Author |
Message |
archangel82
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/10/2008 20:43:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
archangel82
Member
IP:
|
Salutare voua!
Uite ca apar si eu cu un prim post pe acest forum in speranta ca o sa primesc ceva ajutor in privinta problemei ce o am de ceva timp!
Acvariul meu
105X50X55..din care aproximativ 200 L brut
Filtru inter Aquael Fan 3 - 700L/h
4 tuburi 18X Philips
Incalzitor 300 W
Substrat pietris
3 buturugi - nu mari
Pesti actuali
2 masculi guppy
2 molinesia (micuti)
4 ramirezzi
2 pangassius (de vreo 12 cm)
1 tetra neagra
3 labeo bicolor (3-5 cm)
2 branchidanio rerio (zebre)
3 puntius titeya
2 synodontis eupterus (~12 cm)
2 corry
2 pleco
4 ancistrus (2 albino)
Alte vietuitoare
1 red claw crab (crab  )
4 pomaceea
................
Plante
1 Anubia Nana
1 Echinodorus Bleheri
2 Echinodorus ozelot
Acum 7 luni, cand am inceput popularea acvariului, aveam ceva mai multi pesti...turba de gradina sub pietris in zona plantelor si totul a fost stabil.pana la un punct!
Mi'am cumparat un clopot de curatare a substratului si l'am folosit dar nu pe toata suprafata fundului - am incercat sa ocolesc zonele unde era turba!
Totul bine si frumos pana cand au inceput sa moara pestii!!
E posibil sa se fi acumulat ceva substante nocive in substrat astfel incat sa se fi imprastiat in apa in momentul curatarii si sa provoace moartea pestilor!??!
Cum mureau pestii ?! sincer...fara nici un simptom!!! azi erau bine, maine dimineata morti.....cel putin 3 pe saptamana (foarte multi tinand cont ca timp de 7 luni n'am avut nici o mortalitate)!
Ce am pierdut pana acum?!!?...
4 aphiosemion (mi'au murit in 2 zile dupa ce i'am luat)
5 betta...mi'au rezistat pana la incident
2 molinessia galbene - peste 10 cm
2 xipho - peste 10 cm
2 perechi reproducatoare ramirezii!
3 zebre mari..
3 tetra negre mari
..au mai fost si altii de care sigur nu'mi amintesc!
......
nu va speriati ....nu am avut atatia pesti deodata...mi'au murit..am luat altii....si tot asa!!...
Ei bine, de 2 saptamani m'am hotarat sa refac acvariu...am scos toata turba afara....caci aveam mici probleme ca sa tin apa limpede dar nu galbuie, am spalat acvariu/filtrul/pietrele/buturugile.. si mai apoi l'am refacut! m'am folosit de aquatan si nitrivec pt a grabi ciclarea si acum..dupa 2 saptamani.chiar daca apa e cristal/pestii mananca/nu e nici o problema aparenta..boala vizibila ...pestii mor in continuare!!
....alaltaieri de ex mi'a depus o pereche de ramirezzi ..si femela ce mi'a depus in aceste conditii .azi mi'a murit! ....o molie alaltaieri ...o tetra neagra mare acum 5 zile......
ce poate fi cu apa asta?!....sa fie din cauza aquatanului ? sa produca ceva reactii ??....eu de ex la completare pun sera aquatan in apa inainte de introducere in acvariu!
PH'ul apei de la chiuveta e 7 iar dupa tratare urca la 7'5......sau e undeva intre 7 si 7,5..atat mi'e si in acvariu!!..
Veti spune ca racul e un killer....dar..nu.....nu e din cauza lui!
L'am pus in alt acvariu si tot mi'au murit pesti..
l'am urmarit atent.si nu are instincte criminale
Ce indicatii imi dati in aceste conditii?!?!
Apa curata
Acvariu fara turba acum
Ph 5.5
Temperatura constanta 25 C
Aerare/filtrare oki!.?!
schimbari apa in jur de 40 l saptamanal!
nu stiu ce sa mai fac....help me daca cumva aveti vreo idee pt aceasta situatie!
Va multumesc anticipat!
o mica rectificare la speficicatile finale! Ph 7.5 nu 5.5  )
|
|
 |
snakefishmike
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/10/2008 21:57:13
|
snakefishmike
Membru banat
IP:
|
Pai ... poate ceva teste de NO2 si NO3 ne-ar putea edifica pe toti . Eventual si niste teste de Gh si kh n-ar strica . Doar o descriere a acvariului fara prea multe caracteristici chimice ale apei nu ne ajuta prea mult si implicit nici noi nu te vom putea ajuta . Incearca sa faci testele de care ti-am spus si mai vedem .
Numai bine .
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/10/2008 09:29:24
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
@archangel82: Ph 7, 7.5 sau .. 5.5 cat ai scris mai jos ?
Ciclarea trebuie sa dureze vreo luna pana bagi locuitori, si atunci bagi cate putini. N-au apucat coloniile de bacterii sa se stabilizeze, si daca tu l-ai umplut iar cu multi pesti care produc 'mizerie', pur si simplu vor muri. Pestii sunt oricum stressati de transport, si daca la destinatie nu intalnesc niste conditii cat de cat stabile, se poate intampla si ce se intampla la tine.
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/10/2008 10:14:22
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Pai eu am avut un acvariu la ciclat 2 luni si cand am bagat pestii(guppy care nu sunt foarte pretentiosi) 2 au murit unul a2-a zi si altul a3-a zi.Si am si eu cam aceeasi problema MULT PREA MULTI PESTI, intr-adevar in mai putina apa. Incearca sa cumperi niste teste 5 in 1 si mai vezi pe urma de unde poate fi buba.
|
|
 |
archangel82
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2008 00:13:42
|
archangel82
Member
IP:
|
uite..am cautat si alte teste dar momentan n'am gasit..spuneau ca ar aduce pe miercuri
..viulian..ph'ul e 7.5
intradevar ...ciclarea trebuie normal sa dureze mai mult dar m'am folosit de sera nitrivec si aquatan ca sa grabesc acest lucru! posibil nu a fost cea mai inteleapta idee....dar ce sa fac cu atatia pesti ?! unde sa'i pun sa se simta cat de cat bine!
dar am decis ceva! nu mai folosesc chimicale.....nici aquatan nici nitrivec..apa e buna la noi ..si de cand am inceput sa fac lucru asta de atunci am cam avut probleme!!.....
.......
altfel..am mai scos niste pesti si am bagat altceva astazi
adica ..am introdus
1 mascul betta splendes.care e chiar splendid....
2 Apteronotus Albifrons (peste cutit)
3 aphiosemion
..dar am renuntat la zebre..tetra neagra si titeya!
..cam atat momentan ..revin cu info cand o sa am noi testere  dar pana atunci numai bine si mersi pt sfaturile acordate
|
|
 |
snakefishmike
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2008 08:40:59
|
snakefishmike
Membru banat
IP:
|
Te plingi ca ai probleme in acvariu si tu introduci pesti noi ?  Incearca intii sa afli exact care-i problema , trateaza efectul , remediaza cauza si abia pe urma ar trebui sa te gindesti la introducerea de noi exemplare . Si ai grija la compatibilitatile dintre specii . Vezi ca apteronotus-ul ala creste al naibi de mare si nu are nici o legatura cu restul speciilor . De fapt ... cam ai o ciorba in acvariu . Serios vorbesc gindeste-te bine si studiaza compatibilitatile dintre specii .
Numai bine .
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2008 08:49:31
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Sera Nitrivec e ok, cat si Aqutan-ul care e obligatoriu la tratarea apei inainte sa o adaugi in acvariu. Eu Aqutan folosesc de 1 an de zile, si nu am nici o problema.
Dezaprob umplerea acvariului cu pesti noi, care n-au nici o legatura unii cu ceilalti, cand de fapt ceva e dat peste cap rau de tot, da' tu vii si mai pui altii. Mi se pare neglijenta daca nu iresponsabilitate..
Cam orice problema de calitatea a apei se rezolva cu schimburi de 10-20% seara de seara. Orice concentratie aiurea ar fi acolo, va scade daca schimbi cateva zile 15% din volumul apei. Asta ca masuri pana cand te prinzi ce si cum.
Si o sa vezi, ca daca ai rabdare sa tot adaugi pesti din reflex cum moare unu pac schimbat cu cine stie ce alta specie [oricat nitrivec ai folosi, cand ai si multi pesti, dureaza mai mult ciclarea caci tre sa faci mereu incat sa scazi concentratiile ca sa nu iti moara pestii, ceea ce incetineste cresterea bacteriilor], si ai rabdare sa se formeze coloniile de bacterii, n-o sa-ti mai moara decat de batranete
Asa ca success, si rezista tentatiei de orice peste vezi expus, pac vrei si tu unu.
|
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/10/2008 00:14:00
|
fipilica
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14091067254655c20c01356.jpg)
IP:
|
Ca prim pas concret cumpara niste teste 5 in 1 si testeaza apa dupa un schimb de apa,apoi la cateva zile si in final dupa 1 saptamana inainte de schimbul de apa. In functie de ce valori masori poti spune daca e ciclat sau nu acvariu, poate le si postezi.
In cazul nefericit cand acvariul este ciclat atunci nu stiu, poate ai vreo boala ciudata, poate pestii care i-ai luat erau deja bolnavi, poate nu le-ai facut acomodarea trebuincioasa ce ar trebui sa dureze minim 30 minute.
|
... |
|
 |
archangel82
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/10/2008 19:45:38
|
archangel82
Member
IP:
|
..
... testele n'au venit si betta mi'a patit ceva curios..
de azi dimineata ..coada i s'a decolorat...abia o misca! masculul e albastru-movuliu iar inotatoarea acum i'a devenit gri inspre alba..si putin si din coada!...
any ideeas?
ms
|
|
 |
snakefishmike
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/10/2008 20:00:24
|
snakefishmike
Membru banat
IP:
|
Sincer fara a cunoaste niste valori exacte si fara a avea o poza , nu cred ca te poate ajuta 100% nimeni . Poate fi un fungus sau poate fi altceva . Vezi pe site-ul de boli al celor de la JBL (daca mi se permite pun link-ul direct) poate te lamuresti exact . Oricum , din experienta mea si a altor acvaristi care au mai trecut prin aceleasi momente cu betta , nu prea e scapare . Sper ca tu sa ai noroc .
Numai bine .
|
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/10/2008 20:30:41
|
fipilica
Senior member
IP:
|
Pana vin testele si pozele incearca niste albastru de metil, e un dezinfectant usor, cred ca o cantitate de 6ml la acvariul tau este de ajuns, daca nu am gresit calculele
In caz ca ai carbon activ sa il scoti inainte de tratament.
|
... |
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/10/2008 21:14:24
|
fipilica
Senior member
IP:
|
fipilica wrote:Pana vin testele si pozele incearca niste albastru de metil, e un dezinfectant usor, cred ca o cantitate de 6ml la acvariul tau este de ajuns, daca nu am gresit calculele
In caz ca ai carbon activ sa il scoti inainte de tratament.
Cred ca am gresit, 2 ml
|
... |
|
 |
andras
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 02:09:33
|
andras
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1057089645475cb5a7c014d.jpg)
IP:
|
Daca acvariul tau este de 105x50x55 atunci n-ai 200l brut ci ai mult mai mult, adica 290l brut, din care trebuie sa scazi cam 5l la cm-ul de substrat sau aer. S-ar putea sa ai un 230-250 l net. Pentru acest volum ai un filtru foarte mic. Ca volum/minut ar corespunde cam la limita, dar ca mediu de filtrare buretele acela mic din interior
Poti sa ciclezi cat vrei, n-o  sa ai un acvariu stabil niciodata cu atatea pesti si un filtru biologic atat de mic.
Mai pune un filtru extern expl Tetratec, tip canistra, sau unul intern de calitate expl Fluval.
|
galeria mea |
|
 |
andras
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 02:11:04
|
andras
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1057089645475cb5a7c014d.jpg)
IP:
|
Scuze: volum/ora
|
galeria mea |
|
 |
archangel82
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 08:58:15
|
archangel82
Member
IP:
|
da..ar trebui sa fie mai multa apa..dar nu vreau eu sa il umplu mai mult momentan pana nu imi vine noul birou!...de ce? pt ca actualul e un pic curbat la fund....si n'am vazut initial si din cauza presiunii-greutatii pietrelor mi s'a dezlipit fundul ceva mai demult! acum am relipit acvariul( de cateva luni) si nu am curajul sa'l umplu mai mult  )!...biroul mi'e comandat de 2 luni...dar vezi tu......e la socru..si eu sunt crek pe ultimu plan  )! .dar..se rezolva saptamana viitoare ca am pove din nou  ....
si da..betta n'a avut scapare!!...
printre altele continui cu schimbatul zilnic de apa..vreo 20 litri!
numai bine.....mai dau o raita azi prin magazine
|
|
 |
archangel82
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 09:01:40
|
archangel82
Member
IP:
|
in legatura cu filtrarea...eu zic ca face fata actualul tinand cont de calitatea apei (claritate) dar ma tenteaza sa mai adaug si unul extern dar n'am gasit nimic tentant prin zona momentan! ma duc maine la cluj cu niste treburi si am sa caut si acolo!
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 09:42:31
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
Ce Dumnezeu cauta pangasius in acvariul tau? Ai idee cam la ce dimensiuni ajung???? Cit despre amestecatura din recipient, nu mai zic nimic, ca au spus-o altii inaintea mea. Pe mine doar ma apuca groaza.  Novici in ale acvaristicii, cred ca daca inghesuie pesti la gramada, totul va fi perfect. Nu asa se face. Te-ai documentat de cerintele fiecarei specii in parte? Ma tem ca nu. Si de aia ai varza aia acolo si mai continui sa dai si bani in nestire.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 10:16:37
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Bine ca te mai iei si tu de Pangasiusii din acvarii ca io am obosit un pic :p .
Dolly wrote:Ai idee cam la ce dimensiuni ajung????
Am aflat zilele trecute de la Alokt ca recordu' e 2 metri si 95 cm :nutz: .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
archangel82
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 10:25:39
|
archangel82
Member
IP:
|
ehe...ma scap eu de ei ..stai linisitit ca nu ii tin sa creasca la juma de metru! sunt de vreo 12 cm momentan si nu o sa ii las o vesnicie p'aici!
ms..curand ma duc sa vad de un filtru mai puternic!.posibil unul extern doar si renunt la asta! banii..n'ar fi o problema....
|
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/10/2008 12:18:34
|
Alokt
Member
IP:
|
Eu personal iti pot da cateva sugestii din experienta proprie, si crede-ma eu mi-am trecut acvariile prin cele ma stupide greseli si alegeri proaste posibile.
1) Totdeauna pestii care ii intalnesti in acelas habitat se vor simti mai bine impreuna decat pesti de pe toate colturile planetei.
2) Preferabil la un acvariu de 200l este sa tii 1 singura specie + pesti de intretinere.
3) Labeo!!!!! se tine doar 1 bucata din propria specie in acvariu indiferent de dimensiunile acvariului. Acum esti inca pe bune, dar cand ajung la maturitate nu prea gasestii specii compatibile cu ei. Sunt Extrem de teritoriali si agresivi. Nu e exclus ca victimele sa fie produse de labeo.
Toti pestii pe perioada de depunere sunt teritoriali asta putea sa genereze un conflict intre pestii care depun si Labeo.
4) Eu personal incerc sa le ofer pestilor un spatiu vital cat mai mare, astfel cresc mult mai frumosi. Ex: Un labeo are un acvariu de 80L impreuna cu 2 Ghirinocheilius Aimonierii. Astfel pestii vor avea cu totul alt colorit (stresul general de pesti violenti ii face sa isi piarda coloritul).
5) Incearca sa iti stabilesti niste norme in L de apa/peste si sa nu scazi sub acest minim. Sunt specii mai speciale care au nevoie de mai multa sau mai putina apa, dar in principiu eu ii pun asa:
Specii mici (neon, guppy, cardinal) minim - 10l apa
Specii medii (colisa, sumatrani) minim - 30l apa
Specii mari (gourami, xifo) minim - 50l apa
Cazuri speciale mai sunt cum ar fi betta care nu are nevoie de foarte multa apa (doar din punctul de vedere al oxigenarii la calitatea apei e pretentios), pesti violenti fata de alte specii (am expus problema Labeo), pesti care produc enorm de multe excremente (carasius auratus care in opinia mea nu au ce sa caute intr-un acvariu cu filtru intern).
Trebuie privit pe ansamblu, nu oxigenul este unica problema, sunt mai multe aspecte, trebuie neaparat sa calculezi ca pe langa pesti, mai ai pestii de intretinere si melcii care toti isi fac nevoile in acelas acvariu.
Si daca sari peste lipsa de spatiu in filtru si deci lipsa bacteriilor, un filtru intr-un acvariu suprapopulat se va umple cu rahat in cateva zile, dupa care va fi doar un motoras care iti invarte apa dar filtrarea efectiva va inceta.
In opinia mea circuitul azotului este o problema la tine si stresul produs de speciile agresive asura celor pasnice iarasi este un factor determinant.
|
album1, album2, album3, album4 |
|
 |
|