, in apa care o introduc, dozajul respectiv si am mereu duritatea in jur de 15.
Dar, cea mai buna sare care am folosit-o eu vreodata e cea de la Seachem, care au un sistem aparte, adica au sarea propriu-zisa si separat bufferul de pH. Din pacate, la noi nu se gaseste, chiar daca cei de la Pepika aduc Seachem....eu nu am vazut in oferta lor sarurile si bufferul de pH pentru africani.
Dar, eu cred ca mentinerea duritatii la 10-15 ptr malawi si 15-17 la Tropheusi, plus mancarea sunt motivele ptr care ai mei se reproduc, is mari si frumosi colorati. Vin la mine amici care tin Malawi...toti se mira cum de sunt masculii mei de malawi asa mari...
Numai bine!

Deci, eu zic ca am lamurit-o cu sarea.
A doua componenta "secreta", ar fi hrana!!! De-a lungul timpului am incercat hrana de la Aquatic Nature, JBL, Sera, Tetra, uscata, granule, dar mai ales fulgi si extrem de rar hrana congelata. Am renuntat insa la asa ceva ptr ca am observat ca dupa fiecare perioada in care le-am dat asa ceva, aparusera aspecte neplacute ale fecalelor...
De un an jumate, de cand am si Tropheusi am trecut insa, definitiv pe Tropical spirulina super forte 36%, cu care hranesc si malawi si Tanganyika...mai mult, de circa 8 luni le dau, aproape zilnic si granutze de la New Life Spectrum . Acum pot afirma, cu certitudine, ca este, dupa mine, cea mai buna combinatie de hranire a ciclidelor africane de lacuri! Problema e ca Tropical la galeata de 5 litri nu se gaseste la noi, iar NLS....pfuuuu...importul de NLS l-as echivala, ca realizare a unei firme, celui de ADA facut de Reef. Unii vor spune ca si JBL au spirulina super-forte, chiar de 40%. Dau, au! Am sesizat insa ca pestii mei n-o agreeaza asa bine ca pe cea de la Tropical...nu stiu de ce.
Folosesc NLS Cichlid formula si NLS Thera + A (cu usturoi). Si acum sunt obisnuiti sa consume granule de la NLS, fulgi si granule de la Tropical, amestecate.
Problema e ca NLS se gaseste greu chiar si in Europa. Cam toti distribuitorii europeni sunt de fapt en-grosisti. Nu vand la bucata, online, pe net. Am vorbit cu firme din Suedia, Anglia, Spania si m-au expediat la un distribuitor local, care vinde en-detail, ceea ce la noi nu exista. Prima tura de NLS (cate o cutie de 600 g) mi-am procurat-o, cu greu din Spania; a doua, din USA. Urmatoarea voi incerca din Turcia...au reprezentanta in Istanbul, iar noi avem, intamplator, un student turc chiar din 'Stanbul, a carui tata are firma in Constanta si face un fel de naveta la Cj. Dar, la momentul respectiv o sa deschid un topic pe forum ptr doritori.
Ca e extrem de bun acest NLS Thera+A o poate confirma si Crys...orice problema legata de fecale albe, paraziti, se rezolva dupa cateva zile cu aceasta hrana.

Cred ca am lamurit-o si cu mancarea...si-n fine, ultimul "secret"...nu discut nimic de filtrare...se stie, trebuie sa fie cat mai superioara, mai ales cea biologica. Ma voi referi insa la un alt echipament care nu trebuie sa lipseasca de pe nici un filtru extern care-l aveti / am la acvariile cu africani: UV-ul. Pornit nonstop!!! Eu am cate un UV la fiecare filtru si pot spune ca nu am avut never boli la africani. Accidente, gen, morti toti pestii de hipoxie ca s-a intamplat ceva cu aerarea, da, am avut...dar boli, gen bloat, dropsy, fin-tail rot, gris, fungus, etc....niciodata! Eu am mare incredere in acest echipament!

Si o ultima parere personala. Africanii necesita acvarii mari, ultrafiltrate. Asta inseamna multi bani, la inceput. Cred ca nici un acvariu de la 150 x 60 x 60 in sus, cu toata dotarea: bazinul propriu-zis, filtre, UV-uri, lumina, ventilatoare, chiar chillere, suport, capac, nisip, saruri, hrana, etc, nu "bate" sub 25-30 milioane. In aceste conditii, eu zic ca nu trebuiesc acceptate jumatatile de masura....adica, o politica de genul merge si asa. ...cu atat mai mult cu cat, noi, cei ce tinem africani, practicam aceasta stiinta / hobby, acvaristica, de dragul animalutelor vii, mobile, care inoata, ne incanta ochiul si au nevoie de spatiu, si nu a plantelor care pot fi frumos aquascapate indiferent de marimea bazinului.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumim pentru detaliere, foooooarte utila. Am sorbit fiecare cuvintel cu mare atentie.

