[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cocoon  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am si eu un nano.

Incepem cu datele "tehnice":
* acvariu: Aquatic Nature Cocoon 7, 45 X 30 X 32 cm, aproximativ 43 de litri brut.
* lumina: Solar Duo Boy 26W (nu si in poza...), bec de 6500, 9 ore pe zi
* fertilizare:
- substrat: ADA Aqua Soil Amazonia Powder (si atat)
- CO2 de la butelie prin difuzor, vreo 2 bule pe secunda, functioneaza numai cat e lumina aprinsa
- lichida: nimic

Vietati:
* o Carnegiella Strigata
* un numar necunoscut (dar mare si in crestere) de creveti Sakura (un soi putin mai rosu de Red Cherry)
* doi Crystal Red
* cativa Amano shrimp (2 - 3)

Plante:
* Eriocaulon Cinereum
* Staurogyne sp.
* Microsorum pteropus 'Windelov'
* mai multe feluri de moss




Si poza:

image

Cam atat momentan.
Numai bine!

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Foarte frumos si cu un real potential. Felicitari Hane!
Da' cu Eriocaulonul din dreapta ce ai de l-ai fixat acolo...intre pietrele alea? Sau e doar o iluzie optica, dar de fapt e infipt in sol?

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Felicitari pentru carnagiella! Si aquascapeul e fain .
[Email]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Asa, hop si primele poze. Ce admir la el, este senzatia de aerisit, spatiile libere creeaza o imagine larga, deschisa. Ah, ce-mi place.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Si eu cred ca e frumos si e abia la inceput. Doar cateva sugestii, considerand ca mai bine sa spun ceva critic dar poate constructiv decat aplauzele (care ti le pastrez pentru final oricum... ) fara efect (ramane de vazut): desi foarte frumoasa ea insasi ca planta, cred ca cinereumul va fi foarte greu de armonizat in acesta compozitie simpla, din cauza formei sale extrem de "exotice". Intr-un acvariu asa mic, deja mascheaza rocile din coltul din dreapta, care ar trebui sa echilibreze intr-o compozitie triunghiulara (singura ce o vad posibila) grupul masiv de roci din stanga. Incearca sa privesti cu ochii mintii compozitia fara el si cu un covor ondulat de HC (cu sau fara carare... ), covor in care as lasa sa se intrevada din loc in loc toate radacinile subtiri ce plutesc acum pe langa roci. Imi place mult cum se strecoara Staurogyne printre roci in stanga, dar si acolo este mascata de cinereum. Opinia mea in acest caz ar fi "less is better" adica fara cinereum (stiu, e dureros ), dar cu covor de HC. In stanga rocilor (pe care sa le imbrace partial) pana la sticla si in spate de tot pe dreapta as pune niste E tenellus red, dar trebuie pazit si plivit continuu sa nu se intinda dincolo de limitele dorite. Evident ca intotdeauna la aspectele "artistice" orice tine de subiectiv, deci cea mai importanta ramane calea autorului... asa ca imixtiunea mea de opinie se opreste aici, sunt convins ca va iesi f frumos


PS. Banuiesc ca la un moment dat va avea si fertilizare lichida nu? (la al meu substratul cu irom bottom supradozat a avut nevoie rapid de fertilizant lichid, mai ales la cel de acum 2 ani cu covor HC).

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Va multumesc mult de tot pentru aprecieri.
Si va multumesc si mai mult (in special lui Intros) pentru critici si sugestii.

Chiar eram curios de pareri despre cinereumul ala. Adica ma asteptam exact la ce-ati spus. Imi este foarte clar ca nu are ce cauta in layoutul asta deloc. Dar... mi-e asa de drag! Si a crescut neasteptat de bine si de frumos. Mai bine de atat nu as fi putut sa o spun nici eu: este dureros. Dar stiu ca trebuie sa-i scot. Ala mai mic din stanga a dat pui, cred ca are 2 - 3 care pot fi despartiti deja. Dar... stiu ca trebuie sa-i scot. In layout-ul asta nu prea vad cum sa-i integrez ca sa se "lipeasca".

Intros wrote:Incearca sa privesti cu ochii mintii compozitia fara el si cu un covor ondulat de HC

Nu e greu sa-mi imaginez. Problema e cu HC-ul. Nu stiu daca e destula lumina pentru el. Cum spuneam, lumina nu e cea din poza. Poza este facuta cu o lampa de 4 x 39W deasupra. Cei 26 de W de care are parte nu cred ca ajung. Bineinteles, astept pareri despre asta.

alber wrote:Ce admir la el, este senzatia de aerisit, spatiile libere creeaza o imagine larga, deschisa.

Exact efectul asta il doream si as vrea sa-l si pastrez. Despre acest aspect... putin mai jos.

RaresLuc wrote:Felicitari pentru carnagiella!

Carnegiella au fost mai multi. Vreo 8. Dar ... ei de felul lor sunt pesti foarte saritori, din pacate. Si nu in sensul ca-ti sar in ajutor la nevoie. O sa vad cat o sa mai reziste si asta. Daca as mai gasi pe la George, as mai lua vreo 4 - 5 ca sunt pasnici cu crevetii - aspectul care ma intereseaza cel mai mult. Bineinteles, dupa ce rezolv cu un capac la acvariu ca tocmai l-am spart pe cel din dotare.

minnardy wrote:Da' cu Eriocaulonul din dreapta ce ai de l-ai fixat acolo...intre pietrele alea? Sau e doar o iluzie optica, dar de fapt e infipt in sol?

Despre motivul pentru care e acolo... n-am niciunul. Oricum, cum spuneam mai sus, o sa trebuiasca sa-mi fac curaj si sa-i scot. Este infipt in sol, dar nu pana la baza. E ciudat, eu nu am tras de el, dar in timp vad ca a iesit din sol putin, cam 1 cm. Am incercat sa-l infing mai bine dar are niste radacini impresionante si e prea complicat, mai ales in amazonia powder. Ca sa fac asta, ar trebui sa-l scot de tot, sa-i tund din radacini si sa-l replantez. Si tinand cont de ce-l asteapta, nu are niciun rost.

Intros wrote:Banuiesc ca la un moment dat va avea si fertilizare lichida nu?

Nu stiu ce sa spun... Eu am pornit si cu fertilizare lichida chiar de la inceput. Cu Brighty K si Step. Am uitat sa precizez ca acvariul este pornit tocmai din 23 martie, dar a trecut prin multe schimbari, multe incercari si cateva probleme de atunci. Acest layout de acum este facut de circa 2 - 3 saptamani cu aproximatie.
Initial, vroiam un covor de Utricularia (asta pe la inceputuri, prin martie), care nu s-a mai intamplat, s-a topit toata in 3 zile (primele zile calduroase) din motive necunoscute. Credeam ca de la caldura, dar ... acum e mai cald si nu se intampla nimic. Incepuse si cinereumul sa se topeasca, pierduse foarte multe frunze. Dar si-a revenit spectaculos. De atunci am oprit fertilizarea de tot si nici nu am mai pornit-o. Bineinteles, sunt constient ca 100% nu de la fertilizare s-au topit plantele. Sper ca nu asta s-a inteles. Am oprit-o pentru ca nu prea mai era nevoie, se dusesera faorte multe plante atunci, acvariul era cam gol si nu prea-si avea rostul fertilizarea lichida.
Nu stiu ce sa zic... nu stiu daca e nevoie de fertilizare lichida momentan, daca nu sunt plante foarte "demanding" eu zic ca mai merge asa destul de mult. Bineinteles, si aici astept pareri. Culmea, si cinereum-ul a mers foarte bine in perioada asta.

Acuma despre senzatia de aerisit si despre ce as vrea eu de la layout-ul acesta.
Ideea cu HC este foarte atractiva. Totusi, ma gandesc daca nu o fi posibil sa-l pastrez fara niciun gazon. Oare ar merge? Poate indesit flame moss-ul ala din dreapta spate, dupa ce se va indesi si moss-ul de pe crengi, mai creste si tufa de Microsorum… Eventual accentul sa-l dau cu Staurogyne-ul. Cumva, intr-un fel. Si sa ma concentrez pe punctul din stanga, pe cele trei pietre mari si pe tufa de Microsorum, eventual sa mai adaug niste crengute ca mai am destule. Dupa ce scot erio sper ca o sa am si echilibrul sustinut in partea dreapta si un punct focal mai bine definit.

Oricum, am de asteptat pana creste cum trebuie moss-ul ala, ca se misca destul de lent.

PS: Imi cer scuze pentru calitatea pozei, nu prea inteleg de ce au iesit blurry cele doua ramuri principale cu moss pe ele. La urmatoarele poze o sa repar problema.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

gengiskhan wrote:Carnegiella au fost mai multi. Vreo 8. Dar ... ei de felul lor sunt pesti foarte saritori, din pacate. Si nu in sensul ca-ti sar in ajutor la nevoie. O sa vad cat o sa mai reziste si asta. Daca as mai gasi pe la George, as mai lua vreo 4 - 5 ca sunt pasnici cu crevetii - aspectul care ma intereseaza cel mai mult. Bineinteles, dupa ce rezolv cu un capac la acvariu ca tocmai l-am spart pe cel din dotare.

Fara capac...auci, era clar , sunt pestii zburatori defapt. Caut si eu demult si inca nu am avut ocazia sa-i vad la Sibiu.
[Email]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

gengiskhan wrote:Incepuse si cinereumul sa se topeasca, pierduse foarte multe frunze. Dar si-a revenit spectaculos. De atunci am oprit fertilizarea de tot si nici nu am mai pornit-o

Ceva asemanator se intampla si la mine. Am pierdut cateva fire de setaceum, care s-au topit vazand cu ochii. La rand sunt acum doi cinereum si cateva fire de Staurogyne. Sa ma bata cine vreti voi daca pricep ce se intampla. Sa pun pe seama caldurii?
Scuze de offtopic

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

Hane, te felicit pentru micutul tau plantat, arata super.
Asa cum ti-am spus si pe mess, printre windelow-ul ala as mai pune cateva frunze de narrow leaf pentru a-i imprima un caracter cat mai "neorganizat"...
Cinerumul, eventual, l-as aseza cumva intre pietrele care fac parte din grupul din stanga....sau l-as scoate .

Faptul ca acele crengute cu moss nu sunt focalizate cred ca se datoreaza luminii prea puternice...probabil camera n-a stiut unde sa focalizeze in toata baia aia de lumina .

Ceva asemanator se intampla si la mine. Am pierdut cateva fire de setaceum, care s-au topit vazand cu ochii. La rand sunt acum doi cinereum si cateva fire de Staurogyne.


Eu am pierdut aprox 80% din plante vara asta...inclusiv blyxa, didiplis, HC, aromatica.....am mai ramas cu anubias, doua fire de staurogyne si ceva moss....cred ca din cauza caldurii excesive...alta explicatie n-am.

setup 1 | setup 2
[WWW]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bine, da' si-acuma e cald. La mine cred ca sunt 30 de grade in casa in timpul zilei. Totusi, nu se mai intampla nimic rau, plantele nu mai comenteaza. Cinereumul si cu Staurogyne au supravietuit de atunci si vad ca nu mai dau inapoi deloc.

E un mister pentru mine.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Off topic. Am maxim in timpul zilei 32-32,5 grade intr-un nano aflat pe un holisor mai batut de soare. In acel nano am 4 cinereum, blyxa, cuba si utricularia. Nici una din plante nu prezinta probleme. Foarte putin cuba vad ca si-a incetinit cresterea. Cinereumul si blyxa ii dau inainte fara nici o greata. Plus ca nu au la dispozitie soluri sau fertilizare de "fite" si totusi isi vad de treaba lor. Aquabasis, peste nisip negru din ala teflonat, ferropol, macro diy - solutii separate, co2 de la butelie - ph6,5 , zilnic ferropol 24 si lumina 8 ore continuu plus ce "ajuta" soarele.

On topic. Nu comentez ca nu am "calificarea" necesara nivelului prezentat. Dar niste fissidens nu te coafeaza pe acolo printre pietre? Zic si eu in prostia mea.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu-i nicio prostie, sunt deschis la orice sugestii / critici si le accept fara nicio suparare.
Fissidens... ba da, cred ca ar mai incapea si el. Numai ca nu as vrea sa acopar pietrele. Ca e pacat de ele sa fie acoperite de moss.
Zic ca ar mai incapea pentru ca intr-un layout cu mult moss, nu e foarte indicat sa fie folosite prea multe specii diferite de moss din cauza texturilor si culorilor (si formei) usor diferite pe care le au. Dar pana una alta, acvariul inca mai are de "suferit" pana la o forma "finala". De-aia zic ca ar merge macar sa incerc, sa vad care imi place mai mult. Daca o sa gasesc pe undeva... il voi incerca.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Nu sa le acoperi, doar cateva tufe micute sa acopere golurile. Tinut din scurt evident.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Simplu si frumos, bravo Radule. Desi nu sunt eu fan plantate, asta chiar imi place.

Dupa ochiul meu, daca vei permite sa se formeze o subtila pelicula verde pe pietre, ar arata sublim, natural, iar mossul sa umple lemnele.

Biotop Malawi || Biotop Amazon
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

foarte frumos !
Astept sa vad cum evolueaza.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc.
pomi wrote:Dupa ochiul meu, daca vei permite sa se formeze o subtila pelicula verde pe pietre, ar arata sublim, natural

Sa stii ca alge sunt pe pietre, dar atat de putine incat nu se vad in poza. Nici "live" nu se vad decat daca ma uit de-aproape. Mai mult de atat nici nu cred ca o sa se formeze tinand cont de populatia de creveti in continua crestere.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
marian4232
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte reusit.

Felicitari.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Un mic update.
Nimic spectaculos intre timp. A disparut Cinereum-ul, a sarit si ultima Carnegiella din acvariu...

Putine probleme cu hair. Sper sa le fi rezolvat. Am primit niste mult moss nou si l-am instalat care pe unde am putut. Trebuie sa vad, sa mai bag niste crengi ca mai am de pus.

Poza:
image

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
marian4232
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Adevaraciune.
E bun de AGA.


Nu sunt adeptul unor astfel de acvarii dar al tau e super.
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

Salut


Arata fain,imi place

fostul user ozy
[WWW]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com