Ai pus o intrebare prea generala si de aceea nu ai primit un raspuns imediat. In general depinde de directia fluxului de apa si de filtrarea mecanica pe care o ai.
Dupa cum s-a exprimat un mai vechi membru, "canistra nu e pubela acvariului". In canistra e de preferat sa pui accentul pe o filtrare biologica, iar cea mecanica sa o faci chiar in acvariu (fie cu un filtru intern - asa numitul filtru rapid - si/sau cu bureti filtranti la intrarea in filtrul canistra - ceva de genul asta are si Eheim, un prefiltru). Eu pun la intrarea filtrelor bureti (destul de fini, de la filtre de bureti cu aer).
La Fluval nu prea ai de ales pentru ca seria asta are doua randuri verticale de bureti porozitati diferite. Si din cate tin eu minte directia apei e de jos in sus.
Si mai tin minte ca pe ambalajele de carton de la Fluval ai o schema foarte explicita in care ai numerotate sertarele si ce materiale recomanda ei. Acum acele materiale le poti gasi sau nu - dar nu ai nevoie neaparat de materiale filtrante Hagen, poti sa folosesti cam orice producator. Totul e sa pui materialele intr-o ordine care sa iti asigure un flux lejer de apa si sa minimizezi riscul de colmatare a porilor.
Eu de exemplu am in filtre 3 sertare (cred ca si al Fluval 305 ai tot 3) si in ele am in ordine spartura de lava, inele ceramice poroase gen siporax si in ultimul bile ceramice poroase (un amestec de Eheim si JBL). Pina la urma conteaza ce gasesti si ce pret esti dispus sa platesti . Dar iti recomand sa uiti de inelele sau hexagoanele ceramice Hagen si sa bagi materiale filtrante poroase. Si alte chestii speciale gen carbune activ sau turba sauzeolit - doar daca ai absoluta nevoie. Si carbunele si zeolitul au prostul obicei ca absorb substantele sa zicem toxice...dar asta pina la un moment dat cand se satureaza si apoi incep sa "verse" tot in acvariu. De aceea au o perioada limitata de functionare si dupa asta se arunca sau se reactiveaza. Iti recomand sa mergi pe materiale poroase.
Ideea e - in canistra se umbla cat mai rar. Si nu deranja prea mult coloniile de bacterii de acolo: de exemplu poti sa clatesti foarte bine si sa cureti mecanic buretii filtranti, dar nu clati mai mult de 1 sertar, minimizeaza riscul de a decicla filtrul.
Si inca ceva: randamentul nu se masoara in functie de cat de multa apa trece prin filtru. In afara de cazurile extreme filtrul nu trebuie sa produca o furtuna in acvariu, si filtrarea e mai buna daca viteza apei e mai mica: incearca sa vezi apa ca pe o banda de asmblare si bacteriile ca pe niste muncitori ce prelucreaza piesele de pe banda. Trebuia ca viteza sa nu fie nici prea mica( sa filtrezi totusi destule elemente toxice si bacteriile sa nu moara de foame) dar nu vrei ca elementele nutritive pentru bacterii sa treaca pe linca ele ca intercity printr-o halta. Asa ca foloseste cu incredere si maneta de control a fluxului.
This message was edited 3 times. Last update was at 06/05/2010 22:49:08
|