Author |
Message |
Endo_ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2005 18:09:28
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Endo_ro
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/67529068642a482b5170c7.jpg)
IP:
|
Am luat acvariul - separat pentru discusi. 70x30x40
Am un mopan de pus in el si doi racusori (daca sunt compatibili).
Ce substrat se potriveste pentru discusi si cum pregatesc apa astfel incat sa nu mai arunc banii pe geam si sa fie si pestisorii fericiti ?
M-ar interesa daca exista metode mai simple nu sa stau toata ziua cu testarea apei si alte nenorociri. Mai ales ca alti pesti nu mai tin, ii dau pe toti.
Multumesc !
|
|
 |
fr0ggy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2005 18:18:16
|
fr0ggy
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/524f16b341e6ab763537c.jpg)
IP:
|
|
|
 |
johnny6600
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2005 22:04:04
|
johnny6600
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2083429936443ec7157ad14.jpg)
IP:
|
Te anunt cu regret ca acvariul tau este prea mic pentru discusi .Ca substrat este de preferat pietris cu granulatia de 2-3 mm.
|
Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist  |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/05/2005 08:48:01
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Endo_ro wrote:acvariul - separat pentru discusi. 70x30x40
Acvariul ala nu e pentru discusi. La lalimea aia de 30 cm abia se pot intoarce cind cresc. Inaltimea de 40 e de asemenea mica.
Poti folosi acvariu' asta pina mai cresc, apoi iei acvariu serios.
Foloseste un substrat destul de fin sa nu intre mizeria in el si destul de mare sa permita circulatia apei in el.
De prepararea apei ce sa mai spun? Vei avea de facut schimburi dese => ai nevoie mereu de apa statuta (depinde de unde esti si de ce chimicale se baga in apa).
Poate ne spui din ce oras esti sa stim ce duritate e acolo (sau masoara tu duritatea). Altfel nu poti primi sfaturi corecte.
P.S. Mai bine nu tortura pestii acolo daca nu ai in plan un acvariu mare ca nu-s infractori.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Endo_ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/05/2005 15:13:59
|
Endo_ro
Junior member
IP:
|
O sa le iau un acvariu mai mare. Deocamdata o sa iau 2-5 discusi micuti si or sa stea singuri fara alti pesti.
Sunt din Bucuresti.
|
|
 |
fr0ggy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/05/2005 15:17:44
|
fr0ggy
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/524f16b341e6ab763537c.jpg)
IP:
|
daca le iei un acvariu mai mare ia un min de 6 ai shanse mai mari de 2 perechi.
|
|
 |
Endo_ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/05/2005 17:25:55
|
Endo_ro
Junior member
IP:
|
Apa cum trebuie sa o pregatesc ?
Daca iau discusi mai micuti (~4-5 cm diametru) sunt prea mici ?
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/05/2005 08:25:19
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Endo_ro wrote:O sa le iau un acvariu mai mare. Deocamdata o sa iau 2-5 discusi micuti si or sa stea singuri fara alti pesti.
Daca sint putini, cel mai slab va fi mereu trimis la colt de cel mai puternic. Nu va apuca sa haleasca consistent si in timp va ajunge o "fantoma". Asa se intimpla de regula.
Dupa ce este "eliminat" cel ma slab, altul va fi tinta tartorului sef.
Daca sint multi, agresivitatea se va disipa si nu vor apare probleme. Cel mai bine e cu 9-10 pui. Acvariul fiind mic, va trebui sa te grabesti cu ala mare. Vei avea nevoie de el foarte curind.
Endo_ro wrote:Sunt din Bucuresti.
Din cite stiu, destul de des te trezesti cu tot felu' de chestii in apa de la robinet. Parca sulfatu' de aluminiu e cel mai penal. Bucurestenii te pot ajuta mai mult.
Daca poti pune mina pe niste pesti de care sa fii sigur ca nu au paraziti intestinali, eu zic sa ciclezi acvariul cu ei inainte de a baga puii de discus.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/05/2005 09:35:01
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
... din pacate ala nu e acvariu pentru discusi ... sorry !  ... nu chinui pestii degeaba !
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
g.g
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/05/2005 09:48:15
|
g.g
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/50610a563fd5d50c745f2.jpg)
IP:
|
Koala, nimic nu stii, poate omu' vrea sa tina: dwarf discus with big eyes.
