[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inteligenta la pestii de acvariu  XML
Forum Index » General info
Author Message
ekosekthor
Junior member

IP:

Din experienta voastra sau din auzite, care pesti sunt mai inteligenti?

Ok, ce inseamna inteligenta la pesti? Inteligenta la pesti sa zicem ca este definita incepand de la reflexul lui pavlov, capacitatea de a recunoaste stapanul si de a identifica anumite culori sau forme geometrice. As vrea sa stiu si eu care sunt acesti pesti mai inteligenti deoarece e ceva diferit si ai o satisfactie mai mare cand reusesti sa faci pestii sa reactioneze la anumiti stimuli sau ca prin natura lor au un comportament diferit fatza de ceilalti pestisori din acvariu.

Eu cum nu am avut pesti pana acum, habar n-am de ce sunt in stare sau ce pesti sunt in stare sa invete mai repede. So, voi din experienta voastra sau din alte parti ce stiti sau ce v-a atras atentia?
oxyox
Junior member
[Avatar]

IP:

eu am avut scalari ce se invatasera sa urmareasca degetul la suprafata apei sau pe geamul frontal. Parca erau niste catelusi cu care ma jucam in gradina. Cam toti isi formeaza reflexul de a veni la suprafata apei dimineata si/sau seara cand stiu ca e ora mesei.
[Email]
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
IP:

Am vazut niste chineji care au dresat pestisorii sa mearga in formatie, in cerc... ce sa mai: un circ intreg. Aceasta "inteligenta" este bazata pe instinct si ma gandesc cu groaza cum au reusit sa faca toate aceste acrobatii. Dar no, sunt chinezi. Experiente cum au facut cu papagali care recunosc forme si culori, sau chiar fac socoteli matematice, sau maimute care folosesc unelte pentru acapararea hranei nu am vazut pana acum la pesti.

Insa am observat ca au o memorie buna, recunosc de exemplu miniciogul din experimentele lor neplacute, sau chiar daca nu aud, diferentiaza vibratia capacului cand ridic (stiu ca urmeaza sa primeasca hrana). In schimb nu se sperie de mana mea cand plantez langa ei, pentru ca nu au trairi negative cu aceasta.

This message was edited 1 time. Last update was at 19/07/2010 23:17:12

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
oxyox
Junior member
[Avatar]

IP:

suuper filmuletu' cat despre plantat plante laga ei... Doamne cat trag de firele de par de pe mana...... parca te ciupesc tantarii.
[Email]
LUPmic
Senior member

IP:

Eu din propria experienta(care se situeaza undeva la "aproape incepator" chiar mai jos), nu am observat decat bucuria mesei si frica minciogului.
Aaa, si ar mai fi teama aia de la acomodare.
[Email] [Yahoo!]
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

La un moment dat mi-am pus si eu aceeasi intrebare, astfel am cautat pe net articole, insa va pot da cateva exemple cum ca inteligenta exista si in randul pestilor. Cred ca majoritatea dintre dumneavoastra va puteti "dresa" pestii cu programul de hranire, cel mai simplu, si locul in care ii hraniti. De fiecare data incercati sa-i hraniti la aceeasi ora, in acelasi loc. Eu am facut lucrul acesta timp de cateva luni de zile, acum, dupa mai bine de jumatate de an, pestii mei la ora 12, la pranz sunt agitati, daca ma apropii de acvariu se ridica toti la suprafata, in coltul in care obisnuiesc sa-i hranesc, ciudat este faptul ca acest lucru nu se intampla cu o alta persoana, straina, ba chiar am vazut ca se sperie daca cineva atinge sticla acvariului. O alta chestie, de fiecare data cand imi bag mana prin acvariu, pestii mei n-au nicio treaba, de multe ori ma incurca, trebuie sa-mi fac loc cu mana printre ei, sa pot vedea ceea ce lucrez acolo, la o planta, o piatra, etc
Aveam la un moment dat doi Black Ghost Knife fish, pe care am ajuns sa-i hranesc din mana, i-am luat de mici si inca de atunci i-am invatat sa imi manance din mana. La inceput din penseta, apoi foarte usor veneau si la mana. Multi spun ca acest lucru este posibil datorita faptului ca sunt partiali orbi, bun sunt de acord cu afirmatia asta, atunci, de ce Ramirezii, Discusii chiar si neonii, poti fi invatati sa manance din mana ?
Aveam un ramirez voalat, frumos, pe care la inceput l-am hranit de cateva ori din penseta, apoi tineam mancarea intre doua degete si ...timid, se apropia de mana mea pe care incercam sa o tin nemiscata, apoi dupa un timp a prins un asa curaj de ma ciupea de parul de pe mana de fiecare data cand imi bagam mana in acvariu.