In ceea ce priveste sfatul tau "voalat" cu investitia: in NICI un caz nu ma mai bucur la vreo oferta / ocazie si nu am de gand sa fac rabat la echipamente. De-aia si demarez upgrade-ul la inceputul anului urmator, ca sa am temele facute si bugetul pus pe tapet. Totusi, nu doar din cauze economice cat si constructive, de spatiu si de logistica, sansele sunt destul de mari sa nu imi fac un monstru de 200cm, ci doar un monstruletz de 150-160cm lungime.

Numai bine, si mai vrem vesti (in format video daca se poate) de la trofeusii tai, asa din cand-in-cand. Sa vada si ochiul nostru cum se aplica cele spuse mai sus.

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

sunt off topic, deoarece eu sunt din Constanta, iar aici apa e ok ptr africani , dar am niste nelamuriri legat de ce a spus minnardy despre hrana. Eu la ai mei (cichlide malawi - mbune) le dau JBL Spirulina 40% halesc de rup si cam tot ce tine de gama JBL (Malawi Novo; Novo Rift), iar de la tropical Cichlid Gran, pe care le manaca dar nu cu asa entuziasm ca cele de la JBL nu stiu ce sa zic or fi ai mei mai nebuni ... Pe langa cele de sus mentionate le dau la 2 saptamani hrana congelata de la Ocean Nutrition - Malawi Mix sau Special mix ... sar din apa cand o vad, sunt inebuniti E vreo problema cu acest tip de mancare? Ar trebui sa o evit? Nu au avut nici un fel de probleme pestii pana acum, gen fecale albe, ulceratii, imbolnaviri decese, am acelasi efectiv de 3 ani.
Scriu ce contine Malawi Mix: Amestec de spanac, mysis, carne de peste, krill pacific si daphnia iar Special Mix: Amestec de chironomidae, daphnia si mysis
Multumesc si ma scuzati de off topic

Don't force it ... Get a larger hammer.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Nu e nici o problema cu hrana JBL. Cred ca este vorba despre obisnuinta pestilor. Ai mei, fiind obisnuiti cu Tropical, cand am avut o pauza, am incercat sa le dau JBL si-o cam scuipau. Daca-s obisnuiti de la inceput cu-n sortiment, nu-s probleme. Ceea ce confirmi de fapt si tu, cu apetitul mai capricios care-l au cand le dai Cichlid Gran.
Referitor la hrana congelata....da, le plac foarte mult. Dar personal nu-mi placea aspectul fecalelor care le elimina dupa ce le dadeam hrana de asta...si-am exclus-o.
Si, in general, ciclidele africane sunt destul e receptive la schimbarile de hrana...uscata, granule, fulgi, congelata. Exceptie Tropheusii, dar asta deja e alta treaba.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

OK, la mine meniul este asa:
JBL Novo Malawi (36% spirulina) in fiecare dimineatza, cateodata suplimentat si cu Sera Granugreen.
Marti, Joi si Sambata seara avem Aquatic Nature Chiclid Excel Color.
Luni, Miercuri si Duminica seara le dau Sera Granugreen.
Vineri seara primesc Cichlid Mix sau Malawi Mix de la Ocean Nutrition.

Ai mei i-am primit odata cu acvariul si erau crescuti cu JBL Novo Malawi. Se pare ca obisnuinta si caracterul lor puternic ii fac sa fie imprevizibili, uneori fac mofturi alteori accepta imediat mancarea.
Dar intr-adevar la cele congelate de la Ocean Nutrition mai ca sar din acvariu. Eu fiind mai circumspect le dau f putin si doar Vinerea, ba chiar cateodata uit odata pe luna sa le dau

LE Odata pe luna nu le dau Ocean Nutrition Cichlid Mix ci il schimb cu Ocean Nutrition Formula Two (il loc de Malawi Mix pe care nu l-am gasit disponibil), care contine: spanac, salata verde, plankton, mazare, spirulina, usturoi, krill.
LE2 Am si JBL SPirulina 40% dar nu prea le placea (nah, ca se vede clar ca sunt pe toane), mai mult le place Novo Malawi. Asa ca JBL Spirulina 40% le-o dau unor gurami care o rontaie cu mare pofta la cina

This message was edited 3 times. Last update was at 22/10/2010 16:09:11


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Parametrii apei. In acvariu am GH 8, KH 6 si PH 7.8 Se pare ca pietrele pe care le folosesc nu au facut nimic altceva decat sa-mi ridice cu 1 grad GH si cam cu 0.3-0.4 pH-ul. KH este identic cu apa de la robinet.
Cam naspa. Ma gandesc sa fac aditie de la JBl cu niscaiva buffere.

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com