Eu nu inteleg un lucru: lumea da bani frumosi pe pesti de talie mare dar nu au bani sa cumpere un acavriu pe masura.
Mai bine iei un acvariu mare si-l tii fara pesti juma' de an, decat sa iei unul mic si sa te lovesti apoi de 1000 de probleme.
|
Just for fun!
www.REEF.ro |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/05/2005 10:43:12
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
g.g wrote:dwarf discus with big eyes.
No comment  . Ai TM pppaaa expresie  !
@ Endo_ro: daca nu bagi viteza cu acvariu' mare o sa ai si tu un TM ....... da' nu pppaaa expresie, de-a dreptu' pppaaa varietatea dwarf discus with big eyes  .
|
|
 |
Endo_ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/05/2005 17:39:17
|
Endo_ro
Junior member
IP:
|
Va multumesc pentru pareri.
Am spus ca o sa iau un acvariu mai mare.
Totusi, "pretinul" meu are un acvariu doar cu 10 cm mai lung si tine 5 discusi foarte frumosi, cate unul din fiecare varietate care i-a placut lui.
Ii tine asa de 6 luni si nu are inca probleme cu spatiul.
Deci, eu vreau sa vad mai intai ca sunt in stare sa tin discusii cateva luni fara sa-mi moara, ca ceilalti nu au depasit recordul de 2 sapt.
Dupa ce vad ca merge treaba fac acvariu mai mare ok?
Sa nu incepeti cu chestii de genul "daca n-are 100 l si are 80 mor pestii" ca e exagerata ...
Eu vorbesc de conditiile apei, de substrat, plante care rezista la temperatura aia, mancare si "simplitatea procedurilor"
Daca aveti ceva sfaturi le astept si va multumesc. Criticile mi le-am insusit.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/05/2005 09:23:27
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Endo_ro wrote:... Totusi, "pretinul" meu are un acvariu doar cu 10 cm mai lung si tine 5 discusi foarte frumosi, cate unul din fiecare varietate care i-a placut lui.
Ii tine asa de 6 luni si nu are inca probleme cu spatiul ...
... El probabil ca nu are nici o problema, da' pestii aia sunt niste chinuiti ... iar faptul ca n-au murit inca, nu inseamna deloc ca sunt niste pesti fericiti  ... believe me, si omul poate trai intr-o camera de 2 x 2 metri, da' aia nu e viata ...
Endo_ro wrote:... Deci, eu vreau sa vad mai intai ca sunt in stare sa tin discusii cateva luni fara sa-mi moara, ca ceilalti nu au depasit recordul de 2 sapt.
Dupa ce vad ca merge treaba fac acvariu mai mare ok?...
... aha, deci intai le arati pestilor cine e sefu' lor si abia dupa aia, daca nu mor, le oferi conditiile de care au nevoie  ... asta e o mentalitate pe care eu nu o inteleg si cu care nu sunt de acord ... asa ca ma retrag din discutie ...
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/05/2005 10:21:37
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Endo_ro wrote:vreau sa vad mai intai ca sunt in stare sa tin discusii cateva luni fara sa-mi moara, ca ceilalti nu au depasit recordul de 2 sapt.
Cum sa traiasca discusii citeva luni in conditiile in care ceilalti au murit in 2 saptamini  ? Ce pesti erau ceilalti?
|
|
 |
Endo_ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/06/2005 12:43:17
|
Endo_ro
Junior member
IP:
|
Am deja doi discusi rosu turcoaz si unul albastru diamant. :-)
Se simt excelent, au mare pofta de mancare si de viata. Se coloreaza mai intens pe zi ce trece.
Ma felicit pentru asta si va multumesc pentru sfaturi, drept pentru care azi iau un rosu marlboro si un albastru solid. :p
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/06/2005 12:58:37
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Endo_ro wrote:va multumesc pentru sfaturi, drept pentru care azi iau un rosu marlboro si un albastru solid. :p
Parca sfaturile erau sa faci un acvariu mare pentru ei  , nu sa-i inghesui acolo .......
In caz contrar ma tem ca ne vedem la "Boli/tratamente" in 2-3 luni.
|
|
 |
Endo_ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2005 09:29:36
|
Endo_ro
Junior member
IP:
|
MARELE ALB wrote:
Endo_ro wrote:va multumesc pentru sfaturi, drept pentru care azi iau un rosu marlboro si un albastru solid. :p
Parca sfaturile erau sa faci un acvariu mare pentru ei  , nu sa-i inghesui acolo .......
In caz contrar ma tem ca ne vedem la "Boli/tratamente" in 2-3 luni.
Puschia pe limba !!!
N-am gasit cei doi pesti asa ca am luat 2 pigeoni si un ghost.
 Am spus ca fac acvariu mai mare. Dureaza doua saptamani pana e gata.
 Ziceti cum fac cu apa si cu hranirea ca sa fie ok pana atunci.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2005 10:24:49
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Endo_ro wrote:Am spus ca fac acvariu mai mare. Dureaza doua saptamani pana e gata.
Acvariul in care ii tii acuma fiind mic iti sugerez sa le dai mincare doar cit halesc. Sa nu ramina deloc hrana neconsumata. Ii hranesti de multe ori pe zi cite putin. Pentru ca acvariul e mic si neciclat eu as face schimburi zilnice de apa. Cam 15 litri. Cu apa statuta de pe o zi pe alta si cu aceeasi temperatura. Sifonezi si eventuale resturi/excremente la schimbu' de apa. E cam enervanta treaba asta, da' doua saptamini nu-s o vesnicie. Riscul unor concentratii periculoase de amoniac si/sau nitriti e mare.
Pentru ca acvariul mare e pe drum, nu mai pune substrat in asta mic.
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2005 19:26:57
|
Ioan
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2451041557a22145b3701b0184109cab.jpg)
IP:
|
Ce substrat se potriveste pentru discusi si cum pregatesc apa astfel incat sa nu mai arunc banii pe geam si sa fie si pestisorii fericiti ?
In locurile de bastinä au ca substrat nisip alb foarte fin in care le place sä-si caute hrana si de care se freacä ca sä scape de paraziti de piele. In acvariu trebuie sä tii seama de propriile tale dorinte, se recomandä nisip de cuart de 2mm pentru cä se sifoneazä murdäria mai usor din el si permite accesul substantelor nutritive din apä spre rädäcinile plantelor, sau nisip de riu, färä calcar.
Apa cum trebuie sä o pregätesc? Duritatea apei ar trebui sä rämänä sub 6°dGH pentru a inlesni acidularea apei ca urmare a inbogätirii acesteia cu bioxidul de carbon rezultat din respiratia bacteriilor din filtrul biologic. Apa durä se poate inmuia prin adäugarea de apä de ploaie, distilatä, filtratä prin osmozä inversä sau prin filtre cu räsini selective. Substante nocive dizolvate in apä se inläturä prin filtrarea prin cärbune activ sau, cu exceptia clorului, prin osmozä inversä.Nu se schimbä mai mult de 20% din apa acvariului cu apä luatä direct de la reteaua de distributie, chiar dacä se garanteazä lipsa substantelor nocive, din cauzä cä la presiunea ridicatä din retea s-au dizolvat mai multe gaze ce formeazä la presiunea normalä bule de aer pe branchiile pestilor ingreunändu-le respiratia. Ideal ar fi sä aerisim apa pentru schimb continuu timp de o zi, dupä luarea de la robinet, inainte de a o turna in acvariu ca sä iasä clorul din ea.
M-ar interesa daca exista metode mai simple nu sa stau toata ziua cu testarea apei si alte nenorociri.
Pui de discus se pot creste si in apä cu duritatea de pinä la 12-16°dGH, bineinteles cu pierderi mai mari! Un mijloc mai ieftin de a inmuia si acidula apa este filtrarea prin turbä.
Mai ales ca alti pesti nu mai tin, ii dau pe toti.
Personal ti-as indica si eu la fel. Or sä-ti ajungä discusii cind ai sä-i cunosti mai bine si-ai sä vrei sä-i inmultesti. Cine urmäreste sä facä ceva deosebit in domeniul ästa va trebui sä aibä o viatä lungä care, oricum, i se va pärea din ce in ce mai mult, prea scurtä.
O sa le iau un acvariu mai mare. Deocamdata o sa iau 2-5 discusi micuti si or sa stea singuri fara alti pesti.Daca iau discusi mai micuti (~4-5 cm diametru) sunt prea mici ?
Nu ! Dar prea putini ! Eu as lua 6. Din locuri diferite, cäte doi, dar de aceeasi märime si in nici un caz cu diferente mari de culori. Bine crescuti, si mai ales pasnici dar nu fricosi, sä nu atace dar sä riposteze la atacuri Dacä-ti cumperi discusi agresivi din fire or sä-ti facä zile negre. Studiazä-i indelungat inainte de ai cumpära. Alege-ti care au ochii rosii, arcul de cerc dintre gurä si inotätoare sä fie cit mai uniform, färä gusä sub opercule. Linia fruntii trebuie sä fie usor arcuitä in afarä färä cutä in fata ochilor. Intre ochi si frunte trebuie sä fie o distantä cit o jumätate de ochi, altfel nu-i "bine crescut". Semne de "proastä crestere" sint ochi si inotätoare prea mari sau deformate, forma alungitä, fruntea ascutitä. Liniile negre trebuie sä fie drepte, färä intreruperi sau bifurcatii. Sä nu stea ascunsi, sä fie vioi, sä caute in permanentä dupä mincare, sä n-aibä burta suptä, fecale lungi si albe. Iar dupä ce i-ai dus acasä fi cu ochii pe ei . N-ai sä poti evita cearta, dar dacä pui lucruri in bazin in asa fel incit sä nu se vadä tot timpul vor muri mai putini.Douä, trei ore de stress din partea celorlalti il poate costa viata. Aici incepe arta, iuteala de mänä, dexteritatea, imaginatia si capacitatea de improvizatie ce caracterizeazä un crescätor de discusi. Nimeni nu-ti poate spune ce ai de fäcut de cind äi cumperi si pänä se acceptä intre ei. Eu pot sä-ti spun doar cä trebuie sä-l aperi pe cel mai slab cum stii mai bine. Nu-i manevra dintr-un bazin in altul. Uitä-te la fiecare-n gurä dacä mänäncä intradevär.Iar dacä nu mänäncä fä ceva! Dä-i altceva. Ridicä temperatura (30-32°C) si aerarea. Schimbä apa cu apä bunä, färä compromise, cä dacä nu-l iei in serios il pierzi. Si nu-i bombarda cu medicamente pinä nu stii ce probleme au. E bine sä ai " Bactopur Direct " in casä inainte de a-i cumpära si mai intreabä pe altii inainte de a hotäri ce faci, dacä nu esti sigur.
Am deja doi discusi rosu turcoaz si unul albastru diamant.
Cind vor fi maturi o sä-ti doresti pui de la ei. Din päcate i-ai ales deja färä sä stii cä din astfel de combinatii rezultä discusi cu culori palide, cenusii, cu desen nemultumitor, asa de variat incät n-ai sä poti estima cum vor aräta maturi. Nu crezi cä-i mai practic sä fie la fel? In sfirsit, bucurä-te de ei. Dacä o sä vrei urmasi mai poti cumpära sau schimba.
Se simt excelent, au mare pofta de mancare si de viata. Se coloreaza mai intens pe zi ce trece.
Ma felicit pentru asta si va multumesc pentru sfaturi, drept pentru care azi iau un rosu marlboro si un albastru solid. Eu vorbesc de conditiile apei, de substrat, plante care rezista la temperatura aia, mancare si "simplitatea procedurilor"
Ce le dai sä mänince? Cum filtrezi apa? Despre plante n-am scris intentionat. Faci cum crezi dar eu ti-as recomanda sä te concentrezi deocamdatä asupra pestilor pänä te pricepi la ei. Exemplu: vrei sä-i scapi de vre-un parazit ale cärui ouä cad sub nisip. Exemplu: hexamita si spironucleus devin din ce in ce mai rezistente la medicamente. Se combat prin ridicarea temperaturii la 35,3°C. O problemä, dacä ai plante!
|
Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale. |
|
 |
Endo_ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/06/2005 10:05:18
|
Endo_ro
Junior member
IP:
|
Foarte de ajutor.
Ma asteptam la partea cu alesul pestilor, forma etc. dar am zis ca la inceput este prea mult, mai ales ca nu stiam toate lucrurile astea.
Totusi unul din pesti a iesit afara de o culoare transparenta si se vedea ca nu ii place ceva. Acum si-a revenit.
Mai am doi care arata bine ca pozitie si culoare, doar unul are putin coada arsa. Astia nu mananca si le-am crescut temperatura la 30-31, le schimb apa zilnic 10% si am pus putin verde malachit.
Se recomanda cumva albastru de metil sau cloramfenicol ?
Ei sunt vioi dar par stresati.
|
|
 |
|