Si daca tot nu v-ati convins, am sa va arat un mic articol:

Intre inteligenta pestilor si cea a soarecilor, spre exemplu, nu exista nicio diferenta, sustin oamenii de stiinta britanici de la Universitatea St. Andrews.

In timp ce vulpile si bufnitele si-au castigat o reputatie puternica de animale extrem de inteligente, pestisorii de acvariu au devenit populari pentru ignoranta lor si pentru faptul ca inoata nestingheriti in timp ce memoria lor nu dureaza mai mult de trei secunde. Aceste idei sunt insa contrazise de catre cercetatorii britanici, cei care, in urma testelor, au dezvaluit o cu totul alta stare a lucrurilor.

„Multa lume are in minte imaginea stereotipa a pestisorului auriu cu o memorie de trei secunde. Nimic mai fals. Pestii de acvariu pot fi la fel de inteligenti ca soarecii”, sustine Mike Webster, profesor de biologie in cadrul universitatii britanice. Acesta a demonstra ca, in cazul atacului unui pradator, un peste poate folosi tehnici eficiente pentru a se eschiva. Mai mult, pestisorii de acvariu invata acete strategii si le aplica ori de cate ori se simt in pericol. Chiar si izolati de restul grupului, pestii vor continua sa foloseasca strategiile invata in grup si chiar sa descopere unele noi, pe care le vor folosi pentru tot restul vietii.

„In mod traditional, pestii au fost asociati cu un nivel inferior de inteligenta. Trebuie insa sa ne gandim ca ei reprezinta cele mai vechi vietuitoare de pe Terra si ca evolutia lor nu s-a oprit niciodata”. Concluzioneaza acelasi Webster.

Sursa: The Telegraph

Este un filmulet cu domnul Amano care isi hraneste Discusii, lovind usor cutia cu mancare de marginea acvariului, astfel toti pestii s-au indreptat spre zona respectiva. La inceputurile mele ca amator in lumea acvaristicii, eram uimit de acel filmulet, usor socat chiar....insa acum imi dau seama cat de usor poate fi sa-ti "dresezi" pestii cu mancarea. Poate e mult spus dresat....o fi dresati doar acei carasei din filmuletul cu chinezii

Apropo de filmuletul de pe youtube, in general arunc un ochi si la comentarii, pentru ca de cele mai multe ori este cel putin un american cretin care lasa cate o perla de ma amuz copios...chiar si in cazul de fata, zice asa:

"that's disgusting. they feed them magnets, can you imagine how painful that would? be, being pulled placed by? a huge magnet in your gut?"
[Email] [WWW]
pomi
Senior member
[Avatar]

IP:

Din ce am avut, ciclidele, de orice fel, sunt mult peste alte specii la acest capitol, dar cel mai intelegent mi s-a parut Dwarf Pufferul.

Biotop Malawi || Biotop Amazon
ekosekthor
Junior member

IP:

Dragut dwarf pufferu. Ce facea de era asa de inteligent?

SI daca stiti, care pesti invata mai repede? Sanitarii presupun ca nu vin sa mance din mana la suprafata dar cei care vin la suprafata, care vin mai repede si se obisnuiesc mai rapid? Zebrele? Neonii? Piranha ?
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Dintre pestii pe care i-am tinut in acvarii, neonii, BGK, SAE si ramirezii cei mai domesticiti pesti acum vad ca si rummy red nose vin odata cu ei la suprafata.

Dar uite ca sunt si pesti, gen Microrasbora galaxy sau Celestial pearl danio, pe care ii tin intr-un acvariu mai mic si care sunt foarte speriosi, nu reusesc nicicum sa-i fac sa se acomodeze cu prezenta mea, e suficient sa ma ridic de pe scaunul de la birou, care este la ~1,5m de acvariu si deja se ascund

This message was edited 1 time. Last update was at 20/07/2010 00:22:17

[Email] [WWW]
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

pomi wrote:Din ce am avut, ciclidele, de orice fel, sunt mult peste alte specii la acest capitol, dar cel mai intelegent mi s-a parut Dwarf Pufferul.

