[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un colt de natura  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

rodoselada wrote:cu alte cuvinte daca cumparai o chinezaraie erai mult mai castigat


Nu stiu daca "mult" mai castigat, dar macar nu aveam pretentii super uber. Regretul este mai mult ca nu am ales Dennerle, care incapea in acelasi buget. Asta e, macar stiu ce sa recomand altora, caci eu alt controller evident nu imi iau.
[Yahoo!]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am testat si eu acum apa din acvariu. Vroiam sa vad cum stau cu ciclarea, dar am inceput cu testele de duritate. Soc si groaza: am 10 dH si tot 10 KH. Iar eu ma asteptam sa am 3-4 dH si 2-3 KH.
Am recitit de 3 ori formula de remineralizare de la Tropic Marin si nu vad sa fi gresit. Este oare posibil sa fie pietrele (atat de) calcaroase?

Si tocmai schimbasem vreo 60 de litri cu formula proaspat preparata. O sa ma apuc de-acum sa fac iar un bidon 60 de litri de osmoza. Probabil imi vor trebui vreo 2-3 schimburi sa ajung la limite rezonabile...
[Yahoo!]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Nu cred ca pietrele tale sint calcaroase . Eu nu cred ca m as chinui atit cu apa de osmoza si altele . Nu sint foarte avansat in cunostinte de acvaristica dar cred ca daca fertilizezi corect , ai co2 si lumina aia buna e suficient .
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai CO2-ul il voi regla cu PH controller-ul, deci am nevoie de un KH stabil. Apoi mai depinde ce vietati vreau sa pun in el. La 10 grade pot creste linistit cardinali, desi nu asta imi propusesem.

In fine, am verificat apa de osmoza, este intr-adevar pura. Am schimbat 60 de litri din acvariu cu osmoza pura. Am masurat si mi-a scazut duritatea la 7 dH respectiv 6 KH. Acum il las o saptamana si masor iarasi. Daca vor creste valorile voi fi destul de trist, caci inseamna ca am pietre calcaroase, deci nu voi controla eu duritatea...
[Yahoo!]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dragilor, revin la voi in cautarea unui sfat. Se pare ca pietrele mele sunt calcaroase. Am masurat dupa doua zile si mi-a crescut duritatea generala de la 7 la 9 grade. Imi pare destul de limpede situatia, acum intrebarea este ce ma sfatuiti sa fac?

A tinut cineva acvariu plantat cu apa foarte dura? In cazul asta cu ce apa as face schimbul: osmoza, osmoza remineralizata?

Eu banuiesc ca de vina sunt pietrele mari, pe care nu am mai apucat sa le testez si spal temeinic (cel putin de spalat nu am avut unde, din cauza dimensiunilor). Oare am vreo sansa ca dupa un timp sa nu mai afecteze parametrii apei?

Si bineinteles poate sunt alte aspecte la care nu m-am gandit inca. Schimbarea pietrelor as tine-o ca ultima varianta, intrucat implica iarasi un weekend intreg de truda si facut ciorba in acvariu...
[Yahoo!]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Aici de ex la mine apa de la robinet e f dura , calcaroasa. Eu pun apa de la robinet direct in acavriu tot timpu cind fac schimburi de apa. Nu simt ca ar afecta plantele in vreun fel .
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Inca un mic update. Am dat fuga pe balcon si am luat niste pietre identice cu ce am in acvariu (cu tot cu insertii albe). Am turnat pe ele otet, zeama de lamaie, detartrant, tot ce mi-a cazut la mana. Niciuna nu a sfarait macare vreun pic. Mister total.
[Yahoo!]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Mie sincer dupa cum arata pietrele tale nu mi se par a fi calcaroase .
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Io zic sa nu intri in panica. O vreme fa schimburile de apa cu apa de osmoza, daca ai rabdare si nervi fa-le mici si dese de dragu' stabilitatii. Sper sa oscileze KH-u' in juru' unei valori decente.

Incearca sa pui o lingurita de substrat in otet, sa fii sigur ca nu-i el vinovat. De asemenea, pune si un pic de Deponit in otet.
Ceva asemanator (pina la suprapunere completa ) am patit cindva cu Dupla Root. Crestea KH fara explicatie (nu dramatic de mult da' ma deranja lipsa explicatiei) ....... am bagat citeva granule in otet si sfiriiau cu spume , desi cei de la Dupla sustin ca Dupla Root nu creste KH .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/07/2015 08:15:56
Messages: 312
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acum vreo doua saptamani am cumparat din Hornbach o piatra care la ei se numeste "Roca canion".
E o copie dupa Seiryu stone (pe nevertebrate asa apare). Bineinteles ca nu are nicio treaba.
Am sperat sa fie macar Ryouh stone (poate ca o fi).

Inainte de a o cumpara am intrebat (nu ca m-as fi asteptat la un raspuns adevarat) daca e calcaroasa.
"Nuuuu, dom'nu alea albe sunt calcaroase"

In fine, am cumparat-o (25 ron) si am ajuns cu ea acasa. Am bagat-o in otet. In primele 10-15 secunde nimic. Dupa incepea sa scoata bule mici ... dar multe

OK. Nu sfaraie (initial am dat cu otet pe ea si nu avea nicio reactie) dar e calcaroasa si va schimba PH-ul apei.


Daca vrei poti sa bagi pietrele pe care le mai ai intr-un borcan cu apa de osmoza si, tinand cont ca ai sonda de PH, dupa ~ o saptamana verifici sa vezi ce si cum.


[Thumb - 2.png]

[Thumb - 1.png]

costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Va multumesc mult de sfaturi. Faraoane (sper sa nu te deranjeze apelativul, dar cred ca suna mai bine decat "Porcule" ), intr-adevar ma cuprinsese putin panica, mi-a mai trecut putin acum...

As minti sa zic ca nu m-am gandit pana acum ca pietrisul/substratul ar fi de vina. Dar mereu mi-am zis "neeah, n-are cum bre, ca-i Dennerle!". Atat de increzator am fost incat pietrisul nici macar nu l-am spalat inainte de a-l introduce in acvariu. Despre substrat ce sa mai zic, vreo 4 litri i-am turnat cu apa in acvariu, la ultimul rearanjament. Ajunsese acvariul meu ca o ulita de tara dupa ce a trecut o masina cu 200 la ora.

Diseara o sa imi aranjez borcane cu apa de osmoza si diverse decoruri (pietre respectiv pietris imi vin in minte) sa le las cateva zile la fezandat, apoi bag sonda in fiecare.

Dupa ce a povestit nea` Faraonul, tind sa suspectez mai degraba pietrisul totusi. Ieri am frecat pietrele si am turnat insistent de toate (ce-am gasit mai acid prin casa) peste ele, nu cred ca ar fi facut bule nici peste ore bune. Deci abia astept sa ajung acasa sa vad ce zice o lingura de pietris + otet.

Mai am o mica dilema legata de mizeria de twinstar. Nu ca el ar creste duritatea, dar prin electroliza lui magica poate reuseste sa scoata "ce e mai bun" din pietre/pietris. Ma bate gandul sa-l trag pe dreapta cateva zile, ar fi de rasul curcilor ca dupa ce am (supra)platit o gramada pe el sa aibe si o astfel de contributie.

Am mai prins ceva curaj, cum ca poate am vreo sansa sa fie ceva trecator si remediabil. Oricum, nu am vietati inca in acvariu si se pare ca vor mai trece ceva zile/saptamani pana voi putea popula ceva. Si ca veni vorba: fiind fara locuitori, oare nu e o idee buna sa pun si niste Dennerle NPK (pentru plante)?
[Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Eu folosesc pietris de la dennerle si n-am observat sa-mi mareasca duritatea
Deponit-ul sigur nu.

Mai testeaza si apa de la robinet din cand in cand, se intampla sa fie variatii.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2015 17:41:28


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Corect, am testat ieri pietrisul. Nimic deosebit, pare sa fie intr-adevar inert. Am testat iarasi pietre (altele), dandu-le si mai mult timp sa reactioneze. Nimic.

Ramane sa vad testul de durata, o saptamana la borcan.

Intre timp acvariul merge, gazonul imi pare ca s-a intins putin. Am gasit un smoc de HC cu putina cyano pe el. Am masurat NO3 si era spre zero (0.5 - 1), asadar am adaugat niste Easylife Nitro (mai aveam ceva de la setup-ul precedent). Stiu ca nu trebuie sa ma grabesc cu fertilizantii, dar cand vad cyano ma panichez pe loc. In plus, are ceva sens, acvariul fiind inca nepopulat iar eu schimband in disperare cu apa de osmoza: de unde NO3?

Stefan, apa in acvariu am pus doar de osmoza. La inceput remineralizata (Tropic Marin Re-mineral tropic preparat pentru 4dH/3KH), apoi osmoza pura. Si chiar si apa de osmoza am masurat-o si este intr-adevar ce trebuie. Este evident ca am ceva in acvariu. Poate sunt atat de ghinionist incat una din pietre este calcaroasa desi celelalte pe care le-am testat nu par a fi. Da, nu le-am testat pe toate individual, sunt desprinse din acelasi bolovan urias, deci am zis ca nu are sens.

Mai departe schimb constant cu osmoza si sper totusi ca dupa o vreme se vor echilibra lucrurile. Ma gandesc cat pot niste pietre (sau ce-o fi) sa sustina duritatea asa mare? Serios, oare cat?
[Yahoo!]
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/07/2015 08:15:56
Messages: 312
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca e calcaros ceva in pietrele alea atunci cu siguranta trebuie sa fie legat de dungile alea albe.


stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Nu poti zgaria/racla un pic dungile albe si sa testezi praful rezultat?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mister rezolvat:

https://youtu.be/l9Qq0TAhMRw

Am cumparat un otet mai puternic (cel mai puternic care era pe la raft) si am scufundat complet o piatra. Ta-daaa!

Va dati seama ca sunt foarte amarat. Faptul ca am gasit cauza nu ma prea consoleaza. O sa o las in otet sa vad si cat timp sfaraie, poate poate s-o opri la un moment dat/curand

[Yahoo!]
maryusdv8
Membru de baza

Joined: 11/11/2013 21:26:00
Messages: 364
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am trecut prin ceva asemanator... testeaza pietrele cu produse anticalcar (ex.: Cillit).

Acum am citit ceva mai mult din jurnalul tau... pietrele spui ca le-ai luat de la BricoStone. Le stiu, le-am testat si eu si sunt calcaroase . Imi pare rau ca nu am putut sa iti spun mai devreme.
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

costin_ wrote: O sa o las in otet sa vad si cat timp sfaraie, poate poate s-o opri la un moment dat/curand


O sa tot sfaraie, nu se va opri. Are aceeasi compozitie si in profunzime

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am inteles, asta e. Incep sa fac planuri de re-redecorare. Poate pana in 2016 pornesc si eu acvariul
[Yahoo!]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

o intrebare Costin , poate cam idioata . Te afecteaza asa mult faptu ca apa e mai dura de la pietre ? Adica merita sa le inlocuiesti ? Nu poti merge cu setupu asta pina atinge un maxim si apoi sa le schimbi ?
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com