[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme Dorele? .GH mic ,Kh mare .Ce-i de facut?  XML
Forum Index » Apa
Author Message
judex
Junior member
[Avatar]

IP:

Concret
teste apa:
GH-3(tetra)
KH-14(tetra)
PH-7(mentinut cu controler JBL )
CO2-dela 8 la 129JBL) dupa culoarea permanent test
FE- 0.05(JBL) sa zicem !?,aici e un semn de intrebare ,dupa testul culori ,in loc sa "plece" spre roz,"pleaca" spre galben,apa cu reactiv ,nu stiu de ce? oricum nu e alb curat
NO3-0(tetra)
NO2<0,01(jbl)
NH3/NH4-0(tetra)
PO4<0,02(jbl)

am ajuns sa fac aceste teste deoarece (acvariu de 1 si 1/2 ) au aparut niste alge cu fire lungi(au ajuns si la 10-12 cm in 3-nopti ,imposibil de acceptat, f.subtiri ,de culoare maro deschis(nuam descoperit inca de la ce)
am curatat plantele ,buturugile ,pietrele, apa am pastrat in proportie de 70%
sistem de schimb la picatura ,acvariu de 460 L
mi-a atras atentia aceasta dif.anormala zic eu intre GH si KH(apa de alimentare este acvariu este trecuta prin statie de dedurizare proprie a casei)
din ce stiu eu ,un KH mai mare arata o "stabilitate" a apei , deci ok ,un GH asa mic nu prea e ok ,asa ca "e ceva putred in Danemarca" si "aici e intrebarea" :
cum cresc GH si scad KH in acelasi timp?
astept lumina
daca sunt intrebari pt lamurire astept

"merci"

I kill everybody for two pesos, but you are my friend, my best friend , and i kill you for nothing
brawn
Membru de baza

IP:

Duritatea carbonica (kH) nu poate fi mai mare decat duritatea totala (gH). Probabil nu sunt buna testele.
din ce stiu eu ,un KH mai mare arata o "stabilitate" a apei , deci ok

Cu cat e mai mare kH, cu atat mai mult CO2 de poate dizolva fara sa scazi pH-ul. Pentru un acvariu plantat e bine sa ai o apa cu un kH de 3-5 grade germane. Un kH de 14 nu le convine plantelor.
judex
Junior member
[Avatar]

IP:

Adevarat
plantele nu arata prea bine
dar asta e situatia
am repetat testele si cu 5+1 (jbl) tot c-am asa arata :kh >14si <20 si Gh pe la 4
de aceea am si postat ciudatenia ,
as vrea sa scad KH pe la 8 dar nu mai vreau sa fac prostia cu "Ph /Kh minus"de la Tetra ,c-am atunci au aparut algele si am ars din plante
cum sa reduc KH ?apa de alimentare are duritate 1 ,(analiza este data de cei cu statia de dedurizare),am mai multe valori acolo si la alti parametrii ,daca e important pot sa le pun )
deci sigur GH este mic ,iar KH are valoare mare ,refacut test cu 2 testere JBL si TETRA
ciudat dar asta e
idee?
merci

I kill everybody for two pesos, but you are my friend, my best friend , and i kill you for nothing
brawn
Membru de baza

IP:

O varianta de a scadea kH-ul este folosirea apei de osmoza inversa.
apa de alimentare are duritate 1 ,(analiza este data de cei cu statia de dedurizare)

1 ce si care duritate?
Testele de tip 5 in 1 ni au o precizie grozava.
Ca sa ne fie mai usor, treci te rog pe la rubrica "despre noi", da-ne cat mai multe detalii despre bazin si completeaza-ti locatia la profile.
judex
Junior member
[Avatar]

IP:

stiu de osmoza inversa
am si un "osmozar" jbl 120 dar daca il folosesc ,scad si mai mult Gh ul care e in jur de 3 sau 4
(si sa nu dau in altceva)
Duritatea 1 este Gh ul dat de cei care au pus dedurizatorul pt toata casa
stiu ca 5+1 nu este asa exact ,de aceea am facut test cu Tetra Gh/Th si am avut rezultat :Gh 3 si Kh 14
deci am oprit osmoza pina la clarificari
si merg cu sistemul "la picatura" cu 2 pic/sec
daca mai ai idei?

Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Daca testele iti arata corect cel mai probabil statia aia de dedurizare e din aia cu rasini, care inlocuieste ionii de Ca cu ionii de sodiu.
Buna pentru uz casnic, buna pentru discusi, nu prea buna pentru plantate. Mai in detaliu, dar simplificand un pic, in loc sa ai o gramada mare de CaCO3 acolo, substanta care ar ridica si KH-ul si GH-ul, ai o gramada mai mica de CaCO3 (kh mic, Gh mic) si o gramada mare de NaCO3 care duce la marirea Kh-ului. Per ansamblu asta inseamna GH mic sau rezonabil si un Kh mare.

Eu as zice sa bypass-ezi cumva statia de dedurizare casnica si sa folosesti apa normala. La asta sa faci masuratori si sa iei masuri in consecinta, in functie de nevoi, dar, oricum, fara a o mai trece prin filtrele cu rasini care, asa cum am zis mia sus fac trei lucruri: Micsoreaza GH-ul, lasa pe loc KH-ul, si maresc cantitatea de sodiu din apa.

Toate cele bune.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/04/2010 08:21:21

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

brawn wrote: Duritatea carbonica (kH) nu poate fi mai mare decat duritatea totala (gH).

Conform definitiei din dictionar asa e. Insa testele acvaristice sint cam asa:
Ala de GH masoara doar sarurile de Ca si Mg.
Ala de KH masoara si carbonatii altor metale in afara de Ca si Mg, cum ar fi carbonatul de Na. De aici provine contradictia.

judex wrote:am si un "osmozar" jbl 120 dar daca il folosesc ,scad si mai mult Gh ul care e in jur de 3 sau 4

Io l-as folosi si prin combinarea cu apa de la retea as obtine un KH de 3-4. GH nu m-ar prea interesa.

Poze: smilie ... Poze cu plante
judex
Junior member
[Avatar]

IP:

Magistere Ludi esti sigur si Hercule Poirot
Asa este: statia este cu rasini ,la care am atasat si un butoi cu sare pt dedurizarea apei
"Un pas mic pt omenire ,un pas mare pt mine"
m-am lamurit cum e cu "anomalia" asta din apa din casa
GH mic,KH mare
Sfatul tau este sa fac by pass la statie .Hmmm ,c-am greu statia este la subsol ,acvariu la parter,dar sa vedem ,cercetam
Ar fi bine sa citesti si valorile date inainte de statie ,sa vedem daca sunt compatibile cu viata in acvariu ,cu sau fara combinatia cu osmoza:

Analiza apei inainte ........................ STAS -valori maxim admise
Duritate =19ºG ............................... Duritate = min 5ºG
Fe = 0.6 mg/l .................................. Fe = 0.2 mg/l
Mn =0.45 mg/l ................................ Mn = 0.05 mg/l
Nitrati = 10 mg/l .............................. Nitrati = 50 mg/l
Nitriti =0 mg/l .................................. Nitriti =0.50mg/l
Amoniu =0.2 mg/l ............................ Amoniu = 0,5mg/l
Conductivitate = 765 ?S ................. Conductivitate < 2500 ?S
pH = 7.5 .......................................... pH = 6-9

si dupa:
Analiza apei dupa
Duritate =1ºG
Fe = 0 mg/l
Mn =0 mg/l
Nitrati = 10 mg/l
Nitriti =0 mg/l
Amoniu =0.2 mg/l
Conductivitate = 783 ?S
pH = 7.5

Astept raspuns ,oricum faptul ca am lamurit lucrurile sunt pe drumul cel bun
merci
toate bune

