[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Viata alaturi de ADA :)  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Motto: “I hate ADA aqua soil
I spent 4 days redoing a massive tank that never had the optical clarity that I felt it should nor the client. Why?
One reason and only one reason: ADA aqua soil”
(Tom Barr-04-16-2007 )

De aici a pornit totul! An de gratie 2007. Intr-un acvariu care-si traia ultimele clipe, pe un substrat mega-epuizat de vremuri dar produs de Dupla, incercam sa descopar spre ce varianta de sol este mai bine sa te indrepti. Printr-o intamplare fericita faceam rost de ceva ADA aqua soil. Cu ajutorul lui reuseam repede sa pun pe picioare niste Eriocaulon setaceum si chiar sa scot cateva exemplare frumos colorate de Ludwigia inclinata verticillata cuba pe care le urc pozate la galerie in perioada aia cand plantele astea erau raritati absolute. Poze rare, culori de exceptie ADA Aqua soil ma convinge, in plus ma atragea compozitia argiloasa a solului ce-mi aducea aminte de lateritele asiatice ce-si epuizasera depozitele in slujba acvaristicii Germane . In cea mai pura dovada de colaborare Ginel face si el rost de ceva sol si imi completeaza ce mai aveam eu la Bucuresti. Vorbim, comparam rezultate aproape ma conving si p`orma citesc ce scrie Barr. Ma da total peste cap...vizam un acvariu mare facut cu ADA, erau bani multi...dar mai ales era frica de esec. Si uite cum o ambitionare lansata de Tom Barr si un eveniment nefericit m-a impins tocmai inspre a folosi ADA Aqua soil. La scurt timp s-au succedat o serie de evenimente legata de mutatul in alta casa cu tot ce putea sa aduca bun si rau asta. Realmente sunt printre nebunii care si-au ales casa si dupa vizarea locului unde se poate pune un acvariu. Actualul domiciliu avea si avantajul unui loc parca destinat acvariului, unde nu batea soarele, unde era spatiu sa trantesc macar ceva la 160x60x60 care era deja susceptibil de a fi atins de problema acvariului lui Barr si care era pozitionat langa un "perete ud" ce-mi facilita schimbul de apa la picatura extrem de util in anumite momente ale existentei unui acvariu.

image

Impins de faptul ca mutatul intre cele 2 resedinte parea ca se va prelungi spre infinit, am fost nevoit sa-mi vand si vechea colectie de plante.
Asta a atras de la sine certitudine ca voi porni un acvariu de dimensiuni mari cu plante noi...si cu cinestie cata masa plantata in functie de ce voi gasi. Toate aceste presupuneri ma duceau inspre a alege un sol care sa dea un start cat mai rapid sistemului radicular, tanar amplasat intr-un substrat nou fara bacterii. Premizele erau sumbre. Sa recapitulam aveam de luptat cu:

- plante noi din importuri la ghiveci cu radacini tinere formate in culturi hidroponice
- sol nou fara activitate bacteriana dezvoltata
- filtru nou fara colonii de bacterii dezvoltate
- absenta fierului in forma sa chelatata, si doar in forma greu de asimilabila de catre plante
- sistem de iluminat nou aproape un watt/l a carui durata de iluminat zilnica urma sa o stabilesc in functie de necesitatile intuite

...pe scurt premize pentru alge la greu si esec total.

Totusi miza mare in alegerea modului de lucru intr-un acvariu a fost si va ramane substratul.
O hotarare luata legata de substrat iti poate modifica modul de actiune intr-un acvariu. Sa analizam la rece de la substratul nisip pana la cele mai performante substraturi din ziua de azi: alegerea iti determina modul in care poti lucra intr-un acvariu.

Personal consider ca in ziua de azi marea batalie se da intre 2 concepte de substrat total diferite, fiecare cu avantajele si dezavantaje sale:
Substratul de tip inert care se incarca gradual si dureaza peste timp mai mult [gandit de Dupla, Aquaclay...ulterior JBL(Manado) si altii] si substraturile de tip fertil ADA, NatureSoil sau Eco-Complete cu soluri ce contin deja nutrienti primari naturali necesari cresterii unei mari majoritati a plantelor, care se consuma si este mai greu de reactivat. In mod deliberat am facut abstractie in aceasta descriere succinta a substraturilor de produsele firmelor Dennerle, Tropica, Tetra sau chiar vechiul Dupla-lateritic peste care se venea cu un strat de pietris de granulatie bob de orez...Nu am nimic impotriva acestui tip de substrat sandwich, a dat rezultate foarte bune la viata lui dar am considerat ca este o oportunitate sa incerc si ceva nou fata de celelalte variante pomenite anterior.

Desi am fost si raman un fan declarat al produselor Germane Dupla/Dennerle, a caror substrat am curajul sa zic atat eu (cat si dupa declaratia producatorilor) ca rezista mai mult in timp decat un substrat de tip fertil, am optat pentru acest tip de substrat pe o perioada pe care cred ca o voi limita undeva la un an maxim doi. Pentru a sustine o buna crestere a plantelor acvatice, Aqua Soil trebuie inlocuit in aproximativ un an sau reactivat. Particulele sale isi vor pastra forma pana la 2 - 3 ani fara a se sfarama sau a pierde permeabilitatea apei. Pentru ca nutrientii sai sunt consumati, in general, dupa un an, acestia vor trebui adaugati prin utilizarea unui fertilizant ca Multi Bottoms.Vreau sa fiu martorul in direct al secaturii solului pentru a putea incheia experimentul in cunostinta de cauza.
Nu voi mai aduce vorba de avantajele solului de tip inert dar voi aduce in discutie faptul ca toate premizele nefericite enumerate mai sus ce, apar la formarea unui acvariu nou (de la schelet pana la plante) ma fac sa recomand acest tip de substrat pentru primul an macar. Apoi cand beneficiezi de aportul bacterian si al plantelor deja maturizate in sistemul submers al propriului bazin se poate vira lejer catre un substrat precum este cel cu rezistenta mai mare in timp precum este cel inert. Substratul celor de la ADA imi dadea insa rezolvarea tuturor problemelor de mai sus.

Majoritatea acvaristilor de la noi testeaza doar apa pentru a vedea continutul de nutrienti. Pot sda zic ca a devenit in prezent o obisnuinta pentru cei care-si respecta acvariile plantate sa-si analizeze valorile macronutrintilor din apa. Totusi mult prea rar, daca nu de loc, am vazut discutii serioase(nu din categoria are tata pe tarla uit-un sol mare asa… ) despre cealalta sursa de unde vine jumatate de nutrieni: adica a substraturilor in sine. Nu ma surprinde asta datorita costului unor astfel de analize…dar altii pe afara fac astfel de teste si atunci a cauta surse de analiza a tipurilor de substrat comercializate este foarte important. Personal am fost tot timpul mai aplecat asupra absorbtiei nutrientilor din sol. Asta pentru ca am vazut acvarii care nu erau fertilizate de loc, sau fertilizate doar cu micro si care mergeau bine daca aveau un sol de calitate...invers mai rar.

Ce a scos ADA in materie de substraturi stim toti cei real interesati . Din fericire acum se si gasesc pe piata noastra. Avem 4 categorii de substrat cu caracteristici diferite care au colorit, friabilitate, mineralizatie diferita si care modifica in mod diferit pH-ul si KH-ul apei unui acvariu. In functie de asta sfatuiesc pe cei care decid sa aleaga unul dintre Aqua Soil-Amazonia, Aqua Soil-Amazonia II, Aqua Soil-Malaya, Aqua Soil-Africana sa fie atenti la aceste detalii. Acum exista deja cataloage dar si descrierea detaliata a celor 4 tipuri de substrat propuse de Amano in forma electronica pe www.aquajournal.ro

