[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvaristica cu pesti nativi  XML
Forum Index » General info
Author Message
simi
Junior member

Joined: 29/04/2005 07:57:52
Messages: 9
IP:
Offline

M-am intors impresionat de la o prezentare a lui Tom Watson, membru in consiliul director al unei asociatii americane de "acvarisrica cu pesti nativi," si ma gindeam, ce bine ar fi, sa se infiinteze si in Romania o astfel de organizatie. Pesti exista, dar se pare ca in Ro nu prea intereseaza pe nimeni latura asta a acvaristicii, cu toate ca mie imi pare minunat de interesanta. Totusi, postez site-ul, poate cine stie, un grup de tineri acvaristi mai ambitiosi si indragostiti de ihtiofauna romaneasca, incepe o astfel de asociatie; http://www.nanfa.org/

simi

Acvaristica placuta

Nostra patria est Terra
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

simi wrote:...Pesti exista, dar se pare ca in Ro nu prea intereseaza pe nimeni latura asta a acvaristicii, cu toate ca mie imi pare minunat de interesanta...

Principala problema in Romania privind intretinerea pestilor nativi e climatul. Traim intr-o tara in care temperatura medie anuala e situata in jurul valorii de 9ºC. Intr-un apartament obisnuit nu e rentabil sa amenajezi un asemenea acvariu, cu o apa atat de rece.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
acata
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/01/2004 10:55:17
Messages: 368
Location: Bucuresti, Iuliu Maniu - Politehnicii
IP:
Offline

In plus, din cunostintele mele de pescar, pesti de talie mica nu prea exista prin Romania. Cu atat mai mult cu niste culori vii in asa fel incat sa arate foarte bine in acvariu (parerea mea) - poate cu exceptia a catorva (regina imi vine in minte acum si bibanul).
In plus mi se pare o modalitate de a chinui niste pesti. Pestii nostri din acvariu sunt la a n-a generatie crescuta in acvariu si oricum nu ar mai rezista in salbaticie.

Acvariul meu
[Email]
ADXX
Member
[Avatar]

Joined: 15/02/2005 15:49:00
Messages: 121
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dalles wrote: Traim intr-o tara in care temperatura medie anuala e situata in jurul valorii de 9ºC. Intr-un apartament obisnuit nu e rentabil sa amenajezi un asemenea acvariu, cu o apa atat de rece.
in America de Nord este cam acelasi regim termic...

acata wrote:pesti de talie mica nu prea exista prin Romania
ba da, o gramada...

acata wrote:Cu atat mai mult cu niste culori vii in asa fel incat sa arate foarte bine in acvariu (parerea mea)
nu au culori vii, dar au irizatii

acata wrote:In plus mi se pare o modalitate de a chinui niste pesti
dar ce parere ai de discusii ajunsi pe mainile multor "acvaristi", care pur si simplu ii asasineaza?

acata wrote:Pestii nostri din acvariu sunt la a n-a generatie crescuta in acvariu si oricum nu ar mai rezista in salbaticie
asta chiar nu e un argument...

in concluzie, cred ca omul (simi) a venit cu o idee interesanta, chiar daca "momentan" pare utopica pentru o tara precum romania. sa nu uitam ca multi dintre pestii pe care acum ii avem in acvariu, au la origini stramosi, care in varianta "wild", nu aveau nici pe departe "culorile vii" ale "nepotilor". ...iar din punct de vedere al regimului termic, cred ca multe exemplare "ar fi dispuse" sa se adapteze la conditiile dintr-o incapere (chiar si o camera de apartament).
nu a spus nimeni "hai la pescuit si ce prindem sa bagam in acvarii"... mai degraba a sunat cam asa: "oare nu gasim si pe la noi cateva specii pe care sa incercam sa le adaptam ?"
chiar nu gasim ???
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

In riul Lapus, temperatura e mai mare de 20 C din iunie pina prin septembrie. In saptaminile mai calduroase e vreo 25-29 C.

Una din problemele cu pestii autohtoni e ca trebuie tinuti in sezonu' rece la temperaturi joase. Altfel nu se maturizeaza.

Am tinut demult tare Alburnus alburnus intr-un acvariu de vreo 35 litri. Nu ma blestemati - eram un amarit de purcelus atunci - aveam vreo 12-13 ani. Au crescut citeva luni si apoi i-am dus inapoi. Nu pareau pretentiosi. Presupun ca daca au un acvariu mare, un curent de apa care cred ca le-ar place, ar creste si s-ar inmulti. Cred ca ar avea sanse mai mari de adaptare daca ar fi luati cit mai mici.

Poze: smilie ... Poze cu plante
ADXX
Member
[Avatar]

Joined: 15/02/2005 15:49:00
Messages: 121
Location: Bucuresti
IP:
Offline

iar eu, tot pe la vreo 10 ani, facusem o pasiune pt "cobitis taenia" = "zvarluga" sau "cutitoaie"
http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/html/biologie/zoetwate/modderkr.htm
[Email]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

pot sa spun ca multa vreme am cochetat cu ideea, dar nu am gasit ce anume sa bag in acvariu .... am facut chiar si cereri ferme pe la pescari, pentru niste bibani soare, care ii consider net superiori din pdv frumusete, discusilor ( stati nu dati cu pietre ;) ) dar raspunsul a fost de la toti la fel, cum i-am scos din apa, in 5-10 min au murit.
as fi foarte interesat de pestiuci mici din apele noastre patriotice ;) , care ar avea sanse sa traiasca in 120 l.
am inteles ca sunt o gramada de pesti de talie mica si foarte mica, in apele teritoriale.... poate sa spuna cineva ceva despre ei ? sau macar sa-i numeasca.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

razvan wrote:cum i-am scos din apa, in 5-10 min au murit.
Mi se pare normal :nutz: .


Poze: smilie ... Poze cu plante
acata
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/01/2004 10:55:17
Messages: 368
Location: Bucuresti, Iuliu Maniu - Politehnicii
IP:
Offline

Si eu as vrea sa stiu care sunt pestii "gramada" de talie mica de la noi. Nu de alta, dar eu prin pesti de talie mica inteleg ceva pana in 10 cm.
Cu discusii nu e chiar asa. Exista discusi wild si exista discusi creati. Eu am din aia creati de exemplu care nu exista in natura. As vrea sa vad si eu o mreana sau o nisiparita creata in Romania special pentru acvariu. Singurul peste pe care pot sa il tii in acvariu dupa parerea mea este crapul cat e mic si carasul, dar nu vad de ce cand exista din aceleasi familii in Asia mult mai frumosi. Astia rezista si la temperaturi mai mari.
In rest, fara curent de apa si temperaturi scazute nu cred ca exista vreo sansa.
Faza cu bibanii cred ca toata lumea a incercat-o. Pe mine ma suparau ca mureau si in minciog in apa de unde ii pescuiam. Si asta se intampla cu multi alti rapitori de la noi.

Si ideea este ca tot un pescuit este (numai ca e doar catch si nu mai e si release).

Acvariul meu
[Email]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

cita rautate pe faraonii astia......
ma refeream la faptul ca i-au scos din apa sa le scoata acul din gura si sa-i bage in galetusa, borcan, halau, sau alte locuri de depozitare.. IN APA
nici pe departe nu mi-a trecut prin gind faza cu "sa-l invat sa traiasca fara apa" ;)
ADXX
Member
[Avatar]

Joined: 15/02/2005 15:49:00
Messages: 121
Location: Bucuresti
IP:
Offline

razvan wrote:am inteles ca sunt o gramada de pesti de talie mica si foarte mica, in apele teritoriale.... poate sa spuna cineva ceva despre ei ? sau macar sa-i numeasca.
garantez pentru cel pe care l-am mentionat mai sus... am tinut mai multi ani, mai multe exemplare si se adaptasera foarte bine
[Email]
ADXX
Member
[Avatar]

Joined: 15/02/2005 15:49:00
Messages: 121
Location: Bucuresti
IP:
Offline

acata wrote:Si eu as vrea sa stiu care sunt pestii "gramada" de talie mica de la noi. Nu de alta, dar eu prin pesti de talie mica inteleg ceva pana in 10 cm.
mai sus, am dat un exemplu.
de boarta, ai auzit?
...hm, acum imi amintesc de un pestisor care prin anii 70 (chiar si 80) invadasera baltile (cel putin din Dambovita). noi ii spuneam impropriu "crap chinezesc". nu crestea mai mare de 7 cm, avea o gura f mica astfel incat oricat de mic ai fi avut acul, pt el era oricum mult prea mare... semana cumva cu femela de xifo... :-)
lista ar putea continua, dar nu stiu daca are rost pentru o simpla polemica...

acata wrote:Cu discusii nu e chiar asa. Exista discusi wild si exista discusi creati. Eu am din aia creati de exemplu care nu exista in natura.
nu e chiar asa, ce? vrei sa spui ca atat discusii cat si alti pesti "de acvariu" nu sunt chinuiti in multe dintre acvariile patriei? (daca nu chiar in toate... )

acata wrote:As vrea sa vad si eu o mreana sau o nisiparita creata in Romania special pentru acvariu.
pai nu ai cum sa vezi pt ca nu s-a creat, dar ce vrei sa spui cu asta?

acata wrote:Singurul peste pe care pot sa il tii in acvariu dupa parerea mea este crapul cat e mic si carasul, dar nu vad de ce cand exista din aceleasi familii in Asia mult mai frumosi. Astia rezista si la temperaturi mai mari.
... ?

acata wrote:In rest, fara curent de apa si temperaturi scazute nu cred ca exista vreo sansa.
sa ce? sa-l prinzi din balta si sa-l pui in acvariu alaturi de discusi, sau sa incepi o munca de cercetare, care sa dureze cateva zeci de ani, in urma careia sa obtii exemplare perfect adaptate la conditiile dintr-un acvariu? eu, despre asta tot incerc sa vorbesc (si cred ca si cel care a creat topicul...)

acata wrote:Faza cu bibanii cred ca toata lumea a incercat-o. Pe mine ma suparau ca mureau si in minciog in apa de unde ii pescuiam. Si asta se intampla cu multi alti rapitori de la noi.
pai aici se vede cum vrea romanu' sa creasca pesti indigeni in acvariu...

acata wrote:Si ideea este ca tot un pescuit este (numai ca e doar catch si nu mai e si release).
pai cand se lasa si cu "release" in Romania? poate doar in fata camerelor de luat vederi
[Email]
muscalu
Membru banat
[Avatar]

Joined: 27/05/2004 19:30:25
Messages: 374
Location: Timisoara (Girocului+Agronomie)
IP:
Offline

OK, stati asa, ca sunt la mine acasa acuma.
Pesti mici indigeni, nepretentiosi in acvariu:
Boarta: Rhodeus sericeus amarus - foarte interesant pestisorul acesta, daca ai scoici vii din specia Anodonta sau Unio in acvariu ai sanse sa se si reproduca
Bibanul soare: Lepomis gibosus - colorit deosebit
Somn pitic: Ictalurus (Amiurus) nebulosus - un sanitar mai mare, dar rapitor
Ghidrin, Osar: foarte adaptabili intr-un acvariu mai maricel (minim 150 l) cu un pic de sare
zvarluga, nisiparnita, tipar - niste cobitide foarte simpatice si interesante.

Eu personal in acvariul meu mare de 500 litri cresc 100 de puieti de cega ce au dimensiuni in prezent de 10-15 cm

era sa uit
[Email]
ADXX
Member
[Avatar]

Joined: 15/02/2005 15:49:00
Messages: 121
Location: Bucuresti
IP:
Offline

faza cu boarta si scoica, am citit-o si io intr-o carticica veche de acvaristica"ACVARIUL PIONIERULUI" care avea (de fapt, are) si capitol pentru pesti indigeni.
[Email]
dotoru
Member
[Avatar]

Joined: 27/01/2005 15:20:34
Messages: 120
Location: oradea
IP:
Offline

as aduce o mica completare daca se poate.
sa stiti ca in judetul Bihor se afla rezervatia naturala "PARAUL PETA" in care gasim o specie endemica denumita popular rosioara lui Racovita (scardinis erythrophtalmus racovitzai)
rosioara traieste la o temperatura de aprox. 31-32 grade celsius deci poate fi foarte usor crescuta in acvariu .
pentru a-i oferi cele mai bune conditii se poate recrea in acvariu biotopul specific Bailor 1 Mai care sa contina si nymphea lotus varietatea termalis (unica in europa) impreuna cu melcul melanopsis parreyssi (tot endemic).
eu personal am un prieten care are un asemenea acvariu si este destul de reusit(sau era nu stiu daca il mai are).
am uitat sa va spun specia de rosioara ,lotusul si melcul sunt protejate.

prin definitie cand investighezi necunoscutul, nu stii la ce rezultat vei ajunge.
ale mele
[Email] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

o intrebare zic eu NE lipsita de sens..
daca un peste sau o planta sunt protejate, cresterea lor in conditii de "captivitate" si eventual eliberarea "surplusului" in natura, nu ar contribui la dezvoltarea speciei si chiar la eliminarea conditiei de "specie pe cale de disparitie" ????
dupa cum spuneam, personal as fi foarte interesat sa-mi populez un acvariu cu pesti "d'ai nostrii"
dotoru
Member
[Avatar]

Joined: 27/01/2005 15:20:34
Messages: 120
Location: oradea
IP:
Offline

da ai dreptate cu cresterea in captivitate dar sa nu uitam ca traim in romania si chestia asta ne ocupa aproape tot timpu.asa ca asta este .
si din pacate rosioara este pe cale de disparitie iar rezervatia numai a rezervatie nu arata.

prin definitie cand investighezi necunoscutul, nu stii la ce rezultat vei ajunge.
ale mele
[Email] [Yahoo!]
simi
Junior member

Joined: 29/04/2005 07:57:52
Messages: 9
IP:
Offline

Potentialul unei astfel de asociatii in RO. este destul de vast si complex. Specimenele acvatice din biotopurile de apa dulce si salmastra -ma refer la Marea Neagra- pot oferi acvaristului roman proiecte de lucru si satisfactii profesionale inedite. In acelasi timp, acvaristii romani din generatia prezenta, dedicati cu adevarat acestei pasiuni nobile, au o reala sansa istorica sa puna bazele unei astfel de organizatii nationale. Munca si rezultatele lor, indexate cu grija de o asemenea asociatie specializata, vor ramine baza de studiu si educatie pentru generatiile de acvaristi si cercetatori care vor veni dupa noi, cit si pentru scoli si publicul larg, care va fi ajutat sa inteleaga mai bine ca apele baltilor, lacurilor, riurilor si marii sint -sau ar trebuii sa fie populate cu vietuitoare minunate si interesante, iar poluarea mediului duce, inevitabil, la distrugerea acestei comori naturale.

Imi imaginez indivizi, sau grupuri restrinse de asemenea acvaristi cutreierind prin tara, in delta sau la mare, in mini-concedii de explorare, descoperind sau colectind pentru "banca genetica" si studii viitoare, noi specii de pesti, plante si alte animale acvatice, sau probe de apa si substrat pentru analiza fiecarui habitat vizitat. Deasemeni, noul mediu foto-digital ofera acvaristului posibilitatea unor jurnale de expeditie si catalogari de mare calitate a speciilor cu care lucreaza.

Toate aceste eforturi individuale si de grup, amestecate cu esecuri si reusite, ofera o satisfactie sufleteasca care, cred eu, este adevarata fericire. Eu asa simt; ca in spatele fiecarui acvarist de succes, sa afla o dedicatie profunda pentru munca lui. Si o sotie iubitoare

simi

Acvaristica placuta

Nostra patria est Terra
levi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 07/12/2004 21:13:57
Messages: 418
Location: Timisoara, Fratelia (girocului)
IP:
Offline

Despre boarta si biologia interesanta a acestei specii am citit si am auzit multe. As fi curios sa cresc asa ceva, mai ales ca este si un peste frumos.

Pe vremea cand eram acvarist in vatat din cartile de pe vremea cand raposatul era tanar, am adus acasa vre-o 4 obleti de 1 cm, prinsi cu mana din rau. Pe atunci aveam un acvariu de 80 de litri numai cu xifo, in care au crescut si au trait obletii alaturi de xifo timp de 3 sau 4 ani pana am dat acvariul cu totul. Pe atunci nu aveam incalzitor cu termostat ci unul fara, care tinea temperatura constant in jur de 28-31 de grade.

Stand up and fight my friend,
JAH will guide you to the end! :yeah2:
[Email] [Yahoo!]
Araldq
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2003 22:16:55
Messages: 1116
Location: Brasov-Constanta
IP:
Offline

De ce nu se pomeneste de Gambusia? nu o fi el cel mai autohton peste (da la urma urmei nici bibanul soare nu e), dar e mictuz, dragutz, se paote reproduce in acvariu (daca si scapa pui ca sunt foarte mancaciosi)...
Boarta am tinut cand eram mai mic..aveam doar un exmplar..dar era frumos..iar dunga aceea verzuie..mhh..chiar deosebit.

Be what you will, You are destiny!
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com