Faraoane ,ce sa zic ,eram ca in bancul ala : ma, cum aia masii, unu asa si unu asa ,dar era mai grav ,era si viceversa )
Am sa merg pe combinare apa retea 2pic/sec+1pic/sec osmoza,poate ajung undeva cu KH pe la 7,sa vedem
Intre timp caut solutie de aducere apa fara dedurizare ,bineinteles daca apa este buna conform analizei de mai sus
Astept si parerea ta

ms

This message was edited 2 times. Last update was at 12/04/2010 13:58:54

judex
Junior member
[Avatar]

IP:

Pina la urma am scazut Kh la 11 cu ph/kh minus
continui sa alimentez "la picatura " cu 3pic/s apa retea +1pic/sec apa osmoza
sa vedem dupa o saptamina cit am kh ul si daca e nevoie mai adaug ph/kh minus
doresc sa ajung pina la un kh de 8

Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Ar fi mai precaut sa elimini cauza bolii in locul simptomelor. Ph/kh minus nu-i conceput sa elimine Na din apa, si fiind un acid, daca-l pui in acvariu cu nemiluita, te poti trezi cu efecte colaterale nedorite.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/04/2010 23:45:00

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
judex
Junior member
[Avatar]

IP:

am ajuns la Kh7 cu "picatura" . incerc sa ajung la 4-5 si ma opresc .de aici construim mai departe

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

M-a tot ros in ultima vreme cum de plantele mele o duc foarte rau - substrat nou, CO2 cu indicatorul pe 'verde', lumina peste medie, samd..

Am masurat la inceput GH-ul - sub 3 la testele 5+1, si 3 la testul cu picatura.
KH-ul era foarte mare si el, 14 ... Dupa vreo 3 zile de CO2, am masurat iar KH - a ajuns la 11.

Pana la urma m-am lamurit ca e vorba de filtrul de apa din cladire - si tot cautand, am gasit ca la un GH foarte mic, plantele au dificultati in a absorbi fierul..

Asa ca in seara aceasta am purces cu aditia de GH Plus, incet incet, sa-l duc macar spre 6 .. Nu-mi vine sa cred cum cabomba se topeste pur si simplu. Sper sa le salvez, m-am saturat sa mai fac curat atat de des in acvariu si sa elimin moate de cabomba.

Nu stiu exact efectele unui GH mic, dar voiam sa explic ce am observat la mine .. Voi posta si eventualele schimbari in bine sau in rau

PS: voiam sa fac un topic nou sa explic toate astea, dar l-am gasit pe acesta in urma cautarilor, si am zis sa scriu aici - caci se discuta exact de asta oricum.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/11/2011 01:17:17

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

cum tu vrei sa cresti GH ? esti sigur de ceea ce zici ?
nu prea cred eu ca in bucuresti ai un gh mic.

Plantele prefera o apa moale ca sa nu mai zic pestii.Un gH necorespunzator va afecta transferul de nutrienti prin membranele celulei.

0-4 dH sau 0-70ppm Foarte moale
4-8 dH sau 70-140ppm Moale

Nu cred ca s-a ajuns inca la o metoda de a creste GH fara a creste KH, e aproape imposibil.
Apa dura este de obicei alcalina datorita unor reactii intre gH si kH.

Absorbtia fierului de catre plante se face in functie de Ph. Intre valorile Ph 4.00-6.00 asimilarea este maxima(100%). Peste aceasta limita absorbtia fierului incepe sa scada drastic, tinzand spre 0 la Ph 9.0.
Fierul face posibila formarea clorofilei
Cantitatea preferabila a fierului ar fi

Fe=0,03 – 0,2 mg/l;

Problema ta apare datorita carentei de carbon care duce la decalcifieri biologice.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Radu, ai avut dreptate ...

GH-ul chiar era mic - e din cauza instalatiei de filtrare a apei. Ceea ce duce la cresterea KH-ului (acum chimic nu stiu ce se intampla - nu prea inteleg exact principiile acolo, si ma mai si confuzeaza parerile intalnite cum ca testele de KH nu masoara doar KH-ul, ci si alte chestii care nu reprezinta cu adevarat buffer, samd ...).
Am pus GH Plus, si am dus GH-ul la 6 - era sub 3 ..

Asa ca plantele o duceau rau, chiar daca am dat cateva zile Easy Carbo samd ...

Pana la urma cand mi-ai zis de deficienta de CO2 - si indicatorul parea ca e pe albastru asa (ce culori de contrast aleg si producatorii astia, verde si albastru, intr-un colt mai putin luminat , eu nu prea fac diferenta seara cand ma uit).
Am masurat insa CO2 cu un test pe care il am, si a fost clar ca nu am deloc CO2 in apa ... Am vazut ulterior ca doar plantele doar un fir de cabomba de langa reactorul de CO2 era ok. Reactorul dadea ceva CO2 dar probabil insuficient.
Am dat drubul mai mult la butelie, dar am zis sa triplez doza asa pe parcursul a 2-3 zile si apoi sa masor iar.

Oricum, e clar ca plantele au luat-o din loc

Merci mult de pont. Sper sa contribuie si GH-ul un pic (acum e in zona moale, din zona foarte moale) - altfel n-am contribuit cu nimic la topic ..

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Radu, ai avut dreptate ...

Oricum, e clar ca plantele au luat-o din loc

Ma bucur ca ai gasit problema
Trebuie doar sa ne spuneti cum se manifesta plantele , eventual poze, caci ideeile vin ele. Din 2-3 trebuie sa le rezolvam.

Te asteptam cu poze sa vedem plantutele !

This message was edited 1 time. Last update was at 26/11/2011 11:01:05

adytzu
Member

IP:

Salutare. Cu aceeasi problema, a apei dure, ma confrunt si eu. Neavand spatiu unde sa instalez o statie de dedurizare, am cautat metode alternative. Si aici, ma refer la apa din apartament (dar de putz, nu din alimentarea orasului), nu numai la cea din acvariu. In acvariu, pun apa dintr-un alt putz de la 30km departare si m-am cam saturat de plimbat pana acolo, mai ales ca, am observat ca in ultimul timp s-a marit duritatea apei si acolo.
Ca sa n-o lungesc, am gasit acest tip de dispozitiv care promite ca inlocuieste statia clasica de dedurizare cu sare:

http://www.calmat.net/calmat/en/the-technology.html

A mai incercat cineva asa ceva? Da rezultate sau e frectie la picior de lemn...cum se spune?
[Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

asta este din gama aparatelor pe care le bagi in priza si iti reduce factura la curent la jumatate
Nu exista sa nu se gaseasca un spatiu de 40x15x40cm sub chiuveta unde sa pui un filtru cu o osmoza Inteleg ca e scumpa, dar ca nu gasesc loc

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
adytzu
Member

IP:

Luciane, nu de osmoza era vorba ci de statie de dedurizare care are alt regim. La asta ii trebuie si bazin de colectare a substantei dupa regenerarea rasinii care am inteles ca NU E VOIE s-o faci in canalul colector al cladirii, cu atat mai mult daca ai statie de epurare cum avem noi.
Osmoza inversa mi-ar asigura doar un partz de apa acolo la un robinet in bucatarie. Chiar as fi curios sa te vad facand dus cu apa dupa instalatia de osmoza.

Glumesc, evident, dar situatia e destul de trista la mine. am deja 4 filtre la intrarea in ap, loc de altele nu prea mai am si, cum spuneam, ma inteereseaza ceva care sa rezolve situatia apei la nivel de apartament, nu numai pentru acvariu.
Stiu, suntem pe forum acvaristic si ar trebui sa ma rezum la asta , dar....

In plan am asa: 2 filtre de nisip si impuritati de 5microni, filtru cu carbune activ, chestia asta de dedurizare (daca nu merge le-o duc inapoi in prima luna), instalatie de sterilizare cu UV.
Sper macar jumatate din probleme sa le pot rezolva astfel.
[Yahoo!]

Forum Index » Apa
Go to: