[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Bio-Pellets: ce, cum, cat?  XML
Forum Index » Chimia apei
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

As vrea sa pornim o discutie despre subiectul din titlul acestui topic... ii invit pe aceia care folosesc produsul sa ne impartaseasca ceva impresii legate de bio-pellets.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Saru-mana dom' koala pentru acest topic

Experienta mea cu biopeletele, pe care le folosesc de 14luni (de fapt de la inceputul "aventurii" marine ), este una amestecata. Biopeletele functioneaza. Pot reduce - chiar agresiv - atat nitratii cat si fosfatii dar pot crea si destule probleme.

Nu stiu daca exista vreo reteta de succes care sa fie aplicabila oricarui acvariu ci doar incercari de tipul hit or miss.

In principiu o lista cu cerintele minime pentru folosirea acestora ar fi urmatoarea (toate sunt rezultate in urma unor (multor) modificari si experimente efectuate de mine si nu am pretentia ca este o lista exhaustiva sau o garantie a succesului).

1. Un reactor bun care sa le fluidizeze astfel incat sa nu existe zone in care acestea se lipesc unele de altele formand o masa compacta deoarece exista riscul ca acea zona sa devina una anaeroba care poate produce compusi ai sulfului. Reactorul trebuie deasemenea bine dimensionat in raport cu marimea acvariului si a cantitatii de biopelete ce va fi folosita. Spun asta pentru ca reactoare de dimensiuni mari nu vor fluidiza bine cantitati mici de biopelete si nici invers;

2. La inceput trebuie adaugata o cantitate mica de biopelete (25-30ml la fiecare 100litri de apa volum net total) iar apoi, odata ce acestea se populeaza cu bacterii si incep sa functioneze, se mai pot adauga in functie de valoarea nitratilor si a fosfatilor. Eu am facut greseala sa cred ca un volum mai mare de biopelete vor fi mai eficiente insa nu am facut decat sa mentin nitratii in zero absolut mai multe luni de zile in timp ce fosfatii cresteau de la o saptamana la alta la niveluri ametitoare.
Eu am pornit reactorul in momentul pornirii acvariului si la sfarsitul ciclarii erau deja populate (cred). Nu stiu care sunt efectele adugarii biopeletelor intr-un sistem care functioneaza deja de ceva vreme.

3. Biopeletele trebuie fluidizate astfel incat intreaga lor masa sa fie in continua miscare. Nu trebuie sa se izbeasca violent unele de altele si nici sa fie aruncate in sus in reactor;

4. Efluentul reactorului trebuie directionat in aspirarea pompei skimmer-ului astfel incat biomasa ce se desprinde de pe biopelete sa fie, in mare parte, extrasa de skimmer;

5. Un skimmer eficient si nu neaparat supradimensionat cu care sa se poata skimma cat mai umed. Una din cerintele folosirii biopeletelor in scopul reducerii fosfatului este skimmarea umeda cu toate problemele ce decurg din aceasta.

Ca si probleme pe care le-am intampinat as mentiona:-
- explozie bacteriana din cauza multiplicarii rapide a bacteriilor ce populeaza si se hranesc cu biopeletele
- epuizarea rapida a unor nutrienti (nitrati, fosfati, iod etc.) cu problemele ce deriva de aici (cresterea/acumularea necontrolata a altor nutrienti, probleme de crestere, colorit, slaba hidratare etc.);
- aparitia cyano - unii spun ca din cauza faptului ca biopeletele nu sunt alceva decat o sursa de carbon care hraneste biopeletele, altii spun ca din cauza nutrientilor adusi si tinuti la nivelul zero (probabil amandoua cumulate);

In momentul de fata folosesc mai putin de 100ml de biopelete pentru 230litri volum net total si nu am mai schimbat antiphos-ul de 6 saptamani.
Nitratii mei se invart intre 0 si 3 ppm in timp ce fosfatii sunt intre 0.01 si 0.06. Cand nu reusesc sa crescc nitratii indifent cat hranesc folosesc Tropic Marin Pro Coral Organic.
Hranesc zilnic atat coralii cat si pestii (in zile alternative - o zi doua cuburi de mancare congelata, o zi trei feluri de mancare uscata si alga pentru chirurugi).

reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Ca si problema ce am identificat-o eu , cu care ma lupt si in continuare - explozia de bacterii datorita pelletelor .
Tot la fel , am plecat cu un volum supradimensionat de pelete , am redus in cateva randuri , pentru a ajunge sa opresc reactorul .

Care este valoarea maxima a nitratilor , ca sa pot da drumu iar la reactor ? Din cate stiu , valoarea nitratilor nu trebuie sa fie prea mare , atunci cand dai drumu la pellete . Dar cat ?

Multumesc !

This message was edited 1 time. Last update was at 04/01/2013 19:57:15

[Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

@reefer
Explozia bacteriana la mine a aparut intotdeauna in urma hranirii excesive si a unei skimmari uscate (evident avand o cantitate excesiva de biopelete in reactor).

Nu cred ca exista un nivel minim sau maxim al nitratilor intre care sa fie indicata introducerea biopeletelor.
Daca ai un nivel mare de nitrati poti introduce biopeletele cu cateva conditii
1. nu exagera cu cantitatea de biopelete
2. fluidizeaza-le bine
3. skimmeaza umed
4. scoate antiphos-ul. Daca fosfatii se duc in zero dar nitratii nu scad sub un anumit nivel, oricat de ciudat ti se va parea, va trebui sa introduci fosfati ca sa scazi in continuare nitratii.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bun, recunosc cinstit ca n-am inteles mare lucru... nici nu e de mirare ...

- eu am si nitrati si fosfati, as zice ca nivelele lor sunt "corespunzatoare" ... nu cred ca ma pot plange ca "n-am nitrati, sau fosfati".
- pot sa folosesc bio-pellete?... m-ar ajuta?
- am reactorul acela pe care-l stiti deja, legat ca canistra... pot sa ajustez debitul destul de bine.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

@koala

Te vor ajuta pana la un punct.
Nu stiu daca se vor fluidiza bine in reactorul tau dar merita incercat.
Incearca fara buretele de jos insa lipeste plasa de tantari peste sita din stiplex a reactorului care are gaurile de diametru cam mare.
Va trebui sa faci ceva si in privinta curentilor din bazin.
 
Forum Index » Chimia apei
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com