Probabil toti cei care citesc aceste randuri sunt la curent cu Ciclul azotului si cu ceea ce inseamna ciclarea unui acvariu. Apoi aruncand un ochi peste declaratia producatorului am observat un amanunt interesant: continutul de azot,scade astfel: Amazonia -> Amazonia II -> Africana -> Malaya(practic nu contine azot).
Plantele acvatice cresc mai bine intr-un substrat cu continut ridicat de azot. De aceea cresc mai bine in Amazonia si Amazonia II. Partea proasta era ca si algele cresc...
Un alt aspect interesant pe care merita sa-l retineti si sa-l aplicati chiar si la alte tipuri de substrat. Majoritatea acvaristilor prefera un substrat acid sau neutru (daca au analizat pana acum problema). Prezenta Toninelor si a Ericaulonilor in acvariile noastre au adus aparent pentru prima oara necesitatea prezentei unui sol acid in acvariile noastre. Eronat...aici evidentele nu mai puteau fi negate dar mecanismele de absorbtie a macro si micronutrientilor, dezvoltarea bacteriilor din substrat sunt universale intre anumiti parametrii. Cautati sa vedeti cand scriam despre aceste aspecte realizand ca numai in soluri acide vor aprea rezultate in cresterea acestor plante. Veti citi pagini hilare in care veti descoperi ca pe vremea aceia replicile erau la nivel de cabana, in ciuda faptului ca eu argumentam si cu poze. Astazi, peste ani aud in sfarsit spunandu-se oarecum cu jena de parca lumea s-ar scuza: imi cumpar substrat de la ADA pentru ca vreau sa-mi fac acvariu cu Tonina si Erioculon...si este acid. E mai bine ca in sfrasit s-a constientizat macar acum...mai tarziu. Substratul trebuie ales cu grija in functie de modul in care va doriti sa evolueze acvariul vostru: Majoritatea bacteriilor sunt mai productive in pH situate in jurul valorii de 5.5. Macronutrientii sunt cel mai bine utilizati de plante in pH neutru in timp ce micronutrientii la valori mai scazute.
Temerea mea insa imi nu era legata de substrat pe care, firesc, il doream usor acid ci de faptul ca initial continutul de NH4 din sol avea sa determine invazia de alge asupra unor plante al caror sistem radicular este inca nedezvoltat si care inca nu au un ritm de crestere la o rata dorita. Pe parcursul timpului NH4 este oxidat cu ajutorul bacteriilor si se transforma in apa in NO3...alta belea, pe urma la ceva timp cade spre 0.
Tabelele cu parametrii analizati (dupa Tom Barr) confirmau temerile mele. El analizase un pic cum evolua NH4 si NO3 in bazinele cu Amazonia iar datele erau cam asa:

Produs/ppm N4H NO3 Fe
ADA vechi 15.19 28.03 216.8
ADA nou 262.89 9.19 324.9
ADA Powersand 440.79 1616.02 34.4



Concluzia sa era dezarmanta: Fish would be added after 4-6 weeks. Concluzia mea a fost si mai transanta pentru ca eu chiar tineam la plantele pe care urma sa le adaug. Era destul de riscant si am decis ca inainte de ciclarea acvariului sa incep cu ciclarea substratului!

Ciclarea substratului ADA

Era deja clar, aveam mai mult de asteptat decat mi-am propus....si aveam de ales intre 2 variante. Scoala americana vorbea despre ciclarea solului la conditii de emers.
Am considerat-o tot timpul o varianta interesanta. Mai ales pentru ceea ce poate insemna un acvariu plantat intens cu plante fine ce alcatuiesc campiile nesfarsite ale lui Amano...campii care se pot umple instantaneu de alge in prima luna de viata a unui acvariu daca plantele sunt plantate inca de la inceput. Acest concept de scuteste nu intru totul de alge...dar macar te ajuta sa le cureti mai usor. In plus are ceva din frumusetea naturii. Peste un anotimp vine altul ploios care iti inunda campia si iti transforma emersul in submers. Stiu ca cineva a incercat si acest model spre care eu nu am virat din considerente legate de genul de peisaj pe care vreau sa il dezvolt. Daca o sa considere o sa va scrie si el.

Atentie, eu nu am vizat din capul locului un acvariu peisaj...precum sunt cele punctate sa zicem cele de la AGA. Sa concurezi la o astfel de categorie(...mi se pare ca la ei este trecuta mai mare de 400 litri) desi initial pare o smecherie in ideea ca acolo sunt mai putini participanti, practic denota necunoasterea modului in care baietii aia puncteaza si atunci este implicit o pierdere de vreme... Sa lasi o balta de 500 de litrii populata doar cu cateva specii de plante in idea aprecierii unui juriu racordat la valorile japoneze ale peisajului cu campii nesfarsite...doar ca sa castigi cateva puncte in plus spre a te umple de admiratia unor oameni de pe un anumit forum pentru participarea ta este o joaca de prost gust la care eu nu o sa pun botu`jamais. Sa o faca cine vrea dar eu nu o sa-mi stric un acvariu de 500 de l cu 2 crengi si 3 carari cu nisip alb doar ca sa particip la un concurs...si eventual sa-mi suport si critici de genul cum ca i s-a parut cuiva ca pomisorul instalat nu are si cerdac sub el...
Mie imi plac acvariile plantate mai aproape de contextul Dutch. Acvarii in care iti permiti sa ai mai multe specii si care debordeaza de sanatate prin toti porii lor. Iar pentru astea sunt facute "sarcofagele" lumii astea. Oricum e munca si la alea si la astea de te cocosezi...dar macar stii pentru ce ai o lungime de 160 de cm???....nu ca sa admiri o parvula (altfel superba) sa zicem din spate pana`n fatza si in care sa infigi 2 bolovani cu cu muschi pe ei. Nu zic ca nu-i frumos...dar fratilor nu mai am 20 de ani si zeci de acvarii in casa...

Asadar renumita Scoala de peisagistica de la Bucur Obor m-a indreptat catre o metoda pe care personal nu am mai intalnit-o descrisa. La cateva luni dupa ce am povestit despre ea inteleg de la un coleg forumist ca a este relativ in voga pe afara si ca au fost chiar scrise ceva articole pe aceasta tema. Dintre utilizatorii celebrii ai substratului ADA, Tom Barr spune de ceva in genul asta...dar fara apa si mai ales fara HC. Personal nu am gasit un model similar dar m-as bucura sa gasesc ceva scris despre acest tip de ciclare ca metoda de lucru cu substraturi de tip Amano macar ca sa aflu cum mi se finalizeaza “opera” din experienta altora.
Asa ca fac un apel sa-mi trimiteti link-uri cu acest subiect, daca gasiti.

Eu am decis sa ciclez acvariu doar cu substrat (cu tot ce inseamna dezvoltarea bacteriana a acestuia), schimburi frecvente de apa, heating cables si bezna totala.
Metoda in sine ar fi putut fi un esec total sau o metoda inovativa. Acum la aproape 3 luni mie mi se pare un succes.
Am Nymphea care cu martori afirm in numai 2 luni am adus-o de la frunze de 6 cm la frunze de 40 si la 2 luni jumate cu floare. Am cate un covor de un metru lungime de Glosso(pus pe 6 randuri) in care nicio planta nu vireaza in sus. Tot cu martori as atrage atentia asupra radacinilor de un alb imaculat. George are cateva poze celebre care nu stiu pe la cine prin telefon au ajuns. Am poze cu Lymnophilla aquatica cu lungime de peste metru in 2 saptamani, am Anubias barteri var marble de un alb imaculat...netrucat de photoshop In general am plante care impresioneaza prin gigantism si culori, am plante care absolut nu puteau misca in alte substraturi neacide. Daca spuneti ca am exemplificat cu plante din categoria easy...va asigur de performante si la categoria Eriocaulon setaceum , mai nou cinereum.

Una peste alta un lucru este cert.
Nu am avut invazii de alge, precum am vazut in acvariile de pe forum si nici materialele descrise de catre Amano in care chiar el atragea atentia asupra acestui pericol. Am mizat extrem pe schimbul de apa. Am conceput acvariul de la inceput cu schimb de apa la picatura. Pe durata primei luni de la instalare am mers pe schimb de 50% din apa de 2-3 ori pe saptamana. Intre schimburile de apa am mers pe schmb de apa la picatura...as zice chiar la firicel

Descrierea acvariului:

image

Acvariul are dimensiunile exterioare de 160x60x60 lipit impreuna cu George www.reef.ro si Lucian (vechi prieten, ajutor la nevoie si mai ales pentru cei ce nu il cunosc mana de aur...luuuuunga si sigura in lipitul unor acvarii cum rar intalnesti). Lucian este cel care alaturi de Dorin Hanganu a realizat printre altele primul acvariu bagat in seama la un concurs de conceptie nature si amanunt sentimental pentru mine...tot alaturi de el am lipit impreuna si acvariul din casa veche.
Am sa fac si eu precum Amano care-si gaseste o explicatie in natura oricarui gest facut...si am sa va spun ca lipirea unui acvariu trebuie sa fie o bucurie in viata fiecaruia dintre noi. Trebuie sa se contopeasca cerintza yin a proprietarului cu iscusinta tehnica yang a firmei alaturi de care ai decis sa suferi pana la finalizarea proiectului...bla-bla si alte bullshituri . Serios vorbind nimic nu poate fi mai frumos decat sa iti lipesti propriul acvariu alaturi de doi oameni pe care-i cunosti si alaturi de care poti muncii relaxat cu o cutie de bere`n mana. Asta este motivul pentru care am decis ca Lucian impreuna cu George (si nu firma reef sau x sau z....) sa lipim acvariul.

image

Atmosfera a fost ca caterincoasa, realizare impecabila si cred ca nu exagerez cu nimic daca spun ca lipirea unui acvariu de dimensiunile mentionate s-a facut fix in juma de ora. Sticla cantuita si siliconul negru de cea mai buna calitate s-au imbinat ca unse pe parcurs ce depanam poante si amintiri.

Am folosit geam float 12 mm productie Swiss glass si silicon negru Dow Corning. Paranteza: am lipit de cand au aparut silicoanele in Romania multe acvarii. Nimic nu se compara cu ce ce au baietii astia de la Dow Corning. Nu va zgarciti taman la silicon...nu merita. Acvariul sta pe pe un stand metalic din bara patrata vopsit electrostatic. Mare filozofie in Romania sa gasesti pe cineva care face astfel de standuri si care sa fi si descoperit unghiul de 90 de grade. Ei au gasit pe cineva. Toate materiale au fost comandate de la www.reef.ro. Asa, m-am asigurat ca materialele vor fi de calitate iar eu ma voi putea bucura si nu enerva atunci cand imi construiesc jucaria preferata. In plus lucrarea fiind la comun...am beneficiat si de discounturi...

Am cumparat de la ei :


Lampa Blau 6 tuburi T5: 4x Giessman POWERCHROME aquaflora technology: 5-bands-phosphor de 80 w si 2 Osram 865 (luate mai ales pentru fluxul luminos puternic).
Lampa este suspendata, 3 aprinderi in pereche pe cate 2 tuburi, coolere.
Computer Dupla (MultiControl 1.2). Scula de senzatie. Cu 3 timer slots cu slot separat incalzire/chiller, cabluri si firesc on/of pe CO2 in functie de ce dicteaza Ph-ul reglat.
Aparatura Dupla (Dupla Therm Set 750, 200 W, Reductor de presiune Fiiting Pro cu control precis si setarea exacta a numararii bulelor., Valva magnetica Dupla CO2, Dupla CO2 Continuous Test, Bubble counter...etc)

Un capitol aparte atat ca achizitie cat si ca pret l-a reprezinta filtrul...o data cu implinirea celor 41 de primaveri/toamne, Koala m-a inzestrat sub forma de cado` Am optat dupa o sfatuiala pe axa el-je pentru un Eheim 2028. Pe langa mediile sale am adaugat Bacter ball si Bio Rio

Substrat: 10x2L litri Power Sand, 8X9 litri ADA Aqua Soil Amazonia, Bacter 100,Tourmaline BC, Iron Bottom
Fertilizare: Seria Step 1-x…, Brightly K, Special Lights si Shade, ECA...ulterior N si P


Descrierea metodei:
Inteleg ca...asta a interesat pana la urma cel mai mult pe oameni.
Pornim de la valorile apei de la robinet(Zona Obor):

pH:7.2
KH:4.5
GH:9


Am preparat acvariul pentru “lansare”. Am facut mai multe spalari ale acvariului, astfel am spalat instalatia de schimbat apa la picatura care trece in prealabil prin 2 coloane ale unui filtru (pentru retinerea particulelor fine si extragerea clorului din apa) si prin "multa teava" . Pozitionarea radacinilor care prealabil au fost tinute in apa pana nu au mai scos tanin.

Fixarea cablurilor de incalzire a substratului, adaugare un strat de Tourmaline BC si Bacter 100. Adugare de aprope 2 cm Power Sand. Am presarat restul cantitatii de Tourmaline BC si Bacter 100. Pe urma am adaugat in pantele dorite 8X9 litri ADA Aqua Soil Amazonia.
In primul rand mi-a placut culoarea. Pune in contrast bine plantele si pestii se simt bine pe un substrat mai inchis la culoare. pH:6.8 a fost cel care mi s-a parut mie cel mai la indemana pentru amalgamul de plante pe gare vizam sa il introduc. In acest fel am impacat si plantele care isi doreau sol acid si cele care nu. Amazonia este declarat de catre producator drept cel mai indicat in cresterea prioritara a plantelor continand si cel mai ridicat nivel de compusi organici. Are ritmul de crestere al plantelor cel mai rapid...ori eu de asta aveam nevoie pentru niste plante noi de cultura. Are o granulatie optima iar daca nu il manevrezi brutal nu se sfarama.
Apa se pune foarte incet si in general totul se efectueaza cu delicatetea specific japoneza. Power Sand adesea nu este folosit in substratul acvariilor mici deoarece acvariul mic nu este construit tinand cont de o utilizare lunga. Eu aveam in fata o alta dimensiune iar mai tarziu o sa vina si momentul plantelor care se vor bucura de asa substrat pentru radacini.
Cand Amazonia produce tulburarea sau ingalbenirea apei, principalul motiv este apa neutra sau usor alcalina de la retea. Problema poate fi rezolvata mai rapid daca faceti apa mai acida, deci se poate porni de la inceput cu aditie de CO2 chiar daca nu aveti plante...sau o metoda si mai comoda schimb continuu de apa la picatura in cazul acvariilor mici sau la firicel subtire de apa cum a fost cazul acvariului meu.

Dupa adaugare apa la cateva ore am facut analize:

pH:6.3
KH:2.5
GH:6


Initial am fost un pic speriat. Daca pH-ul scade atunci scade si KH-ul...dar ajunsesem la valori mult prea mici care nu justificau aditia de CO2 prin controller. Totusi eu mi-am fixat o valoare target de la care am pornit si care sa fie in conformitate cu valoarea declarata de producator pentru Amazonia. Astfel am reglat pH-ul in computer la 6.8 urmand ca atunci cand se va ajunge la aceasta valoare sa se declanseze automat aditia de CO2. Acest fapt urma sa se mai intamplesi accidental, atunci cand efectuam schimburi masive de apa.
In prima sapataman am facut 3 schimburi de pa a cate 50%.
Apoi timp de o luna jumate cate 50% din apa de doua ori pe saptamana.
Cu toate astea apa era tulbure, pe suprafata face pelicula si chiar clabuci. Nu disperati si fiti perseverenti!
Articol intitulat de Tom Barr I hate ADA...imi rasuna in urechi . Pe la noi, intre timp lumea se baga in seama sustinand ca ADA e o porcarie. Eu mai tinusem ADA...dar vremurile alea mai vechi, banii putini, lipsa liniei aproximativ complete...m-au facuse pe atunci doar sa intuiesc ca cele declarate de Tom Barr ascund si niste greseli sau niste lucruri spuse doar pe jumatate...unele si din iz comercial, altele pur si simplu ca atat a inteles omul.

Hai sa analizam impreuna ce si unde a gresit Tom Barr. Nu sunt un fan al lui, nu aditionez NPK-uri dupa metoda lui, consider ca agresit-o esential de cateva ori...dar hei, oameni buni, toti gresim. Are si el voie. Important este sa intelegem unde si de ce! Pentru unii el e idol...pentru altii un bou. Pentru mine nu este un idol(ca sa ma exprim finut )...dar hai sa nu lansam verdicte si sa analizam la rece ce a gresit el:

- Pentru ca vorbim de amenajarea unu acvariu de dimensiuni duble pe cat este al meu Barr a considerat ca spatiu ii permite si il poate amenaja manipuland brutal solul. El recunoaste ca s-a bagat in acvariu si a calcat pe substrat, l-a presat si sfaramat. O eroare de incepator pentru un om care lucreaza cu ADA mai ales unul ca el care are solul pe mana!!! Am realizat asta de la prima atingere a solului. NU il tasati macar. E genul despre care se zice ca nu-i bine sa-l atingi nici cu o floare... Solul este friabil dar nu se descompune in apa. Eu am strat de 10-14 cm nu s-a facut praf...dar daca calci pe el, daca il batucesti si mai ales daca adaugi si apa...ei bine... nu mai ai sol Amano...ai noroi de Dambovita sau marca Tom Barr pe care nu il vei mai putea aduce ever la stadiu de substrat.
Deci...tarziu dar omul s-a prins: You cannot walk on ADA As either, it's turns to mud, this can be vacuumed up, however, this still did not resolve a single issue. O recunoastere…un fel de da-i Doamne americanului mintea cea de pe urma

- Cum a rezolvat problema a fost iarasi dupa parerea mea ceva pompieristic...grabit fiind de clientul caruia urma sa-i faca acvariul. A agitat acvariul cu fel de fel de filtre de la cele cu volum mare pana la cele micronice sperand ca asa o sa rezolve problema. Lucrurile firesc au dus doar catre o dizolvare si mai pregnanta a particulelor iar apa devenea mai neclara: the tank's intake is 4ft and the flow rate is 2x per hour for the filtration. So the particulates and haze never makes it up to the weir box. Adding another 2000gph ran though a giant micron filter also did not stop it.

- O concluzie din intamplarea lui Tom Bar dublata de o intamplare recenta cu un acvariu pentru clienti. NU se fac acvarii pentru clienti cu ADA…ele se stabilizeaza mai greu si in plus sunt pentu oameni care chiar au pasiune…si rabdare japoneza. Acvariu cu ADA iti faci pentru tine! Este pe departe substratul care ajuta la pornirea cea mai sanatoasa a plantelor...dar oameni buni, nu e competitie care termina primu` acvariu. Necesita manipulare si punere in opera lenta. Daca v-ati pierdut rabdarea nu cumva sa va treca prin cap sa-l spalati cu furtunul ca-i murdar ...asteptati! E tot ce se poate face. Dar aceasta asteptare va va fi rasplatita de modul in care vor merge plantele voastre. E o investitie dar merita!

Concluziile mele finale vor putea fi trase peste un an doi. Pentru a sustine o buna crestere a plantelor acvatice, Aqua Soil trebuie inlocuit in aproximativ un an. Particulele sale isi vor pastra forma pana la 2 - 3 ani fara a se sfarama sau a pierde permeabilitatea apei. Pentru ca nutrientii sai sunt consumati, in general, dupa un an, acestia vor trebui adaugati prin utilizarea unui fertilizant ca Multi Bottoms. Eu nu am ajuns la aceasta faza a acvariului. Dar sunt curios daca voi putea sa pastrez substratul un an , doi ...sau trei. E un lucru esential. Mai ales pentru un acvariu mare. Solul lui Amano isi dovedeste clasa dar este clar ca a fost conceput pentru acvari de dimensiuni clasice ce vizaza performanta. Lungimile clasice de concurs fiind 60/90/120 rar pe langa . Lucrul poate fi verificat si din acvariile pe care le comercializeaza Amano dar si din dimensiunea reactoarelor de CO2 fabricate. Toate sunt destinate acestor dimensiuni. In mod exceptional de curand Amano comercializeaza un acvariu 180x60x60 deci ceva mai mare ca al meu...o dovada ca se poate impinge viata chiar si pana acolo. Experimentul meu dovedeste ca se poate ADA si in acvarii mari dar atentie la manevrare si la graba.

Cum au evoluat lucrurile in acvariul meu

La o saptamana deja pH-ul virase spre 6.6 iar in doua spre 6.8. KH-ul crestea si el...mai lent decat imi doream. Efectul de buffer incepuse sa se simta. In ciuda apei care siroia incet in acvariu. Accidental pornea si CO2-ul, lucru pe care l-am considerat un avantaj. Aveam perlare pe substrat de ma radeau si curcile...dar apa inca era tot tulbure. Nu va spun nimic de valorile NH4,NO3,NO2 sau PO4. Am notate pe saptamani conform ciclului azotului valori ce depaseau frecvent scala de masurare a tuturor testelor. Nu o sa uit nicodata mutra unui prieten care a vazut valoare de peste 200 pe NO3(testul Dupla are maxim 100). Atentie nu e de gluma. Plantele mai indura dar tot ce este crevete/peste se aduga dupa 4-6 saptamani! E pacat sa va riscati. In sapatamana a 3-a am omorat melci Pomacea...lasati ca marker de calitate a apei.
Se poate arunca si mancare de pesti in apa. Nu multa, periodic. Ajuta la ciclare...dar nimic nu misca in sfanta prima luna cum ar trebui. De obicei in acvariile plantate aceste intamplari vin urmate si cu invazii de alge. La mine nu avea de ce. La fix o luna dupa ceas apa nu era limpezita 100% dar pH-ul era constant 6.8 KH-ul era 3.5 iar duritatea isi revenise spre 8-9. Important era ca nu mai apareau nici clabuci pe suprafata apei iar pelicula era din ce in ce mai putina.
Schimburile au continuat de 2 pe saptamana cate 50% pana cand lucruile s-au mai stabilizat. In prezent schimb saptamanal 1/3 apa saptamanal.

In tot acest timp heating-cables au functionat la greu. Din prima zi si pana in prezent. Daram astfel alt mit, partial romanesc: Ca daca dai drumu la cabluri mai devreme de prima luna e jale. Am curajul sa va spun ca nu este adevarat! Eu am considerat asta un avantaj pentru suportul bacteriologic al substratului si cum schimbul de apa leviga tot excesul de nutrienti atunci cand am atins sorocul plantarii, au beneficiat de un substrat activ.
Exista o corelare certa intre intre schimbul de nutrienti si temperatura substratului ce se revede in metabolismul plantelor. Daca ai ce sa metabolizeze....este posibil sa se saraceasca mai repede substratul, dar eu nu aveam. Pe de alta parte nimeni nu stie cum, cat iar eu am considerat ca imi asum acest risc de dragul experimentului avand avantajul ca imi dezvolta multiplicarea bacteriana. Rezultat: nu am avut alge pe substrat...Mai erau unii care ziceau si ca ADA nu se foloseste cu cabluri si asta fara nici o aluzie la cei care ziceau ca in general cablurile sunt o porcarie. Fiecare cu parerea lui.

Plantarea s-a facut gradual dupa prima luna.
Nu am avut un lot mare de plante iar frica de masa vegetala scazuta m-a facut sa nu fertilizez cum scrie Amano. Practic pe parcursul primei luni am plantat saptamanal. Dar plantele au trait doar in lumina si CO2. Ca sa fiu sigur de aditia de CO2-mi-am fixat un target de 6.7 apoi din ce in ce mai scazut pe masura ce treceau saptamanile si crestea numarul de plante. In prezent am ajuns pe pH-6.3...poate mai scad. Daca era sa ma iau dupa indicele colorimetric permanent...crevetii ce imi populeaza acvariul trebuiau sa pasca de mult pe Câmpiile Elizee. La mine s-au impuiat.
Am plantat initial plante din categoria easy. Toate ca toate da…de plante nu ne batem joc. Nu am vrut sa pierd ceva. Asa ca far sa imi fie rusine va spun clar ca nu merita sa va complicati cu plante mai dificile. Nu zic ca nu se poate dar e riscant .Bacopa, Limnophila si Althernatera au fost preferate pentru inceput, urmate la scurt timp exemplare de Blyxa pe post de indicator de calitatate a apei. Apoi ceva Cryptocoryne. Cand nu s-a mai putut si Blyxa isi striga jalea am inceput sa-i bag N...asta era si semnul cel mai sigur ca NO3-ul era de mult dus. Odata cu NO3-ul am dat si PO4. Am mers si merg inca in continuare pe un program de iluminat cu pauza de 4 ore. Asa pot sa imi vad si dimineata si seara acvariul. In plus ma scuteste de alge. Nu stiu inca daca o sa raman la aceasta varianta...cumva impotriva naturii dar pentru primele 3 luni nu moare nimeni...va asigur. Si ...surpriza: Nu sunt alge. In timp plantele au fost schimbate...cele mai usoare au facut loc unora mai dificle si care sa justifice investitia facuta. Procesul continua. E Romania. A fost greu sa fac rost de Bacopa clasica, caroliniana ca in copilaria mea ....Porcu mi-a trimis niste vlastare emerse...de alte nazbatii ce-mi treceau mie prin cap ce sa va spun. Recunosc ca sunt diliu cand e vorba de plante. Eriocaulonii sunt pentru cei pasionati...dar eu am vrut Anubias-ul alb si Microsorum-ul rosu...si le am la propriu! Joaca asta cu alergatu` dupa cai verzi pe pereti e veche la mine si asta-i tot farmecul pasiunii. Faci planta o dai si la altul...nu prea se intelege la noi gluma asta, da` ma rog...

imageimageimageimageimage


Ca sa nu ziceti ca nu aveti si un coltisor viu din acvariul meu si ca sa aveti dovada ca plantele invocate de catre mine sunt chiar la mine in balta si nu doar in imaginatia mea precum e obiceiul pe la noi, am facut un grupaj cu cateva dintre ele. In ordinea numerelor de pe tricou : anubiasul alb (Anubias barteri var barteri marble WP 904), E.setaceum, E.cinereum si microsorium-ul rosu adica Microsorum pteropus “Red”. Apropos de ultima planta nu am gasit pana acum decat o singura poza pe net la altii cu asa ceva...mare raritate mare, chiar ei o recunosteau. Sub cuvant de om va spun ca in realitate e mult mai spectaculoasa..dar e pozitionata undeva in spatele acvariului si nu am pozitie de pozare mai buna. E cinereumul este primit de putin timp de la Ciprian...la mine a dat deja cateva frunzulite noi...dar cum tot in Amazonia a fost crescut l-am inclus in aceasta mini galerie.

Primii mei locatari au fost melcii: Nu are sens sa curatati plantele de melci, mai bine puneti voi melcii cu mana voastra. Melcii nu sunt daunatori. Ei sunt semn ca acvariul vostru este dezechilibrat atunci cand aveti prea multi. Astea sunt principii ce mi-au guvernat acvaristica. Physa este un melc deosebit. ..nu mai fugiti de el. Apoi la fix 2 luni de zile am lansat la apa si primii consumatori de alge: Otocinclus. Sa fie. Au mai rontait la o frunza moarta, la un lemn, la o bioderma de pe plante/geam. Ulterior au aparut timid si primii 10 red cherry shrimp apoi multi alti.


Cam asta e povestea vietii alaturi de un acvariu ADA..atat cat s-a putut el face de ADA in Romania. Sper sa o aiba cineva rabdare sa citeasca. Acum a aparut si al doilea transport de ADA...sper sa se trasnsforme intr-o obisnuinta. De noi, cumparatorii, clientii depinde. Pe vremuri am fost certat ca scriu (mult) apoi am fost certat ca nu mai scriu deloc...
O sa inchei cu multumiri...asa cum fac aia pe la Oscaruri.
Important nu este sa cititi cui multumesc ci sa intelegeti ca acvaristica intre oameni normali uneste.
Cand ai de aface cu boi care dupa ce ca nu pricep nimic din fenomen se cred capabili sa critice anumite produse apar discutii care degenereaza.
Apoi crize de falsa personalitate , apoi apar urarile stramosesti, uneori cantece , poezii si (mai nou)ode...dar in final totulse termina in liniste. Linistea celui care a latrat constant pe langa gard fara sa poata pune ceva memorabil in locul injuraturilor si circului. Ada a adus cumva un pic din linistea japonezului sper...macar pana cand va aparea primul dobitoc pe un forum, asta...altul si care va enunta superior cum ca: in fond ce mare chesti si-n bilele astea mici si scumpe...tot un pamant este si asta

Asadar multumiri:

Koala-pentru ca cine dracu iti mai face cadou chiar si de zi de nastere in ziua de azi un filtru Eheim .... Mama ce mercantil si manelistic ar suna daca asta ar fi motivul multumirilor mele... Nu tati...am glumit Daca e sa-i multumesc pentru ceva lui koala, o sa-i multumesc pentru ca in lungile seri de vara intre multele pahare ce se scurgeau pe gat stia sa ma starneasca constant si sa-mi provoace discutii despre un acvariu ce parea ca nu o sa mai apara niciodata`n casa mea cea noua. Nimeni nu ma putea intelege mai bine decat el cand venea vorba despre a sta un an jumate fara un acvariu`n casa...Eram in situatia bancului: sa am cu ce, sa am cu cine...dar sa nu am unde Cumva el m-a tinut in priza tot timpul asta.

Porcu-pentru ca intr-o tara de cocliti care dau doi bani doar pe ceafa de porc, dusmanii mei si valoarea ta s-a gandit sa colectioneze plante de acvariu. Slava Domnului nu e singur...Ginel mi-a dat si el...Asta-i traditia locului ca sa zic asa...si pana nu te ajuti cu unu altu tot nu gasesti ce vrei. Aici s-a continuat macar o lunga traditie care a functionat intre noi trei pe axa Baia-Mare-Bucuresti-Iasi...dar, este o traditie ce trebuie musai sa functioneze intre toti iubitorii de plantate...si care cel putin la noi pe forum a functionat si vad ca inca mai functioneaza. Concluzii dureroase ne-au invatat cu greul gasirii plantelor si fiecare am pastrat cate ceva ce pare un nimic dar pe care cand nu-l mai gasesti valoreaza o avere...

Fara sa fie (cel putin pana acum) sponsorizat in vre-un fel articolul scris si catre George - www.reef.ro trebuie sa se indrepte multumiri. Realmente sunt la acest moment cea mai prietenoasa firma de acvaristica in relatiile cu clientul. Fac abstractie de relatiile care azi pot fi bune maine mai putin bune cu un mgazin/firma dar referindu-ma strict la modul in care a mers colaborarea mea cu ei s-a dovedit foarte apropiata de ceea ce mi-am dorit. Stiu ca sunt un tip pretentios iar cele scrise mai sus nu inseamna ca nu ma va face sa-l critic la subiectul plante...simt eu ca acolo la ei se poate mai bine. Si o sa fac totul ca sa-l ajut in directia asta.
Am reusit cumva impreuna sa promovam doua brand-uri spre care am tanjit eu si multi altii: Dupla si ADA. Sunt bucuros ca am reusit cumva sa fie virate spre el. Iar in asta nu este meritul nimanui decat al profesionalismului firmei.

Nu in ultimul rand Lucian-ului care m-a ajutat si binedispus. A fost o placere pentru mine sa lucram impreuna...si o mare caterinca generala. Cred ca de mult nu am mai facut EU atat misto de mine ca in ziua aia, constient despre cat de perfectionist pot fi cand e vorba de acvariul meu... Sper sa nu se supere ca i-am folosit imaginea fara accept dar sa zica saru`mana ca nu am pus si alte poze cu detalii mai picante

P.S. Las si sub forma de topic articolul o perioada pentru a raspunde la intrebari celor care isi doresc sau au nelamuriri vis-a-vis de cele scrise de catre mine. Aveti si cateva poze cu faze evolutive ale acvariului meu. Nu consider dupa cum am spus-o...dupa intamplarile ultimilor ani ca merita sa-mi popularizez mai mult intimitatea pasiunii. Nu am vizat un acvariu peisaj desi incet-incet vad ca ADA spre asta te impinge...chiar daca va fi mai degraba unul olandez in shoshoni made in japan . Apropos de asta ticluisem alaturi de Sorin(Intros) un plan pe care l-am incalcat apoi amandoi sistematic...caci aici la noi in tara se lucreaza de multe ori cu materialul clientului.

image

Nu vreau sa spun daca metoda prezentata de mine este sau nu mai indicata ca celelalte ale altora, dar vreau sa cred ca am dovedit ceea ce imi propusesem: ca ADA este un substrat bun, ca poti sa ai apa limpede intr-un acvariu mare daca stii cum sa faci asta si ca poti avea plante deosebite chiar fara sa fi la mana nimanui...cat despre peisajul intr-un asemenea acvariu va putea fi admirat de cei care chiar ar avea de ce sa isi dea cu parerea despre asta

This message was edited 17 times. Last update was at 24/04/2010 00:00:00


SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sa traiesti Sandule! Asta e de pus pe AquaJournal.ro. FELICITARI!

Baga si poze ca nu am dat scroll down si am citit tot articolul cu sufletul la gura asteptand ca la final sa vad pozele!

This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2010 18:18:38


Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Hopa, de cand am inceput sa il citesc si pana la refresh au aparut si pozele.

Bravo Sandu pentru articol (sper ca e si articol, nu numai postare, da?), pentru munca din spate si pentru rabdare.
Scris frumos, vesel, atat cat trebuie de tehnic si deloc plictisitor. Cine vrea mai multe date tehnice, poate sa intrebe.
Din nou, !
Ma bucur ca, desi te bazezi ca intotdeauna pe experienta personala, nu te repezi sa tragi concluzii de-alea universale cum ar face altii, mai ales avand in vedere perioada scurta in care ai folosit ADA. Scurta fata de restul activitatii tale acvaristice, desigur.


Cat despre cei care au putut sa zica "ADA sucks", pentru ca lor nu le-a iesit nimic in cele 2 minute cat tine rabdarea lor, ce sa zic... stiti ca si calculatoarele dau uneori eroarea 345532. Inseamna "Change user!".

Toate cele bune.

P.S. Cat despre cealalta metoda de pornire cu ADA, sper si eu ca si tine, sa pot spune ceva intr-o zi...
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Iaca ,am ajuns sa o vad si pe asta
Un acvariu de acvariu si nu unul oarecare ci unul de 160x60x60 setat cu ADA
Si nu numai asta
sa nu trecem cu vederea si luminile (neoanele)
Parerea mea si nu numai a mea luminile de la Giesseman sunt pe locul 1 la spectru pentru plante
Numai produce nimeni azi neoane cu 5 benzi de fosfor
Dar noi astia mai batrini" trebe sa recunoastem ca de la o anumita virsta
Si nu CRED sunt SIGUR ca de la bautura ni se mai duc doagele
ne mai punind la socoteala si pasiunea
DAR cum ,draga doamne ,tu mai baiatule (vezi SANDU ) ,sa ai acest curaj sa investesti HY- Tech intrun acvariu
Nu i-ti lipsesc citeva doage
Sa vrei tu sa cresti Eriocaulon, Tonine ,si alte specii din astea in solul lui amano
Cind Tara geme de "cartite" care ingrasa pamintul patriei
Sa setezi tu acvariul cu :
Computer Dupla (MultiControl 1.2). Scula de senzatie. Cu 3 timer slots cu slot separat incalzire/chiller, cabluri si firesc on/of pe CO2 in functie de ce dicteaza Ph-ul reglat.
Aparatura Dupla (Dupla Therm Set 750, 200 W, Reductor de presiune Fiiting Pro cu control precis si setarea exacta a numararii bulelor., Valva magnetica Dupla CO2, Dupla CO2 Continuous Test, Bubble counter...etc

Da ce suntem in epoca lui 'plumbuit"
Vrei sa ridici nivelul acvaristicii din Romania pe culmi de glorie si progres
Dar lasind gluma la o parte si incercind sa sintetizez in citeva cuvinte esenta
Sandu ,stie ca noi am mai discutat( Ca esentele tari se tin in sticlute mici )
Si din citeva sticlute mici te poti faci cuiiiiiii...
TREBUIE SA AI O MARE MARE PASIUNE SA SETEZI UN ASEMENEA ACVARIU

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

g.g wrote: Asta e de pus pe AquaJournal.ro. FELICITARI!
Baga si poze ca nu am dat scroll down si am citit tot articolul cu sufletul la gura asteptand ca la final sa vad pozele!


Ei gata, am inserat si pozele. Prea ai fost pe faza cu raspunsul inca mai lucram la cele scrise
…pai daca consideri ai acceptul meu si poti face chiar si o rubrica intitulata ADA in Romania in care lumea sa-si impartaseasca experienta pozitiva legata de ADA. Linistit poti incepe cu articolul meu ca nu ma supar. Asa cum spuneam sper ca subiectul soluri, in special cele de la ADA sa uneasca, nu sa dezbine ca pe vremuri cand personaje cunoscute aveau interes in asta si puneau in balanta cu "cartitele invocate de Ginel".


Val wrote:P.S. Cat despre cealalta metoda de pornire cu ADA, sper si eu ca si tine, sa pot spune ceva intr-o zi...
…pai primul pas l-ai facut…deja ai recunoscut public ca cel la care faceam referire esti tu In rest multumesc pentru aprecieri.Stiu ca si metoda pe care o incerci tu este tot atat de interesanta precum cea descrisa de mine.

lazarginel wrote:
Parerea mea si nu numai a mea luminile de la Giesseman sunt pe locul 1 la spectru pentru plante
Numai produce nimeni azi neoane cu 5 benzi de fosfor

...TREBUIE SA AI O MARE MARE PASIUNE SA SETEZI UN ASEMENEA ACVARIU


Extraordinare tuburile. Ne-am coit noi atunci cu alegerea da nu-mi pare rau. Scumpe da de senzatie. Nu-mi pare rau de bani. Le consider cea mai apropiata varianta de Osram Fluora-urile de pe vremuri doar ca bat mult mai bine.

Legat de pasiune...am simtitit cel mai greu in clipa cand faceam doar planuri. Realmente am suferit ca un caine.

This message was edited 2 times. Last update was at 26/03/2010 21:01:42


SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Imi vine greu sa scriu dupa ce am citit articolul. De ce? Pentru ca am citit un material care m-a tinut cu sufletul la gura de la prima pana la utima propozitie. Cantitatea de informatie, structurarea sa precum si modul in care au fost atinse diferite aspecte, fac din acest articol unul de referinta atat pentru folosirea substratului ADA cat si pentru motivele pentru care facem acvaristica. Pentru ca imi dau seama ca un asemenea articol defineste pasiunea noastra ca pe un mod de a ne face viata mai frumoasa si nu un motiv de masurare a orgoliilor si al ambitiilor prost canalizate.
Articolul imi este prea proaspat in minte, inca nu "ma trece" nici o intrebare, dar cand apare ceva, aici intreb.
Inca odata felicitari si de ce nu, multumim

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Alex.B
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/08/2005 23:38:31
Messages: 1161
Location: Bucuresti-cart.Buc Noi
IP:
Offline

Am citit cu GG de ne dureau ochii, insa nu am putut face pauza. bravos! Sa inteleg ca tricoul cu Dupla va fi inlocuit de cel cu ADA

fost cesrobis
clonitza
Member

Joined: 06/07/2009 20:27:26
Messages: 155
Location: Brasov
IP:
Offline

Sandu bravo pentru rabdarea de a ne impartasii gandurile tale intrun articol foarte savuros, l-am citit cu cea mai mare placere

imi cumpar substrat de la ADA pentru ca vreau sa-mi fac acvariu cu Tonina si Erioculon...si este acid.


Eu zic ca aquasoil il alegi cand evolutia ta ca acvarist a ajuns intrun punct care cere un astfel de substrat, nu este pentru incepatori, pacat de banii dati pe el, eu consider cand reusesti sa spui 100 de specii de plante de acvariu fara sa te balbai si le poti identifica cu ochii inchisi doar pe pipaite, ca ai ajuns in acel punct.

El recunoaste ca s-a bagat in acvariu si a calcat pe substrat, l-a presat si sfaramat


Cand l-am citit pe Tomica acum ceva vreme ca se jura ca nu mai foloseste ADA peste asta am sarit , apoi citindu-l in timp mi-am dat seama ca se poate trai si fara articolele lui, pacat de baiatul asta dar face lucrurile foarte pe dos.

Physa este un melc deosebit. ..nu mai fugiti de el.


Well eu fara Ramshorn n-as putea trai, ma chinui sa ii inmultesc dar apistogramele se pare ca se dedau la ouale lor ca la caviar .. ce sa-i faci eu nu ma supar pe fetele mele.

Ca sa inchei, bravo inca o data si poate ne incanti si cu o continuare
[Email]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

pacat de baiatul asta dar face lucrurile foarte pe dos

Daca nu le facea asa, nu stiu cati dintre noi am fi adaugat fosfati in apa acum ca fertilizant sine qua non...

se jura ca nu mai foloseste ADA

Cred ca faci confuzie intre fertilizarea lichida ADA si substraturi.

Dupa cate opinii din mezozoic, auzite de pe alte meleaguri si date aici ca axiome, au re-aparut pe forum (si clonitza nu, nu ma refer la tine acum) in ultimul timp, cred ca trebuie sa re-devenim mai activi. Urgent.

Sandu, scuze de oarecum_off_topic. N-am de gand sa iti poluez topicul, dar trebuia sa zic ceva. Si doar din respect pentru tine nu ma intind mai mult acum. Sunt sigur ca ocazii vor mai fi.

Toate cele bune.
clonitza
Member

Joined: 06/07/2009 20:27:26
Messages: 155
Location: Brasov
IP:
Offline

O sa faca Sandu curatenie si o sa lase articolul de sine statator sa se bucure si alti cititori .
Eu ma bucur ca ne-a impartasit ideile lui legate de ciclarea substratului ca aici aveam cateva nedumeriri dar s-au rezolvat.

Daca nu le facea asa, nu stiu cati dintre noi am fi adaugat fosfati in apa acum ca fertilizant sine qua non...


Spre bucuria plantelor faraonului si spre mirarea plantelor mele, eu doar verzituri am in acvarii preponderent si prefer sa ramana asa, ce sa-i faci imi place salata mai mult .
Eu m-am amuzat mult cand am vazut aquascape-urile lui Tom Barr ma asteptam la ceva mai mult decat clasicul gradinarit din crescatoriile Tropica, acolo mi se pare ca Tomica face lucrurile tare pe dos dar na, e inginer

Dupa cate opinii din mezozoic, auzite de pe alte meleaguri si date aici ca axiome


Timpul cred ca a demonstrat pentru multi dintre noi ca nu poti face treaba cu pamant de flori, nu?

Inchei in speranta sa vad evolutia acvariului per ansamblu cu poze
[Email]
RSV
Moderator
[Avatar]

Joined: 03/10/2008 20:57:13
Messages: 209
Location: Alba Iulia/Cluj
IP:
Offline

Interesanta abordare pentru un asfel de subtrat..si foarte propice daca alge nu sunt..INSA...ca sa nu vin si eu doar cu laude,vad aceasta metoda inacesibila in cazul in care se doreste un re-setup pe ADA,in care luna de asteptare nu exista deoarece plantele din vechiul setup striga in gura mare,mai ales daca printre ele sunt unele ca si Tonina si Eriocaulon,insa sa nu disperam exista si pentru asta o solutie,ot ce ramane este plantarea masiva inca de la start,sute de l de apa schimbata,multa rabdare si tot pe atatia nervi.Oricum te admir ca ai avut curajul sa pornesti cu un experiment un acvariu de 600l...pe mine nu m-ar fi tinut sufletul.Mult noroc in continuare.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/03/2010 14:17:41

Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

alber[/quote wrote:Articolul imi este prea proaspat in minte, inca nu "ma trece" nici o intrebare, dar cand apare ceva, aici intreb.
Inca odata felicitari si de ce nu, multumim
Multumesc pentru aprecieri...Ai vazut setaceumii?

Alex.B wrote:Sa inteleg ca tricoul cu Dupla va fi inlocuit de cel cu ADA
Le port pe amandoua ca sa-ti raspund strict legt de cele doua tricouri. La sensul din spatele intrebarii insa iti raspund clar: NICIODATA. Inca la atata vreme dupa ce am lucrat cu Dupla si tot imi este mai la indemana sa gandesc la solutii bazate pe produsele lor.
A fost, este si va fi firma cu care sunt obisnuit cel mai mult sa lucrez. Acvariul asta a fost gandit pe toata linia Dupla. Ceva ce nu am povestit este ca inainte sa ma decid pentru ADA de dragul experimentului...linia completa Dupla era deja achizitionata...M-am intors la George cu cateva galeti de Dupla Ground ...
Probabil ca atunci cand o sa se epuizeze asta de la ADA tot cu ei voi lucra, daca nu mai apare fo` nebunie ceva care sa-mi schimbe parerea.

clonitza wrote:Eu zic ca aquasoil il alegi cand evolutia ta ca acvarist a ajuns intrun punct care cere un astfel de substrat
nici eu nu as recomada incepatorilor, dar vad din ce in ce mai des pe forum oameni noi care scriu pentru prima data si care-si prezinta proiectele si care sunt din prima cu "temele facute". Oamenii care au citit si s-au documentat bine ar fi pacat sa treaca prin toate fazele acvaristicii de la pietris pana la ADA. E pacat sa iei asa ceva si sa nu stii sa lucrezi cu el. E pacat si de bani daca vreti...Apropos de asta(dar fara nici o legatura cu cele scrise de tine) am vazut o discutie pe la vanzari cu anumite cometarii legate de pret. Mai bine ar fi sa inceteze. E jenant si nu as vrea sa ma apuc acum sa scriu si ce inseamna implicatiile financiare ale unui import ADA.


Val wrote:Dupa cate opinii din mezozoic, auzite de pe alte meleaguri si date aici ca axiome, au re-aparut pe forum ...in ultimul timp, cred ca trebuie sa re-devenim mai activi. Urgent.
Din pacate nu cred ca mai pot...timpul ma omoara. Deocamdata consider oricum ca sunt implicat deja peste puteri in cateva "proiecte" alaturi de acvariu.ro. Am in cap cateva interviuri, articole, intalnirile de duminca, plant finderul si alte alea. Nu-i asa ca-i deja prea mult deja pentru un administrator retras si parlit ca mine???


RSV wrote:...ca sa nu vin si eu doar cu laude,vad aceasta metoda inacesibila in cazul in care se doreste un re-setup pe ADA,in care luna de asteptare nu exista deoarece plantele din vechiul setup striga in gura mare,mai ales daca printre ele sunt unele ca si Tonina si Eriocaulon,insa sa nu disperam exista si pentru asta o solutie,tot ce ramane este plantarea masiva inca de la start,sute de l de apa schimbata,multa rabdare si tot pe atatia nervi.Oricum te admir ca ai avut curajul sa pornesti cu un experiment un acvariu de 600l...pe mine nu m-ar fi tinut sufletul.Mult noroc in continuare.
Pentru mine unu din pacate imi este din ce in ce mai clar ca in Romania este din ce in ce mai greu exact ceea ce zici tu ...adica sa pornesti cu o plantare masiva. Restartul de setup este mai intodeauna insotit de noi idei si de noi specii ce s-ar potrivii punerii in practica a ideilor. E si de acuma incepe circul pentru ca de cele mai multe ori de geaba vrei o planta anume ca dai cu tunul si nu o mai gasesti in tara. Daca ai norocul sa prinzi set-up pe timp de iarna cum a fost cazul meu ai pus-o. Baietii de afara au aflat din doar cateva transporturi ca la nivel de posta suntem mai aproape Manglabesh decat de Bruxelles. Apoi nu-i litera ca incercand sa aduci o planta de afara (Europa e mai la indemana) o sa o si gasesti.
Nu in ultima instanta totul mai este legat si de hazard si de ce nu chiar si de cum si cat este dispusa lumea sa-ti raspunda la cererile tale cu plante pe care le consideri utile pentru proiectul tau. De pomana scrii un topic la "Cumparari" ca vrei sa cumperi spre exemplu Ludwigia cuba...daca ele se vand in alta parte ...de aia scriam undeva prin articol ca la noi se lucreaza mai mult cu materialul clientului...una vrei alta gasesti deci lucrezi cu ce ai. Partea proasta este ca la noi exista plante care se pierd si fiind putini pasionati reali in ale plantelor se pierd la nivel de tara daca nu stau la cine trebuie sa stea. De geaba se doneaza...daca nu se pastreaza.

Acuma legat de acvariu...l-ai mai umflat un pic la litraj, cred ca vrei sa te dai bine pe langa mine ...nu are atat. Paradoxal regret. Cred ca multi o sa zambeasca cand vor auzi ca mi se para mic...si DA, ca sa-ti raspund in termeni porcesti sa stii ca si mie mi-a tremurat piftia pe mine ca ar putea sa o dau in bara. Au zbarcit-o altii mai tari cu ADA si li s-a umplut acvariul de alge, Amano este printre ei Acuma si conceptul asta fara alge nu pot sa-l cred 100% nici eu. Nu iti imagina ca asa ceva exista...ala e un acvariu steril. Cand zic fara alge inseamana ca fara o invazie de alge. Altfel eu nu am vazut in viata mea un acvariu fara urme de alge. Iarasi o chestie interesanta exista si alge frumoase. Am descoperit anumite alge in galerii foto, de regula unele de pe lemne care dau o senzatie de Nature. Nu mi-as batea nicodata capul cu asa ceva...iar cei din jurii ar trebui sa nu depuncteze pentru asa ceva. Efectul este spectaculos!

This message was edited 1 time. Last update was at 27/03/2010 22:51:34


SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Sandu wrote:Ai vazut setaceumii?

Da. Te conjur (nu ca ar fi nevoie) sa ai in permanenta in acvariu minim un fir
Acuma. Acvariul l-ai pornit fara plante si fara lumina. Ce inseamna fara lumina? Intuneric total, patura pe acvariu, sau...doar lumina zile. Stiu ca asta este un amanunt tehnic...esential
Sandu wrote:E si de acuma incepe circul pentru ca de cele mai multe ori de geaba vrei o planta anume ca dai cu tunul si nu o mai gasesti in tara.

Si nu doar de prezenta plantei este vorba ci si de cantitate.
Daca am nevoie de o planta intr-un setup nou, nu pot vorbi de un pot-doua. Cu de un snop de plante mature, adaptate conditiilor submerse.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

Frumos expus

setup 1 | setup 2
[WWW]
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Eu personal iti multumesc mult pentru acest articol care m-a facut sa inteleg mai multe privind acest produs ADA dar si de acvaristica in general. Sunt un umil incepator, citesc zilnic articole destinate acvaristicii dar consider ca am avansat mult fata de acum cateva luni cand m-am apucat de acvaristica. Ma gandesc serios ca in viitorul relativ indepartat sa aleg si eu acest produs, nu de alta dar am tot respectul pentru tenacitatea si precizia japonezilor si evident pentru rezultatele spectaculoase pe care le ofera un asemenea produs in mainile cui trebuie.
Imi faceam griji pentru melcii comunitari, care si-au facut aparitia intr-un acvariu mic (37l) recent setat, acum insa inteleg importanta lor mai bine, acvariul este dezechilibrat, totusi, o data cu un echilibru stabil in acvariu, acesti melci vor disparea de la sine ?

Consider mai mult decat util acest articol de aceea l-am si pus la bookmarks, acolo langa alte articole de acvaristica.

Multumesc inca o data... si daca mai este posibil, iti doresc cat mai multe impliniri si succese in continuare alaturi de acest acvariu.

Cu respect,

Dan.
[Email] [WWW]
clonitza
Member

Joined: 06/07/2009 20:27:26
Messages: 155
Location: Brasov
IP:
Offline

am vazut o discutie pe la vanzari cu anumite cometarii legate de pret. Mai bine ar fi sa inceteze. E jenant si nu as vrea sa ma apuc acum sa scriu si ce inseamna implicatiile financiare ale unui import ADA.


Ar fi culmea sa comentez eu care dau 35 lei pe 2l de pietris fin Dennerle

Pentru mine unu din pacate imi este din ce in ce mai clar ca in Romania este din ce in ce mai greu exact ceea ce zici tu ...adica sa pornesti cu o plantare masiva.


Depinde de relatii si daca ai sau nu "crescatoria" proprie care deja de la un nivel e o necesitate.

De pomana scrii un topic la "Cumparari" ca vrei sa cumperi spre exemplu Ludwigia cuba...


Corect dar eu abordez alta strategie sunt cu ochii pe topicurile de vanzari totusi am avut ceva noroc si cu cererile ... cam rar in ultimul timp din pacate.

Acuma si conceptul asta fara alge nu pot sa-l cred 100% nici eu


Eu nu le suport pe niciunele si imi intorc pietrele ca pe mici in fiecare saptamana Am ajuns paranoia sa cred ca sunt singurul care are alge ... desi fiecare vizita in teritoriu ma readuce cu picioarele pe pamant.
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

clonitza wrote:Depinde de relatii si daca ai sau nu "crescatoria" proprie care deja de la un nivel e o necesitate.
...De pomana scrii un topic la "Cumparari" ca vrei sa cumperi spre exemplu Ludwigia cuba...


Nu ne cunoastem...sau cel putin asa cred ...nu mai am acces la panoul de administrare ca te dibuiam de mult si nu te mai intrebam (apropos ce nickname e asta? nu vrei sa-l schimbi...suna ca Dracu-vorba lui Petre Roman pentru aia care-si mai aduc aminte)...deci, nu ne cunoastem zic, dar cei de aici din Bucuresti ma stiu cat de in legatura cu plantele si transporturile lor cate Romania sunt. In general cunosc cam tot ce se importa catre noi si din ce sursa. Stiu producatorii asiatici, europeni si mai ales ii stiu pe majoritatea celor care invart importurile de aici din Romania. Cu multi dintre ei am fost sau sunt in relatii prietenesti cu altii care s-au mai porcit am rupt legatura... Cu unii dintre ei puneam la cale lista de comanda...altii isi faceau ei lista de comanda dupa ce scriam eu pe aici pe forum . Sunt lucruri dovedibile, nu e laudarosenie ieftina, poti cauta in topicurile mele mai vechi si o sa gasesti ca pana si mari magazine se inspirau din "fanteziile plantate" pe care le debitam pe aici (spre exemplu Profipetu-pe vremea aia in legatura cu Tropica)...si e normal sa fie asa , trebuie sa gandim comun noi si cei care fac importurile, trebuie sa ne sprijinim unii pe altii. Trebuie sa traim toti. Noi sa ni se aduca si sa cumparam ce vrem, ei sa supravietuiasca. Nimeni nu poate inca sa se imbogateasca in Romania din asa ceva. Stiu si ce se aduce de la unguri si ce aducea pe vremuri de la moldoveni...sunt in relatii extrem de bune cu toti cei care sunt cu adevarat pasionati de cresterea plantelor, indiferent de forum. Nici nu as avea cum altfel...ii consider pe toti colegi de suferinta intru pasiune. Nu am fost in relatii bune si m-am certat doar cu filfizoni care se dadeau cunoscatori si dadeau sfaturi aiurea desi in esenta erau necunoscatori. Astfel lumea era indrumata pe cai aiurea in loc sa vedem cum merg lucrurile peste tot. Dar ii cam stiu pe toti si cu bune si cu rele...sau macar am ajuns la varsta la care-i pot cantarii oamenii destul de obiectiv cat sa fac diferenta intre japite si pasionati. Sunt in jocul asta de mult timp. Nu pot zice ca sunt genul...fara relatii ...si cu toate astea apar periodic probleme si nu gasesti tot ce vrei si mai ales cand vrei si cat vrei...planta de mai sus este un exemplu. Eu zic ca pe piata plantelor este inca o paine de mancat...neagra, dar paine. Cat despre topicul de la cumparari are si el talcul lui...


danc wrote:Eu personal iti multumesc mult pentru acest articol care m-a facut sa inteleg mai multe privind acest produs ADA dar si de acvaristica in general...sa aleg si eu acest produs
Si eu pentru aprecieri. Cumva asta este si telul meu. Lumea sa citeasca, sa invete si sa treaca catre un nivel superior in acvaristica plantata. Apoi daca o sa fie si cumparatori pe piata brand-ul va supravietui si porbabil va deveni mai accesibil pentru toti. Asa s-a intamplat cu tot ce inseamna produse de acvaristica pana acum.

danc wrote:Imi faceam griji pentru melcii comunitari, care si-au facut aparitia intr-un acvariu mic (37l) recent setat, acum insa inteleg importanta lor mai bine, acvariul este dezechilibrat, totusi, o data cu un echilibru stabil in acvariu, acesti melci vor disparea de la sine ?
Aparitia unei suprapopulari cu melci in general, mai ales in acvariile mici este o dovada de prea multa incarcatura biologica...au cu ce sa se hraneasca prolifereaza...nu au: behaie Melci se vor rari intr-un acvariu echilibrat si vor ajunge la un numar optim uneori ajutati si de tine ...dar de disparut nu dispar decat atunci cand conditiile sunt improprii vieti...ori daca nu sunt bune pentru ei nu vor fi cu siguranta nici pentru pesti/plante.


alber wrote:Ce inseamna fara lumina? Intuneric total, patura pe acvariu, sau...doar lumina zile. Stiu ca asta este un amanunt tehnic...esential
Acvariul la mine sta intr-un loc unde nu poate fi vazut de lumina soarelui decat daca as schimba probabil axa de roatie a pamantului si soarele ar bate din alt unghi Este un amanunt esential sa nu fie batut de lumina si sa stea in loc umbros. La mine asa este. Nu l-am acoperit, pentru ca sunt o putoare in esenta si pentru ca ma incred uneori mult prea mult in puterile mele de a rezolva anumite probleme, desi initial am avut in cap asa ceva. Cum am vazut ca zilele treceau si fara urmari...putoarea din mine a iesit la suprafata si ...am uitat de idee

This message was edited 9 times. Last update was at 28/03/2010 12:28:06


SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 22/05/2009 09:43:00
Messages: 447
Location: Constanta
IP:
Offline

Woooaw!!!!Super articol ,mult de citit dar beton! ...am ramas pe ganduri...in ciuda unei anumite duritati in !exprimare super instructiv si la obiect
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Abia azi am apucat sa citesc p-aici ........ un articol din seria sa moara dusmanii de ciuda ....... a picat la fix, odata cu Aqua Journal in limba romana . Talente acvaristice + talente scriitoricesti = articol gigant, gigant din punct de vedere al informatiei continute.
Pacat ca nu "se intimpla" niste Ludwigia "cuba", cred ca asta-i blestemu' tau, asa trebe sa fie, sa nu poti sa pui mina pe ea , te-o fi blestemat cineva pentru c-ai scos Rotala macrandra . E obligatoriu sa suferi .
De asemenea e pacat ca nu poti spune pe post povestea incalzitorului, cu ce traume s-a ales cineva ca tu sa ai incalzitoru' ala .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da' stiu ca ai scris, nu gluma!

Ma bucur ca am fost unul dintre cei care au tras de tine (ca taranu de calu' mort ) sa-ti implinesti menirea... era clar pentru mine ca nu poti sta fara acvariu, asa ca mi-a fost usor sa te stresez toata vara aia ... in ceea ce priveste "multumirile eterne" si alte asemenea vrajeli propagandistice, apai sa stii, fratele meu de Colentina, ca nu tine manevra! Tot esti bun de plata, sa nu crezi ca scapi asa de usor!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com