Nu am avut ciclide (decat Ramirezi ), insa tind sa-ti dau dreptate, din ce am vazut la altii, par niste pesti cu o inteligenta mult peste ceilalti si ce e mai interesant la ei, este ca au comportament VIZIBIL diferit de la ciclida la ciclida, din acelasi acvariu ! Unul e mai impulsiv, altul mai calm, altul se furiseaza, pe cand altul munceste la scos nisipul de sub pietre...sunt super de privit

This message was edited 1 time. Last update was at 20/07/2010 00:25:44

[Email] [WWW]
pomi
Senior member
[Avatar]

IP:

ekosekthor, pufferul te urmareste sa vada ce faci prin camera

Sunt foarte curiosi, chiar si felul cum cauta hrana da semne de inteligenta. Dupa ce se obisnuieste cu tine, daca te duci in fata acvariului sa te uiti la el, se uita fix la tine, te priveste in ochi

ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Ai mei vin toti sus imediat ce ma vad, insiferent de specie...deci incusiv discusii Pestii in general ne asociaza foarte tare cu mancarea, asa ca mi se pare logic sa poata fi chemati sus oricand si foarte usor. Nu stiu cat tine asta de inteligenta insa intr-adevar au inteligeta lor. NU pot zice care are mai multa pentru nu am cum masura. Mai dificil e sa ii intelegi si sa nu ii consideri prosti pt ca se sperie, etc.
Filmuletul ala cu carasi de o facatura, pestii aia nu vor putea fi dresati in veci in felul ala. Ma refer la carasi. Cine a avut carasi acasa stie ce spun
Cauta pe youtube filmulete cu pufferii, intr-adevar sunt f interesanti de urmarit. Insa eu nu suport sa ii vad cum mannaca melcii vii

Until you find someone worth dying for, you never really live.
LaBocaDellaVerita
Clona

IP:

ReBella wrote: Pestii in general ne asociaza foarte tare cu mancarea, asa ca mi se pare logic sa poata fi chemati sus oricand si foarte usor.

Cica a fost o data unul Pavlov ii zicea, rus de felul lui, care a studiat problema mai in amanunt si de atunci la toata treaba asta i se spune "efectul Pavlov"
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Stiu mama, e scris despre el si in primul post. Insa daca ii zic asa probabil nici 1% din incepatorii care citesc nu vor sti la ce ma refer

Until you find someone worth dying for, you never really live.
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

IP:

M-am uitat si eu peste filmulet si intradevar este ceva neobisnuit ....
Dar sa nu facem confuzie intre inteligenta si dresaj smilie

https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
oxyox
Junior member
[Avatar]

IP:

Dupa parerea mea dresajul nu se poate face daca animalul respectiv nu are o bruma de inteligenta. Ma gandesc ca o insecta nu va putea fi dresata vreodata.
[Email]
pomi
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai sa razi oxyox, dar un var de-al meu avea intr-o vreme o musca in casa de care nu mai scapa. Dupa ce a incercat in zadar sa o dea afara, s-a plictisit si i-a pus chiar nume. Cand intindea mana cu un deget ridicat, musca se aseza pe degetul lui

Mihnea B.
Junior member

IP:

daca baga intai degetul in gem te cred , altfel .....

http://s569.photobucket.com/albums/ss133/mihneasb/Acvariu/
[Yahoo!]
oxyox
Junior member
[Avatar]

IP:

pomi wrote:Ai sa razi oxyox, dar un var de-al meu avea intr-o vreme o musca in casa de care nu mai scapa. Dupa ce a incercat in zadar sa o dea afara, s-a plictisit si i-a pus chiar nume. Cand intindea mana cu un deget ridicat, musca se aseza pe degetul lui

pai daca e asa o sa ma apuc sa dresez tantarii. poate nu ma mai chinuie vara
[Email]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Si eu pun toti banii pe ciclide, am avut de tot felul si sunt cele mai destepte.
Sa nu facem confuzia intre instincte si inteligenta. Efectul pavlov tine de instincte. Inteligenta inseamna ca proceseaza informatia pe care o primeste si actioneaza intr-un anumit fel in functie de ea. De exemplu am vazut saptamana trecuta la Zoo mania de aici o pereche de scalari enormi singuri intr-un acvariu tot atat de enorm. Cand m-am apropiat de acvariu in loc sa se sperie femela s-a dus putin mai in spate si masculul s-a postat in mijloc si statea cu nasul in sus si cu inotatoarele deschise; m-am apropiat si mai tare si a inceput sa ma sfideze tremurand din inotatoare, dar nu m-am oprit m-am apropiat pana am atins aproape geamul, s-a intors cu fata la mine si a inceput sa vina spre geam.

Intr-un acvariu comunitar cu o gramada de specii care nu au nici o legatura intre ele se formeaza instincte artificiale in functie de pestii care ajung mai repede la mancare, un fel de efect de turma, cred ca se poate vorbi de inteligenta nativa a unor specii doar cand au indeplinite conditiile specifice de viata, fara tot felul de factori perturbatori (vezi carasi cu scalari).

Filmuletul cu acei carasi e facatura.
[Email]

Forum Index » General info
Go to: