Author |
Message |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 17:46:50
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
armin
Junior member
IP:
|
salutare la toata lumea !
am achizitionat de 2 zile un acvariu de 126l cu stand si kit complet pentru instalare EHEIM (din Hornbach).
Am pus substrat tetra o galeata de 5,8l , deasupra pietris granulatie 1-2 mm si ultimul strat pietris de 8mm ( initial cumparasem doar pe cel de 8mm, dar mi-a recomandat cineva sa pun substrat ).
Am plantat vegetatie destul de multa, decoruri am pus o piatra rosie Jasper, 2 bucati maricele de quart roz si inca vreo 3 pietre rotunjite.
Acvariul este acum la ciclat, apa e setata la 26 grade, filtrul intern functioneaza , am pus si mancare de pesti, easybalance...si cam atat, deocamdata.
Acest acvariu va fii un acvariu tropical de apa dulce, accentul il voi pune pe plante. Nu cunosc speciile care le am, sunt in faza de documentare..mi-e mai greu sa retin numele astea  ...ideea e ca nu ma grabesc sa populez acvariu...inca nu stiu exact ce pesti o sa pun.
Mai am un acvariu de 60l la care voi renunta cat de curand in care am 6 scalari, 1 leri si un "rechinas".( daca e cineva interesat vand acvariul complet la un pret foarte decent, acvariul este cu capac, stand si are geamul din fata curbat)
Ideal ar fii sa am 4-5 discus in acvariu, cam asta e ce-mi doresc..pana atunci saptamana viitoare o sa cumpar 4 sanitari si vreo 4molly negre responsabili la curatenie.
As vrea in viitorul apropiat un filtru extern, un sistem de purificare UV si un sistem de injectie CO2...orice sfat in aceasta privinta e binevenit.
Ce fertilizant sa folosesc pentru plante?
Ce ar trebui sa mai fac acum pana nu e prea tarziu, tinand cont ca sunt inca in faza in care mai pot face modificari.
Multumesc.
|
|
 |
blackmoor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 18:54:42
|
blackmoor
Junior member
IP:
|
un substrat de 8mm mi se pare cam mare, cam asa e cel pe care il am eu acum si abia astept sa pot sa-l schimb.
daca vrei sa faci aquascamping, sa te bazezi pe plante, trebuie, musai intai sa inveti despre ele si nevoile lor, sa le alegi in asa fel incat sa se muleze pe conditiile pe care le poti oferi, si aici ma refer la fertilizanti si lumina, in functie de astea iti alegi plantele. de asemenea trebuie sa te mai si documentezi despre cum cresc, inaltime, forma, extindere, inmultire, pentru ca daca totul creste bine si o planta incaleca o alta, si la randul ei o alta, si pana la urma nu mai sti care e mai in fata si care mai in spate, nu va iesi dragut, trebuie de la inceput sa le pui pe nivele, documentat in prealabil de cat de mari cresc.
in alta ordine de idei, discusii cu plantele nu e o alegere deloc ideala, cei ce se ocupa de aquascamping cu pretentii, populeaza cu neoni, scalari, eventual vivipari alesi incat sa nu se inmulteasca in nestire.
filtru extern, la ce vrei tu, musai, ca sa ai o capacitate mare de ,,depozitare'' a bacteriilor. o canistra e minunata, gen tetratec ex6/700, (doar ca exemplu).
sterilizatorul uv eu il consider un moft, desigur ca isi are rostul sau si ca bineinteles daca ai cu ce isi merita investitia, dar echilibrul acvariului fara uv si ideea sa-l pastrezi fara alge te va invata mult mai multe. acum, daca vrei sa fi lipsit de griji si probleme, si vrei sa investesti in asa ceva, as zice unul de 11w e suficient, si folosit doar in momentele de criza, sau atunci cand algele isi fac simtita prezenta ,,pregatindu-se de o invazie''
daca substratul de la tetra(5.8kg) de care zici, e de fapt substrat fertil, si la asta te refereai, inseamna ca mai ai nevoie de niste fertilizanti in masa apei, solutii ieftine, la indemana si relativ eficiente: feropol si feropol24
ce ar trebui sa faci? sa nu te grabesti de loc, sa-ti pastrezi aceasta rabdare pe care vad ca o ai, sa iei filtrul inainte de a te apuca serios de amenajat, sa te interesezi de acel substrat de 8(eu zic ca e mare), sa faci rost de fertilizanti si co2, sa dozezi lumina la un minim de 5-6w/l (adica, mai adaugi neoane, nu cred ca in starea initiala vine cu lumina asa de multa), si cand le ai pe toate te apuci de plante.
fara lumina nu cresc, fara fertilizanti se imbolnavesc, fac diferite probleme de la carente, se ofilesc, iar fara co2 nu au o respiratie prea buna, nu au o crestere prea rapida iar fertilizantii si lumina nu sunt folositi in totalitate, deci esti predispus algelor.
fertilizanti+lumina+co2 echilibrate, simultan=plante frumoase, alge...lipsa  (cu conditia ca plantele sa consume tot ce e de consumat) :-)
|
|
 |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 19:27:43
|
armin
Junior member
IP:
|
referitor la substrat: primul e tetra, apoi pietris 1-2 mm si la suparafata cel de 8mm...in total cam 7cm grosime.
multumesc pentru celelalte sfaturi...deocamdata m-ai pierdut pe drum  ...pare foarte complicat, dar pe parcurs ma documentez si sper sa-i dau de cap...plantele mai inalte le-am pozitionat in spate, am o tufa mare care am pus-o in centru, iarcele mici sunt in fata...sa vedem cum le merge in prima faza...sa prinda radacinile.
Care ar fii ordinea in functie de importanta: filtru extern, lampa uv, fertiilizanti...nu de alta dar deja am cheltuit 800+ ron si parca se simte nevoia unui respiro financiar...
Acvariul e AQUAPRO 80 , neoane 2 x sylvania standard daylight 18w
|
|
 |
eugen.popp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 19:57:28
|
eugen.popp
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/146997515494cf9ab6ab3b.jpg)
IP:
|
salut si bine ai venit!
Din punctul meu de vederea te cam complici... Cel mai mult iti trebuie un filtru extern decat o lampa UV ( o buna dezvoltarea a plantelor reduce sansele de aparitie a algelor), solutiile de ingrasamant pentru plante nu sunt asa scumpe. Le gasesti usor mai ieftin decat in hornbach la zooplus.ro Filtrul extern te costa cam 300+ Doua solutii pentru plante (picaturile zilnice si tabletele saptamanale) nu costa asa mult, vreo 50 de lei. Deasemenea nu ai mentionat daca ai cumparat sau nu teste de apa. Un test de tipul 5 in 1 e foarte important.
Iar pentru un acvariu plantat cum zici ca vrei e foarte importanta si lumina, tu acum ai 36W la cam 100 l de apa, ceea ce e cam putin.
|
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. |
|
 |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 20:06:31
|
armin
Junior member
IP:
|
am in vedere un filtru eheim 2222 http://www.pentruanimale.ro/filtru-extern-pro-i-2222-p-3061.html
referitor la lumina...ar trebui sa schimb lampile cu unele mai puternice? de care?
|
|
 |
blackmoor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 20:41:39
|
blackmoor
Junior member
IP:
|
pfuuu, eu am actualmente tot 36w la 112brut si e groaznic de putin, de schimbat lampile in capac original nu prea stiu ce sa zic, nu stiu cum anume l-ai putea modela, pentru ca neoanele, au watt-aj direct proportional cu lungimea. eu as zice, cel mai bine(eu asta urmeaza sa fac) sa suplimentezi macar un tub de 18w sau daca se poate inca 2, pe langa cele existente.
acum banuiesc ca ai ceva aqua-glo, powr-glo, sun-glo, sau ceva de genul. recomand cu caldura osram fluora, osram 865, pe care actualmente le folosesc, de asemenea recomandate, nefolosite de mine: philips aquarelle(un fel de osram fluora), philips tld 865/965, osram 830, osram 965, si cam atat.
la mine combinatia osram fluora si osram 865 a mers bine, dar cantitatea de lumina mica se face simtita.
e bunicel filtrul. sfat, sa te ajute sa te ghidezi, la ce vrei tu, ai nevoie de un filtru cat mai mare(debit mic, 5-700litri, si volumul canistrei mare) pentru a facilita filtrarea bio.
cu solutiile de fertilizare, si preturi...e cam asa, substratul tine cam un an, pastilele se pot adauga dupa 7-8 luni, si tot la 7-8luni, iar fertilizantii in masa apei te costa feropol+feropol24 cam 30lei impreuna si te tin cam 1luna, o luna jumate, in functie de masa de plante.
de uv, vezi ca eugen a zis la fel ca mine, nu e o prioritate, e mai mult un moft
de testele 5in1, eu sunt sceptic cu privire la ele, am folosit tetra si nu mi-au lasat o impresie buna, plus ca sunt teste elementare.
pentru inceput ai nevoie de: Nh3, no2, no3(amoniac, nitriti, nitrati) mai apoi gh/kh, ph, co2, si cand te specializezi cu plantele ai sa sti si tu de restul testelor pentru micro/macroelemente necesare lor, pana atunci, faza cu amoniac, nitriti, nitrati, foarte folositoare in monitorizarea bazinului pe perioada ciclarii si stabilizarii.
substratul, zic ca e mare pentru ca acolo merge multa mizerie, si estetic prefer unul mai fin(personal), eu as incerca sa-l scot pe cel de 8, si sa adaug in locul lui unul de 2-4 mm, maxim 4-5.
ca si grosime 7 centimetri e mai mult decat suficient.
nu e complicat, ai sa vezi, pe parcurs, cat de banale ti se par aceste lucruri, si asa e normal, ia-le usor si cu rabdare daca vrei cu adevarat ceva frumos
|
|
 |
Lofty
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 22:05:44
|
Lofty
De-al casei
IP:
|
S-ar putea ca toate plantele care iti plac si pe care vei dori sa te axezi sa nu se impace deloc cu temperatura la care se simt bine discusii. Pana sa te apuci serios de treaba ar fi bine sa te informezi cat se poate de mult despre cerintele plantelor preferate / pestilor preferati.
blackmoor wrote:...sa dozezi lumina la un minim de 5-6w/l...
Sunt aproape convins ca ai vrut sa zici 0,5-0,6 w/L  .
|
Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l |
|
 |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 22:16:46
|
armin
Junior member
IP:
|
pe moment sunt ingrijorat de lumina...se pare ca e insufiecienta
ce solutii am in conditiile in care vreau sa pastrez capacul? exista lampi mai puternice? m-am uitat la capac si nu mai e loc de inca un neon...
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 22:20:32
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
In acelasi capac pe care il ai si tu, eu am mai bagat inca doua tuburi. Daca nu uit, vin maine cu niste poze sa vezi ce si cum. Daca ai putina indemanare vei reusi si tu.
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 22:23:34
|
armin
Junior member
IP:
|
astept cu interes...totusi nu se pot pune doua lampi de 30w ca sa nu mai fac modificari?
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 22:30:08
|
alber
Moderator
IP:
|
Uite link-ul asta, iti vorbeste de lungimea tuburilor:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=2163
In concluzie, nu merge. Ramai la a mai adauga tuburi.
|
|
 |
blackmoor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 22:48:01
|
blackmoor
Junior member
IP:
|
Lofty wrote:S-ar putea ca toate plantele care iti plac si pe care vei dori sa te axezi sa nu se impace deloc cu temperatura la care se simt bine discusii. Pana sa te apuci serios de treaba ar fi bine sa te informezi cat se poate de mult despre cerintele plantelor preferate / pestilor preferati.
blackmoor wrote:...sa dozezi lumina la un minim de 5-6w/l...
Sunt aproape convins ca ai vrut sa zici 0,5-0,6 w/L  .
merci Lofty, greseala mea, intradevar, 0.5-0.6w/l trebuia sa iasa. scuze armin daca te-am bagat in ceata.
ramai la ideea cu adaugat-u de tuburi, de ce sa te complici sa mai si strici pe care le ai, si..nici macar nu-ti intra cele de 30w acolo, in plus uite, exemplul practic, alber, deci se poate.
iar cu plantele, ti-a repetat si Lofty, ,,cultiveazate'' inainte de a ,,iesi pe plantatii''.
|
|
 |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/01/2009 23:14:12
|
armin
Junior member
IP:
|
deja am "cultivat"... sa vedem cum se prind...
|
|
 |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/01/2009 00:49:43
|
armin
Junior member
IP:
|
am citit 13 pagini din topicul lui alber...foarte instructiv...imi dau seama cat de putin stiu si ce cheltuiala ma asteapta  ...
usor-usor o sa invat si plantele si o sa-mi formez si preferinte...din ce am mai citit pe forum cred ca o sa renunt la discusi...cred ca o sa merg pe neoni (un card de 20), scalarii care ii am (6), 2 leri si vreo 3-4 sanitari...dar pana la populare mai e mult.
maine incerc sa postez vreo 2 poze cu acvariu, poate ma ajutati sa identificam plantele.
|
|
 |
andras
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/01/2009 09:10:30
|
andras
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1057089645475cb5a7c014d.jpg)
IP:
|
Salut Armin,
Combinatia aleasa de tine e buna, leeri iese putin din cadru, dar se pot tine impreuna cu pesti sudamericani.
Prima problema pe care o prevad este cantitatea, si aici ma refer in primul rand la scalari. In 126l n-ar trebui sa ai mai mult de o pereche. Cand se formeaza perechea din cei sase, ar fi bine sa scapi cei 4 scalari ramasi.
O a doua problema, daca scalariile nu cresc impreuna cu neonii, si neonii sunt introdusi mai tarziu, scalariilor s-ar putea sa le para mancare.
|
galeria mea |
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/01/2009 09:28:39
|
alber
Moderator
IP:
|
armin wrote:am citit 13 pagini din topicul lui alber...foarte instructiv...
Nu este meritul meu  , ci al celor care mi-au raspuns, invatat si sustinut  . Sunt sigur ca o vor face in continuare, raspunzand tuturor celor ce tocmai patrund intr-un taram necunoscut si greu de strabatut. Dar frumos. :bravo:
andras wrote:O a doua problema, daca scalariile nu cresc impreuna cu neonii, si neonii sunt introdusi mai tarziu, scalariilor s-ar putea sa le para mancare.
Scalarii trebuie sa ii ai de mici, sa ii cresti tu, nu sa fie mari in momentul in care ii bagi in acvariu
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/01/2009 09:36:46
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
armin wrote:cred ca o sa renunt la discusi...
E o decizie inteleapta  .
Percep o crestere a numarului de incepatori care-si doresc sa tina discusi si plante  , e in regula, da' in acvarii diferite. Merg si in acelasi acvariu, da' pe rind  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
armin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/01/2009 10:18:45
|
armin
Junior member
IP:
|
acum am o mica problema, nu stiu daca e normal ...acvariul l-am umplut cu apa duminica seara, deci cu 36 ore in urma.Apa e limpede, dar are un aspect usor laptos, alburiu...de ieri de la pranz parca a ramas la fel, ma asteptam dimineata sa fie clara.
Acvariul e ferit de lumina naturala, am pus ieri dimineata si azi putina mancare in apa si am folosit Eaybalance.
Ce ma sfatuiti? sa mai shimb 20-30l ?
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/01/2009 10:47:48
|
alber
Moderator
IP:
|
Uite pozele pe care ti le-am promis. In stanga si in dreapta capacului sunt doua locasuri cred ca pentru hranitoare automate, sau pentru ce-or fi ele. E, acolo trebuie tu sa decupezi, cu panza de bomfaier, astfel incat sa faci loc celor doa tuburi. Eu am decupat ceva ca niste canale, am pus tuburile, pe care le-am lipit efectiv cu putin super glue de marginea ramasa (atentie: am lipit doar partea pe care am izolat-o, nu sticla tubului). Am folosit foarte putin lipici pentru a nu avea probleme la un schimb de tub. Pe capacul propriuzis al acvariului, exista un capac, (mama ce exprimare) pe care cu mare grija il desfaci. Vezi ca este foarte bine lipit cu un soi de silicon. ncearca sa-l desfaci astfel incat siliconul acela(ce deja a luat forma unei garnituri) sa ramana cat mai intreg. Dupa ce scoti acel capacel, pui acolo droserele, startere si ce-o mai fi. Pui capacul la loc cu grija si treaba este gata. Oricum asta este solutie de moment cel putin la mine, pana imi fac un capac home made.
ATENTIE MARE ATUNCI CAND LUCREZI CU PIESE ELECTRICE SI CAND FACI IMPROVIZATII. Daca nu stii ce si cum sa faci, mai bine stai cuminte
http://picasaweb.google.com/ciobanual/Diverse#
|
|
 |
Lofty
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/01/2009 10:47:55
|
Lofty
De-al casei
IP:
|
Ai rabdare cateva zile.
Ai grija ca putina mancare introdusa sa fie aspirata de filtru.
Citeste aici si te vei lamuri de ce ti se intampla toate astea.
|
Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l |
|
 |
|
|
|